85 ezer forintért adnak koszfoltokat

A főnökön, Bende nagyon kedves ember. Néha hozzám cammog, és megkérdi, gyűlölöm-e. Előzményektől függően igenlő és nemleges választ is elfogad. A kérdés számít csak, az interakció, hogy elkezdje a beszélgetést, aminek a végén úgyis azzal zár: „egy szánalmas pozőr vagy Zirig."

Lehet, amennyiben feltételként azt szabjuk, hogy az ember szereti filléres, de szép tárgyakat, az izgalmas, de kicsit fölösleges vackokat vagy a régi, koszlott motorokat. Ha ez pozőrség, vállalom. Ha egy egyedi bukósisak megfestegetése pozőrség, vállalom. Ha fillérekből a barátokkal összelegózni egy custom patkányt pozőrség, akkor legyen, vállalom. Egy kérdésem van csak: ha én magamutogató kismajom vagyok, akkor hova soroljuk a sok twittelgető, tumblr-en pózoló, belterjes iszapban dagonyázó hipstereket?

Gyanítom, már nagyapám idejében is azt vágták a selyemsállal száguldozó úri ficsúrok szemébe, hogy csak a nők meg a tetszelgés végett csinálják. Gondolom ugyanez megy minden évtizedben, újabb és újabb generációk sziszegik foguk között megvetően: divatmotorosok, átkozott divatmotorosok. Igazából, aki nem megélhetési célzattal csinálja, ebbe a kellemetlen gyűjtőládába tartozik, de nem csak területe, hanem mélysége is van a megsavanyodott doboznak. Az alja mélyen van, és odajutni nagyon drága: döbbenetes, hogy mit rá lehet sózni egyesekre.

Vannak divatos nevek, ilyen Steve McQueené is. Az elhunyt színészből egy hőst gyurmáztak a marketingesek. Igaz, hogy egész életét kellemes szabadossággal tengte le, de az a népmesei alak, akinek képét a termékekre rávetítve próbálnak ezt-azt eladni, sosem létezett.

A ruhagyártók szerencséje, hogy a jóember szeretett és tudott motorozni. Áldhatják nevét, hogy tagja volt az amerikai International Six Days Trial 1964-es csapatának – különben hogy a pokolba tudnák ma eladni egy, a harmincas évek biztonsági színvonalán megtervezett, viaszosvászonból varrt közepesen bumfordi szabású kabátot?

Tudják, nem ezzel van a baj: akinek pénze van, költse el arra, amire akarja. Az igazán szánalmas a szerencsétlen, szánalmas pozőrködésből szakad. Istenem, ha Bende ezt látná, engem szentté avatna: a Barbour MacGrain Waxed Jacket nem attól durva, hogy 499,95 angol font, vagyis 175 ezer forint – amitől az agy elfüstöl, a kamu kosz. A felületre rányomtatták az eredetinek tűnő sárfoltokat: mindig nézzünk ki úgy, mintha éppen a Matterhornról jönnénk lefele. Pacák nélkül 250 fonttal olcsóbb – aki van olyan hülye, hogy ilyenre vágyjon, megérdemli a durva felárat.

Vagy a másik. Mindenki látott már szerelő kezeslábast. A melósok beleugranak, bütykölgetnek, combjukba törli olajos kezüket, aztán ha eljön a fájront ideje, szépen átöltöznek, és fekete csíkos körömmel hazaszállingóznak.

Praktikus viselet például füvet nyírni, nekem is van. Akkor vettem, amikor a hazai veterános pozőrködés jeles rendezvényére indultam fotózni – kellett valami archaikus gönc, amiben nem lógok ki a tömegből, ez volt a rendezők kívánsága, így vettem egyet. Szitanyomós Tamás felnyomott a hátára egy Jawa logót, így 5000 forint költséggel lett egy rendezvény-kompatibilis ruhám.

3-5-8-10 ezer forintért kitűnő, erős és kényelmes ovarálokat kínál minden munkavédelmi bolt. Praktikussága ezeknek a műhely kapujáig terjed: munkába nem jók, motorozni nem valók, az állatkertben is hülyén mutat benne az ember, ha nem ott dolgozik az elefántok között.

Ennek ellenére a magamutogató körökben a kezeslábas észrevétlenül lett divatos ruhadarab. Naná, 1950-ben ilyenben nyomták a szerelők szabadidejükben az amerikai reptereken, majd meló után hatalmasakat gyorsultak a csótány hotrodjaikkal és leélt V2-es bobbereikkel. Romantikus igaz? Manapság senki sem hordja, igaz? Mindenki megnéz majd benne? Igaz! – naná, hogy a motoron önmagukat fotózó hipstereknek kell ilyen.

Ha igény van, termék is van. Megveszik a filléres farmervásznat, latino varrónőket fogadnak és pár trükkös zsebbel és steppeléssel nulla költségből megvarrnak egy kezeslábast. Szó sem róla, jól néz ki, de munkára nem való. Csak mutogatni, pozőrködni, kelletni saját különbözőségünket. De nem ez a durva, hanem a 100 ezer forintos ár.

Guld Peti barátom mondta röhögve, hogy az önmagát megkerülhetetlen ikonná menedzselő Paul d'Orleans is biztos ebben fogja magát fotóztatni napokon belül. Igaza lett: a veteránmotoros blogger máris ott támaszkodik cimbijei által gyártatott, divattervezett, praktikus hófehér szerelőrucijában: pont mint az egymás részvényeire alkudó, azok értékét felverő brókerek. Az a piac is összedőlt, de itt is úgy tűnik, hogy a sok önjelölt divatcsászár igazából meztelen.

A bejegyzés trackback címe:

https://sebessegoltara.blog.hu/api/trackback/id/tr965064027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mt-03 2013.02.05. 14:54:56

sztem nektek valami fobiatok van, allandoan ezzel a hipsterezessel meg belterjesseggel jottok, meg egy motoros oldalon is. olyan ertelmetlen az egesz raadasul ez az allando negativ kritika az egesz irasnak is megadja a negativ hangulatat. fel kene hagyni vele es telleg elvezetbol isrni meg akkor is ha ez a melo...
amugy a kabat tetszik, persze a mukosz nem kene ra. az ar meg ugye kinek mi a sok. egy jo technikai kabat ma mar siman egy szazas, motoros kabatok is rohadt dragak.

Feyd Rautha 2013.02.05. 15:03:25

@mt-03 ne viccelj már... ezt te is látod, hogy rongyrázás, se nem praktikus, se nem szép, de a műkosz... a kezeslábasról meg ne is beszéljünk, hát egy hányás.

i-mate 2013.02.05. 15:09:09

én akármit bekoszolok nektek 200 fontért is

Béza Dániel 2013.02.05. 15:45:23

Ja nyilván aki farmert hord az mind marhát terel, és a mai márkás műkoptatott farmerek nem mennének 10 perc alatt tönkre egy tanyán, ganézás közben.

Meg sportcipőt is csak hivatásos atléták hordannak, nem olyan kanapélakók, aki ha a busz után futnak 10 métert már a halálukon vannak.

Meg western csizmát sem hordanak olyano,k akik soha nem ültek lovon, és nyilván ezek a szép csizmák amikben az utcán mászkálnak, nem menne szarrá a kengyeltől 3 perc alatt...

az a mű sár marhaság, de nem azért mert 200 font.

butschq 2013.02.05. 15:54:18

Nekem ilyen powered by hajdúsági munkás ovaráljaim vannak, bírják az intenzív szikrát, a simsonozást, a kocsmázást, meg vezetni is lehet benne. Olyan meg még nem fordult elő velem, hogy nyakig olajosan bejön egy csajszi a műhelybe, én meg ráugrok farbatosz görög istent jáccani :) Egyedül anya, hogy kész a kaja :)

Tökösmákos 2013.02.05. 16:11:25

Ilyenben vezetem a Swiftemet, azóta 2 mp-el jobban gyorsul százra, az érdi emelkedőn se kell visszakapcsolni 140nél se, a rugalmassága meg ég és föld :P

Papp Sanyi 2013.02.05. 16:53:47

Az első képen (is) feltünő bakancs viszont jól néz ki. A többi ruha mind túlzás.

Papp Sanyi 2013.02.05. 16:55:31

@Papp Sanyi: Helyesbítek! A bakancs is túlzás a maga 360 fontos (:O) árával!

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2013.02.05. 16:56:51

@Béza Dániel: >Ja nyilván aki farmert hord az mind marhát terel, és a mai márkás műkoptatott farmerek nem mennének 10 perc alatt tönkre egy tanyán, ganézás közben.

Anno egy Richard Hammond-féle féltudományos-vicces műsorban vették két farmernadrágot, egy £5-be kerülő "kínait" és egy sokszázba kerülő nagyon márkás darabot. Autók után kötétték és vonszolták, széttépték, sörétessel lőttek rá, szóval nem voltak finomak velük és a vége valami olyasmi lett-a jól emlékszem-, hogy az £5-ba kerülő cucc jobban bírta a kiképzést a drágánál, legalábbis semmivel nem volt rosszabb. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy simán lehet, hogy egy mai divatfarmer is bírná a cowboy tempót.

hungarisztan 2013.02.05. 17:24:08

Látnátok, mennyi hipster van kisebb szabolcsi falvak kocsmái környékén!
:o)

mozso18 2013.02.05. 17:34:30

Azért ott minden sárpaca nagyon ki van találva! Nem csak úgy odahányták. :)

tiramiska 2013.02.05. 17:48:33

Valaki elmesélhetné, hogymiért is baj ha az ember a motorjához illő öltözéket akar viselni?!
Az árak szerintem mellékesek, mert ha nagyon keresnénk, biztos találnák swarovski kristályos kiegészítőket horribilis áron! Az árakat, meg a kereslet határozza meg.... Szóval, ha ha a 34éves motoromra farmerben és textil kabátban ülök akkor hipszter vagyok? Nem hinném, de ha valakinek ez fáj azt sajnálom.... ;) :)
Hipszter: trendi.postr.hu/kik-azok-a-hipszterek

pannonkondor 2013.02.05. 18:37:37

A motorosok egy jó része eleve pozőrségből,meg a falkaszellemtől hajtva motorozik. Ez jó ideje így van. Kit érdekel ? Ő dolguk. Persze a vélemény meg olyan mint a segglyuk. Mindenkinek van. Nekem is. De én még a sajátomra is nagy ívben szarok, nemhogy a máséra. Ha valaki ekkora marha,hogy megvegyen egy ilyet,lelke rajta.Persze eredetibb szerintem,mint a kitérdelt bőrgatya,bőrkabát,bőrmellény kombó,netán rojtokkal vadítva. Mondjuk én a speedes seggbebaszott darumadár pózt a viselőjére erőltető szűk bőrkotontól is röhögőgörcsöt kapok. Pedig annak a szabásnak értelme is van,még ha nevetséges is. Szóval én szeretem ha mások így megnevettetnek engem,cserébe meg rajtam is biztos sokan röhögnek. Fasza ez így.

Béza Dániel 2013.02.05. 19:20:25

scheerti

nyilván többet bír a ganézasnál, költői zúlzás volt.
az volt a dolog mondanivalója, hogy ab hézköznapi ruhatárunk egy jelentős része valamilyen, eredetileg egyszerűnek, olcsónak, és strapabírõnak szánt munkaruha. vol, vagy valamilyen szubkultúrából származik, és mára mind kialakításában mind felhasználásában elszakadt az eredeti funkciójától.

Breacher 2013.02.05. 19:41:13

Az a műkosz olyan mint a bogárspré?
Amúgy árulja már el nekem valaki hogy jön a hipszterekhez a motorozás? Azok fixiznek (próbálnak) meg környezetet védenek nem?

panza 2013.02.05. 19:45:02

Én nem szoktam kinézete miatt senkit ide-oda besorolni. Nem is tudom, hogy kik a hipsterek. Tőlem annyit adhat bárki egy ruháért, amennyit akar, vagy amennyije van rá. És abban sem vagyok biztos, hogy aki ilyeneket vásárol az magamutogató. Ez a beskatulyázás.

baowah · http://baowah.blog.hu 2013.02.05. 19:56:04

@Breacher: aaa, amerikaban, hollandiaban, ittottamott motoroznak is, de van fixijuk, persze.

aFx 2013.02.05. 20:19:58

kezeslábassal kapcsolatban: Svédországban (és részben Finnországban) a diákok is használják, elsősorban szabadidős aktivitásokra. bár ott a strapabírás az elsődleges.

kinézetre meg... nos a mi részlegünkön barnákat használunk.

Breacher 2013.02.05. 20:31:28

@baowah: Le vagyok maradva. Nekem csak a V.,VI. kerből van viszonyítási alapom. Azok meg a motorok közelébe se mernek jönni.

Pepejoe 2013.02.05. 20:54:41

Hát nemtom, de anno évekig hordtam farmert kemény fizikai melóba, eredeti teszkós farmer volt az összes, bírták a gyűrődést.
Ja, és miután utcára már nem lehetett hordani, tehát eleve használtat fogtam be melóba.
Most is úgy megyek melózni: kantáros saválló gatya, kantár lóg, helyette öv tartja. Póló, pulcsi protektoros dzsekivel meg kesztyűvel. Acélbetétes munkavédelmi bakancs vagy fullprotis csizma 900RR-el.
Ez milyen stílus? :D Csövesproliszter, azt hiszem.
Vagy csak simán praktikus...

bakonyibetyarbandi81 2013.02.05. 21:00:27

több mint 10 éve motorozom, de szeretnék egy fixi-t is pózörhipszter-e vagyok?

panza 2013.02.05. 21:03:34

Pepejoe: ez jó.:-) csak vigyázz, nehogy rólad is így szóljon egy írás:"Érdekes új fajt lőttem itt a szerkesztőségünk előtt a motoros faunából" / Winkler R./

bandika71 2013.02.05. 21:03:51

Van itt más waxcottos cucc ráadásul, ismertebb is mint a Barbour, ja és itthon is kapható...:
powerbike.hu/shop/belstaff_ruhazat

Loona 2013.02.05. 21:23:14

Nekem, nőként, fontos, hogy motoron is tűrhetően nézzek ki... Sőt, motorhoz illő ruhára gyűjtögetek... Pozőr vagyok? Nem hinném.
Egyébként "olcsón" is lehet jól kinézni, nekem a komplett bőrrucim lesz egy százas kb. És még márkásnak is mondható lesz, mert elég ismert bőrruhás körökben a cég, ahol varratni fogom. Igaz, nem a hírév miatt választottam, hanem azért mert nemhogy nem pestre kell zarándokolnom, de még a városomat sem kell elhagynom ha megyek hozzájuk. A varratást még lehet pozőrségnek tilulálni, de nem az, egyszerűen az én méretemben nem készítenek motoros ruhát. A jelenlegi Louis-os gyerekruha! (Bár, legalább van egy M-es cuccom is.)

Gilan 2013.02.05. 21:34:55

A textíl iparban dolgozom, többek között kelmebeszerzéssel is foglalkozom. Egy dologról biztosíthatlak, már így a képek alapján is. Amit ott látsz az minden, csak nem filléres farmervászon.

baowah · http://baowah.blog.hu 2013.02.05. 21:42:00

@Loona: varratni megeri, nincs jobb, mintha rad van szabva egy ruha. sajnos a konfekcioipar kiolte ezt a fajta igenyesseget.

simsonfighter 2013.02.05. 21:52:24

Ha a sárfoltos, disznóvéres, örökölt bársonykabátomban elugrok a boltba akkor én is ilyen menő leszek?

hálátlan olvasó 2013.02.05. 22:33:48

ha jól megnézzük, ezek is divatdiktátorok, csak mellesleg értenek a bütyköléshez. szerintem.

vimeo.com/19061363

Plumper_ 2013.02.06. 09:07:38

az ár relatív!
a nyugati 500.000 Ft-os átlagfizuhoz a 100.000 Ft-os extra ruhaár nem épp olcsó, de ki lehet köhögni.

a magyar 120.000 Ft-os fizetés mellé viszont brutális egy 100.000 Ft-os ruha.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2013.02.06. 09:52:42

Ó hogy ez eddig nem nekem jutott az eszembe! És mellé még árulhatnék öntapadós, sisakra ragasztható szétlapított bogarakat, motorra ragasztható sár- és sóderfelverődést, műrozsdafoltokat, és arcra kenhető "országút pora" imitációs készletet.

2013.02.06. 10:13:47

@Karmadealer: Tényleg, és innen már csak egy lépés a Total Recall: "Gyűjtsön életre szóló szép emlékeket! Sivatagi motorozás, Afrika-túra, Dakar-rali? Beépítjük Önnek az emlékét!" :) :)

PluginPrius 2013.02.06. 11:34:28

A Dickies kezeslábasok szuperek.

Létezik belölük Red Hawk széria azok is nagyon szépek.

Áruk nem vészes.

Ben Davis is nagyon ütős !!!

mozso18 2013.02.06. 12:26:10

Valaki meg 200ezret költ cigire egy évben. Na és?! Annak is sok értelme van. És bármennyit is költöttél az életedben "értelmes" dolgokra, innen semmit sem viszel magaddal...

Plumper_ 2013.02.06. 15:02:50

@mozso18: de igen. hajdúpeti magával viszi a béemvé terepjáróit.
a pokolba.

@don't: pláne..

mazsolmaany 2013.02.07. 16:59:19

Mi a tököm az a"fixie"?Nekem miért nincs?Kezeslábasom volt,repűlős,un.hajozó-szerelői.Na az nagyon jó volt!Nem kevés esés után kellet megválnom tőle!:-))

Majesz000 2013.02.10. 18:41:46

Ebből a cikkből egy bekezdés pont elég arra, hogy megtudjuk a cikkíró mekkora király, mert fillérekből stílusos. Aztán jön a bezzeg a... itt jönnek a szleng dumák amiket nem is értünk. De tudjuk ők a puhapöcsök, akik mindent készen vesznek mert megírta egy okos ember akinél rondább medvét még motoron nem láttam...

Friss topikok

belsoseg feed

Nincs megjeleníthető elem

jajjdecsunya feed

Nincs megjeleníthető elem

racingdream feed

Nincs megjeleníthető elem

rallyedream feed

Nincs megjeleníthető elem

reklamarchivum feed

Nincs megjeleníthető elem

robogo feed

Nincs megjeleníthető elem

tcomment feed

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása