Mivel motorozott a Pokolgép A jel klipjében?

Mostanában rákaptunk a Pokolgépre. És ha már meghallgattuk, hogy „Bőrruhában, talpig vasban nyeregben már a rockernemzedék”, meg „Nagyváros utcáiban sok motor áll, arra vár, hogy a bőrös srácok újra berúgják” (Stress), be is ugrott a 80-as évek motoros zene-ügyi lényege: sem a zenészek, sem a közönség nem látott közelről motort, csak valamiért azt hitték, menő. Például kérdeztem akkoriban Herczeg Csaba barátomat, aki a Wild Side nevű bandában énekelt, hogy má’ miért írta a Ha felülök a motoromra kezdetű dalt, mikor még B-s jogsija sincs (érdekes módon azóta se). Hát mert a közönség igényli, felelte habozás nélkül. Volt tehát valamiféle kölcsönös félreszuggesszió a 90-es években: menők voltak a „motoros” zenekarok, akik azt hitték, sok motoros jár a koncertjeikre, pedig annyira csóró volt mindenki, hogy még egy kispolskit is hosszasan tudtunk ünnepelni.  

Belterjes elem a sztoriban, hogy együtt töltöttem sorkatonai szolgálatomat a Pokolgép egyik technikusával, aki anno mesélt sztorikat a forgatásról, hogy például egész profi lett a klip, de nem tudtak három Hondát szerezni, csak egyet. 1986 körül ez volt a profizmuscsúcsa, Harley-Davidsonról talán még nem is hallottunk.  

A szörnyű önveszélyes részletekbe ne is nagyon menjünk bele. Bukó nélkül, legalább kettesével egy motoron az alap. A banántankos, max. 250-es MZ-n hárman, az első valahogy indiai stílusban a tankon, hátul meg Kalapács Józsi énekel – ugyanakkor paradox módon bármiféle védelem, konkrétan szopóálarc csak a gitároson látható. Rossz tehát belegondolni, milyen túlélési arány lenne a legkisebb balesetnél ezekben a cuccokban, de akkoriban kisebb volt a forgalom, meg a szovjet tömbben amúgy se nyíltak túl kecsegtető karrierek hosszú hajú illetők számára.  

Nézzük viszont végre ezt a jó kis Pokolgép klipet, mit is sikerült összeszedni a sanyarú 80-as évek közepén a beígért Hondák helyett! Van először is a piros, ami nagyon valószínű, hogy Honda. CX 650 a Trágyapumpa, vagy VT500? Nem, inkább CB 750 SC Nighthawk lesz az nyolcvannégyből.  

Van aztán a szürke, banántankos ETZ. Van továbbá egy Urálnak látszó tárgy, ami persze BMW is lehet. Na mindegy, a lényeg: tudja valaki, milyen motorok voltak? Főleg az utolsó másodpercekben tolató Kawa-zöld dolog micsoda?  

A piros motoros csávón viszont Husqarna póló van, ami jól is jön, ha az ember elzúg a Váci utcai City Grill előtt. És 1986-ban elképesztően ultracool dolog volt Nagyfi László Ray Ban szemüvege – emlékszem, arról is volt valami sztori, hogyan bizniszelte, de az istennek se ugrik be. Meg mennyire kemény már, ahogy a szopóálarcos csávót billogozzák! És vajon Kalapács Józsi sejtette akkoriban, hogy amit mi a Judas Priest révén metálfelszerelésnek gondoltunk, az egyszerűen nettó macsóbuzi szett? Persze azóta a Judas Priest dobosát leültették pedofíliáért, Rob Halford pedig egy bukásra ítélt, Trent Reznorral közös projektje kapcsán coming outolt, szóval metál és buzulás kéz a kézben jár, de istenem, ezért értük meg 2009-et, hogy Pokolgép diszkográfiánk is legyen, meg motorunk is. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sebessegoltara.blog.hu/api/trackback/id/tr81967600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vuki z1 2009.02.26. 18:27:44

Azt, hogy a metál zenekarok többségének fingja nincs a motorozásról, az közhelyszerű tény. Elég csak a Pokolgép "A pokol angyalai" című evergreen-jére gondolni, amelyben az egyik sor így szól vagyon: "Gyerünk, együtt nyomjuk a gázt..." Elég kiábrándító. De azóta Kalapács Józsi mintha elsajátította volna az alapvető biker ismereteket, mert valahol egy koncerten - ahol ráadás gyanánt Pokolgépet is nyomott - már "húzzuk"-ot dalolt az éterbe.
Ettől függetlenül még mindig jobb a buziszerkós, műmotoros rockzenekarokat hallgatni, mint mondjuk Kovács Ákost egy motorostalálkozón. Persze nem vagyok elfogulatlan: motoros szenvedélyemmel párhuzamosan ősrocker is vagyok.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2009.02.26. 20:14:01

Szopóálarc, wehhhehe!!
Az Uralnak látszó BMW egy BMW-nek látszó BMW lesz inkább -uraim, uraim, ez egy earl-villás bajor, tisztán kivehető elöl a két teleszkóp (akkoriban szerintem az oroszoknál még nem volt divat az earl-villa az oldalkocsis motorjaikon. Aztán lesz ott még egy TS125, aka "Csúzli", meg szerintem az a kis venyige blokkos kétütemű enduró gép valami Hercules lesz (nemtom miért, de az ugrik be a formák, meg a dekor alapján). Meg ugye két ETZ.
Vessetek meg, ez a Hellmachine/Höllenmaschine szám nem is rossz. Mondjuk a szöveget nem elemeztem, a motrokra koncentráltam...
És a gumifüstöléses lázadó magatartás a végén, na az mindent visz.

ZON 2009.02.26. 21:01:12

"metál és buzulás kéz a kézben jár" - baszdki, szólhattatok volna hamarabb is.
Akkor biztos a depecsre izgulok,nem Halford hangjára www.youtube.com/watch?v=mIC7KQPDuDc

Gomulka Béla 2009.02.26. 21:01:59

Szopóálarc. Jó. (Szopjál, mami! Istenkém, de szép is volt, mikor is volt? '92-'93? Valahogy akkortájt.)

ommm 2009.02.26. 21:23:07

Fémzenétől nem kell jobb!

prokee · http://blog.prokee.hu 2009.02.26. 21:43:50

Kész, végem, ehhez a posthoz mennyi unatkozva eltöltött üres óra kellett ? Nekem is vannak furcsa gondolatfutamaim, ha nagyon sokáig nem alszom el, de ez, vazzz, kőkemény.
Mint a Pokolgép :)

Apropó, nekem volt egy osztálytársam, aki azzal dicsekedett, hogy a bátyja a Pokolgépben dobolt, amikor még nem volt Pokolgép a neve, és egészen más emberek játszottak benne. Köszi, Cili, köszi.

Ja, meg mégvalami, szigetszentmiklósi gyökerű a banda, ha jól rémlik. Most, hogy másodszor is ott dolgozom, kezdenek piramisszegecsek nőni a hátamon. Olyan lehet ez, mint a pécsi urán - attól mindenkinek versírása támad.

jackk 2009.02.26. 21:46:16

Deák Gyuszi Bácsi is feltűnik sok találkozón és Ő sem egy hatalmas biker!
Mégis mindenki szereti!
A Trágyapumpa meg egy ősgép! Én amikor beindítom a kis cx 500 c-t mindig borsódzik a hátam!

prowler 2009.02.26. 22:35:18

Ez a szám nagyon nagy! Emlékszem hányszor hallgattuk és énekeltük barátaimmal.
Nem baj,hogy nincs sok közük a motorozáshoz, de legalább látni motorokat a klipben,számomra ez is kész öröm.
Az Ossian-nak is van egy Motor-őrület nevű száma, kicsit érdekes szöveggel,valamint a Desdemona című számuk első másodperceiben is motorokkal köröznek. Lehet hogy nem sok közük van hozzá de legalább megpróbálták,és ez pozitívum szerintem.
Amúgy az a CB 750 SC Nighthawk nagyon állatul néz ki (főleg kékben)!

yeti 2009.02.26. 23:02:10

Alapművek.Bár 86-ban legfeljebb Halász Juditot hallgattam az ovis csoporttársakkal:)

ferke2 2009.02.27. 00:18:10

Azt hittem betojok!Ezt klippet akkor nem láttam pedig szerepeltem benne.Enyém volt a BMW(gyalázat uralnak nézni egy echte R69-t,köszi Streetsti) Az úgy volt,hogy jöttek a filmesek a Zalkába motorosokért,de a motoros cuccunkban men
jünk,mert metál lesz. A répák azt hitték, hogy minden motoros ugyanazt hordja,és az a fekete bőr. Mentünk abban
amink volt.(Nem sok, én pl cross csizma
és kész) A forgatás k.jó volt,rendőri zárással bohóckodtunk a városban,a tankon
helyes statiszta lányokkal (istenem, Sz. Rita hol lehetsz?)Kár hogy mögém biggyesztettek egy muzsikust is. A biztonságról
annyit:én sohasem szerettem sisak nélkül
menni de itt így kérték és voltak mocis
zsaruk, mi pedig elvileg versenyisták vo
ltunk. Az egész két éjszaka tartott alkalmanként kb annyit fzettek mint az akkori havi fizum.A mások motorjára sajna már nem emlékszem,csak a Hondára,biztos sor négye
s volt és kisebb 750-nél. Bocs a fémesekt
ől, de én a metált itt utáltam meg,ezek a
fiuk az én szememben szegecses paprikaja
ncsik voltak.Még egyszer bocs tőletek!
Üdv Lőrincz Salak Gyurinak ha olvassa ezt
.Ő a piroshondás

kkn 2009.02.27. 01:27:38

Zenei csatorna nem lévén akkoriban, a kevés műsorban nehéz volt elkapni egyáltalán valamit. Persze, a metál mellet a pop is jelen volt, kéretik hang nélkül megnézni ezt a komoly, autólopásos, majdnem egykerekezős rendőrbéemwés, "Budapest Retro 1987" utcaképes Első Emelet izét, hehehe.

www.youtube.com/watch?v=Y54znB4Bebg

Vagy később volt az Omegának is egy klipje,ha jól rémlik, a Babylon című számához, aminek az eredeti klipjét nem találtam meg. Abban egy bányában vannak, 3-4 burkolt sport, vagy túragéppel.

Az übergagyi, Soltész Rezső Annabella klipje volt, azt azért szenvedtem végig, ha játszották, mert le volt támasztva mögé valami japán motor, bekapcsolt vészvillogóval. Tartalmas egy klip volt, mit ne mondjak.

patron1 2009.02.27. 06:27:00

"Az a szép,az a szép
akinek a Pokolgép"

streetsta · http://managertoys.hu/ 2009.02.27. 08:06:08

@prokee: Asztakurva, már nőnek a szegecseid? Nagyon erős lehet a miklósi levegő... Az ismeretlen költőt meg riasztani kellene, hátha van néhány keresetlen rímpárja a témában. Meg különben is, a radioaktív szennyeződéstől mutálódott szörnyszülötteknek mindig is lesz helye metál klipben. Még ha verselhetnékje is van.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2009.02.27. 08:13:56

@ferke2: Hetyke bajusz, hosszúhaj, meg BMW ma már nem passzolnak... A háromból mi van meg még?
Kalapács Józsitól meg kérjél egy jó minőségű kópiát -én belepusztulnék, ha egy ilyen jelentős eseményről ne lenne téli estéken visszajátszható felvételem.

pickapu 2009.02.27. 09:13:51

Akkoriban kismotorral bukó nélkül 40-nel hasíthattunk(!) a klipben mennek talán 20-szal és még szopóálarcuk is van... A Pokolgép egyébként KIRÁLY!

NINJA 2009.02.27. 09:16:09

Fiatalkorom legszebb évei kezdődtek akkoriban...Felfedeztük a zenét( természetesen metalt),a motorozás örömét-MZ 250 Babetta kormánnyal háttámlával fekete szinben- és a csajokat.Amikor ezt a zenét hallom, újra fellobban a régi tűz, eszembe jutnak a régi haverok, a nagy sörözések.Volt amikor Perbálon a Morrison előtt 25-30 db. motor is parkolt esténként.(80-as évek közepe!)Már akkor is mindenki átalakitotta a maga gépét. Az életünk legfontosabb része a motorozás volt akkoriban, de mindig összefüggött a zenével.Képesek voltunk végignézni a zenebutikot egy jó Motörhead klippért.

magilla 2009.02.27. 09:16:45

a bringa egy kawa z1100 gp kb 82es. azért aranyos urbánlegendet kerekítettetek neki..hehe (amúgy ez a motor akkor hatalmas májer lehetett,nem is tudok ma hasonlót)

pickapu 2009.02.27. 09:18:34

...hú b.meg tényleg gyorsabban mennek! Bocs!

magilla 2009.02.27. 09:29:47

www.hleng-it.dk/rep/Kz%20page-filer/Z1100GP2.jpg mielött jelentkezne a sárgapólós gyerek is hogy ő van a videón ,és igazábol ez egy tuning rometpony. :)

NINJA 2009.02.27. 09:40:06

@magilla: Abban az időben halt meg az egyik haverom egy Gpz 1100 Dfi-vel.Azóta nekem is volt egy, de jóval később.Akkor nagyon durva volt az mz-k között.

magilla 2009.02.27. 09:48:54

jaja.. ezek akkor szörnyetegek voltak,nem csúzlik az biztos

streetsta · http://managertoys.hu/ 2009.02.27. 09:50:14

@magilla: Van abban valami, amit mondasz: az biztos, hogy nem tizenhatos első kereke van a gépnek a klipben (a Hondáé meg annak tűnik). Akkoriban bármi, aminek japán vagy bármilyen nyugati embléma volt a tankján (gyárilag, nem kell kötözködni:))), óriási nagy királyság volt.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2009.02.27. 09:51:03

Egy tipp a zöldre:

Kawasaki KD125

Mikor Sodrócki 2009.02.27. 10:07:05

Költői kérdés : a motoros rockerek miért mindig chopperesek ? Én szívesen látnék olyan együttest is , akik arról énekelnek , milyen jó dolog pályanapon a Mansell-kanyarban dönteni a vasat , meg nem cowboy kalapban meg veszkóban , hanem Dianese bőrruhában zenélnélnek .
Legalább motoros találkozón sem néznének ferde szemmel a sornégyesekre :-) !

Alhazred 2009.02.27. 10:12:49

vazzeg, ezt a klipet utoljára húsz éve, alsósként láttam.

NINJA 2009.02.27. 10:16:17

A banántankos etz ( MZ Etz 251 )később jött ki, néhány apróságban eltér az elődtől pl:tank ülés kapaszkodó stb. A klipben még a régi van.

pickapu 2009.02.27. 10:40:12

@Mikor Sodrócki: Én vagyok a kivétel:ugyan úgy tisztelem a zárt pályán kedvencükkel gyakorló titánokat, mint a Pannóniájukra méltán büszke nagypapákat. Erről szól egy találkozó, ahol találkozik a sornégy a V2-vel és a háttérben szól a rock&roll, fogy a sör. Egyedül azokat nem kedvelem akik tudásuk felett két kategóriával választanak gépet és elhiszik a két hetes jogsiról hogy tízéves.

.com 2009.02.27. 10:54:48

@streetsta: R69 az az Ural-nak latszo targy, helyes a villafelismeres

DeMenor 2009.02.27. 12:08:41

Ha motorra szállnak a vad angyalok, útjukba nem állhat többé senki!!!!!

A Priest kezdte a szegecsezést és bőrözést, de mindenki átvette. Az egész metál világ azért nem "Kék osztriga bár"!!!

Halford mester azóta is minden koncerten begurul egy Harley-val a színpadra (Hell Bent for Leather)

Aldo Moro 2009.02.27. 12:45:10

Az egyik ürge tiszta Demjén Rózsi! :-)

Aldo Moro 2009.02.27. 12:46:39

@Alhazred: Hol láttál te 20 éve klipet? Ilyeneket nem adott a Tv-ben az az egy csatorna...

csempesz605srti 2009.02.27. 13:00:52

Ez volt a fiatalságom és még ha ma nevetségesnek is tűnnek az ilyen szerkók, szívesen nézem ezeket a klippeket és hallgatom a zenéjüket.

sadad 2009.02.27. 15:28:12

A piros motoros csókának mondjuk elég kényszeres a testtartása a koncentráció miatt.. :D

Spiritmonger 2009.02.27. 16:07:45

@ZON: ez a pecsabeli koncert volt?

Csabby 2009.02.27. 16:53:25

Hajaj..de rég volt már...nyolcadikos talán ha lehettem mikor ment ez a klip. Baromi nagy szám volt, mivel ezzel párhuzamosan a Judas Priest is ment az akkori metal életben, sőt...tőlük vették át ezt a stílust szerintem. Robert Halford egy Harley-n motorozott be a színpadra (Breaking The Law-megszegem a törvényt)szirénázás közepette,füstfelhő, stb.Nagy volt!!! Visszatérve a klipre: igen nagy szó volt ez akkoriban a szovjet testvérek örző szemei előtt...de jó volt látni újra ezt a klipet!!!

Csabby 2009.02.27. 16:58:11

NINJA!
Igazad van...most ugrott be: Motörhead: Kill by Death: micsoda klip volt...Lemmy még a sírból is kiugratott a mocijával...:-))

2009.02.27. 18:24:04

Na és ne feledkezzünk meg a Rotor együttes Utolsó motorozás című opuszáról sem.

www.youtube.com/watch?v=dFQi-AbrTbU

Ja és kicsit ugyan stílusidegen, de volt egy hétvégi motorozás a Neoton Familiától is. :)

www.youtube.com/watch?v=B_KQUEVPOz0

mióta? (törölt) 2009.02.27. 19:00:32

Ezek fasza dolgok voltak! Örültünk a 2t-nek. A 21.századi harley!!!!! találkozó lagzi lajcsival az viszont nem fasza banyek!!!!!!!!

mióta? (törölt) 2009.02.27. 19:22:47

Tegnap este akadt a kezembe a jótállási jegye első és eddig utolsó új motoromnak!
ETZ 250 standard (tárcsafékes)1986 02 27 a dátum rajta! Ma lenne a 23. szülinapja!
ÉJEN A HAZA!!!!! Szép estét!

Jean-Baptiste Emanuel Zorg 2009.02.27. 19:42:55

Ilyen fílinggel hódított Demjén a V-motorokkal is nem? A motor és a rock and roll!!! :D

ZON 2009.02.27. 20:02:11

@Spiritmonger: Nem, ez egy pár éves felvétel Japánból.

Az Élő Legenda (törölt) 2009.02.27. 23:39:26

@DeMenor: Mondjuk Halford egyszer a nagy füstgépezésben le is zúzott valami színpadi berendezést a motorral, úgy, hogy kórház lett a vége.

pimpike_ 2009.02.28. 08:33:21

motor + metál =
www.youtube.com/watch?v=FR6KZDfi2vM

Ja , és ezmiez amin Lemmy bá' dönget ?

WP12 2009.02.28. 12:41:06

Tény, hogy mai szemmel vicces a 80-as években készült Judas Priest koncertvideó, de hallgatni még mindig jó.

qualitaet 2009.02.28. 18:44:21

Aldo Moro

"Hol láttál te 20 éve klipet? Ilyeneket nem adott a Tv-ben az az egy csatorna... "

Már 1976-ban volt az MTV-nek kifejezetten videoklipekre "szakosodott" műsora,don't worry.
( Az "Egymilló fontos hangjegy", kibaszott jó funky címzenével)

hatos 2009.02.28. 23:39:59

Winkler, te nem vagy noooormális! :DDD

jürgen baromartz 2009.03.01. 00:10:28

@prokee:

"szigetszentmiklósi gyökerű a banda"

éppen nemrégiben tanultam a zegyetemen, hogy szigetszentmiklóson a kilencvenes évek elején valamikor önkormányzati rendelettel tiltották meg a szexuális segédeszközök és pornószolgáltatások áruba bocsátását, ezt pedig később az alkotmánybíróság helytelenítette, mondván szabad verseny van uraim, vége a diktatúrának.

nna, egy-két kapcsolásnyi asszociáció és már ott is vagyunk a szopóálarcos pokolgép-grupinál.

CANADA 2009.04.11. 14:28:41

a piros négyhengeres gép szerintem egy KAWASAKI KZ550GP

Friss topikok

belsoseg feed

Nincs megjeleníthető elem

jajjdecsunya feed

Nincs megjeleníthető elem

racingdream feed

Nincs megjeleníthető elem

rallyedream feed

Nincs megjeleníthető elem

reklamarchivum feed

Nincs megjeleníthető elem

robogo feed

Nincs megjeleníthető elem

tcomment feed

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása