Veterán motor, V12: gyorsabb a félelemnél!

Honda CBX V12

6.JPG

A Honda CBX1000-ese hatalmas megdöbbenést váltott ki a nyolcvanas évek elején. Az akkori fegyverkezési versenyben már meghaladták az ezer köbcentis lökettérfogatot, és a teljesítmény próbálták felfelé tornázni, anélkül, hogy a súllyal különösebben törődtek volna. 

7.JPG
Az UJM motoroknál sztenderd lett a sor négyes elrendezés. (Még a Honda V4 korszaka előtt járunk.) És akkor a Honda bedobta a sor hatost.

2.JPG

A csodálatos léghűtéses hathengeres legenda lett annak ellenére, hogy pont annyira vált be, mint amennyire manapság ilyesmit gyártanak. Konkrétan a Honda 1978 és 82 között gyártotta, egy kicsit küzdött vele a Kawasaki vízhűtéssel '79-ben. Az úttőrő a Benelli volt, az 1972-ben megjelent 750, majd 900-ra fúrt SEI típuson. A 90-es évekre ezeknek a motoroknak nyoma sem maradt, amíg az autóinál kedvelt sorhat koncepciót át nem emelte a BMW a K 1600-as gyors túragőzösbe.

1.JPG
Mindez lényegtelen ahhoz képet, hogy vannak olyan emberek, akik nem elégednek megy egy méregdrága,kuriózum CBX1000 birtoklásával, hanem hozzáépítenek még 6 hengert.

3.JPG
Igen, jól olvasod: V12. Elképesztő műszaki felkészültség kell ahhoz, hogy valaki egy ilyet összehozzon. Andreas Georgeades, Dél-afrikai születésű, ma Dél-Kaliforniában élő ex-motorversenyző fogott két darab CBX blokkot és összerakta őket. Pontosabban egy közös főtengelyre és alapra épített két CBX hengersort, amelyből az egyik függőleges, a másik előre dől, mint egy Ducatin. Semmi számítógépes tervezés: pár vázlat készítése után a műhelyében megvalósította.

4.JPG
A számok rémesek: 12 a négybe kipufogó. 48 szelep. 12 a háromba légszívó torok, amely három Weber karburátorhoz tartozik. És ami a lényeg: 2000 köbcenti. 

 
Andreasnak nem ez az első örült motorja: épített már Ferrari motoros gépeket is. A szokásos "milyen gyors" kérdésre a sztenderd válasza: jóval gyorsabb a félelemnél.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sebessegoltara.blog.hu/api/trackback/id/tr87132661

Friss topikok

belsoseg feed

Nincs megjeleníthető elem

jajjdecsunya feed

Nincs megjeleníthető elem

racingdream feed

Nincs megjeleníthető elem

rallyedream feed

Nincs megjeleníthető elem

reklamarchivum feed

Nincs megjeleníthető elem

robogo feed

Nincs megjeleníthető elem

tcomment feed

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása