Láb nélkül kellemetlen motorozni

Mindenképpen feketét akartam, de a fényvisszaverő betétek ellen nincs kifogásom: a lábamat védik

Mezítlábas magyarok - mondják ránk gyakran külföldön, de ha a hazai motorosokat nézzük, sajnos szintén igaz. Milliós motorok durrannak el mellettünk, villog a sok fehér boka: mifelénk nagy hagyománya van a tornacipős motorozásnak.

Az orrész kopástűrő betétet kapott, a szélek pedig koptatót

A láb sérülése gyakori: ráesik a motor, csúszáskor megakad a talajban, csavarodik a boka, reped és törik a csont, szakadnak az inak. Annak ellenére, hogy mennyire kellemetlen láb nélkül vagy nehezen gyógyuló végtaggal élni, nagyon keveset törődünk a csizma kiválasztásával.

A bokacsont és a sarok mellett erősített protektort kapott az IXS Victory

Az IXS Victory célszerszám. Pont ilyesmi kellett, mert az előző és párhuzamosan használt marhabőr Hebo triálcsizmám lelógó orrát a kanyarokban lecsiszoltam. Mállik a puha kaucsuk: fölösleges aszfalton tönkretenni.

Én nem szeretem a színes papagájtollakat magamon, ebben Winklerrel nem is tudunk megegyezni – ő a színes, messziről is látható motorosruházatot kedveli. Igaza van, motoron mindent meg kell tenni azért, hogy felhívjuk magunkra a figyelmet, ennek ellenére engem nem enged a rokkervirtus: majdnem teljesen fekete csizmát választottam. Az IXS Victory csupán a lábfej fölött és a saroknál kapott ezüst fényvisszaverő betétet, ennyit még azok is képesek elviselni, akiknek oviban halálfej volt a jelük. A márkanév fehér, a három betűn kívül csupán a lecsavarható koptató kapott festést.

Lecsavarható és cserélhető protektorok vannak a lábszárnál is

A lábam 42-es, talpam rövid. Ezzel szemben a lábfejem meglehetősen magas, hozzá tárnamélységű a bokasüllyedésem – nem egyszerű feladat kényelmes lábbelit találnom. A sportcsizmákat alapból feszesre és szűkre tervezik; kétszáznál az ember ne lazulgasson. Az első napon majd megvesztem, a csizma szorított, pedig nem is spanyol: a svájci székhelyű IXS Olaszországban gyártatja. A hosszával nem volt bajom, a helyhiány bokatájékon volt aggasztó: csak abban bíztam, hogy egy kis viselés után enged annyit, hogy az én lábamnak is jó legyen.

Hálós belső borítás segíti a csizma szellőzését

A Victory szembesített azzal, hogy mennyire aszimmetrikus a két oldalam: a jobbon egészen jó volt, a balon maga a pokol. Ahhoz, hogy használható és szerethető legyen, egy kis eső kellett. A bőr engedett, felvette a lábfejem formáját. Ahogy lassan rám száradt, alakját is megőrizte – azóta tényleg órákat gurulhatok benne, és a járás sem lehetetlen. Nedvtűrő képessége hivatalosan nincs, a valóságban mégis van: záporban nagyjából harminc perc után ázik tocsogósra. Ugyan nem egy Gore-tex szint, de ha van kalucsni a szatyorban, nagy baj nem lehet.

Széles, elhajtható bőrsáv védi a cipzárt, amit még az elején alaposan megzsíroztam

Ha sétálok benne, Michael Flatley jut eszembe: a kopogó cipők messziről jelzik, hogy jövök. Ami a hangot adja, az a három-három imbuszcsavarral rögzített cserélhető koptató. Hogy a kanyarokban ne a talpgumi csiszolódjon, a perem vonalát követő fémbetétet kapott - igaz, a végei elég csúful követik a talp ívét. Jobb csizmámon a koptató hátsó részének illesztési hézaga nagyjából 6-7 milliméter – nem túl szép és bőven elég arra, hogy füvön állva mindenféle növény odacsípődjön.

Nem a gumi kopik. A hátrafele keskenyedő rész az egyik csizmán eléggé eláll a talptól

A bokát és a sarokcsontot műanyagbetét, a sípcsontot ívelt karbonlemez védi. Az orrészen gumis hatású paca található, ez a váltó koptató hatása ellen dolgozik. A sérülékeny cipzárt egy hosszú tépőzáras szakasz takarja, ami egyrészt vízzáró, másrészt nem engedi a koszt a fogak közé jutni.

Összességében elégedett vagyok vele, az olyan apróságok, mint a kajlán álló koptatóvas, nem zavarnak. Az elején tényleg aggódtam, hogy a megfelelő talpméret ellenére hordatatlan lesz, de pár nap alatt összeszoktunk. Nem nyiszog, varrásait és ragasztását tartja. Védőerejét még nem próbáltam ki, de kinéz annyira masszívnak, hogy bizalommal húzzam fel az immár idomult csizmát.

Karbon nélkül manapság sport sincsen - a sípcsontot védi az ívelt lemez

Magas lábfejűek, kacskák és patások ne két percre próbálják fel. Tudom, hogy nem lehet minden motorosboltban órákig kávézva ücsörögni, de nem biztonságos, ha később zsibbadt lábbal kezeljük a féket meg a váltót. Talán én is jobban jártam volna egy számmal nagyobb és lúdtalpbetéttel kitömött párral, kevesebb lett volna a harc. Igaz, a végén legyőztem, már az enyém.

A bejegyzés trackback címe:

https://sebessegoltara.blog.hu/api/trackback/id/tr581257246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

loláb 2009.07.21. 12:19:35

"Mezítlábas magyarok"

Na, ez rám kimondottan igaz. Motorozok pár éve, de valahogy a csizmát sose sikerült megkedvelnem. Eleve nyáron mindenhova motorral megyek, és nem szeretek b@szakodni a váltócipővel, ugyhogy hétköznap sose használom. Hétvégén már elő-előfordul, de inkább ottt is csak a hoszabb távú túrákon.
Nincs is csillivilli százezeres csízmám csak egy akciósan tizenvalahányezer forintos vacak. Csak a lelkiismeretem miatt vettem meg, összesen ha huszonötször volt rajtam, akkor sokat mondok.
(Pedig már törtem hat darabba a lábfejemet motor alatt, ennek ellenére nem sikerült rávennem magam a csízma mindennapos használatára)

zugmanager 2009.07.21. 12:29:21

@lóláb:

mert ökör vagy... nincs ezen mit magyarázni.

Shelby_Cobra 2009.07.21. 12:38:53

A (legikább bőr) lábbelikhez van egy ősi trükk: bele kell állni velük egy lavór vízbe, hadd ázzon, aztán úgy hordani kicsit. Így hamarabb a lábra idomulnak és az esőt sem kell várni.

loláb 2009.07.21. 12:45:40

@zugmanager: Te meg egy seggfej. Mi az anyád közöd van ahhoz, hogy én mit hordok, és mit nem?

odb 2009.07.21. 12:45:52

Nálam pont fordítva: még a közértig is motoros cipőt húzok. Nem egy drága valami, de magas a szára és merevítéses, jól fogja a bokát és párnázott ahol kell. Motorozás közben még nagy melegben se izzadok bele és nagyon kényelmetlen érzés nélküle. A kesztyű a másik ilyen, anélkül se tudok megtenni száz métert se.

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2009.07.21. 12:51:11

@loláb: ha ennyiből sem tanultál, legalább ne reklámozd...
Nekem elég volt a 3hetes fekvés (és az a baleset csizmában! történt) hogy tudjam: legközelebb mindenhová a protektoros csizmát felvenni...a 10 ezres bőr motyó szép dolog, de védeni lóf@szt nem tud.

tamasss 2009.07.21. 13:13:24

Én nem értem, miért nem lehet előírni a csizmát és a protektort a bukósisak mellé... mondjuk nem korlátozott jogsihoz... Amúgy én is mindig hordom. Valahogy nem kényelmes nélküle (a párom azt mondja, fülbevaló nélkül pucérnak érzi magát, lehet, hogy ilyesmi érzés). Az előző csizmám valami noname bőr-műbőr cucc volt, ami az első esőnél nemhogy kényelmesebb lett, hanem cafatokban szakadt le a lábamról. A mostani egy szellős bőr fűzős. Jobban is tart, nem is izzadok benne.

Johnny Bravo 2009.07.21. 13:43:15

@loláb: mondjuk annyi köze van ehhez, hogy ideírtad,ő meg elolvasta, és reagált rá... de bizos ő a seggfej, te meg a helikopter, mindenki más meg hülye...

kerokaa 2009.07.21. 14:03:42

@Johnny Bravo: "Én vagyok Brian! És a feleségem is!" :D
Én is olcsó-jót hordok. Majd ha többet töltök nyeregben, nagyobb gépre váltok megfontolok valami durvábban védőt. Egyelőre van, és ez is öröm

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2009.07.21. 14:17:07

@lazlo85:

290 euroért láttam valami honlapon, de gondolom annál olcsóbban is beszerezhető.

loláb 2009.07.21. 14:35:49

@Johnny Bravo:
"de bizos ő a seggfej"
Addig, ameddig ennyit tud hozzáfűzni, addig egész biztosan.

pocak75 2009.07.21. 14:36:45

@tamasss:
Na még csak az hiányozna....
Mint ahogy toláshoz is sisak, majd előírják azt is tolni is csak sisakban kabátban kesztyűben.... sőt aki szereti bütykölni a vasat azt is abban.
Nem előírni kellene, hanem felnőni a közlekedéshez.
Én így is kicsit túlszabályzottnak érzem ezt az országot, a betartatás meg kimerül az ötletszerű bírságolásban...
Aki meg úgy gondolkodik mint lóláb, annak úgyis fölösleges.

Cs. (törölt) 2009.07.21. 14:37:05

Én endurozom (tudom,tudom,ez egy utcai csizmáról szóló cikk), van rendes csizmám és már mentette meg a lábfejemet egy magas fűben megbúvó, nagydarab kő okozta sérüléstől. Egyszerű cipőben ripityomra tört volna a lábam.

pocak75 2009.07.21. 14:38:12

bocs egy ékezettel több lett "loláb"

Neonknight 2009.07.21. 15:39:17

Én az usában vettem néhány éve 50 dollárért (akkor ez 10000 Ft volt) egy pár acélbetétes bőr Engineer stílusú csizmát.
Motorozásra tökéletes, gyaloglásra egy kicsit kényelmetlen a viszonylag vastag sarka miatt.

Bq 2009.07.21. 16:28:51

Nekem volt egy kollégám, akinek az acélbetétes Martens acélbetétje törte el a lábfejét, mikor visszahajlott egy bukáskor...
Amúgy az előző csizmám egy egyszerű, néhány helyen vastagított, a lábfején (váltókarnál) duplán bőrözött túracsizma volt, a mostani egy kicsit több protektorral ellátott, de még mindig viszonylag olcsó túracsizma, a hatékonyságukat eddig nem kellett tesztelnem. A sportcsizma nagyon jó lehet, meg biztos az védi a legtöbbet, viszont ha le kell szállni a motorról sétálni kicsit, akkor büntetés...

chopper 2009.07.21. 17:27:17

Régivágású bikerként vagy acélbetétes bakancsot (régen) vagy sima munkásbakancsot (manapság, ha nincs kánikula) vagy tornacipőt (kánikulában) használok, farmerrel, trikóval vagy hawaii inggel, kiskőrösivel, napszemüveggel. És leszarom hogy nem biztonságos, az élet sem biztonságos. Amikor speedezek vagy endurózom, akkor fullos sisak, full protektoring, krosszcsizma nélkül nem indulok egy métert sem, ott tuti a sérülés ezek nélkül, melóba meg csak kéne járni, lehetőleg nulla betegszabival...:-)
Ne haragudjatok, de utcán, a saját kezűleg épített chopperemen képtelen vagyok protektorban motorozni...ha viszont külföld a cél, akkor felugrik a protektoring a dzseki alá, elfér.

A Sötétség Hercege 2009.07.21. 23:39:55

Én pedig bőr konzerv tornacipőt viselek az almazöld 40 éves Rigámon, egy hasonló korú valamilyen üvegszálas sisakkal, ha pedig hideg van, egy kopott kék tweed zakót is felveszek hozzá. És természetesen sofőrkesztyűt.

szakmernok 2009.07.22. 10:04:49

@loláb: Ha hülye vagy legalább ne reklámozd.

bigwhite 2009.07.22. 10:09:45

Azért érdekes ez a magyar hozzáállás. Vietnamipapucs, rövidgatya, bruszvilisztrikó, bukósisak lógó állszíjjal, és nyélgáz a gikszeren. Aztán még büszke is rá, hogy mekkora barom. Szánalmas...

chopper 2009.07.22. 10:42:32

konti10 : Nem rossz, nade 17.500 Ft-ért??? Nekem tökéletes a sima fekete, középmagas szárú fűzős, szénszálas betéttel...ingyen, a melóhelyről.

loláb 2009.07.22. 10:46:12

@szakmernok: Gratulálok öregem, hozzátetted a magadét.

konti10 (törölt) 2009.07.22. 10:49:43

chopper: Én max. monitorszemüveget meg wc papírt tudok csóreszolni a melóból :) Egy jófajta bőrbakancs még a munkaruházatiban is ca. 15000 Ft. Sajna, annál ócsóbb csak gagyi van.

szakmernok 2009.07.22. 10:49:57

@loláb: ahogy te is öregem! De sajna tényleg hülye vagy.
Nem baj az!

chopper 2009.07.22. 11:13:13

bigwhite : valahogy nem értem ezt a fajta magatartást...ha ennyire aggódsz embertársad egészségéért, akkor miért nevezed baromnak? Ha nem érdekel, akkor mit törődsz azzal hogy miben motorozik??
Amíg másokat nem veszélyeztet, hadd vállaljon már mindenki akkora kockázatot amekkorát akar,nem? Köszi...

chopper 2009.07.22. 11:15:07

konti10 : semmi csóresz, jár minden évben faternak, de csak egyet használ már 10 éve, úgyhogy még választék is van! :) Tudom hogy milyen drágák, biztos úgy vannak vele hogy a cégek bírják...

loláb 2009.07.22. 11:50:20

@chopper: Egyetértek. Felnőtt emberek edukálnak felnőtt embereket, hogy mit és hogy kéne csinálni. Nem tök mindegy, mindenki azt csinál amit akar, ameddig csak magának okozhat problémát. Ehelyett megy a fikázás, hogy te azért vagy barom, mert cipőben motorozol, vagy régi kocsival jársz, hitelre veszed a suzukit, stb...
Faszom, kinek mi köze hozzá? Szánalmas.

Pistabá 2009.07.22. 19:58:24

Én is acélbetétes intruder bakancsban motorozok, műanyag cuccot nem veszek fel feketében sem. A talpa szerintem erősebb mint a képen levőnek, ha meg a motor rádől a lábra, az az egy-két kis plecsni ami az oldalán van ezeknek... Mondjuk hogy a semminél több.

chopper 2009.07.22. 20:24:01

Az a baj ezzel az egész védőruha dologgal, hogyha az ember elkezdi, nincs vége, mivel tökéletesen biztonságos védelem motorosoknak nincs és nem is lehet soha. Vannak már nagyon fejlett megoldások, de azon a szinten már sokaknak elveszik a motorozásból az élmény. Én most itt az utcai motorozásra gondolok, mint pl....a Hell's Angels 69-ben vagy a The Wild One-ban, nem a viselkedésre értem, hanem arra hogy komoly védőruha nélkül, de veretünk a magunk fűrészelte vasakon...most képzelj oda egy full protektoros fószert a merevvázas HD vagy Indian nyergébe...iszonyat! Nyilván nagyobb biztonságban lennék ha a teljes krosszruhámban ülnék a HD-re is, de az utcából, sőt az udvarról sem lennék képes kikanyarodni. Az enduróval viszont full krosszruha nélkül nem megyek el tankolni se. Ilyen az ember,gyarló kutya! :-)

Oktato 2009.07.23. 09:19:48

Az az érdekes a védőruha-felszerelés-kellnemkell-akaromnemakarom vitákban, hogy szinte mindenki rendre tudja utasítani azokat, akik építő jelleggel kicsit ironikusan kritizálni mernek, a kiafaszvagyhogybeleugassnekemmibenmotorozok. A probléma ellenben ott keletkezik, amikor a bukónélkülimiafasznakkesztűcsizma srác eltaknyol és törött pofával nem tudja megmondani a 112-es diszpécsernek hova jöjjenek takarítani. Na itt jönnek a kevesebb rizikót vállaló, izzadságszagú, büdöslábú motorosok, akik ha le se basszák a fejét - nem edukálunk felnőtt embereket - a BtK. szerint elsősegély elmulasztása végett felelősségre lesz vonva, a jogsi be lesz vonva. Namármost kell nekem ez a kellemetlenség?

loláb 2009.07.23. 10:29:18

@Oktato:
"építő jelleggel kicsit ironikusan"

Keresd már meg légyszives az építő jellegű, kicsit irónikus momentumot abban, hogy "egy ökör vagy" "ilyen baromt, még büszke is rá" vagy "ha hülye vagy, ne reklámozd".

"bukónélkülimiafasznakkesztűcsizma srác"
Ha ez rám vonatkozik, akkor mondd már el, ilyet hol olvastál? Ugyan tök mindegy, de elárulom, hogy csízmát kivéve minden motoros védőfelszerelést (kesztyű, bukó, kabát, gerincprotektor) hordok, még ma is, amikor 35 fok van. Mivel minden mástól viszonylag egyszerűen meg tudok szabadulni, ha megérkezek, kivéve a csízmát. Hogy ebből kinek miért jött le az, hogy strandpapucsban, meg bruszvilisztrikóban nyomom egykeréken a gixxeren, az nekem rejtély, de biztos így van, végül is a vadidegenek megítélésében itt mindenki kurva okos.

"..akik ha le se basszák a fejét nem edukálunk felnőtt embereket - a BtK. szerint elsősegély elmulasztása végett felelősségre lesz vonva.."
Mivan? Mi köze a segítségnyújtásnak ahhoz, hogy ezen a fórumon mindenki meg akarja mondani, hogy másvalak mit és hogy csináljon?

És mindezt úgy tálaljátok, mintha az utcai védőfelszerelés valójában fikarcnyit is számítana egy komoly balesetnél. A fullprotektoros ing, meg verseny bőrcucc az esetleg (de az is csak addig, amíg bele nem akadsz esésnél valamibe), de egy utcai cordura kabát kb annyit ér, mint halottnak a hónaljcsók.

bigwhite 2009.07.23. 10:31:57

Meg aztán közpénzbôl rakják ôket össze a kórházban, rosszab esetben meg közpénzbôl lesznek leszázalékolva egy életre, mert a saját seggüket nem tudják kitörölni. És én az elôzô hozzászólásomban egyáltalán nem a chopperesekrôl beszéltem (ha megpróbáltad volna értelmezni amit magyarul leírtam), kedves Chopper kolléga. Chopperest én még talán sosem láttam ön- és közveszélyesen motorozni. Persze úgy is lehet perecelni, de sokkal kisebb az esély rá.

Oktato 2009.07.23. 10:56:45

@loláb: DRÁGA "MOTOROSTÁRSAM"!!!

A MAGYAR NYELVBEN VAN EGY NAGYON ÉRDEKES KÖZMONDÁS. SZÍVES ENGEDELMEDDEL IDÉZNÉM: "AZ KIABÁL AKINEK A HÁZA ÉG!!!"

AZ ELŐZŐ HOZZÁSZÓLÁSOMBAN KONKRÉTAN SENKIRE SEM UTALTAM, DE MOST, AHOGY A HOZZÁSZÓLÁS ELEJÉN IS LÁTOD NEKED INTÉZEM SZAVAIMAT, VAGYIS A KÖZMONDÁST. :-)))

NÉHÁNYAN ÉRTIK MIT SZERETTEM VOLNA ELMONDANI, AKIK MEG NEM, AZOKNAK MEG KÁR MAGYARÁZNI.

1000 FÉLE KIFOGÁST ÉS MAGYARÁZATOT TALÁLUNK, HOGY MIÉRT NE-GONDOLOK ITT BÁRMIRE-ELLENBEN KEVESEBBET, HOGY MIÉRT IS.

loláb: NEKED IS KELLEMES NAPOT KÍVÁNOK!

Oktato 2009.07.23. 11:05:19

@bigwhite: A rajz nagyon jó!!! Háát öregem aki felrakta, nagyon eltalálta a lényeget :-)

loláb 2009.07.23. 11:07:31

@Oktato: Mivel a hozzászólásodban 2 olyan momentum is volt, amit én irtam, így szerintem joggal gondolom, hogy nekem címezted.

És a félreértés eloszlatása érdekében: nem védem magamat, tudom, hogy nem csinálom jól, és tényleg mindent meg kéne tenni a védettség érdekében (és még akkor se mennénk tutira), mivel egyszer élünk.
Viszont én egy kényelmes ember vagyok (ezzel bíztosan én vagyok egyedül az itt jelenlévők közül), és a váltócipő hurcolászása nekem nem fér bele a minennapi rohangálásba.

Azzal, hogy valaki nem ért egyet velem, nem vitatkoznék, de itt páran csak a barmozásig jutottak el, viszont ők menjenek az anyjukba.

Oktato 2009.07.23. 11:17:28

@loláb: Ha a "nem edukálunk felnőtt embereket"-re gondolsz, azért írtam be, mert ez jellemzi a jelen társadalom JAVA részének hozzáállását az élethez és nem csak rád akartam utalni!
A második momentum nem ugrik be, igyekszem végigolvasni az összes hozzászólást-a barmozóst is-és utána nyilvánítok véleményt. NEM VITÁT NYITOK, HANEM VÉLEMÉNYT NYILVÁNÍTOK A CIKKHEZ ÉS NEM A KOMMENTEKHEZ. A KOMMENTEKHEZ VALÓ HOZZÁSZÓLÁST IGYEKSZEM ÍGY CSINÁLNI, SZEMÉLYRE SZABOTTAN, VÁLASZOLVA A KONKRÉT KOMMENTHEZ.

értelmetlen_nevű 2009.07.25. 06:21:58

@bigwhite: "Meg aztán közpénzbôl rakják ôket össze a kórházban, rosszab esetben meg közpénzbôl lesznek leszázalékolva egy életre, mert a saját seggüket nem tudják kitörölni." ilyen alapon betilthatnád az extrém sportokat, vagy a motorozást úgy an blokk.

Szsrobert 2009.07.26. 09:34:26

Uraim! Mindenki abban motorozik amiben AKAR mert a SAJÁT FELESLŐSSÉGÉRE teszi azt.

hogen 2009.07.26. 11:53:00

www.cabelas.com/p-0020788.shtml

Ha már a mociscsimma égő, ennyit meg lehet engedni. A lábszárat nem védi, viszont a lábfejet-bokát tökéletesen, és nemcsak (alkalmankénti) motorozásra jó...

Persze ízlések és pofonok...ugyel loláb? :)

ScoTTThun · http://candc.blog.hu 2009.07.26. 21:37:30

Éppen itthon fexem torott labfejjel. Hol is lehet csimmát venni? :)

nemrut 2009.07.26. 23:52:45

"Mindenki abban motorozik amiben akar"
Így van! Felnőtt ember úgy teheti tönkre a SAJÁT életét, ahogyan akarja
Csak az nem mindegy HOGY motorozik/vezet autót/buszt/ helikoptert mert ha a vietnamipapucsosbrúszvilisztrikósgixxeres trafál el a kereszteződésben akkor 'szhatom a védőcuccaimat...

pjotr007 2009.08.04. 11:30:49

A munkásbakkancs, egy nagy tévedés motorozáshoz, persze jobb mint egy teniszcipő, de ahogy a neve is mutatja, az munkára való, a normális motoros cipőket olyan helyen erősítik meg ahol kell.
Szinte semmire se mész a munkásbakanccsal, ha ráesik a motor a lábadra, vagy visszacsapja valami a bokát.
Szóval az is csak önámítás, én nem akarom senkinek megmondani, hogy mit hordjon, de azért ne csapjuk be magunkat, pláne ne terjesszünk baromságokat..

Zahal 2009.08.07. 14:42:13

nekem is csak 15ezer Ft-os motoros bakancsom van, többre nincs dellám.
de annyira jó, és összehasonlíthatatlan bármilyen mezei cipővel vagy bakanccsal, hogy még a kánikulában is azt hordtam. kivéve pár alkalmat, amikor már tényleg elviselhetetlenül meleg lett volna.
ilyen protektor-összeállításos, szuper-merevített villantós csukákra nem is lenne szükségem.

Friss topikok

belsoseg feed

Nincs megjeleníthető elem

jajjdecsunya feed

Nincs megjeleníthető elem

racingdream feed

Nincs megjeleníthető elem

rallyedream feed

Nincs megjeleníthető elem

reklamarchivum feed

Nincs megjeleníthető elem

robogo feed

Nincs megjeleníthető elem

tcomment feed

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása