Kipucoltam, aztán bűzlött, mint a döglött macska

Amikor elmeséltem a halas sisakom történetét, akkor azt írtam, hogy már koszos, de még nem gusztustalan. Igazából nem is tudom, miért vállaltam be egy ekkora arcátlan hazugságot, mert hát valójában már úgy nézett ki, mint a magukra hagyott idős emberek konyhája, csak nekem nem tűnt fel.

DSC00539
Látszik, hogy az arcpárna melyik részét takarja más elem. A galériában látszik a megtisztulás teljes folyamata


Nem is tudom, mi adta meg a lendületet a mosáshoz, de azt hiszem az arcomon megjelenő kiütések tették be a kaput. Mondjuk a sisak retkessége és a piros pöttyök között nem volt kimutatható összefüggés, de én már csak olyan vagyok, hogy még a Gyurcsányt is képes lennék egy ilyen ügybe belekeverni. Kirámoltam a bélést, és rémlett valami, hogy Mike Tomi a festés után megjegyezte, hogy nagyon könnyű volt darabjaira kapni a sisakot. Én is valami nehezebb küldetésre számítottam: egy mozdulattal kint volt tarkópárna, aztán jöttek az arcpárnák, végül a koponyát támasztó rész. Egyedül az állnál fityegő kis szélterelőt hagytam benne, mert azt már túl sok macerának éreztem volna, illetve máig kísért a IKEA-s Pello fotel, aminek a huzatát mosás után már soha nem lehetett normálisan visszahúzni szivacsra.

DSC00558
Az első lé elég sűrű


Én mondjuk simán bedobáltam volna mindent a mosógépbe, de az ötletről le lettem tiltva, ezért kézzel sikáltam egyenként az elemeket. A legretkesebbnek tűnő részekről háromszor is leöntöttem a fekete vizet, döbbenetes, hogy két év alatt mennyi mocskot magába szívott. Ebben mondjuk én is sáros (!) vagyok, egyrészt simán leraktam bárhol a földre, és más, a sisakok tisztasága elleni 9/11-nek számító gaztetteket is csináltam, például a kesztyűt is bele szoktam gyűrni. Aki kényes a tiszta bélésre, ilyet tényleg ne csináljon, egyes nézetek szerint ez az egyik fő koszoló/bűzösítő tényező.

DSC00564
Tisztaság


Első körben mosószeres vízben masszíroztam, ami érzésre inkább csak a belsejéből áztatta ki a mocskot, a világosodást a szappanos dörzsöléssel értem el. Mivel minden egyes darabbal körülbelül tíz percig foglalkoztam, egy óra simán ráment az estéből, de megérte: ha tökéletes nem is lett lényegesen jobb belenézni. A szivacsok körülbelül egy nap alatt ki is száradtak, összerakni sem volt különösebben nagy feladat, nem is értem, hogy miért halogattam idáig. Az viszont továbbra sincs meg a fejekben, hogy a bukósisak egy elég egyszerű történet, hiszen van egy műanyag héj, ami megadja a keretet az egésznek, abba jön némi hungarocell, ami a biztonságért felel, és a többi az kényelmi kárpitozás. Tehát minden, amit ezeken felül fizetünk, az már a luxus, tehát hogy könnyű és halk legyen, jól szellőzzön, jól nézzen ki, szép legyen, stb... vagyis a sokat hangoztatott biztonsághoz a nagy felárat jelentő extrák egy fikarcnyit sem tesznek hozzá, míg az olyanok, mint például a beépített napszemüveg, vagy felnyitható állrész, inkább elvesznek.

DSC00577
Vékony héj, alatta a hungarocell: az adja a biztonságot, minden más már a kényelemről szól


Az elején említett szélfogót viszont nem sikerült tökéletesen átmosni, így az csak pár óra motorozást jelentő szellőztetés után lett elviselhető. Azóta szellőzött annyit, hogy már ne legyen bántó, de elégedett csak az után lettem, hogy bőségesen megküldtem az asztalomon kallódó, egy korábbi kampányból visszamaradt Motul M2 sisakbelső tisztítóval, ami igazából nem tisztít, hanem fertőtlenít. A tapasztalatot levontam: mosni vagy alaposan, vagy sehogy, mert a megbolygatott rétegekből elég durva buké tud felszabadulni.

A bejegyzés trackback címe:

https://sebessegoltara.blog.hu/api/trackback/id/tr647347196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PITTA 2015.04.08. 09:53:40

annó a nem kivehető bélésű sisakomat ezüst kolloig oldattal fújtam be az is fékezi a baktériumszaporulatot. De már kapható ilyen cipőspray is ami ezüstös, valószínű a sisakosban is az van.

bajan 2015.04.08. 10:25:30

ha kivehető a bélés akkor azt mosni és napon szárítani. Ha nem kivehető akkor mosás nélkül a napra kirakni és semmi szaga nem lesz.

Persze nem árt ha a személyes higiéniáéra (pl hajmosás) is adunk.

protézisesh 2015.04.08. 10:43:30

miért nem mosógépben? mi baja lesz, ha egy hideg (30-40 fokos) kímélő (pl gyapjú) programon géppel lötyögteted ki a retket belőle?

KelemenGy 2015.04.08. 11:08:57

A Pello huzatra rá van cimkézve, hogy nem szabad mosni, ezzel együtt ezt a hibát én is elkövettem. Az a szép, hogy a kézi mosásról is letiltanak, csak tudnám, hogy akkor hogyan lehet tisztán tartani. Mindegy...
Gondolom a sisakbélés is hasonló okok miatt nem mosható gépben.

Prof. Dr. Ausgezeichnet Lienen-Brücke 2015.04.08. 11:29:12

@protézisesh: így van. legjobb ha beleteszed egy párnahuzatba, akkor nem is tépi meg a gép.

metal · http://electric.blog.hu 2015.04.08. 11:46:31

Én simán kimosom minden ősszel gépben, kímélő mosással, és nincs semmi probléma vele. Ezen kívül sose veszem fel szimplán a sisakot, egy maszk, vagy kendő mindig van rajtam (azt sokkal könnyebb mosni).

Adamovich Erik 2015.04.08. 12:01:38

Ajánlanám az ózon tisztítást illatmentes, steril lesz a sisak, bőrruha. Persze nem örökre :)

Zomborácz Iván 2015.04.08. 15:30:32

@protézisesh: Én magamtól géppel mostam volna, de a csajom azt mondta, hogy ne. És hát ez egy ilyen leosztás, én sem szeretem, amikor fociról okoskodik.

Zomborácz Iván 2015.04.08. 15:31:36

@KelemenGy: Sajnos az eperfagyi nem olvasta el a használati utasítást, és ráesett. Ez egy kegyetlen világ.

KelemenGy 2015.04.08. 15:32:38

@Zomborácz Iván: Nálunk a kakaó döntött így az egyik fotelen, a másikon meg a macska...

bervas · http://mt10.blog.hu 2015.04.08. 15:49:00

Csak a kötözködés végett:

Abban az egyszerű műanyag héjban és a hungarocell habban is van némi tudás.
Nagyon nem mindegy, milyen anyagú a héj, meg hogy van-e benne szálerősítés, ha van, akkor milyen. A hungarocell szemcsemérete, sűrűsége, elhelyezkedése sem egyértelmű első ránézésre.

Ha nagyon unatkoztok, szaggassatok el pár sisakműanyag próbatestet, meg adjatok neki időben állandó, illetve változó terhelést. Lesznek érdekes dolgok.

Gabs32 2015.04.08. 16:29:49

Pont hétvégén mostam ki. Normális modernebb mosógépben kimélő programon a világon semmi baja nem lesz. Amúgy meg bármit csinálsz vele tökéletes csak így lesz.

sb656 2015.04.08. 16:52:59

"Tehát minden, amit ezeken felül fizetünk, az már a luxus, tehát hogy könnyű és halk legyen, jól szellőzzön, jól nézzen ki, szép legyen, stb... vagyis a sokat hangoztatott biztonsághoz a nagy felárat jelentő extrák egy fikarcnyit sem tesznek hozzá, míg az olyanok, mint például a beépített napszemüveg, vagy felnyitható állrész, inkább elvesznek."

Csak részben tudok egyetérteni. Sisak és sisak között bizony van különbség, luxus ide vagy oda. Érdmes az oldalt böngészni:

sharp.direct.gov.uk/testhelmetlist

gumitamin 2015.04.08. 18:19:50

Én kimostam az enyém, tök felesleges.
Összerakás után már nem lett olyan jó, mint előtte megszoktam.

gipsznyúl 2015.04.08. 20:20:20

Én is gépben mostam mert "mán igenerőss lógané szagavótt..." A bélésnek semmi baja nem lett a mosástól, sőt a szivacsok visszakapták feszességüket. Persze ha nem egy 30ezres sipkáról lenne szó hanem egy drágábbról lehet én is maradtam volna a kézi mosásnál :)

mosön 2015.04.08. 20:34:08

Maszkot használva nem koszolódik annyira.Gépbe lehet mosni.Hallottam olyat is,hogy ami zsákot adnak a sisakhoz abban kell beletenni a gépbe.

Cobra. 2015.04.08. 21:11:00

8 éves (anno 60k, most ez a 90k kategória) HJC sisakomat évente 3x mosom géppel és semmi baja a bélésnek. Mondjuk ettől függetlenül már csereérett szegény, főleg hogy tavaly 2x is leejtettem és több helyen megsérült a fényezés meg a plexi is.

Kopasz Szuzukis 2015.04.08. 22:29:51

Ámbörök!
Értelmes motoros kendőt visel a sisak alatt. Azt akár naponta is kimoshatod. Főleg, ha nem műszálas vacak, hanem jóféle pamutkendő.

W123qp 2015.04.09. 09:39:59

@KelemenGy: @Zomborácz Iván: Mi kb. 2 hete mostuk ki az Ikaehokedli huzatát, azonnal meg is néztem, hogy miért nem lehet visszetenni a huzatba a szivacsot. Kb. 2 perc alatt gyári minőségben visszaraktam.
Megoldás: kell egy kukazsák. Ráhúzod a szivacsra, és azzal tolod a helyére, utána kihúzod/téped a zsákot.

pappito · http://pappito.com 2015.04.10. 01:40:25

" biztonsághoz a nagy felárat jelentő extrák egy fikarcnyit sem tesznek hozzá, míg az olyanok, mint például a beépített napszemüveg, vagy felnyitható állrész, inkább elvesznek."

ez tényleg így volt a nyolcvanas években, de most már 2015 van.

Egyébként érdemes használni ilyen hálós zsákot (amiben a csajok mossák az érzékeny fehérneműt) és abban mosni, de a párnahuzat is teljesen jó ötlet, és be a gépbe kímélőbe.

Ha dörzsölöd, kijöhetnek elemi szálak és bolyhos lesz a belseje.

Azért a kárpitozott szivacs mosása nem agysebészet.

pappito · http://pappito.com 2015.04.10. 01:41:51

@Kopasz Szuzukis: télen ez rendben is van, de nyáron megrohadsz a sisakban

meg én esős helyen lakom, sokszor be kell csukni a plexit, hiába van meleg, nem esne jól még egy réteg hőszigetelés a fejemen

debaces 2015.04.11. 09:53:32

HJC FG-15, belvárosban és túrázásra egyaránt használom.
Mindig mosógépben mosom, még a rovarhálót is. Márciustól októberig 1-2 havonta egyszer. Most van benne 3,5 év, 25000 km, tökéletes az összes párna.
Én azt javaslom inkább gyakran, mint ritkán.
Természetesen csak a legbrutálabb melegben hagyom el a maszkot.

Friss topikok

belsoseg feed

Nincs megjeleníthető elem

jajjdecsunya feed

Nincs megjeleníthető elem

racingdream feed

Nincs megjeleníthető elem

rallyedream feed

Nincs megjeleníthető elem

reklamarchivum feed

Nincs megjeleníthető elem

robogo feed

Nincs megjeleníthető elem

tcomment feed

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása