Csepelen hajt a Vasember

Nagy kalandra készül Szőnyi Ferenc, a hússzoros Ironman. A Race Across Amerikára edz, amit 2010-ben már teljesített és akkor kilencedik helyen ért célba. A versenyen induló kerékpárosok átszelik Észak-Amerikát a nyugatitól a keleti partig, ami közel ötezer kilométer.

A Vasember egy új, egészen különleges biciklivel áll majd rajthoz, ami a mezőnyben eddig egyedülálló. A Schwinn Csepel gyártotta le a Stringbike-ot, amin lánc és fogaskerekek nélküli hajtás található. A szerkezet fantasztikusan néz ki, és most a világ legnehezebb biciklis versenyén be is bizonyíthatja, hogy hatékonyan működik.


Teljes mértékben magyar találmány, bár már egy régóta meglévő ötleten alapul. A lánc helyét speciális műanyag rost huzal vette át, a fogaskerekeket pedig egy érdekes szerkezetre cserélték.

Két oldalt egy-egy lekerekített háromszög alakú alumínium idom adja az erőkart. Váltáskor a csiga változtatja a pozícióját, ezen szalad át a húr. Helyzete föl-le állítható, így növelve, illetve csökkentve az erőkar hosszát. A húr segítségével mind két oldalon felváltva húzzák a hátsó kereket. Előnye, hogy a szerkezet nem csak egy oldalon terheli a kerékpárt.


Egyetlen hátránya a nagyjából hatszázezer forintos ár, amennyiért egy ilyen Stringbike-ot megrendelhetünk. Tekintve, hogy a nadrágunk szára garantáltan nem lesz olajos, ennyiért már egy nagy nevű márkát is kaphatunk nagyobb felszereltséggel, a jól bevált lánchajtással.


A legfőbb befektető, az OTP csoport reméli, hogy Szőnyi úr és az új Stringbike jól teljesít a versenyen. A szerkezet képes arra, vagy talán még többre is, mint a hagyományos hajtás. Úgy vélik, ez a verseny a legmegfelelőbb arra, hogy a magyar találmányt bemutathassák az egész világnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://sebessegoltara.blog.hu/api/trackback/id/tr254573450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2012.06.08. 18:54:52

Azért a versenyre szánt gépen nem csak a hajtás különleges és drága-a kép alapján az egész gép valami spéci kivitel.
Én is remélem,hogy sikerül minimum az első tízben végeznie,de nagyon bízom a győzelmében is--ő mindenképpen megérdemelné és a bringa is "dobna" egyet az "országimázson".

Burgermeister 2012.06.09. 04:48:51

Raadasul ez egy komoly karbonváz, gyönyörű ívei vannak. :) A váltó hogyan működik ezen?

terrorjony 2012.06.09. 10:56:05

@Burgermeister: a hajtókarnál lévő csigakereket távolítja/közelíti a forgásponthoz, így változtatva az erőkaron (ha jól tudom)

toncsi64 2012.06.09. 15:54:27

Mostanában nézegettem bringákat vásárlási szándékkal. Az említett 600.000 nem is tünik olyan soknak, főleg ha a különlegességét és (egyelőre) az egyediségét is figyelembe vesszük. Mindenesetre HAJRÁ és sok sikert !!!

Bazsi(HUN) 2012.06.09. 18:06:01

@Burgermeister:

Miért nem olvasod el a cikket?

msd81 (törölt) 2012.06.11. 09:21:54

Sikerult feltalalni azt a bringat, ami rekordmennyisegu mozgo alkatresszel minden eddigi konstrukcional nagyobb esellyel kapja be a nadrag szarat. Kulonlegessegnek meg sajnos eleg hulyen nez ki, aki kulonleges hajtast akar, vesz egy kardanos brinyot harmadennyiert-feleennyiert.
imageshack.us/photo/my-images/292/81aa3lh1.jpg/

Otletnek zsenialis, de a gyakorlatban semmi ertelme.

S.P.E.C.I.A.L.I.S.T.A. 2012.06.11. 11:50:57

Tetszik az elgondolás,hogy a kerék mindkét oldalát terheljük,ne csak az egyiket.Bár lehet két lánc is megtette volna,mindenesetre kíváncsian várom a végét.

msd81 (törölt) 2012.06.11. 19:46:49

@S.P.E.C.I.A.L.I.S.T.A.: Ez inkabb bug, mint feature. Ennel a drothuzigalos megoldasnal ket peldanyra van szukseged, mert amig az egyiket huzod, a masik fel tud csevelodni.

Ertelme az egvilagon semmi, az osszes motorkerekparon is egyoldalas hajtas van, pedig ott sokkal komolyabb erok lepnek fel, mint egy bicilkin.

RangerJoe 2012.06.14. 20:38:48

"...rekordmennyisegu mozgo alkatresszel minden eddigi konstrukcional nagyobb esellyel kapja be a nadrag szarat"
Nekem is ez jutott eszembe. :-)

BlogElla · http://blogella.blog.hu 2013.08.30. 22:40:44

Nekem meg az jutott eszembe, h fasza lehet, amikor elszakad...biztos csíp...nekem nem kapná be a nadrágomat, mert szoknyában tekerek:)

Egyébként, aki tuja írja meg, hogy mi lett a VASEMBERREL!köszi!

Friss topikok

belsoseg feed

Nincs megjeleníthető elem

jajjdecsunya feed

Nincs megjeleníthető elem

racingdream feed

Nincs megjeleníthető elem

rallyedream feed

Nincs megjeleníthető elem

reklamarchivum feed

Nincs megjeleníthető elem

robogo feed

Nincs megjeleníthető elem

tcomment feed

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása