Szalonnazsír a bőrnadrágban

 

Minden egyes szalonnacsík és kolbászkarika azzal büntet, hogy egyre távolabb esem attól a konfekciómérettől, amibe magasságom alapján tartoznék. A sonka is finom, a tehénvaj is szeretőként fekszik rá a kenyérre – minden falat oda vezet, hogy egyetlen bőrruháért egy vérvonalnyi marhát kelljen kiirtani.

Évekig cordura textilruhában motoroztam. Vagy hat éve szerencsés kézzel kifogtam egy számomra ismeretlen márkájú nadrágot és kabátot. Ha jól bogarászom ki a logót, mintha Esqu lenne rajta – annak ellenére, hogy ilyen semmitmondó a neve, tökéletesen szolgál: fetrengtem benne sárban, csúsztam vele aszfalton és motoroztam benne órákig tartó esőben. Eddig mindent kibírt, nem ázott be és szakadások sincsenek.

Annak ellenére, hogy évente egyszer, szezon végén gondosan kitisztítom, kezd nagyon puruttyán kinézni. Persze van, hogy ez végképp nem számít, de már ott motoszkált bennem, hogy kéne új, ami esetleg akkor is jó lesz, ha majdani veterán versenymotorommal fölmegyek a pályára.

A veterán versenymotor árát elvitte a veterán lakás felújítása, de a ruha meglett: szép, fekete, kétrészes. Amikor először tükörbe néztem, röhögnöm kellett. Csak egy alsógatya kellett volna kívülre, egy fekete pokróc a hátamra és egy szopóálarc a gömbölyű fejemre – én lennék a világ legviccesebb hízott Batman imitátora.

Rendelhető színesben is, de inkább a kevésbé hivalkodó feketét választottam

Ez van, ezt kell szeretni, saját magamat nem látom menet közben, annyira pedig nem lehet fukar, hogy másoktól sajnáljam a kellemes, kiröhögésemmel töltött perceket. Lehet, hogy a színes bőrruha megtörné körvonalaim nagy ívű kanyarodását, de én nem érzem jól magam túl színesben – patchwork legyen a takaró, de ne a kabát meg a nadrág.

Próbáltam több márkát, volt rajtam olasz, német, japán is. A kölni motorkiállítás ázsiai pavilonjában már a megdöbbentően jó minőségű indiai és pakisztáni gyártóknál is körülnéztem; nem találtam igazán kényelmes kétrészes ruhát. Fontos opció számomra, hogy összecipzárazva is komfortos legyen – sokan hordják különhagyva a nadrágot és fölötte a dzsekit, de háklis vesém miatt jobban érzem magam, ha a hideg levegő elől elzárom az utat.

Az ülep rugalmas, jól szellőzik

Az IXS Breakerbe egész jó volt belebújni. Hasamon is kényelmes, hónomon és lapockáim fölött sem feszül. Igaz, ha összecipzárazom a nadrággal, vállaimat muszáj előrehúzva összébb engednem. Ennyi kompromisszumot elviselek, hisz csak gyalog, a motor mellet érzem; ha nyeregbe szállok, ez nem zavaró, mert amúgy is előredőlt felsőtesttel, kinyújtott karral gurulok.

Nagyobb gyártóknál elterjedt, hogy nagyobb méretet is rendelhetünk rövidebb szárral – a nadrágom is ilyen. Így a hasamon kényelmes és a csizmába is befér. Az otthonossághoz hozzájárul, hogy könyökhajlatnál és a vádli fölött rugalmas textilbetétet varrtak a tényleg gyönyörű minőségű marhabőrhöz. Tartottam tőle, hogy hamar beázik, de egészen jól vizsgázott a nyári záporokban meg az őszi esőkben. Ugyan nem vízhatlan, de tovább bírja, mint elsőre saccoltam volna.

Ez az egyetlen, amit lefejtenék róla - fényvisszaverő a deréknál

Hála az égnek a Breakeren kevés a csicsa – néhány gumis, fényvisszaverővel keretezett műanyag IXS betéten kívül csak egy Racing Team felirat van a derekán. Ennyi elviselhető. A versenyhangulatot a színek helyett számomra a védelem adja: baleset esetén óvva van a csípő, a hát, a könyök és a térdek is.

Mivel magamra öltve hibátlanul kitöltöm a rendelkezésemre álló teret, nem igazán kényelmes a zsebek megtömése. A belső zsebekbe leginkább csak a jogsi-forgalmi kombó kell, de pénzt is tárca nélkül cipzárazom a külső derékzsebbe. Ennek van előnye is – sokszor, ha aprót keresek, mint valami monetáris alfa-szinten, itt szedem össze a kosztpénzt.

A betét izzadós melegben sem tapad a testre

Nyáron nem szívesen öltözöm túlságosan alá, van, hogy csak egy atlétát kapok föl. Több, korábban kipróbált ruha bélése kellemetlenül tapadt a bőrömre, de volt olyan, ami alatt úgy viszkettem, mintha erdélyi gyapjúpulóvert húztam volna. A Breaker hálós szerkezetű bélést kapott, kifejezetten kellemes tapintású.

A bőrt dupla varrással rögzítették, jó érzés szemmel követni a cérnaszálakat – bízik benne az ember, tartósnak és erősnek tűnik. Úgy tűnik, hogy a gondosság egy pillanatra elszunnyadt, amikor a nadrág cipzárját varrták: a bal alsó sarokban elengedett a varrás. Az ilyen kritikus helyre igazán alkalmazhattak volna valami erősebb megoldást.

Sajnos a cipzár mellett elengedett varrás. Nem gond, javítható

A térdkoptatók értelemszerűen cserélhetőek, hisz ezt sportcélokra tervezték. Mivel szinte végig utcán használtam, nem is nagyon voltak fönn – pályanörd barátom szerint, még ha nem is sikálunk térden a körforgalomban, érdemes fönnhagyni. Ha a közlekedési portól elkoszosodik a tépőzár, sokkal gyengébben tartja majd a koptatót, ha kell.

Árát a többi márkához képest korrektnek tartom – 213200 forintjával se le, se föl nem lóg ki a konkurensek közül. Jó érzés belebújni, ez nagyon fontos. Hála az égnek fél napokat kényelmesen átmotorozom benne, nem sürget a belső hang, hogy mihamarabb mackóalsóra cseréljem. Tudom, hogy viccesen áll rajtam, de így jártam: a sonkáról és a kolbászkarikákról nem mondok le, pont csak annyit eszem belőlük, hogy tavasszal is beleférjek a kétrészes bőrruhába.

A bejegyzés trackback címe:

https://sebessegoltara.blog.hu/api/trackback/id/tr781653775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zöldi 2010.01.07. 12:36:44

"213200 forintjával se le, se föl nem lóg ki a konkurensek közül"

Hm. Nekem nincs ilyen összehúzós ruhám. De próbáltam már a louisban Vanuccit, kíváncsiségból. Nagy protkók, vastag bőr, tök kénylemes volt, habár én sem vagyok konfekcióméret. Azért 80 ezret kértek volna a sógorok, ami akcióban 60 köré szokott lemenni.

odb 2010.01.07. 13:06:34

@ZON: Volt itt már több cikk is hasonló témában, kezeld úgy, mint egy motor tesztet. Az se hirdetés. Akkor egy ruha tesztelése (főleg ami a bejegyzés írójának saját ruhája) miért lenne fizetett hirdetés?

BocaNegra 2010.01.07. 14:08:23

Bátyám szokta mondani:
"A vékony ember nem szép, mert vagy szegény, vagy beteg, én meg egyik sem vagyok..."

zöldi 2010.01.07. 14:14:13

@odb: Lehet azír szúrhatta a szemét, mert a képeken egy gyanúsan új ruha van, és szakújságírónál sosem lehet tudni, mit adnak repiben, és mit adnak pénzért.(ez nem a flémgyártás helye)
Meg ott van Csikós Mester szintén XS esőruhája, amit emlékeim szerint tesztre kapott, de nem kellett visszaadni...

baowah · http://baowah.blog.hu 2010.01.07. 14:27:01

@zöldi: senki nem kéri vissza a tesztruhát. mit kezdjenek az összepukizott izzadt göncökkel? Az ember használja, szereti, elesik benne, fölkel és megy tovább. A ruhatesztek között vannak tesztruhák, saját ruhák, kölcsönruhák, édes és savanyú cskoládék, de a lényeg egy: ugyanúgy hazsnáljuk mindet mint egy tesztmotort.

morcosboci 2010.01.07. 14:41:29

Egy barátommal motoroztam annó a Pannóniaringen és kicsúszott előttem. Az egész segge kilógott az IXS bőrruhájából. Én az Arlen Ness-el jártam így de az cserébe olcsó volt

morcosboci 2010.01.07. 14:42:41

egyébként ki fogod hízni. Tavasszal már kényelmetlen lesz. Emlékezz majd rá mit írtam.

baowah · http://baowah.blog.hu 2010.01.07. 14:47:21

@morcosboci: :) igyekszem taratni, eddig meg sikerult nem felhozni az oszi versenysulyra

watanabe 2010.01.07. 14:55:00

Szia Baowah!

Esetleg rendszeres testmozgás? Valami sporttevékenység?

baowah · http://baowah.blog.hu 2010.01.07. 14:59:08

@watanabe: köszönöm az eletmodtanacsadast, azert ban mozgas is. Kutyasetaltatas, hegyilevego, ezazamaz. :)

watanabe 2010.01.07. 15:07:56

@baowah: Távol legyen tőlem, hogy az észt osszam, remélem nem sértettelek meg! :-)

Pusztán tapasztalat: így jóval negyven felett nekem is ügyelnem kell, ne röffenjem rám néhány kiló plusz. Nem csak az esztétikája miatt, de nekem kényelmetlen, meg ugye, nem is tesz jót a keringésnek, miegymás...

Igaz, magam cruiseren tolom, de azért nem szeretném, ha a hasam rálógna a tankra.

baowah · http://baowah.blog.hu 2010.01.07. 15:16:36

@watanabe: semmi gond, a hajlam nekem is megvan. a fogyasrol lemondtam, a hozas ellen harcolok. Azert jo motivacio egy motorosruha is.

ZON 2010.01.07. 15:41:39

Nyilván irigy farok vagyok, de én nem biztos, hogy teljesen objektív tudnék maradni egy olyan teszt után, ahol:
- egy terméket tesztelnek (nincs össze-
hasonlítási lehetőség)
- tudom, vagy sejtem, hogy megkapom a
tesztelt cuccot
Ha a saját pénzen vett motyót mutatom be, akkor meg előjön a "minden cigány a maga lovát dicséri" effekt.
De ha valaki ezeket a gyengeségeket el tudja nyomni, azt tisztelem. Nekem nem menne.

baowah · http://baowah.blog.hu 2010.01.07. 15:49:00

@ZON: a jellemfejlodes az fontos :)

Detox 2010.01.07. 15:59:16

Uhh..Ezt a cikket nem kellett volna elolvasnom. Dec 26án alig fértem bele a nadrágba, saknos én is inkább már csak a hízás ellen tudok küzdeni (nem nagy sikerrel). Tavaszra vagy nadrágcsere (amúgy is csak kb 1 szezon van már benne), vagy egy kis fogyó. Istenem, azért mi is tudunk néha hiú emberek lenni...:D

Amúgy van valami jó tipp ami nem is túl drága (kb 50e ft), aránylag tartós is? Hol?Mennyiért?

baowah · http://baowah.blog.hu 2010.01.07. 16:31:30

@Detox: mindenki mast mond. Sokan Louis vagy Hein Gericke vonalom mozognak Bécsben, vannak kik idehaza keresnek.

yeti 2010.01.07. 17:27:44

A fogyásban én sem reménykedtem ennek megfelelően úgy vettem motorosruhát hogy majd úgyis "belenövök".Azóta valami csoda folytán fogytam.Amikor akartam akkor meg nem sikerült.Ki érti ezt.....

1000rörö 2010.01.07. 17:31:36

Annyi még beférhetett volna, hogy hol lehet ezt a márkát kapni, van-e hálózat aki árúlja. Gondolom csak a Fővidéken, de ha tudja valaki megírhatná. Köszi.

dextercapo 2010.01.07. 19:27:30

most egy darabig lehet hogy sirva ebredek fel hogy megtudtam nyaron a borruha alatt meztelenul motorozol . vizualis tipus vagyok :)

Egon Bondy 2010.01.07. 21:50:27

@baowah: köszönöm az eletmodtanacsadast, azert ban mozgas is.

namost nem tudom, hogyan állsz a pszichológiával, de ha valaki azt írja, hogy "banolja a mozgást", akkor azt komoly elszólásnak tűnik. Kivétel lehet, ha 2 db extratampon van az orrodba és még mindig úgy írsz, hogy előtte kimondod.
;)

pog ma thon 2010.01.07. 22:37:12

Receszió ? Mi sirunk ? A fél nemzet dagadt. A jó kis körömpörkölt este 9 után a legjobb.

okta 2010.01.07. 23:09:05

Mikor hajón dolgoztam, a törököknél csináltattam egy összezippzárazható overallt méretre. Akkor voltam 25 most meg lassan 35. Sajnos ott lóg a szekrényben, mert nem jön rám. Eladni meg nem is szeretném (emlékek) meg aztán ki venne egy olyan motoros ruhát, aminek a hátára nagy sárga betűkkel rá van varrva, hogy: OKTA
:o)))))
Ja, amúgy kantáros Cordura naciban nyomom, ott tág határok között tud mozogni a csípőszélességem...

okta 2010.01.07. 23:13:41

A fotóról meg az jut eszembe, mikor egyik cimborám (akinek jól fizető állása volt) kitalálta, hogy búvárkodni fog. Meg is vette a drága felszereléseket, többek között egy búvárruhát is. Persze jó vágósúlyban volt ő is. Egyik esti bulin pár pohár bor után rábeszéltük, hogy vegye fel, mutassa meg. Felvette magára, olyan volt mint a Michelin gumiember. Persze 2 perc alatt rögtön beleizzadt és nem bírta levenni magáról...a barátnője rángatta a nyakánál le a ruhát róla vagy negyedórán keresztül, mi meg már a földön fekve röhögtünk...ez így elmesélve talán nem olyan vicces, de most eszembe jutott a szitu és már folynak a könnyeim a röhögéstől!

baowah · http://baowah.blog.hu 2010.01.08. 09:23:50

@okta: kibaszott jol nezhet ki. kepet!

Korcs · http://mztrophy.blog.hu 2010.01.08. 10:52:43

IXS baromi jó, de nem az olcsó kategória. Jó drágán vettem én is dzsekimet (régesrég), de megérte, mert iszonyat kényelmes és egy szép bukta után se volt rajta szakadás, sérülés. Mai napig azt használom;-)

Bazsi(HUN) 2010.01.10. 15:40:39

Ha nem tudnám hol vagyok furán néznék, hogy ennyi meglett férfi a súlyával van el...:D

2010.01.11. 13:55:33

Na végre valami rendes ruha rajtad. A sport motorokon legalább nem leszel annyira fura a látvány, mint a cordurában. Megjegyzem az IXS rendes méretben nem is gyárt ruhát, csak az ilyen gizdákra. Én néztem és nem kaptam, mindegyik kicsi volt.:)))

millarca · http://www.millarca-millarca.blogspot.com/ 2010.01.13. 14:35:55

@baowah: Engem is érdekel! Én is őrizgetem az első bukósisakomat, ami elvileg a csehszlovák rendőrséget kellett volna szolgálnia, de a pici mérete miatt én használtam először. Bili-dizájn, tányérsapka-sild, hozzá lecipzározható műbőr fülvédő, amit sajnos elhagytam.

mazsolmaany 2011.11.20. 17:52:15

Csikós úr!Ha túlzottan"patinás"lesz a cucc,gondoljon rám!Nekem is fókatestem van,amire igazán nehéz bőrszerkót találni.Ez negativ megkülönböztetés,kéne egy fókaügyi oommbussmman!(remélem jól irtam)(vagy rosszul?!)

Friss topikok

belsoseg feed

Nincs megjeleníthető elem

jajjdecsunya feed

Nincs megjeleníthető elem

racingdream feed

Nincs megjeleníthető elem

rallyedream feed

Nincs megjeleníthető elem

reklamarchivum feed

Nincs megjeleníthető elem

robogo feed

Nincs megjeleníthető elem

tcomment feed

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása