Pannoniával a piramisokhoz

Bakos Richárd barátunk pompás beszámolót küldött. Pannoniás barátaival egészen Boszniáig motoroztak. Hallottak már az ottani piramisokról? 

A motoros kemény mag a horvát-bosnyák határon

Tavaly Jannónia, vagyis Hegyi János barátom kilenc napig dolgozott önkéntesként Bosznia-Hercegovinában: a visokoi piramisok feltárásán munkálkodtak társaival. Komoly támogatások híján a feltárást végző alapítvány önkéntes alapon szervezi a munkálatokat. A világ minden tájáról fogadnak dolgos kezeket, akik szállás és ellátás fejében segítenek a feltárási és építési munkálatokban.

Jannónia tavaly többek között egy fekete bőrű holland balett-táncosnővel és egy maláj régészprofesszorral építette a lépcsőket, tisztította a piramis járatait. Miután hazaérkezett, irigykedve hallgattuk élménybeszámolóját. Az ötlet innen indult – ezt nekünk is látni kell. Ha már lúd legyen kövér: menjünk Pannóniákkal egy hétvégi túra keretében. A tervet tett követte, idén szeptember 9-én reggel 6 órakor elindultunk.

A teljes utazó csapat. Kivéve engem, mert én fényképeztem

Budapesten rajtoltunk, Jannónia egy Duna oldalkocsival felszerelt fekete P12-vel (1974), én egy szóló piros P12-vel (1974). Dunaföldváron csatlakozott hozzánk a tapasztalt Pannóniás túrázó, Vörös Csabi az athéni olimpiát is megjárt T1-esével (1964), és Halász Dezső barátunk a szintén 1974-es P21-esével. Engloner Gyula, a White Pannónia gyűjtő és felesége, Márti, valamit Várkonyi Gyuri barátunk és párja, Kinga autóval jöttek utánunk.

Udvarnál egy gyors reggeli után léptünk ki az országból, és nyomultunk tovább célunk felé. A horvát szakasz (Eszék-Dakovo) eseménytelenül telt, a táj egyhangúan unalmas volt. A kellemes reggeli hűvös eddigre már elmúlt, rohamosan emelkedett hőmérséklet.

Ott a völgyben Visoko - a Nap piramisa oldalából nézve

Tankolás és pár szendvics után délben hamar a bosnyák határnál voltunk Slav. Slamacnál hagytuk el Horvátországot. Itt már látszott a délszláv háború nyoma, hatalmas harcok folyhattak itt. Egy felrobbantott híd roncsai mellett keltünk át a gyönyörű Bosna folyón.

Boszniában már gyökeresen megváltozott a táj, gyönyörű hegyek közt, a folyó partján vezetett az út. Az aszfalt minősége meglepően jó volt, a táj pedig lenyűgöző. A következő parkolóban egy kis uzsonna mellett megismerkedtünk egy helyi motorossal, aki a saját diszkója pihenőparkolójában is szívesen látott minket. Fazerének első lámpája, burkolata, rendszáma hiányzott, de láthatólag ez nem zavarta meg a sisak nélkül közlekedő srácot.

Egy erőd romjai a Nap piramisa csúcsán

Vendéglátását és az ajándékba kapott rekesz ásványvizet egy kis házipálinkával próbáltuk honorálni, de már kínáláskor leesett a tantusz: Európa egyetlen muzulmán országában járunk. Ők nem isznak alkoholt, nem esznek disznóhúst, így maradt a házi sütemény. Ekkor már elég fáradt volt a Pannóniás csapat, de az utolsó szakasz – ami egyben a legnehezebbnek is bizonyult – még hátra volt.

Több hosszú és kivilágítatlan alagút után már Visoko körzetében belecsöppentünk egy útépítés miatti poros, murvás szakaszba. A lassú forgalom miatt feltorlódva, az útépítő billencses kamionok felvert porában, a hőségben ez bizony nem volt nagy élmény. Természetesen a jó öreg Murphy sem aludt: Jani oldalkocsis fogatából a nem várt helyzet miatt pont most, az utolsó 10 km-en fogyott ki a benzin. Gyorsan töltöttünk bele 2 liter keveréket, az oldalkocsis Pannónia újra pöfögött és fél óra múlva már a szállodában intéztük a szobafoglalást.

A boszniai piramisok

Este városnéző séta keretében, egy hangulatos étteremben vacsoráztunk: a hatalmas fűzfa alatt, a folyóparton kóstoltuk meg a helyi halászok által fogott sült halakat. Ezt helyi, nagyon jó Sarajevsko sörrel öblítettük le. Másnap reggeli után Haris, a helyi idegenvezető részletesen megmutatta a nevezetességeket. Megmásztuk a Tumulust, a temetkezési dombot, voltunk a Hold piramisán, bejártuk a Nap piramisának eddig feltárt, hosszú alagútrendszerét, és felkapaszkodtunk a Nap piramis tetején lévő erőd romjaihoz is.

Innen csodálatos kilátás nyílt a városra és a hegyekre. Sajnos innen is jól látszott a polgárháború nyoma, a sok elhagyott és a lövésektől sérült ház mellett a gyönyörű tájban fehéren világított a temető sok ezer fehér kopjafája. A város központjában nagy emlékmű is őrzi az életüket vesztett katonai és polgári áldozatok neveit. Megdöbbentő látni a nevek mellett a dátumot: '92-'93-'94-'95.

Lent a völgyben: muszlim temető

A piramisok, az alagútrendszer vélt vagy valós eredetéhez nem sokat fűznék hozzá, egyelőre a tudósok, a régészek és geológusok is vitatkoznak rajta. Ottlétünkkor is épp nemzetközi konferencia zajlott a városban, valamint a National Geographic amerikai csoportja is az ásatásokon dolgozott. Ők helikopterrel és georadarral felszerelkezve, műholdképek alapján forgatták filmjüket.

Este bőséges vacsora és a finom Sarajevsko sör mellett beszéltük meg a látottakat. Vasárnap kora reggel kellemes hűvösben indultunk hazafelé, a gyönyörű tájban és a gyér forgalomban igazán élvezetes volt az út a Pannóniákkal. 80-90-es kellemes utazótempóval, néha előzéseknél a 100-ba is belekapva haladtunk a horvát határ felé. A hazafelé út eseménytelenül telt, egyedül a hőség nehezítette dolgunkat. A határon kellemes meglepetésként ért: a határőrök integetve jelezték, ne álljunk be a feltorlódott kocsisorba a napon, menjünk előre az árnyékba.

Georadar felvétel: vajon mi lehet az alagút alatt?

A felújított veterán Pannóniák mindenkinek tetszettek. Ahol csak megálltunk, bőven akadt érdeklődő. A megállásoknál a rendőrök, a határőrök, a benzinkútnál a kamionsofőrök, de menet közben még az úton haladó buszból is érdeklődő tekintetek követtek minket. Volt, hogy Dezső motorját lejawázták, ez a gyors kéthengeres tulajdonosának nem esett valami jól. (Pedig bók volt! – a szerk.) A rendkívül jó fogyasztás viszont vigasztalta, a Lecsó által összerakott precíz P21-es 3,5 literes átlaggal megjárta a túrát. Mi az egyhengeres Pannóniákkal már nem jöttünk ki ennyiből, a szólóknál 4 liter, az oldalkocsisnál 6 liter körüli értékeket számoltunk száz kilométerre.

Számomra a legfontosabb motoros tapasztalat az, hogy egy gondosan felkészített, precízen beállított öreg Pannóniával a világ végére is bármikor elindulnék. Egyhuzamban több mint 500 kilométer után sem túl fárasztó a testhelyzet, 80-90-es tempóval szépen lehet tartani az autóút forgalmának ritmusát. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sebessegoltara.blog.hu/api/trackback/id/tr283231688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amazonos 2011.09.16. 14:22:57

Meg lehet csapkodni a körforgalomban a fehér ford furgon oldalát..:-)

torokszultan 2011.09.16. 14:32:32

Idén többek közt ezt is megnéztük a Balkán túrán. Hát, leírva izgalmasabb, mint élőben...

torokszultan 2011.09.16. 14:33:30

Sarajevo viszont nagyon jó hely. Imádom.

GERI87 2011.09.16. 14:34:13

"Hallottak már az ottani piramisokról? "

Ja.
Kíváncsi vagyok mire jutnak majd, ha tényleg ember építette az már valami..

Már ezeknél is felvillant a rovásírás...biztos lesz majd aki kitalálja hogy ezt bizony az ősmagyarok építették:)

"Európa egyetlen muzulmán országában járunk."

Hohó...és Koszovó az nem számít?:)
(Albániát már nem sorolnám ide)

torokszultan 2011.09.16. 16:27:27

@GERI87: Nagy képzelőerő kell ahhoz, hogy ezeket a hegyeket ember alkotta képződménynek lássa bárki.

1kutya 2011.09.16. 17:13:25

@torokszultan: maradhatunk is rögtön "ember alakította"-nál.

GERI87 2011.09.16. 17:14:12

@torokszultan:

Nemtom nem foglalkoztam vele annyit, mivel sok alapból tudhatóan hülyeség jött elő ezzel kapcsolatban....nem akartam átrágni magam a szaron:)

puffin 2011.09.16. 17:29:33

@GERI87: Ha már muzulmán országokról beszélünk, akkor Svédországot, Hollandiát, Németországot és Franciaországot is nyugodtan ide sorolhatjuk :)

Ezek a hegyek meg csak úgy ember alkotta piramisok, mint ahogy a szomszéd kerti budija rakétasiló.

Lallyy 2011.09.16. 17:35:34

A régimotorosnak olyan a kiserökocsi mint uszónak a követöcsónak. ?

Suraki 2011.09.16. 17:37:45

Már én is tervezem pár éve, hogy legurulok megnéni. Erre beelőzött pár Pannónia.:-)
Lehet, hogy nem olyan látványos régészeti lelőhely mint az egyptomi változat, de legalább olyan izgalmas az itt élő korábbi kultúrák megismerése szempontjából.

dennisthemenace 2011.09.16. 18:43:49

Anno egy Bús Antal nevu fazon elment Egyiptomba egy oldalkocsis Pannóniával...

GERI87 2011.09.16. 19:20:28

@puffin:

Meg Ausztriát...már Andaunál (Burgenland) szembejön veled a csadoros török néni:)

Öreg motoros 2011.09.16. 20:24:51

Svájcban bosnyák kolléganő büszkélkedett, hogy ő muzulmán. Mondom akkor te nem ihatsz szeszt. Dehogynem! Meg disznóhúst sem ehetsz. Hogyne ennék!

Kösz Ricsi a beszámolót, jövőre Németország, Pannónia találkozó, remélem jegyezted :)

GERI87 2011.09.16. 20:51:19

@Öreg motoros:

Semmi baj ezzel.
Annyira lehet muzulmán mint mi magyarok keresztények:)
Van karácsony, húsvét, ezeket megtartjuk, de a legtöbben eszünk húst nagypénteken:)

JawasZoli 2011.09.17. 01:11:27

csatlakoznek az elottem szolokhoz, es gratulalok a szep teljesitmenyhez a motoros kollegaknak. Kar hogy elirtottak a pannoniakat a komcsik. na mindegy. a muzulmanok meg eleg kopnyegforgato nepseg, ugyan ugy mint a legtobb "hivo" ember. akinek egyfolytaban az frocsog a szajabol, hogy mennyire hisz, az gyanus.

palinkasa 2011.09.17. 15:55:40

Azért a republikasrpskás határtábla sok magyar Embert irritál,Uraim!
Amúgy a Pani simán elgurulna a Teyos barlangig is meg hasonló emberalkotta dolgokig, egyszerűen jó motorok!

dennisthemenace 2011.09.17. 19:16:04

@JawasZoli: Lehet utólag szépíteni, de a Pannóniák barkácsolva voltak, nem gyártva. Borzalmas anyag-és megmunkálási minoségrol olvastam egy angol, veteránokkal foglalkozó lapban, ami tesztelt egy P21-et.Valószínuleg sokat kellett volna beruházni és valaki inkább a gyár megszuntetése mellett dontott. Teljesen mindegy már, a gengszterváltást úgysem élte volna túl.

dennisthemenace 2011.09.17. 19:17:25

@palinkasa: Miért is? A saját országuk kapujában már csak kiírhatják a saját országuk nevét..

halaszd 2011.09.17. 20:58:39

@JawasZoli: Igen, komoly feszülések vannak a hit miatt a világban. A muzulmánok is különböznek egymástól . Boszniában egyenesen abszulut barátiak .
Soha normálisabb , barátságosabb néppel ne találkozzak , de rosszabbal sem.
Egyébként a legnagyobb részük szőke, barna és fehér bőrű.
És a sátán sem az atyjuk.
Hozzáértők mondják , hogy Ők is turáni népek , azaz rokonok.
A látogatásukat csak ajánlani tudom.

halaszd 2011.09.17. 21:06:26

@dennisthemenace: @palinkasa: Először én is ezt gondoltam, azután utánanéztem a régi térképnek és nem.

Damm 2011.09.18. 10:43:51

Bosnyák Nap piramis benne Székely Magyar rovásírással: www.youtube.com/watch?v=uwbDvhzZLxk

Solymász 2011.09.18. 17:31:39

@GERI87:

@puffin:
Éerdekes, a kairói egyiptológusok szerint piramisok, de te biztosan jobban értsz hozzá.

Solymász 2011.09.18. 17:33:45

@GERI87:

Kár itt a magyarok őseivel poénkodni. Még azt sem tudod, hogy mi az, amit nem tudsz.

GERI87 2011.09.18. 20:22:08

@halaszd:

Jaja.."!régi!" térképek...

(Boszniai) Szerb Köztársaság...egy létező entitása a föderációnak...van ilyen aztán kész...rég volt már mikor az ország valóban Boszniából meg Hercegovinából állt.
Amúgy meg irritálni miért irritál?
Mi közünk hozzá?
Őshonos magyar lakossága sincs...

"Hozzáértők mondják , hogy Ők is turáni népek , azaz rokonok."

vérbeli szlávok úgy ahogy vannak...megnézném én azokat a "hozzáértőket."
A rokonjaink meg a szomszédban élnek...csak nem szeretjük őket.

@Solymász:

Na mer te tudod....de beles se kezdj inkább...

@Damm:

Meg is lepődtem volna ha nem hozza össze hogy ezt is mi szartuk...

Solymász 2011.09.18. 23:20:34

@GERI87: Pár évet rászántam már a "saka" népek ősi dolgaira, úgyhogy már dereng, mennyi mindent nem tudok, te meg má' ilyen okosan születtél, mint láttyuk.
Nem is lenne esélyem

GERI87 2011.09.19. 11:15:15

Sakák meg az Ataiszi őshaza mi?
Jól látod esélyed sincs:)

zöldi 2011.09.19. 12:06:06

Szép túra volt!

Az a georadaros képről meg szívesen elbeszélgetnék egy hozzáértővel, mert úgy néz ki, mint egy felülnézeti kép, amit ráfotosoppoztak egy oldalnézetire :)

Vatanen 2011.09.19. 12:53:40

",a folyóparton kóstoltuk meg a helyi halászok által fogott sült halakat."

Sült halakat fognak a halászok?, jó hely lehet :)

jannonia 2011.09.19. 22:04:02

Elképedve olvastam a hozzászólásokat.
Lehet,hogy tanítják nekünk,hogyan kell utálni,köpködni egymást?Mert akkor jól megtanultuk a leckét.Már nem is vagyok olyan büszke magyar!
A "piramisok"szépek,de nem ember építette.
Az alagút meg lehet természetes képződmény is.Én ezt láttam,pont.

halaszd 2011.09.20. 18:29:17

@jannonia: Igen.
Ha nem jössz, már soha többet nem írtam volna ide.
És innetől már nem is fogok.

hovarju 2011.09.21. 14:20:02

34 hozzászólásból mindössze 3-4 aki gratulált a motorosok teljesítményéhez, mert ugye eről szól a cikk.

A maradék kb. 30 pedig egymás savazásával van elfoglalva, ezeknek pedig én gratulálok.

Pannóniások, szép túra volt, nagyok vagytok!
Ne is figyeljetek ezekre a szobahősökre.

Friss topikok

belsoseg feed

Nincs megjeleníthető elem

jajjdecsunya feed

Nincs megjeleníthető elem

racingdream feed

Nincs megjeleníthető elem

rallyedream feed

Nincs megjeleníthető elem

reklamarchivum feed

Nincs megjeleníthető elem

robogo feed

Nincs megjeleníthető elem

tcomment feed

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása