Ha versenyló lennék, lelőnének

barry-sheene-rose

Elrepült az idő, ma tíz éve, hogy meghalt Barry Sheene. A gyorsasági motorversenyzés nagy forradalmára, 1976 és 1977 világbajnoka volt az utolsó brit, aki a királykategóriában futamgyőzelmet szerzett.

2010-Barry-Sheene-Classic-Road-Race-Festival

Sheene alaposan felforgatta a Grand Prix íratlan szabályait. Sokan úgy tartják, nem is az olasz Agostini, hanem ő volt motorversenyzés első sztárkaraktere. Noha a ranglétrát becsületesen végigjárta, úgy tartotta, egy motorversenyző nem csak akkor hiteles, ha olajos a keze. Ha tehette, mindig a névre szóló rendszámú Rolls-Royce-al utazott a versenyekre, a szállodákban pedig ragaszkodott a hetes számú szobákhoz. Nők terén is magasra tette a lécet, a népszerű glamour modellt, Stephanie McLean-t vette később feleségül.
Sokan a harsány színkombinációk megjelenését is Sheene számlájára jegyzik. Ízig-vérig motoros családból származott, apja után nővére, Maggie is bolondult a kétkerekűekért olyannyira, hogy feleségül ment Paul Smarthoz.

Barry Sheene (32)

Sheene nevéhez számos, vicces történet köthető. Bukott egy futamon és az örök elnyomásban szenvedő csapattársa és barátja, jelenleg szakkommentátor Steve Parrish előtt megnyílt az út, hogy versenyt nyerjen. Parrish nem tudott élni a lehetőséggel, szintén elesett. Sheene a verseny után odaballagott és megjegyezte: állandóan a nyavalygását hallgatja, hogy miatta nem tud győzni. A végén hozzátette, több ilyen lehetősége nem lesz az életben. Mindketten jót nevettek, de Parrish valóban nem nyert egyetlen futamot sem karrierje során. A másik hasonlóan közismert sztori, amikor Daytona-i bukását követően, amelyben majdnem elveszítette lábát, megjegyezte, ha versenyló lenne, biztos lelőtték volna.

1984 anderstorp crash barry sheene 01

Sheene versenyzői pályafutása után, a nyolcvanas évek végén családjával Ausztráliába emigrált, bízva abban, hogy a melegebb levegő és az ottani klíma elviselhetővé teszi, akkorra már állandósult végtag-fájdalmait. A népszerű Gold Coast-on telepedtek le, és egészen idilli életet éltek 2002 júliusáig, amikor daganatot diagnosztizáltak az egykori szupersztárnál.

üres

Nem vetette alá magát a szükséges kezeléseknek, hagyományos gyógymódokat alkalmazott. 2003. március 10-én teste sajnos feladta a küzdelmet. Személyében a motorsport történelmének egyik legérdekesebb alakját veszítettük el. A sors fintora, hogy mindössze tíz évvel élte túl kebelbarátját, az ugyancsak lázadó Forma 1-es versenyzőt, James Huntot.

A bejegyzés trackback címe:

https://sebessegoltara.blog.hu/api/trackback/id/tr145125615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hálátlan olvasó 2013.03.10. 10:57:14

nem értem, hogy értelmes emberek, hogyan tagadhatják meg a rák gyógykezelését. azt hiszem, steve jobs is csak a végefelé tett valamit. karrier, pénz, hírnév, gyönyörű feleség és nem adnak esélyt maguknak? kár érte...

Quattroman 2013.03.10. 11:33:42

@hálátlan olvasó:
mert az esetek 99,9% csak elodázza a végkifejletet.
Sajnos én megtapasztaltam Édesanyám esetében. A szenvedés ideje nyúlik csak általa...

hálátlan olvasó 2013.03.10. 11:51:24

@Quattroman: nem vagyunk egyformák, én az az egy tized százalékot is esélynek tartom. sajnálom a történteket.

ne beszéljünk ilyen szomorú dolgokról, találtam, egy csomó képet róla itt:
www.flickriver.com/groups/1517080@N22/pool/interesting/

Beaver100 2013.03.10. 14:48:35

@Quattroman: Pontosan ugy van a , hogy irtad --csak a penzehes orvosok korhazak szedik ki az emberekbol meg az utolso filereiket is.

Csizirájder 2013.03.10. 16:44:58

Na igen, ilyen cikkek kellenek ide! Köszönjük!

okta 2013.03.10. 21:44:16

Kedves Péter, nagyon köszönöm ezt az írást!
(Az az igazság, hogy nem számítottam arra, hogy a TB-n bárki is ír róla, ezért - mielőtt ideolvastam - összeollóztam egy galériát én is: úgy gondolom, ebben az esetben nem gond, ha konkurens oldalt linkelek. Itt: www.sportmotor.hu/motoros_kepek/motogp/?dr=85071 )

Külföldön dolgoztam tíz éve, ezért többek között meg van a 2003 májusi BIKE magazin száma (ahová Barry Sheene is írt cikkeket), amiben egy különleges fotósorozattal emlékeztek meg róla. (Sajnos azok közül egyiket sem találtam a neten!) Azokon a fotókon annyira "átjön", hogy mennyire más volt egyrészt akkor a versenyzés világa, másrészt hol volt neki abban a világban a helye.

Isten nyugosztalja, az örök versenypályákon ő a legvagányabb MOTOROS.

Breacher 2013.03.11. 09:45:52

A film elején az a röntgen felvétel nem semmi. Azt hiszem befoghatom a pofám az én 5 csavarommal.

Friss topikok

belsoseg feed

Nincs megjeleníthető elem

jajjdecsunya feed

Nincs megjeleníthető elem

racingdream feed

Nincs megjeleníthető elem

rallyedream feed

Nincs megjeleníthető elem

reklamarchivum feed

Nincs megjeleníthető elem

robogo feed

Nincs megjeleníthető elem

tcomment feed

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása