Lefejez a szalagkorlát

Franciaországban és Európa déli államaiban egyre hangosabb a társadalmi elégedetlenség, amely a motorosok számára életveszélyes szalagkorlátok ellen irányul. Már évtizedek ezelőtt megszületett a javaslat, amely egyszerűen megoldaná a balesetek esetén végtagcsonkoló fémcsíkok gondját.

Sajnos a FEMA (Federation of European Motorcyclists Associations – Európai Motoros Szervezetek Szövetsége) és több civil szervezet által is szorgalmazott új profilú szalagkorlát ügyét lerázzák magukról a törvényhozók: anyagi okokra hivatkozva könnyű nemet mondani egy szükséges, autósokat s motorosokat egyformán védő eszközre. A tiltakozók legújabb videós kampánya még azok számára is elgondolkodtató, akik amúgy érzéketlenek a motorosok iránt, és csak a gyorshajtó bajkeverőt látják bennük.

A bejegyzés trackback címe:

https://sebessegoltara.blog.hu/api/trackback/id/tr13414588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csizirájder 2011.11.27. 09:22:05

A régi időkben a Mátrában is dupla szalagkorlátok voltak, mára sajnos nem sok minden maradt belőlük.

sebessegoltara.blog.hu/2009/05/07/a_matraban_versenyezni_kell

Sajnos esik a színvonal az egész országban, meg lehet nézni a 30 évvel ezelőtti állapotokat és a maiakat. Akkor minden patent volt, hibátlan utak, fekete-fehérre festett szegélykövek, stb, mára csak a kátyúkkal tűzdelt kanyarok és a szétrohadt szalagkorlátok maradtak. Utálom az egész XXI. századot! :)

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2011.11.27. 09:42:05

Tehát nem a motorozás a hibás, hanem a szalagkorlát.

-+Seth+- 2011.11.27. 09:59:55

Bockó: De, a motoros a hibás ha hibázik. De ettől még meg kell halnia? Ha meg lehet menteni életeket miért ne tennénk? Elég baj ha ez már kérdés. :(

panza 2011.11.27. 10:01:51

Tisztelt Bockó ! Lehet, hogy sokszor hibázik a motoros, de nem kellene azért nagy eséllyel végtagot , vagy életet veszíteni. A hibásan általánosító nézet nem vezet jó irányba.

deak.atti 2011.11.27. 10:11:39

Üdv!

Ugyan nem motorozás,de ...

Megboldogult Kesjár Csaba autóversenyzőnk is úgy halt meg, hogy a hosszú egyenes végén nem ért a földig a korlát, alászaladt a nyitott kerekű versenygéppel, és a többi részét már a szalagkorlát intézte.:o(

Egyébként a net (Youtube, Indavideo) tele van olyan motoros kicsúszásokkal, hogy csak a szerencsén múlik, hogy nem 18-as karikával töltik fel a megosztó oldalra. Egy rossz mozdulat, egy elnézett féktáv, és már meg is rokkantál egy életre.

DA

Sam75 2011.11.27. 10:12:25

Hát srácok nekem az a véleményem hogy a motorozás veszélyes, az utak meg sajnos rosszak és nem nagyon várható hogy javulni fog bármi is. Mindenki vigyázzon magára.

Panza-nak igaza van véletlenül is eshet egy motoros, defekt vagy kiugró vad miatt.

kovászosUbukla 2011.11.27. 10:15:59

@Csizirájder:
öreg a helyet utáld ami ilyenné lett!

nofish 2011.11.27. 10:21:10

Csizirájdernél a pont... 20 évvel ezelőtt nem volt gond a szalagkorláttal. 20 évvel ezelőtt nem hipoallergén cuccokban nőttek fel a gyerekek, nem volt mindenen aloe vera. Nem vertek tanárokat a diákok, viszont voltak kötelezettségeik, nem csak jogaik. Estig lehetne folytatni, ez az új generáció, a kössünk bele mindenbe mentalitás... nagyon rossz irányba halad a világ.

P. · http://faszkivan.blog.hu/ 2011.11.27. 10:23:40

a szalagkorlát jó ötlet. a videó gáz.

konrada 2011.11.27. 10:44:02

Valóban szükség volna motoros-biztos szalagkorlátra, de az jóval többe is kerül.

...szóval ehhez pénz kéne, azt meg nem azoknak kéne megfizetni, akiknek erre a plusz védelemre nincs szüksége. Azaz minimum annyi adót kéne ehhez beszedni a motorosoktól, mint az autósoktól.

...szerintem ha ez volna az ára, már nem is akarnák annyira a motorosok sem. (Miközben igazuk van, a szabvány-korlát több mint veszélyes rájuk.)

Virago_1000 2011.11.27. 10:58:19

Hulyeseg az unatkozo motorosok kezdemenyezese. Az otlet nem rossz, de ennel tobb 10000 nagyobb prioritasu dolog van a vilagon.
Ugy kell vezetni, annak tudataban, hogy ilyen is megtortenhet akar, es akkor nem fog megtortenni. Ennyi a titka az egesznek.

Virago_1000 2011.11.27. 10:59:31

@konrada: "azt meg nem azoknak kéne megfizetni, akiknek erre a plusz védelemre nincs szüksége."
- igaz.

" Azaz minimum annyi adót kéne ehhez beszedni a motorosoktól, mint az autósoktól."
- nem igaz, mert nem minden motoros ert egyet az ilyen kezdemenyezessel pl en sem.

2011.11.27. 11:19:45

Ha nekem az a hobbim, hogy hajóroncsok között búvárkodom attól még nem várom el egy államtól sem hogy szavatolja ezek biztonságát.

A demokráciát sokan nevezik a többség rémuralmának, ami most a motorosokon "csattan" hiszen ők vannak a közlekedők között kisebbségben ráadásul egy részüknek nem is a közlekedés az első számú cél hanem a szórakozás. Én rémuralom helyett inkább racionális kompromisszumot emlegetnék.

Ettől függetlenül ha nem is mindenhol, de ott, ahol már történt ilyen baleset mindenképp raknék dupla korlátot.

Mindenhova már csak azért sem raknék, mert ezeknek a telepítése még akár növelheti is a balesetek számát, mivel hamis biztonságérzetet kelt!

egy sárga 2011.11.27. 11:30:21

@Bockó: Mert más nem hibázik az úton... De akkor minek is a szalagkorlát?

FeR1 2011.11.27. 11:39:12

"...szóval ehhez pénz kéne, azt meg nem azoknak kéne megfizetni, akiknek erre a plusz védelemre nincs szüksége. Azaz minimum annyi adót kéne ehhez beszedni a motorosoktól, mint az autósoktól."

Kedves Konrada!

A legtöbb motoros rendelkezik autóval is, ezért , hidd el, bőven befizetnek annyi adót, mint a sima autósok, még többet is. Erről ennyit.

poa ogapo 2011.11.27. 11:39:23

Azt javaslom ott ne motorozz ahol ilyen korlát van vagy lassíts le amennyire csak indokolt. Pénzbe nem kerül, megoldás a kezetekben akkor nem értem mi a gond. Miért nem lehet 25km/h-val gurulni, ja értem ...

Tudod mondták már páran azért van a TV-n kikapcsolás gomb, hogy ha akarod akkor nem kell nézned, és azért van több csatorna, hogy választani tudj.

egy sárga 2011.11.27. 11:41:20

Egy rövid példa, mint kissebbségtől:
munkából mentünk hazafelé párommal, motoron, Budapest, Gyömrői út, Ferihegyi gyorsforgalmi meletti szakasz. Itt dupla szalagkorlát védi a gyorsforgalmin belül haladókat. Kívül ugyan ennek a fonálja...
Külső sávban mentünk, majd egyszer csak egy telephelyről kikanyarodott egy jármű, és úgy tudtam korrigálni, hogy a combom súrolta a sárhányót. Mindenki beszart, én is, a vezető is, nem győzött elnézést kérni - ő is motorozik, állította.
Megúsztuk, de ha rátol a szalagkorlát fonákjára, akkor ott szakad láb, kar, minden. Ha autó csúszik rá, minimum, hogy megpördül és Download: eType1.com/f.php?FDAIiN
széttépi a lemezt is a "védőeszköz".
Itt vajon ki volt a hibás? Nyilván én, mert motorral közlekedtem. Az véletlenül sem, aki pl. a szalagkorlát hátulját szabadon hagyta, mintegy köz- és életveszélyes módon.
Nem lesz pénz jobb korlátokra, ez nyilvánvaló, de az újakat lehet úgy alakítani, hogy az újabb védelmi igényeket is kielégítse.
Egészen mellesleg pedig olyan nem is fordulhat elő, hogy pl. egy autóból, buszból kirepülő ember találkozik "csupaszon" egy szalagkorláttal? Persze ez ritkán fordul elő.
Minden esetre ez a kisebbség vs. többség dolog fura hozzáállás. Eleve jóval kevesebben szenvednek balesetet szerencsére, mint ahányan baj nélkül megérkeznek. Ilyen alapon a szerencsés többség fizet azok miatt szalagkorlátot, akik balesetet szenvednek...

poa ogapo 2011.11.27. 11:43:01

Az enduro motorozásomnál minden egyes fával számolok a haladás során, tegyétek ti is ez a korláttal!

egy sárga 2011.11.27. 11:43:44

@poa ogapo: valójában nem is kell szalagkorlát egyáltalán, bárki lelassíthat az olyan helyen, ahol veszély leselkedik az úton, üljön akár autóban, buszon, teherautón. Megvan a megoldás: nem kell szalagkorlát, mindenki vigyázzon magára és menjen lépésben... De ne légy türelmetlen mögötte!

hallari 2011.11.27. 11:43:45

@Virago_1000: @konrada: @panza: @-+Seth+-: @deak.atti: A cikk motorosokról beszél. Van belőlük jópár fajta.
-pizzafutár, motoros postás + mindenki, akinek ez munkaeszköz
-veterán vagy öregmotoros (mármint veteránokkal, öregekkel bíbelődő, nem feltétlenül idős; ide tartozik még a bármilyen motorral megküzdő technika-fanatikus)
-vidéki kényszermotoros(kocsit nem tud fenntartani, de egy rendszám nélküli géppel időnként belátogat a faluba/kisvárosba, mert ugye nem remete senki, illetve kevesen azok a való életben)
-bp.-i (vagy környéki) kényszermotoros(dugóban nem szeret ácsorogni, BKV-t utálja, tekerni nem szeret, de a munkahelyére el akar valahogy jutni)
-segédmotoros - kisrobogósok java része is(csak használati tárgyként tekint a járművére, szaladgálós járműként használja)
-kisrobogós tinédzser(haverokkal vagizik esténként/hétvégenként a kisplaccon/erdőszélen/határban stb.)
-öreg motoros(néha nosztalgiából megfuttatja a gépét, bármi legyen is az)
-off-road-os(le az útról! csak göröngyös terep jöhet szóba)
-chopper-es(változó intenzitással krúzolgat, külön alfaj, aki tréleren viszi a méregdrága gépét a találkozókra)
-nagyrobogós(többnyire nyugis tempóban közlekedik városok közt vagy otthon-munkahely viszonylatban, egyedül vagy baráttal, b.nővel, néha túrázgat)
-túramotoros(lásd előző, csak kicsit tempósabban)
-csaj(jellemzően 250-es Kawasaki, de ma már szinte bármi általában 600 köbcenti alatt)
-izommotoros(túra-nagyrobogó-chopper keveréke, általában város/országút viszonylatban)
-normál motoros(a fentiekből kimaradt, akár sportmotort használó egyének, akik a gépükre közlekedési eszközként tekintenek, amivel a hatályos jogszabályok betartásával el lehet jutni A-ból B-be)

És végül a sportmotoros, aki kifejezetten élvezeti cikként gondol a gépére, amit KANYARVADÁSZ ÉLMÉNYMOTOROZÁSra használ, a sebességhatárokkal, defenzív vezetéssel nemigen foglalkozik, mert az betoji lúzereknek való, számára a széles út és a gumifák a minden!

Kérdés:

Melyik csoportnak van félnivalója a szalagkorláttól?

egy sárga 2011.11.27. 11:48:19

@hallari: kettővel ezelőtti hsz-em alapján bármelyiknek, aki arra jár.

poa ogapo 2011.11.27. 11:50:15

@egy sárga:

Igy van nekem elég a föld út is sőt még az sem kell, így aztán utakra nincs szükség!

egy sárga 2011.11.27. 11:58:59

@poa ogapo: Igazad van! Nyilván a kenyeret is magadnak sütöd, a benzinnek való olaj is megterem a kerted alatt és magad finomítod, cípőt is magad készítesz...

hétszűnyű kapanyányimonyók 2011.11.27. 12:07:57

A szalagkorlát ellen megoldás lenne, ha nem ütközne neki a motoros. Mondjuk tanuljon meg motorozni, ne száguldozzon, ne ész nélkül menjen, egykerekezzen, számoljon azzal, hogy nincs körülötte karosszéria, ami megvédhetné.
Ha a szalagkorlát veszélyes, akkor az út szélén álló fák, kerítések is azok.
A szalagkorlát mellett a saját motorod is rohadt veszélyes ám, mert rád esik, agyonnyom, a kormány kiherél, kettévág.
Sőt az aszfalt meg kemény alattad, ha arra ráfejelsz, akkor tuti porrá törnek a nyakcsigolyáid.
A motorozás sose lesz olyan biztonságos, mint az autózás, ezt kellene tudomásul venni és ennek megfelelően hajtani.

Aki hülye, az meghal, ennyi. Ez a természetes szelekció.

Loona 2011.11.27. 12:11:44

"csaj(jellemzően 250-es Kawasaki, de ma már szinte bármi általában 600 köbcenti alatt)"

Kb 50 motoros csajt ismerek, ezek közül 2!!!-nek van 250-ese. Én leszek a harmadik. A többi mind 600 felettivel megy. Az egyiknek pedig Harley-a van. Szóval ne általánosítsunk, hogy csaj csak kisgéppel megy. Se hülyék, se bénák nem vagyunk. Én azért maradtam a kicsinél, mert nem tudok olyan sulit, ahol chopperrel oktatnak, másról meg nem ér le a lábam.
Kisninja meg... haveromnak, aki fiú, olyan van. Nekem ingyen se kéne.

egy sárga 2011.11.27. 12:14:48

@hétszűnyű kapanyányimonyók: Igazad van, de a különbség az útszéli fa és a szalagkorlát között abban rejlik, hogy előző természeténél fogva ott van, míg a második éppen azért van ott, hogy előzőtől megvédje azt, akinek szüksége van rá. Utóbbi funkciója tehát a VÉDELEM!
Nem mellesleg szerinted a szalagkorlátnak ütköző autós is a hülye kategóriába tartozik, mindegy, hogy esetleg nem is saját hibájából ütkötik, sodródik, borul, stb.
Olyan életszerű az ilyen okos hozzászólás, mint a tied! Nem véletlenül tesznek szalagkorlátot egy adott helyre és lehet ám az autó is rohadt veszélyes a vezetőjére, utasára nézve.
A hozzászólásod alapján te is a hülye kategóriába tartozhatsz, csak eddig még szerencséd volt... - szerintem.

Rocko- 2011.11.27. 12:21:27

leírná valaki pár példával a technicus terminust, hogyan csonkol a szalagkorlát?

hallari 2011.11.27. 12:21:56

@Loona: nem mondtam, hogy hülyék vagy bénák lennétek. Én eddig csak ilyen motorokat láttam lányok alatt és máshonnan is visszahallottam ezt a tapasztalatot. Elnézést, ha sértő voltam, ezután frissített adatbázissal dolgozom... :)

h4z4rd 2011.11.27. 12:30:06

A tűzcsapokat meg gyártsuk gumiból!

Nem vagyok egy kifejezett biztonsági játékos, de számolok a kockázattal. Motoron főleg. Az enduros kollégával értek egyet.

Mindannyian tudjuk: Murphy, Darwin és miss Szelekció soha nem alszik. Ahogyan az ördög se, hogy tényleg közhelyes legyek.

Arta 2011.11.27. 12:49:33

Néhány gondolat:
- a vétlen fél is nekimehet a szalagkorlátnak, nem csak aki hibázik. De mindig a motorost fenyegeti a csonkítás.
- balesetet okozó autósként sem mindegy, hogy a motoros megússza vagy sem.
- a szalagkorlát arra van, hogy annak menjenek neki, ne másnak. Ezért elvárható, hogy kisebb sérülést okozzon, mintha ott sem lenne. Jármű típustól függetlenül. Ha elrettentő elemként működne, akkor menetiránnyal szembe mutató lándzsák kellenének helyette.
- amikor kitalálták a szalagkorlátot, nem voltak figyelemmel a motorosokra, mert sokkal kevesebben voltak. Ez azóta jelentősen változott, a szalagkorlát nem.
- az üzemanyagban lévő adó, a teljesítményadó azonos az autókéval, a 2012-es regadó autókra csökken, motorokra nem.
- ha drágább a biztonságosabb korlát, akkor legyen kevesebb helyen, de ott motorosbarát. Nem kell az egész alföldet beszegni vele.

hallari 2011.11.27. 12:51:41

@egy sárga: "Utóbbi funkciója tehát a VÉDELEM!"
Ezt a funkcióját pedig teljes mértékben jól el is látja, ha a motoros defenzíven vezet.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.11.27. 13:01:10

"a motorosok számára életveszélyes szalagkorlátok"

Miért?

"Már évtizedek ezelőtt megszületett a javaslat, amely egyszerűen megoldaná a balesetek esetén végtagcsonkoló fémcsíkok gondját."

Mégpedig?

egy sárga 2011.11.27. 13:04:48

@hallari: A leg-defenzívebb vezetőt is éri baleset, sőt jellemzően nem ő hibázik, hanem más hibájának issza a levét. És itt most említhetném pl. a kavicsfelhordáson, vagy kiömlött gázolajon megcsúszó, a kanyarban éppen szembejövő-csúszó akár vétlen) autót. Ezt igazán nem könnyű kivédeni bármilyen járműben/járművön is üljön a defenzív.

Annyira unalmas, hogy a motoros mindig hülye, felelőtlen, szándékosan áthágja a szabályokat és kihívja a sorsot maga ellen, ezért dögöljön meg, a többi közlekedő pedig mind-mind angyal. Nem így van! Bármelyik közlekedő hibázhat és hibázik is, ráadásul valószínűleg arányaiban többet, mint a motorosok, legfeljebb azokra nem ordítanak rá azonnal, hogy hülye buszvezető, autóvezető, kamionos, gépkezelő, kerékpáros, gyalogos, stb.

Balu az Alfás 2011.11.27. 13:10:08

Kubica is ott állt a videón a többiek között ? ? ?

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2011.11.27. 13:16:03

@-+Seth+-: ha egy idióta motoros kinyírja magát, az önmagában elég komoly veszteség, nem szeretném, ha többet költenénk rájuk. persze, ha a motorosok összedobják a pénzt a szalagkorlátok cseréjére, tőlem mehet.

Moan 2011.11.27. 13:17:03

Mennyire buta egy érv, hogy vigyázzanak magukra a motorosok és drága a jobb szalagkorlát.
Akkor én kérdezem, hogy a szalagkorlát egyáltalán minek? Az autósok se menjenek neki és akkor nem is kell. Pff...
Az adók pedig. Bakker...Jelzem, hogy a motorosok gyakorlatilag több adót fizetnek mint az autósok. Két kerék, 200 kiló (utassal együtt kb. max 400) miközben az autópálya matrica nem ennyivel kevesebb... A súlyadó sem súlyra, hanem teljesítményre megy. A motorok jó része 100 ló körül mozog... Üzemanyag és annak adótartalma? Ha nem robogóról beszélünk egy 600-as moci eszik 5-6 litertől 10-ig...
Persze ne cserélje le az útkezelő az összes korlátot, de ha nálunk egy 100 egységnyi összegből 50 egység megy az útépítésre és a másik 50 egységnyi rész meg valahol eltűnik, akkor legalább annyi vér legyen az építőbe és az építtetőbe, hogy ha felhúznak egy új szakaszt, akkor az már erre is figyeljen.
Mi ebben a fájó az autós társadalomnak úgy mellesleg? Persze az autó töréstesztet meg a gumitesztet mindegyik nézegeti... Pfff...

Moan 2011.11.27. 13:22:18

@hallari:
defenzíven? Azt hogy érted? Acélpáncélban? Motoroztál te valaha? "Defenzíven." Bakker. Mikor az autós nem találja az indexet, vagy a jobb kezét és a kamionos úgy kanyarodik, hogy a pótkocsija szembe jön velem a sávomban, akkor mégis mivel védjem magam, ha az egyetlen menekülési útvonalam egy fémborotva?

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2011.11.27. 13:23:03

@egy sárga: a kis arcodat nem arra találták ki, hogy ütközések energiáját elnyelje, az autók utascelláját meg igen. ha a saját élvezeted miatt lemondasz a biztonságodról, akkor hülye vagy. ha ezt nem ismered be, akkor nemcsak inkorrekt vagy, de unalmas is.

Moan 2011.11.27. 13:27:05

@atpijkamo:

Sok helyen le volt írva, és a videóban is elég egyértelmű a válasz: A szalagkorlátok úgy vannak megcsinálva, hogy a mocis ha elcsúszik (csak simán elcsúszik mert mondjuk a kanyarban az előtte menő teherautós a padkára futott és telenyomta apró kaviccsal a sávot), szóval ha a mocis elcsúszik a moci beszorul vagy átmegy a szalagkorlát alatt, míg a pilóta meg jó amerikai rajzfílmhőshöz (Tom a Tom és Jerry-ben) átmegy a korláton úgy, hogy mondjuk a teste a korláton marad, a feje felette megy el, a lábai meg alatta.
Így érted?

hallari 2011.11.27. 13:28:17

@egy sárga: "Annyira unalmas, hogy a motoros mindig hülye, felelőtlen, szándékosan áthágja a szabályokat és kihívja a sorsot maga ellen, ezért dögöljön meg, a többi közlekedő pedig mind-mind angyal. " Ilyet én nem mondtam, pláne, mivel én is évekig motoroztam. Viszont mindig tudtam, mikor vagyok veszélyben: amikor nem defenzíven vezettem. Kanyart (relatíve) gyorsan vettem buszpályaudvar mellett, elcsúsztam valszeg olajfolton - szembe jött a busz. Az utolsó képem az, hogy ott kapaszkodom a lökhárítójában. Szerencsére megúsztam komolyabb sérülés nélkül, de hetekig fájtak a sebeim, nagyon nehezen gyógyult. Utána már jobban vigyáztam. A legnagyobb veszélyt mindig is mi jelentettük magunkra, hidd el, ezen nem segít semmilyen biztonsági korlát.

hétszűnyű kapanyányimonyók 2011.11.27. 13:29:46

@egy sárga: ha egy sok lóerős verseny erőgépen repesztek a hajtűkanyarokban, akkor nem csodálkozok, hogy bárminek nekimegyek, az meg fog ölni, mert nincs légzsák, biztonsági öv és karosszéria, gyűrődő zóna
tudomásul kellene venni, hogy a motorosnak fokozottan kell figyelni, 2 kerék sose lesz olyan biztonságos, mint 4 kerék
plusz, ha nő a sebesség, akkor nő a veszély egy ütközésnél

nem csak a szalagkorlát, hanem egy másik jármű, utánfutó, padka, kilométerkő, útszéli fa, úton szaladó kutya, macska, vaddisznó, szarvas, út mellett álló kőváza, közlekedési lámpa és tábla oszlopa, villanyoszlop, gyalogos, a saját motorja, de még az aszfalt is megölheti a motorost

és akkor kipécézik maguknak a szalagkorlátot... gratulálok

olyan képet is vágjanak be, amikor egy teherautóba fut bele oldalról, hátulról a motoros, az is darabokra szedi

a legtöbb sérülést nem a szalagkorlát okozza, hanem a saját motorja, alá kerül és az kibelezi, leszaggatja a végtagjait

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.11.27. 13:31:41

@Rocko-: Elesik a motoros, csúszik az úton a korlát felé, amikor odaér, ami átfér alatta, az átmegy, ami nem, az meg ott marad a korlát túloldalán.
Ez az egyik lehetőség.
A másik meg az, hogy ráesik, és félbevágja...

egy sárga 2011.11.27. 13:35:46

@Bockó: 1: ésszel motorozok és tisztában vagyok a kockázataival.
2: aki autóba ül, szintén lemond egy bizonyos biztonságról, bár kétségtelen, hogy az autó kasztnija jobban véd, mint a motor. Azonban ez nem vígasztalja a 13 román ártatlant a kilapított mikrobuszban.
3: ott a baj, hogy a teljes közlekedő társadalom úgy nézi a közlekedést, hogy az kizárólag a személyautókra van kitalálva. Aki nem személyautóban ül, az hülye és öngyilkos, de legalább is korlátozza a személyautós társadalom akármilyen jogait. Így látjátok ezt a kamionokkal, buszokkal, villamossal, kerékpárossal, stb. szemben is. A motoros meg duplán szúrja az autósok szemét amiatt a pár szarházi miatt, akik valóban rajoskodásra használják az utcát. De ezért nem kell a halálát kívánni annak, aki mellesleg ugyan úgy autós, csak akkor éppen motoron ül ilyen-olyan okokból.

nagyiWRX 2011.11.27. 13:37:40

Hát ja a motornál egyből mi kapjuk az ütést, amúgy meg sok balfasz a kocsijával is hibázik .....nagyon sokszor kell kivédeni mások baromságát......ez a forgalom, akkor nekik is le kellene vágni a kezüket ?????? egyszer egy orvos ismerősöm mesélte hogy egy nő nekiment a szalagkorlátnak a kocsijával kettévágta és a nőt is alul a legszebb részén....alig tudták megmenteni az életét de hogy sajnos nem fog többet szexezni az tuti.....

Moan 2011.11.27. 13:37:40

@hétszűnyű kapanyányimonyók:

Gondolom Te is csak azért kötöd be magad az autóban, mert kötelező és büntetik ha nem. :) A villamosmegállókban meg szintén teljesen felesleges az a sok vasrúd, meg korlát. Légzsák? Eleve anélkül veszed az autót csak. :) A gyerekednek sem kell gyerekülés...

Úgy mégis miért utáljátok itt sokan a motorosokat? Motorosként én is látok egy-két hülye motorost, akiket én személy szerint lepofoznék a motorjáról, de ez a "motoros az hülye", a "BMW-s az hülye", a "Merdzsós az hülye", a "szőke az hülye", érvrendszer ez annyira primitív, hogy ennél már nem nagyon van lentebb semmi. Van hülye motoros, amelyik keresi a bajt közúton, mert jaszkari pöcs és nem mer pályára menni...no meg ha sikerül egykerekezni az mekkora faszaség már. :) Igen, van ilyen sajnos. Ezek többsége nem is tud motorozni. Sajnos konkrétan tapasztalom. De attól még a motorosoknak van joguk élni. Vagy nem?

kicsidio 2011.11.27. 13:39:01

@nofish: Egyetértek teljesen azzal amit írtál.

min 2011.11.27. 13:42:23

Én sem értem a hiszti okát. Vissza lehet venni a gázból...

egy sárga 2011.11.27. 13:42:39

@hallari: Az "Annyira unalmas..." kezdetű mondatot külön hsz-be kellett volna írni, az nem volt válasz a Te hozzászólásodra.

Minden esetre én is tudom, hol a határ és mik a kockázatok. Elmentem nem egyszer motoros vezetéstechnikai oktatásra sok motoroshoz hasonlóan - ellentétben azzal, hogy autósra még egyszer sem, sok-sok autóstársammal egyetemben.
Eddig szerencsére megúsztam motoron, bár volt necces helyzet jópár és többnyire nem az én hibámból.

egy sárga 2011.11.27. 13:44:15

@hétszűnyű kapanyányimonyók: lehet, hogy nem a legtöbb sérülést nem a szalagkorlát okozza, de itt most a cikk erről szól és ebben a témában ütköztetjük a véleményünket.

Arta 2011.11.27. 13:45:12

+ 1: nem tudom a kedves autóstársak felfigyeltek-e arra, hogy a nagy teherautók hátsó lökhárítója a jármű egyéb elemeihez képest mélyen le van eresztve. Nem azért, mert így csinos vagy olcsó, hanem azért, hogy ha egy autós hátulról beszalad alá, akkor a plató ne vágja le a fejét. Akkor se, ha egyébként nem használja semmire.

konrada 2011.11.27. 13:50:01

@Moan: Nézd, neked sajnos - kevés motoros van. Így ahhoz, hogy a te adód elég legyen a 30-40%-kal drágább motoros-biztos korlátra, minimum 15-20x több adót kéne fizetned.

Ez meg nonszensz, így ki kell várni, hogy ennek a problémának a megoldása elsődleges gond lehessen, mert már nincs több kátyú, kapaszkodósáv nélküli veszélyes út, nagy forgalmú 2x1 sávos utak.
Addig meg ha félsz (jogosan), vegyél egy kasznit te is magadra, mint a többi gyáva csíra!;))

kicsidio 2011.11.27. 13:53:44

Egy gondolat még a 20 évvel ezelőtthöz, azt azért szögezzük le, hogy kis hazánk motoros parkja jellemzően nem nagy teljesítményű nyugati gépekből állt és ezért is jellemzően kevesebb baleset volt mert aki akart sem tudott 3 sec alatt 120-al menni mert az öreg tzknek kellett hozzá két falu.Mostanság akinek pénze van tud venni motort rutin, tudás, tapasztalat nélkül.Saját tapasztalat én is meg tapasztaltam 20 évesen papucsban rövidgatyában, hogy milyen amikor összeég az ember lába a kipuffogótól amikor rá esik az emberre a motor.De ez az én hülyeségem volt.Most 33 évesen bukó nélkül ruha nélkül nem is ülök fel.

nagyiWRX 2011.11.27. 13:56:31

azért ez várható volt hogy erre a cikkre jönnek majd a "dögöljön meg minden motoros" kommentek.

hallari 2011.11.27. 13:56:52

@Moan: igen, motoroztam, itt le is írtam a legkellemetlenebb élményemet:

hallari 2011.11.27. 13:28:17

Ami eseteket leírsz elég szélsőségesek, a közlekedés 99,9%-ban nem erről szól. A defenzív vezetés nem páncél (bár annak is felfogható), hanem az egyik legfontosabb közlekedés-biztonsági alapelv (ti nem tanultátok KRESZ oktatáson?).

itt egy link (de könyv is van róla)

5mp.eu/web.php?a=autothtz&o=rQNMuGy2uR

Moan 2011.11.27. 13:57:55

@konrada:

Őőőő..vagy én vagyok szövegértésből rossz, vagy Te írtál zavarosan.

Ha jól értettem, pontos számadatokkal bírsz mennyibe kerül egy motorosbiztos(abb) szalagkorlát. Kérlek írd le ezeket a számokat okulásképp és alátámasztandó amit írtál!
A második részt úgy ahogy van nem értem. A csírát esetleg. Gondoltam is rá már, hogy veszek a kombim mellé valami nagyobb autót, mondjuk egy jó nagy amerikai terepjárót amiben magasan ülök és körbe van fémcsövezve és onnan kb. nem érdekel, hogy van-e parkolóhely a városban. :) Vagy elég hosszú-e a féksáv az előttem menő suzukis mögött. :) Ha majd keresztül megyek rajta biztos észreveszem valahogy.. Vagy nem. :)
Viszont a csírás mondatod igen szellemes lényre utal. Gondolom így ennyi telt tőled. Nem baj, ilyen is van. Színes a szivárvány. :)

Moan 2011.11.27. 14:06:10

@hallari:

Én is tanultam, sőt... Nem is vonom kétségbe milyen sokat jelent adott esetben. De attól még miért ne lehetne egy átgondoltabb útépítéssel esetleg még biztonságosabbá tenni az utakat, követve a változást? Egyre több motoros van, egyre nagyobb igény merül fel, hogy a motorosok is szeretnének nagyobb biztonságot. Mikor még csak szekerek voltak nem is nagyon volt műút. Aztán jöttek az autók, hőbörgött a sok korlátolt, hogy minek ez a nagy száguldás...aztán építetek utakat az autóknak, mert úgy biztonságosabb... Ez így megy, ezzel jár...fejlődünk, változik a társadalom és a technika, elérhetőek a különféle járművek és így nő az igény a nagyobb biztonságra is. Elég botorság lenne ma azért hőbörögni, hogy minek az autó és a beton, mindkettő csak megnyomorítja az ember lelkét. Ott a ló meg a szekér aztán az kevésbé veszélyes. :)
demagóg amit írok? Lehet, de mégsem látok akkora különbséget a két dolog között... A sok autós is pont olyan mint a nagyanyám. :)

hétszűnyű kapanyányimonyók 2011.11.27. 14:14:57

@Moan: én bekötöm magamat biztonsági övvel és a légzsáknak is örülök, ha a motorosoknak ez nem áll rendelkezésére, az nem a többi közlekedő hibája

a te logikád alapján az egész utat légzsákozni kellene, mert van pár hülye motoros

aki egy olyan gépen ül, amin semmi nem védi meg a külső erőhatásoktól a testét, az tanuljon meg vezetni, ne ütközzön, ne száguldozzon, és ne várja el, hogy még a fák is gumiból legyenek és a szalagkorláton is légzsák legyen
sőt távolítsuk el a szalagkorlátot, mert az veszélyes!

millió veszélyes objektum van az úton, de nyilván a szalagkorlátba most divat lett belekötni

a motorosra önmaga a legveszélyesebb

száguldó szervdonorok, hajtsatok még gyorsabban

Moan 2011.11.27. 14:17:41

@hétszűnyű kapanyányimonyók:

Motoros társaim nevében is köszönöm az utolsó mondatod.

hétszűnyű kapanyányimonyók 2011.11.27. 14:23:13

@Moan: Az egészségügyiek, mentők hívják így a motorosokat :)
Tudomásul kell venni, hogy a motorosok sokkal sérülékenyebbek, nem védi őket karosszéria. Kis ütközésből is nagy baj lehet. Egy padka megdobja a kereket, ott a földi pályafutás vége.
Miért nem értik meg, hogy az emberi test nem arra fejlődött ki, hogy 60-nal ütközzenek vele tárgyaknak, aszfaltnak légzsák, öv nélkül.
Sose lesz olyan biztonságos, mint egy autó, még gumi szalagkorlátokkal sem!

mitshubishi_pujaro 2011.11.27. 14:23:26

Egyszer felmentem a Mátrába motorozni. Olyanokkal találkoztam ott, akinek kifejezetten jót tenne egy szalagkorlátos lefejezés. Idióták, akik azt hiszik, hogy a parkolóban álló kisjányok attól hugyozzák magukat össze, ha halált megvető bátorságga, és elég vékony motoros tudással maxigázzal gyilkolják a motorokat. Szánalmas, csak sajnos néhanap meghal a vétlen is. Sajnos a sündörségnek az oszlatáson kívül nincs annyi esze, hogy minden nap 20db járőrrel komolyból megdolgozzák a Mátrát, és elvegyék azoknak a jogosítványát a motorral együtt, akik nem tudnak ésszel közlekedni.

hétszűnyű kapanyányimonyók 2011.11.27. 14:27:28

Amúgy egy szép magas korlátnak ütközve mennyivel jobb a motorosnak, szépen megfejeli az alumíniumot, gerince törik, motor nekinyomja a korlátnak, de ezen az oldalon marad, egyben, de a motor alatt. A kormányon átlendülve szakad a here, lábak, karok, törnek tőből a karok, kulcscsont, medence. A szalagkorlát nem vágja ketté, de 50-nel ütközni, esni, csúszni szalagkorlát nélkül sem szép.

Pista bá 2011.11.27. 14:28:37

szerintem lehet olyan adót bevezetni a motorozással kapcsolatban, amiből át lehet építeni a szalagkorlátokat

hétszűnyű kapanyányimonyók 2011.11.27. 14:30:05

@mitshubishi_pujaro: Ajaj, akkor lesz itt ajvékolás, hogy a szegény, sokat adózó motorosokat büntetik.
Én sem ejtek egy könnycseppet sem, ha hallom, hogy egy motoros felfordul, csak azt sajnálom, hogy néha ártatlanok is meghalnak.

hétszűnyű kapanyányimonyók 2011.11.27. 14:30:58

@Pista bá: Vagy megtanulhatnának közlekedni a motorosok a jelen körülmények között.

FeR1 2011.11.27. 14:33:45

@hétszűnyű kapanyányimonyók:

Nagyon aranyos minden amit leírtál, de a szalagkorlátot azért telepítették oda, ahova, hogy egy bizonyos funkciót betöltsön. Ez pedig a KÖZLEKEDŐK VÉDELME az említett tereptárgyaktól egy esetleges útelhagyás során. Tehát, pont az marad el, hogy kielégítően és maradéktalanul végezze a feladatát.

akos696 · www.focusauto.hu 2011.11.27. 14:34:03

@Bockó: Jajj már megint egy okoskodó fotelhuszár! Szerintem meg az a biztonságos, ha otthon maradsz szépen és legalább egyel kevesebb közlekedővel kell találkoznom az úton. Értem én, hogy nem mindenki motoros, de minek beleugatni egy olyan témába, ami nem érint? Én se megyek a szaros blogodra okoskodni, mert nem érdekel. Tipikusan az az ember vagy az itt leírtak alapján, aki a saját marhaságainál nem lát tovább. Nem baj, csak ne itt. Köszi.

Moan 2011.11.27. 14:36:22

@hétszűnyű kapanyányimonyók:

Azért ez így mégis egyfajta kívánság volt részedről, ami elég gonosz is volt így.

Értelek én, de senki nem is várja el, hogy minden autós álljon meg ha jön egy motoros és azt sem, hogy gumifákkal legyen végigültetve minden út széle. Csak annyi, hogy az amúgy is éppen biztonsági okokból épített szalagkorlát a jövőben úgy épüljön, hogy a növekvő motorostársadalomnak ez ne egyben a biztos halált is jelentse.
Miért van szalagkorlát?
Azért hogy némi biztonságot nyújtson baleset esetére.
Miért lett kvázi kötelező része bizonyos utaknak?
Mert az autók teljesítménye nőtt, a társadalomnak igénye volt kihasználnia ezt a teljesítmény növekedést (autóval).

Miről van szó jelen esetben?
Pontosan ugyanerről, csak motoros szemszögből.
Túlzott igény lenne?
Nem hiszem, hiszen pont ugyanezen igény hívta létre a szalagkorlát intézményét. :)
Miről vitázunk?
Igazából csak arról, hogy a motorosnak mennyivel kevesebb joga van az élethez mint az autósnak.
Van értelme a vitának?
Nincs. :)

@mitshubishi_pujaro:

Igen. Sajnos így van. Mint fentebb is írtam, pár motorost szívesen felpofoznék, pedig imádok motorozni. De ez még nem jelenti azt, hogy minden motoros ilyen és emiatt haljon is meg mind. Egy csomó vadbarom autóst látok az utakon minden nap...Mégsem utálom a mellettem álló autóst a lámpánál...akkor sem ha BMW-s. :)

Moan 2011.11.27. 14:40:42

@hétszűnyű kapanyányimonyók:

Ja, meg azért na, milyen dolog már, hogy minden második hozzászólásodban olyanokat írsz, amivel vagy a halálát kívánod a motorosnak, vagy legalább is nem tiszteled az életét? Miért kell ez? Jó érzéssel tölt el téged mikor így fejezed ki magad?

Moan 2011.11.27. 14:42:09

Amúgy motorosként én konkrétan hoznék pár olyan szabályt ami a motorosokat külön és szigorúan büntetné. :)
Na erre varjatok gombot. :)

tobias2 2011.11.27. 14:45:20

@Arta: "a szalagkorlát arra van, hogy annak menjenek neki, ne másnak" Helyesen: a szalagkorlát arra van, hogy annak mások menjenek neki, ne én.

Ica a fekete cica 2011.11.27. 14:50:49

Csak elméletben kérdezem. Nagyobb esélye van a motorosnak tulélésre, ha nem a korlát fejezi le, hanem a motorja keni fel a stabil, alul felül átcsúszásbiztos korlátra és puhítja fel a szerveit folyékonyra?

Anti Anyag (törölt) 2011.11.27. 14:51:34

Tudok egyszerűbbet. A motoros tartsa be a sebességkorlátozást.

Ez pld. a Kékestető felé útban 60 km.

Nincs költség és a motoros is megmenekül.

Moan 2011.11.27. 14:51:40

@tobias2:

Vagy csak dísznek, és feleslegesen, mert ugye mindenki vezessen lassan és szépen, mint ahogy a csiga megy a réten. :)
Sznob ripacskodás a szalagkorlát, csakis azért van, mert valami hülye alumíniumipari mágnás kilobbizta magának. :)

Moan 2011.11.27. 14:56:11

@Ica a fekete cica:

Ha csak a két dolog között kellene választani, talán még akkor is egy picivel nagyobb...de itt a lényeg abban van, hogy amíg a motor gyakorlatilag igen ritkán kerül olyan helyzetbe egy eséskor, hogy rákenje a szalagkorlátra a motorost, addig gyakorlatilag a motoros teste minden esetben találkozik a szalagkorláttal.

konrada 2011.11.27. 14:58:35

@Moan:
Hát igen, nehéz néha eldönteni, hogy a magyarázó túl zavaros, vagy a befogadó képességeihez túl bonyolult.;))

De azért megpróbálom didaktikusabban, részletekben, aztán ha a fenti kettő közül valamelyik probléma fellép, majd szólsz megint.

1. Magyarországon nagyjából 3 millió autós és kb 100 ezer motoros van. Azaz az utak fenntartásából azonos adók mellett is az autósok 30x nagyobb részt vesznek ki, mint a motorosok. Természetesen a motorosokat ezért minimum ugyanaz a biztonsági feltételek megilletik, mint az autósokat, ezen nincs gondolom vita és eddig talán érted is.

2. Azt is gondolom még érted, hogy a motoros-biztos korlát többe kerül, mint a szimpla-soros korlát. Természetesen a dupla sem duplaár, mert az oszlopok telepítése és a tervezés, felvonulás is egyszeres, de az anyagköltség +70%-a azért lök az áron. ...igaz, kisebb teherbírású kiegészítő szalag is elég, szóval cca. 30%-kal drágább kivitelezési ár nagyjából jó. Gondolom még ezt is megérted.

Ezt a +30%-ot viszont nem a 3 millió autóstól kell számon kérni - hiszen nekik elég a szimpla korlát is, hanem a motorosoktól, így jön ki a minimum 15-20X-os részarányos költség. Mondjuk ez már elég bonyolult lehet megértened.

...az meg már csak hab a tortán, hogy nem vetted észre az a saját magamat is jelölő gyáva csíra megnevezésről, hogy az nem a motorosok bántása, hanem jelzés arra, hogy az emberek többsége miért nem jár motorral: tudniillik félünk hogy például karosszéria nélkül akár a védelmünkre szolgáló korlát is megölhet.

hallari 2011.11.27. 15:00:19

@FeR1: ez az érv már felmerült és válaszoltam is rá itt:

hallari 2011.11.27. 12:51:41

Ha végigköveted a beszélgetés szálát (pár megjegyzés előtte-utána), egyértelmű a megoldás.

cso zsi 2011.11.27. 15:20:05

Nem rajongok a motorosokért, ezt "kivívták" maguknak.
De.
Fentebb említették Kesjárt, és Kubicát is.
Valamint, a Lánglovagokon is össze lehet kapni jópár képet, ami autó, és szalagkorlát afférját mutatja.
Ez régen nem így nézett ki, anno a földre vezetett lemezeken üldögélt egy Zsiguli: www.norc.hu/pano/bvq4WFs1/
Ezt viszont egy nyársalás óta átalakították. www.norc.hu/pano/aZjK8bir/

Moan 2011.11.27. 15:20:52

@konrada:

Na ez így mindjárt kerekebb. :) Köszönöm.

A "Nézd, neked sajnos - kevés motoros van." valahogy értelmetlen mondat volt számomra, de lehet, hogy igazad van és én vagyok az, aki szellemileg kihívásokkal küszködik. :) (Csak ugye ezt honnan tudnám, ha pont az a részem hibádzik, amivel megérthetném a problémám.)

Egyetlen motoros sem kért egyetlen autóstól sem pénzt erre. Mellesleg szerintem itt kicsiny országunkban pont elég lenne annak az összegnek a 10%-a amit amúgy csak simán hazavisznek az útépítő cégek a zsebükben adómentesen. :)
Sőt...bár én ilyen pontos számadatokkal nem bírok, mint amikkel te itt előhozakodtál, azért megkockáztatom, hogy a motorosok által az útra rótt terhelés szerintem egyáltalán nem úgy aránylik az általuk befizetett adó mértékéhez, mint az autósok esetében. Emellett a a motoros testének javítási költségén is igen sokat spórolna adott esetben egy ilyen drágább szalagkorlát.
A te általad felvezetett logika teljesen fedésben van Józsibácsi egyszerű falusi jómunkásember szemléletmódjával, miszerint, a szekérnek meg az azt húzó lónak még az úri mulattságnak számító műút sem kell.
De ha csak a Te számolásodat veszem alapul, akkor azt mondom, hogy én megelégednék azzal is, ha százalékosan annyival több motorosok számára is biztonságos szalagkorlát lenne az utak mentén, mint amekkora a százalékuk a közösből. Ha ez 0,00001%, akkor kérem az erre eső szakaszt a megfelelő helyen elhelyezni. :)

mallac 2011.11.27. 15:21:11

Autót is felnyársal alkalmanként,Kubica ugyebár.Van egy rettenetes oldal, a Charonboat.com , ott lehet látni egy budapesti fotót is.Igaz,nem biztos hogy azt a szalagkorlát művelte,de valami igen csúnyán elbánt motorossal.

toto92 2011.11.27. 15:26:33

Annyira jó látni, hogy a motoros vétlen baleset áldozata nem lehet. Nem üthetik el, nem csúszhat el az erdészeti kamionról lehullot faforgácson, se a 200-as Ikarusból kiömlött olajon. Nem szoríthatja le az útról egy szabálytalanul előző barom, nem lehet defektje, se egyéb műszaki problémája.

A motoros csakis a Mátrában kilóhatvannal jaszkarizva önhibájából kerülhet a szalagkorlátra. Sőt, nincs is másféle motoros. A motoros az egyenlő a bázisugróval, kísérti állandóan a sorsot, külön adót kéne rá kivetni, amiből a TB majd finanszírozza a műlábát.

Persze aki autóba ült, na az milyen rendes már! Szabályokat sose hág át, sose jaszkarizik kilóhatvannal a Mátrában, nem előz beláthatatlan kanyarban, mindig indexel és sose felejti el megadni az elsőbbséget.

Természetesen nehogy már a hülyeköcsögszervdonor motoros miatt bármi plusz biztonsági intézkedést tegyenek, hiszen jól jöhet még a veséje. Meg különben is, fizesse ki, ha ő ekkora luxusban él, méghozzá külön adóban. Mindegyik. Pistabá is az ötvenes Simóval, elvégre ő is potenciális gyilkos, a társadalom mételye, hiszen tudjuk, a motoros csakis kilóhatvannal jaszkarizk a Mátrában, másféle nem is létezik.

Ugyanakkor kérném, hogy az összes billencspótról szereljék le az aláfutásgátlót. Hiszen nehogymár a szegény kamionos plusz súlyt húzzon magával azért, mert az autókat olyan alacsonyra tervezik, hogy becsúsznak oda. Járjon mindenki kamionnal! Aki akkora luxusban él, hogy ilyen veszélyes jószágot tart pusztán azért, hogy gyorsabban odaérjen valahova, mintha pótos IFÁval menne, az vállalja a következményeit!

Hozzászólás © 2011.11.27. 15:28:21

A víz is veszélyes ha elég nagy sebességgel találkozunk vele. Utálom ezt a a sok légzsákos, upsz mondhatni hullazsákos, biztonsági korlátos, három betűs életmentő vacakot tartalmazó vasakat.

Véleményem: Imádtam amikor az autóversenyzés életveszélyes volt, a szex meg biztonságos. Vagy valami ilyesmi.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.11.27. 15:32:13

@Moan: "a teste a korláton marad, a feje felette megy el, a lábai meg alatta."

Hát ha akkora sebességgel csapódik a korlátnak, hogy a feje, keze, lába a hirtelen lassulástól leszakad, akkor ha nem szakadna le, akkor a lassulástól zúzódik péppé. Ha ekkora erők hatnak, semmilyen korlát nem tudná megmenteni az életét, ez nyilvánvaló.

A filmből számomra semmi nem derült ki. Sok ember motoros szerkóban ráfeküdt a korlátra, meg mellé. A franciám meg messze nem tökéletes.

Moan 2011.11.27. 15:32:22

@toto92:

:) Ez jó volt. :)

Érdekes képet adtál arról, hogyan gondolkodik rengeteg ember erről a kérdésről. Különleges élmény volt így belelátni a fejükbe. :) Bár én is így éreztem, ennyire szépen és érthetően még senki nem ábrázolta.

Moan 2011.11.27. 15:34:41

@atpijkamo:

Persze sarkos az, hogy mindenkinek szakad le és röpköd szanaszéjjel az összes végtagja, de asszem a legutóbbi számomra ismert hasonló balesetben is a kiscsaj aki meghalt, attól halt meg, hogy a feje kicsit tovább "bicsaklott" a korlát miatt, mint amit a gerince kibírt.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.11.27. 15:38:18

Azt értem, hogy ha a korlát vége nem a földben végződik, hanem csak hirtelen el van vágva, az nagyon veszélyes. Lásd Kubica esetét is. De gondolom, nem a korlátvégekről van itt szó.

És nem csak a probléma nem hangzott el, hanem a megoldás sem. A második fényképnél van valami lepedő odaerősítve minden magyarázat nélkül. Talán arra gondolt a cikkíró?

Hozzászólás © 2011.11.27. 15:38:45

Csak azt akartam kifejezni, vezetni tudni kéne és nem holmi korlátokat okolni ha valakit nem ment meg a szalagkorlát, esetleg a 10000 pontot érő törésteszt, vagy bármi ilyesmi.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.11.27. 15:40:30

@Moan: Tehát valami fal lenne a megoldás? Milyen magas? Mondjuk ha 3 méter magas fal, biztos fel tud repülni oda is valaki, és a feje már magasabban lesz, mit a fal, és kitöri a nyakát, vagy leszakad a feje.

Moan 2011.11.27. 15:44:44

@atpijkamo:

Azért ezt a kérdést gondold át újból és ha te is értelmetlennek találnád, ne tedd fel újra. :)

Nancsi 2011.11.27. 15:51:48

Végül is a legjobb az lenne, ha 20 méteres, aszfaltozott bukóterek kerülnének a szalagkorlátok helyére. Jó hírem van: ezt hívják pályának, ahová _tréleren_ illik vinni a s.ggrakétát.

Index Elek 2011.11.27. 15:52:48

Nem akarom lebecsülni a helyi problémákat, csak mutatok egy még rosszabb példát viszonyításnak. Svédországban a legtöbb helyen nincs autópálya (mert az drága), hanem 3 sáv megy és ezek között felváltva van 2 sáv egy irányban és 1 visszafelé. Ez azt eredményezi hogy a szuperspórolós felvezeti a sort 70-el (90-es táblánál), aztán amikor lesz két sáv akkor mindenki nyom egy ENTER-t és próbál előzni. Amikor kint van a 400 méter múlva visszasorolni tábla akkor még javában próbál mindenki előzni.

Az ilyen utakon állati sok baleset van, ráadásul a korlát sem olyan finom ám. Függőleges I-profilok vannak kábé fél méter magasságig elég sűrűn, ezeken pedig keresztül van hurkolva egy elég durva kábelpár. Ha ennek kocsival megy neki valaki akkor "meghámozza" a járművet. Ha pedig motorkerékpárral akkor darálthús marad csak. Rettenetes sérüléseket okoz.

Itt még annyi móka is van, hogy a vadak néha elég nagyok (jávorszarvas nem játék), állatot elgázolni még kocsival sem életbiztosítás.

Itt is nagy lobbizás van a motorosok részéről, itt is sz*rnak rájuk a hatóságok. Annyi a különbség hogy a motorra is kell parkolócetli. Lehet kapni zárható (!) kis tokot is, hogy a szél ne fújja el.

Üdv!

Breacher 2011.11.27. 15:53:31

kapanyányimonyók: Komolyan van itt olyan kretén aki azt hiszi hogy valaki azért ül motorra hogy megsérüljön? Tényleg azt hiszitek hogy nekünk élvezet 60-nal belecsapódni tereptárgyakba?

Te tényleg azt hiszed hogy aki motorozik az kötelezően gyorshajt és ha baleset van azt kötelezően neki kell okoznia? Milyen gondolkodásod van neked? Nem az a furcsa hogy az emberek motoroznak hanem hogy ilyenek mint te szavazati joggal rendelkeznek.
A jókívánságokat köszönöm, remélem a gyereked is rákap a motorozásra.

panza 2011.11.27. 15:57:48

@hallari: Jó a "besorolásod". Igen, legalább ilyen sokrétű ez a mi társaságunk./ Ha mondhatom így/ Én is besoroltam magam a felsorolt kategóriák, típusok egyikébe. A kérdésedre pedig úgy válaszolok: A szalagkorláttól csak tartok, de az utolsónak felsorolt motoros-típustól esetenként félek. Üdv.

konrada 2011.11.27. 16:14:06

@Moan: Ja hogy ezt nem értetted!,))

Azért a te számodra sajnos, mert ha több motoros volna, lényegesen nagyobb adóbefizető és lobbizó erővel rendelkeznének, így sokkal inkább központi kérdés volna az ő biztonságuk, mint így, marginális rétegként.

Ez az alacsony létszám azért is probléma lehet a motorosok számára, mert ha valami csoda folytán az általad emlegetett 10% megmaradna, biztosan a 30x nagyobb lobbiképességű autósok osztanák el, valószínűleg a számukra fontosabb kátyúkra, előzősávokra.
Remélem, így már érted. (Egyébként van egy rossz hírem: az a 0,001% duplakorlátnál több van, így erre hiába hivatkoznál.;)

Azzal meg nem fogsz megsérteni, ha a gondolkodásmódomat józan paraszti észnek tekinted, hiszen azoknak valóban fontosabb hogy a szekér menjen, mint hogy az arra éppen csak elég pénzből teszem azt a jószágainak építsen wellnest. (Miközben valóban fontos az is.;))

KaWaSaKi 2011.11.27. 16:21:17

@Loona: Nem muszáj oktatómotorral tanulni, vizsgázni, viszed a sajátod és kész.
Én mikor anno tanultam, oktatóm mondta, hogy egy 50 éves 150 centis nő a saját chopperével tanult nála.

Közbiztonság Szilárd 2011.11.27. 16:23:56

@Breacher:
Komolyan van itt olyan kretén, ai azt hiszi, hogy aki motorozik, az nem kötelezően gyorshajtó?

Mert minden barom motorostól csak azt látni. Vagy gyorsan hajtanak, vagy kerülgetik a lassan haladó sort záróvonalon át, szembejövő forgalom esetén is (pl. Alagút, Lánchíd stb.), vagy a kettő együtt.
Olykor pedig működik a természetes kiválasztódás.
Ne álljunk az útjába!
Aki hülye, haljon meg.

Aki meg nem akar megdögleni, tartsa be a szabályokat, és akkor nem fejezi le a szalagkorlát.
Az én adómból ne költsenek pluszmilliárdokat az öngyilkos hajlamú motorosok megmentésére (esetleg ha a motorosok összedobják a pénzt a korlátok drágábbra cserélésére, akkor rendben).
Aki nem hajlandó a saját érdekében megtenni annyit, hogy betartja a KRESZ-t, pláne hogy sokszor ezzel másokat is veszélyeztet, az dögöljön meg.
Ennyi.

2011.11.27. 16:29:12

A szalagkorláton túl kellene még fal a sávok közé, hogy a frontális ütközés elkerülhető legyen. Meg valami nagy léggömb az egymást követő járművek közé a ráfutásos balesetek ellen. A kemény padka helyére szivacs vagy vatta, mert sokan az út mellett halnak meg. Zebrák helyett alul- vagy felüljárók. Kerékpárutak helyett meg teleportáló fülkék.

Alternatív megoldás: a szabályokat és az útviszonyokat betartva közlekedni. Aki meg béna a vezetéshez (nem csak motor), üljön inkább buszra.

Közbiztonság Szilárd 2011.11.27. 16:29:25

@egy sárga:
Más a hibázás meg más a TUDATOS és SZÁNDÉKOS sokszoros szabályszegés.

A motorosokra az utóbbi jellemző.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.11.27. 16:31:15

Naszóval, utánanéztem.

Nem az a probléma, hogy túl alacsonyan van a szalagkorlát, pont fordítva, túl magasan. A motoros és a motorja bukás esetén a földön csúszik, és a szalagkorlát alatt a tartóoszlopnak ütközhet. Vagy a szalagkorlát alatt kicsúszva bármi másnak.

A megoldás rém egyszerű, dupla szalagkorlát kell, majdnem a földig, így az védi az autóst is és a motorost is.

Moan 2011.11.27. 16:32:24

@konrada:

Igen, kicsit magyartalan pár mondatod. :)
Mellesleg igazad van. Még kevesen vagyunk. De a számunk lassan nő...míg az autósoké lehet, hogy csökken, főleg ha egyre durvább lesz a benzin ára, a parkolás és a belvárosi közlekedés akadályozva lesz.
Ahogy fentebb is írtam a józan paraszti ész ellenére is a szekeret az autó követte a földutat a műút, úgy lesz majd változás ezen a téren is.

hallari 2011.11.27. 16:34:05

@panza: "A szalagkorláttól csak tartok, de az utolsónak felsorolt motoros-típustól esetenként félek." ezzel én is így vagyok, volt, hogy hátulról előzött nagymotor szűk helyen, sokkal veszélyesebb volt, mint bármely autó. Ezért is hangsúlyozom a defenzív vezetést.

Moan 2011.11.27. 16:43:10

@Közbiztonság Szilárd:

Te...kedves ember te...Konkrétan megyek a pilisben nem kilencvennel, hanem olyan hetvennel, olyan szakaszon, ahol lehetne kilencvennel is menni. Szépen kanyarodok, ahogy kell, betartva az égvilágon minden szabályt, még a defenzív vezetés szabályait is. Kanyarodok és érzem, hogy az első kerék megindult jobbra az árok/fa/korlát, akármi felé. Miért te drága ember te? Azért kedves és szerető szívű embertársam, mert tele volt apró kaviccsal az út, amit egy kedves, szeretetreméltó helyzete és vezetési képességei csúcsán lévő autós/teherautós/buszos, akármi felvitt az útra.

@atpijkamo:

Igen. Örülök, hogy utánanéztél. :) A motoros bukások leggyakoribb módja az egyszerűen eldől és csúszik az oldalán. Elöl a motor, aztán a motoros. ...és ekkor jön a képbe, hogy mi állítja meg őket. A smirgliként ható műút, a puhább fű, egy fa, vagy adott esetben a korlát.. már ha nem csúszik át alatta úgy, hogy fennakadnak a kiálló részek...

etruszk 2011.11.27. 16:47:15

@Rocko-: Az kimaradt a leírásból, hogy csúszik a motoros a földön és a szalagkorlát lábának ütközik. Ez az ami általában leválasztja a testről az olyan kiálló dolgokat, mint kar, láb, fej.

Breacher 2011.11.27. 16:47:42

@Közbiztonság Szilárd: Nem válaszoltál semmire. Azért mert 50 helyett 60-nal megyek nem azt jelenti hogy meg akarok halni. Nem ezért ültem motorra.
Amit a Lánchídról meg az Alagútról írsz az igaz csak nem éppen ott történnek a halálos motorosbalesetek. Elég ritka az amikor valaki az Alagútban frontálisan ütközik. Az gyakoribb amikor valami bamba barom rárántja a kormányt a motorosra. A KRESZT az autósok ugyan úgy megszegik. Ezzel csak azt akarom hogy a gyomrom felfordul attól a kettős mércétől amit itt egynéhányan alkalmaznak.

Moan 2011.11.27. 16:50:20

@Breacher:

Ezt tökéletesen le lett írva itt:

toto92 2011.11.27. 15:26:33

Gott in Frankreich 2011.11.27. 16:55:44

@Moan: A motorosok tobbsege igy hal meg, nincs latvanyos csonkolas vagy elverzes, csak egy gerincsserules. Sajnos nem veletlenul donorozzak le oket, valoban az ilyen aldozatok a legjobb donorok, ahol minimalis a serules merteke. A vedokorlaton meg oly mindegy, hogy a szimpla felso palank roncsol, vagy az also palankra csapodsz ra olyan erovel, hogy eltorik a gerinced.

Latom a sok onjelolt kozlekedesi szakerto talalt maganak egy ujabb vesszoparipat a B125 utan, amin megint lehet celtalanul lovagolni es egymast anyazni. Hajra!

Breacher 2011.11.27. 16:58:35

@Moan: Olvastam. Az amit én is gondolok csak jobban megfogalmazva.

RangerJoe 2011.11.27. 17:05:13

Mennyi (szalag)korlátolt ember van itt. "Biztos nem lesz baleset részese, mert ő betartja a KRESZ-t és tud vezetni"! Ő igen(?), de egy másik lehet, hogy nem és a másik miatt majd balesetet szenved. Akkor is okos lesz majd, hogy "én betartottam a KRESZ-t és tudok vezetni", engem nem érhetett baleset.

Nem az a lényeg, hogy a motoros drága szalagkorlátot akar, ami légzsákkal van szerelve és gumiból van, hanem az (csak pl. alulra még egy csík lemezt), hogy ha már oda lett téve, (hogy lehetőleg ne csússz az árokba pl.), akkor ne is vágjon már darabokra csak azért, mert "én betartom a KRESZT-t és tudok vezetni" úrnak kiesik a cigi vagy a szendvics a kezéből és lenyúl megkeresni.

(Ja hülyeség, "én betartom a KRESZT-t és tudok vezetni" úr nem dohányzik és nem is eszik az autóban.)

Moan 2011.11.27. 17:07:05

@Gott in Frankreich:

Azért szerintem nem mindegy. Egy sima felületnek csapódva (vagy mondjuk egy olyannak amit belinkeltem) azért több esély van a túlélésre, vagy az egyben maradásra. Ha nem így lenne, egy a jelenlegihez hasonló egyszerű korlátokkal látnák el a versenypályák bukótereinek szélét is. De lám azok is nagy felületek. A kérdéskörben nem az a vitatott, hogy 200-zal elesve milyen ütközést bír ki az ember teste, hanem hogy ha amúgy túlélne egy esést, akkor ne attól haljon meg, hogy valaminek az élén landol. A balta fokával sem tudnál fát vágni, viszont az élével relative kicsi erővel is képes vagy megpocsékolni egy tölgyet. :)

Amúgy meg igen. Van egy ilyen téma, hogy miképp tehetnénk esetleg biztonságosabbá az emberek életét, és sokan fegyverrel a kézben arról beszélnek, hogy hogy lehetne hatékonyabban megölni még többet.
Itt tartunk. Nem csoda hogy nem jut az emberiség egyről a kettőre. :(

etruszk 2011.11.27. 17:08:24

@Közbiztonság Szilárd: Autóval kellemesebb 250 Km/h-val menni, mert közben tudok telefonálni, beszélgetni, filmet nézni és enni is...

Hó apó 2011.11.27. 17:09:59

Álprobléma műhisztivel egész.

Három éve egy vascső fejezett le egy
motorost, ami túllógott az IFA-ról.

Azonnal tiltsák be a vascsöveket is,
vagy csak motorosbarát vascsövet lehessen
forgalmazni......

Sok unatkozó seggvakaró motoros, akiknek
a hidegben nincs más dolguk, mint álproblémákat generálni, mert nem tudnak
motorozni....

RangerJoe 2011.11.27. 17:11:47

Hó apó 2011.11.27. 17:09:59

Az a vascső a te szélvédődben is landolhat. Ja nem, te is betartod a KRESZ-t és tudsz vezetni.

gertan 2011.11.27. 17:14:22

Tanulságos!

Ezek alapján nem csak a szalagkorlátot, hanem a bokrokat, fákat, az útmenti oszlopokat, közlekedési táblákat, rézsűket és vízelvezető árkokat is be kellene tiltani!

Nem lehet, hogy a motor, mint közlekedési eszköz önmagában életveszélyes?! Ha ránézek egy motorosra, amely a kormányba kapaszkodik, ne értem, az autóban és a távolsági buszokban minek a biztonsági öv, a gyűrődési zóna.

Nem lehet, hogy a öngyilkosság motorozásnak nevezett formáját kellene betiltani?

Moan 2011.11.27. 17:14:22

@Hó apó:

Köszönöm az értékes hozzászólásodat. :)

RangerJoe 2011.11.27. 17:18:30

@gertan: És mégis többen halnak meg autóban/miatt mint motoron. Tiltsuk be azt is. Mindenki menjen gyalog!

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2011.11.27. 17:20:12

@akos696: Az ad hominem egy nagyon sajátos módja az egyet nem értés kifejezésének, aminek a mögöttes jelentése az, hogy nem értesz egyet, de nem tudod megindokolni, miért.

Moan 2011.11.27. 17:21:16

@gertan:

Ha jobban figyelsz, megérted, hogy a témában arról van szó, hogy a közúti közlekedés egyik biztonsági elemét miképp lehetne úgy alakítani, hogy az a motorosok számára is több biztonságot nyújtson.
Tehát az amúgy is létező és direkt erre a célra kitalált és kötelezővé tett szalagkorlátról van szó, nem másról.

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2011.11.27. 17:31:08

@egy sárga: Örülök, hogy tisztában vagy a motorozás kockázatival, ez egy jó kiindulási pont.

Az egészségügyi ellátásban egy kezelés indokoltságát úgy lehet kiszámolni, hogy az egy főre eső GDP-t megszorzod a kezelés várható élettartam hosszabbító hatásával. El tudsz képzelni a szalagkorlátnak olyan alternatívát, ami ilyen értelemben rentábilis, vagyis kevesebbe kerül, mint amennyi életév*GDPt 'megspórol'?

@RangerJoe: Egy motoros egy év alatt sokszoros eséllyel szenved halálos közlekedési balesetet, mint egy autós. Persze, több autós van, ezért autóban többen halnak meg. Ezt persze te is érted, csak viccesnek találod a demagógiát, ugye?

Egyébként szerintem is mindenki menjen gyalog, meg lóval.

RangerJoe 2011.11.27. 17:37:00

@Bockó: Az esély többszörös az biztos.

gozos 2011.11.27. 17:44:16

Egy kérdés foglalkoztat: évente hány motoros sérül a nem megfelelő szalagkorlát miatt súlyosabban hazánk útjain annál, mintha biztonságos fajta lenne?

Valaki tud erről statisztikát?

RangerJoe 2011.11.27. 17:45:32

@Bockó: "...El tudsz képzelni a szalagkorlátnak olyan alternatívát, ami ilyen értelemben rentábilis, vagyis kevesebbe kerül, mint amennyi életév*GDPt 'megspórol'?"

A szalagkorlátlemeznek kb. 5 000-re jön ki métere.

indapass90210 2011.11.27. 17:46:39

- Öreg székely megy a családjával, egyszer csak elhajt mellettük egy fejetlen motoros. Erre az öreg:
- Hmm.
Kis idő múlva elhajt mellettük még egy fejetlen motoros. Megint az öreg:
- Hmmmm.
Majd ismét elhajt mellettük egy fejetlen motoros. Az öreg kifakad:
- Anyjuk! Húzd már beljebb azt a kaszát!

Gott in Frankreich 2011.11.27. 17:49:22

@Moan: "Azért szerintem nem mindegy. Egy sima felületnek csapódva (vagy mondjuk egy olyannak amit belinkeltem) azért több esély van a túlélésre, vagy az egyben maradásra."

Meg egyszer: nem attol halnak meg legtobbszor a motorosok, hogy szetszakadnak. A biztonsagi berendezeseket pedig nem a laikusok *velemenye* alapjan epitik, hanem a baleseti rekonstrukciokbol es baleseti kutatasokbol nyert *tapasztalat* alapjan. Ha ismersz olyan tanulmanyt, ami alatamasztja a dupla palank elonyeit, ne habozz megosztani velunk, engem is erdekelne.

"Ha nem így lenne, egy a jelenlegihez hasonló egyszerű korlátokkal látnák el a versenypályák bukótereinek szélét is."

A kettonek semmi koze egymashoz (ez kb olyan, mintha bukocsovet kovetelnel a kozuti autokba). A palyan elsodleges szempont, hogy lehetoleg *semmi* ne juthasson ki a palyarol a nezoter fele (fajdalom, de ott a nezok vedelme a legfontosabb). Illyetve az abroncsokbol epitett pufferfalat is meg kell tartania, erre egy szimpla palank nyilvan nem kepes.

RangerJoe 2011.11.27. 17:51:48

@Gott in Frankreich: Nem csak a meghalásról van szó. A végtagok elvesztése is szóba került.

waze 2011.11.27. 17:58:30

@gozos:

ott a pont, ez jutott eszembe nekem is. Motorospárti vagyok de vki kiszámolta már csak kb hogy mennyibe kerülne ez a csere?
Egymást basztatja itt önérzetes motoros meg okoskodó autós de reálisan nem gondol ennek utána senki. Megmondom mikor lesz kicserélve: soha. Talán pár ország megengedheti majd magának hogy az új szakaszokon vagy esetleg ahol sok ilyen történik ott cseréljen de mindenhol...hülyeség ebbe beleélni magunkat. Gumicsont.

egy sárga 2011.11.27. 18:14:54

@Közbiztonság Szilárd: Még jó, hogy ma kocsival mentem, nem motorral sokszorosan és tudatosan szegtem meg a szabályokat, mert egy "úrvezető" (ez esetben Renault Megane-el, gondolom Te is hasonló figura vagy) úgy kanyarodott le az alárendelt útra, levágva a kanyart, hogy gyakorlatilag centimétereken múlott a frontális ütközés. Szerencsére viszonylag hamar véget ért a sövénykerítés... Ő természetesen defenzíven, szabálykövetően próbált vezetni és csak egy szervdonor motoros kényszerítette ilyen életveszélybe.
Néha azt mondom, dögöljön meg az összes faszfej, aki biztonságban érzi magát a túlélőkapszulájában és azt gondolja, sérthetetlen. Majd észre sem veszi, hogy halálba küld másokat - nem motorost, akárkit.
Te pedig, kedves Szilárd, maradj meg a tudatban, hogy hibátlan és sérthetetlen vagy. Nem csak az úton.

Moan 2011.11.27. 18:16:01

@waze:

Engem nem érdekel az önérzetem. Lehet alázni. De az azért fáj, amikor emberek a motorosok halálát kívánják és nem látják be egyrészről azt, hogy a közlekedésben résztvevők összetétele megváltozott és ez felveti annak igényét, hogy a korábban az autósokra alakított szalagkorlátok nem felelnek meg az egyre szaporodó motorosok számára, másrészt nem fogják fel, hogy elég egyértelmű fizikai okai vannak, hogy ez miért van így.
Ez meg egy poszt, egy fórum, ahol ezt megvitathatjuk. A sajnálatos az a mentalitás ahogy ehhez a kérdéshez páran hozzáállnak. Jelenleg sajnos tényleg nem sok realitása van a megvalósításnak, de azért ha a gugliba rákeresel igen sok ország komolyan foglalkozik a kérdéssel és ha csak a sógorékhoz átmész már ott is találsz megoldásokat.

Breacher 2011.11.27. 18:31:22

@gertan: Te tényleg elhiszed amit írsz? A motorozás mint az öngyilkosság egy formája? Komolyan az ilyenre már nem tudok mit írni. Hihetetlen hogy az agyad képes szabályozni a légzésedet és tudod kezelni a billentyűzetet.
Tiltsuk be a motorozást aztán majd szívd a fogad hogy mekkora dugó van te szerencsétlen.

Moan 2011.11.27. 18:37:20

@Breacher:

:)))))))))
"Hihetetlen hogy az agyad képes szabályozni a légzésedet"

Breacher 2011.11.27. 18:45:21

@Moan: Ez nem is olyan vicces. Eddig is tisztában voltam jó pár autós negatív véleményével aminek egy része jogos volt másik részét maguknak találták ki. De hogy egy két korlátolt a guruló ketrecében így gondolkodjon az komolyan megdöbbentő.

Moan 2011.11.27. 18:51:10

@Breacher:

Tényleg nem, de ahogy leírtad az az. :) Én is sokszor elcsodálkozom, hogy az hogyan lehetséges, hogy van akit az állatoktól csak a beszéd képessége különböztet meg. Ösztöneik, indulataik, cselekedeteik és még gondolkodásuk is teljesen állati szinten van. Sőt.. több esetben még az alatt. :) Az állatok egy csomó aljas dologra nem is képesek egyáltalán.
Hmmm...érdekes faj az ember.

panza 2011.11.27. 19:01:03

Higgadt, értelmes vitát kívánok a további hozzászólóknak! És jó stílusút!

Csizirájder 2011.11.27. 19:01:30

"Ennyi seggfejet. A golyó is kár beléjük!"

Élmény volt olvasni a kommenteket, még a talpam is ökölbe szorult. Ezt a magyar népet golyószóróval kéne szaporítani, ilyen egy rohadt, szar, szemét, bunkó bandát még nem baszott a világ! Meg is érdemeljük a sorsunkat!
Általánosítani, fikázni, másnak a halálát kívánni... Na meg ez hogy be kell tiltani a motorozást, mint öngyilkossági formát. H-I-H-E-T-E-T-E-N!
Eszem-faszom megáll, haúúú!

Csizirájder 2011.11.27. 19:03:18

Hopp, lemaradt egy "L" betű. :)
Tehát:

H-I-H-E-T-E-T-L-E-N!

tuskeboki 2011.11.27. 19:07:45

Már megint egymás szapulása megy...ezt a posztot egy pórul járt autós is írhatta volna, a szalagkorlát nem csak a motorosokra nézve veszélyes, autóban ülőket is hasított már ketté :(

lyesmith 2011.11.27. 19:12:59

Valóban jobb szalagkorláttal meg lehetne menteni évente egy-két embernek az életét. Esetleg kötelezővé tehetnék a légzsákot és a bukórácsot, biztonsgi övet a motorokon. Ez hány motoros életét mentené meg?

Ha bevezetnék a mindenhol érvényes max 20km/h sebeségkorlátozást akkor meg sokszáz motoros autós és gyalogos életét menthetnék meg.

lyesmith 2011.11.27. 19:16:56

@Moan: Természetesen senki halálát nem kívánjuk. Sajnos a új típusú szalagkorlát sokba kerül. Ellenben gondolj bele. Korlátozhatnánk a motorosok max sebességét 50-ben és akkor halálos motorbalesetek száma amai 10edére esne vissza. És ezt meg lehet tenni ingyenért! Hát nem sokkal jobb ötlet?

Remélem többre becsülöd a motorostársaid életét mint a száguldozást!

egy sárga 2011.11.27. 19:29:30

50-nél is történhet súlyos baleset. Nembeszélve arról, hány kerékpárost, robogóst ér baleset a türelmetlen, sebességhatárt, követési távolságot, vagy oldaltávolságot be nem tartó járművek miatt...
Pár hete nekem is volt részem hasonlóban: Bp-en műszer szerint 60-as tempónál egy kisbusz a seggemben nyomult és mikor kérdőre vontam a pirosnál - amit soha, sehogyan sem értem még el zöldként - közölte, hogy feltartom. Hogy ez reggel volt egy olyan utcában, aminek az elején a sulisok és szüleik cikáznak... Nos az nem számít. Tehát hiába nem száguldoztam, veszélyben voltam egy közlekedőtárstól - ráadásul szándékosan!
A szalagkorlát vonatkozásában pedig nem is arról van szó igazán, hogy cseréljék le valamennyit, hanem hogy fejlesszék tovább, méghozzá úgy, hogy az ne csak a személygépkocsik biztonságának vizsgálata alapján történjen. Mindenki tisztában van vele, hogy ez sokba kerül, de mint sok más dolgot, ezt is fejleszteni kell, vagy kellene.

Breacher 2011.11.27. 19:35:23

@lyesmith: Ha korlátozni akarsz az legyen érvényes az autókra is. Legyen kötelező az automata index meg a robotpilóta ami szemmel tartja az utat elől és hátul is.Mi ez a kettős mérce már megint?
HA egy bamba gyökér 50-nél húzza rád a kormányt azzal nincs beljebb.Márpedig ezek gyakoribbak, a bamba autósok.

Moan 2011.11.27. 19:43:46

@lyesmith:

Azért pár beszólás mögött igen gonosz lények lehetnek...

Azért lássuk be az 50km/h sem megoldás. Ilyen alapon kijárási tilalmat is el lehetne rendelni az országban mindenkire ilyen-olyan indokkal. Azért maradjunk a realitások talaján. Szerintem ez az igény természetes velejárója a motorosok növekvő számának. Az autósok számának növekedése okán van egyáltalán szalagkorlát...de miután az autók felépítésének megfelelően van szabványosítva, így mindenképp van ok arra, hogy ezzel a kérdéssel érdemben foglalkozzunk.
A poszt szintén nem arról szól, hogy a motoros az egy másik faj, és a Marsról idetelepítve most le akarja igázni az autósok uralta Földet, hanem egyszerűen csak felhívja a figyelmet erre a kérdésre. Mert egyáltalán nem azért motorozik egy motoros, hogy meghaljon, de pont számol a lehetőséggel.
Ezt komolyan mondom minden autósnak mellesleg: Én ha autóba ülök sosem gondolok arra, hogy meghalhatok egy balesetben. De ha motorra ülök mindig gondolok erre az eshetőségre is. Hány autóstársam (mert autómis van, sőt bringám is, meg görkorim is és gyalog is járok) gondol ilyesmire mikor beül az autójába? Szerintem viszont minden motoros gondol rá, mikor felül a motorjára.

soproni1 2011.11.27. 20:01:44

Gumi szalagkorlát kellene, hogy a donor szervek épek maradhassanak. És 100 méterenként egy hűtőtáska.

shamir 2011.11.27. 20:08:46

index.hu/bulvar/2011/11/27/magyar_amokfutot_fogtak_osztrak_autopalyan/ Bezzeg ha ezt motoros csinálta volna, már vezető hír lenne tc-n és lehetne megint szidni meg a halálát kívánni az összesnek.

Moan 2011.11.27. 20:08:50

@soproni1:

Egy nagy lófüttyöt. Eleve hol jön ahhoz bárki, hogy a szerveimhez nyúljon? Az meg, hogy valami utolsó jöttment autósba belerakják? Brrrr... Alsóbbrendű lények teste be sem fogadná a szerveimet. :)

Csak ennyit akartam mondani a hozzászólásodra reagálva. :))))

Hó apó 2011.11.27. 20:25:10

@lyesmith:

"Ha bevezetnék a mindenhol érvényes max 20km/h sebeségkorlátozást akkor meg sokszáz motoros autós és gyalogos életét menthetnék meg."

Zseniális ötlet, nem vagy te véletlenül bölcsész?
Nem lenne még jobb ötlet, ha a járműveket abból az anyagból gyártanánk, mint a repülőgépek feketedobozait? Mert az ugye mindent túlél?
Vagy minden járműre hátra egy horgonyt tennék, ami a fékezés helyett 60 centi mélyen belevág az aszfaltba, és 1 m-en belül megállítja a járművet?

Vagy azt csinálnák, mint az angolok, mivel náluk lényegesen jobbak a baleseti mutatók? Bevezetnénk mi is a baloldali közlekedést, de csak minden második órában és csak a teherautóknak?

főboszorka45 2011.11.27. 21:06:40

Szalagkorlát ide-vagy oda, nem véltlenül van az ott...

Még szeptemberben Szarvaskő és Tardos között egy lengyel Mercis ugrott az út menti patakbe Mercistül, a szalagkorláton át....
Igaz, hogy nem véletlen, hogy ott csak 40-el lehet menni,szinte végig a sok kanyar miatt...26 éve egy Velorexet forgácsolt szét egy hatökör ladás...Lada volt a hibás, mert nem tudta bevenni a kanyart...

A motorosokre vissza: utálom mert, nem lehet nyáron a Külső szilágyi úton aludni tőlük, mert ott gyorsulnak!Pedig ott is vannak revasz janyarok, vigyázat, haltak már meg ott, és nem is motorosok...
Meg amikor két motoros ollóba fogott úgy mentek el mellettünk szabálytalanul, a tükröt is leverve....Nincs tehát okom, hogy szeressem őket, de azért ne haljanak meg...
Autóstársaim, tartsuk be a szabályokat és KÖNYÖRGÖM HASZNÁLJUK AZ INDEXET IS!!!!

muz 2011.11.27. 21:09:49

Most nagyon destruktív leszek: sokat beszélgetünk a barátaimmal arról,hogy összeesküvés elmélet e azt gondolni,hogy a magyar népet szánt szándékkal teszik tönkre? Egy ideje viszont azt gondolom,hogy ez a nép önmagát emészti fel és amit a való életben valamint a netes(arctalan)helyeken tapasztalok az azt mondatja velem,hogy talán nem is olyan nagy baj ha eltűnünk a süllyesztőben mert ennyi degenerált ,agyatlan barom szerintem a földön sehol sem található!

Breacher 2011.11.27. 21:31:51

@muz: Ne hagyd hogy az alapvető túlélési ösztön kivesszen belőled:)

Hó apó 2011.11.27. 21:58:31

@főboszorka45:

"Autóstársaim, tartsuk be a szabályokat és KÖNYÖRGÖM HASZNÁLJUK AZ INDEXET IS!!!! "

Most us használjuk, mert kommentelünk....

Közbiztonság Szilárd 2011.11.27. 22:09:47

@egy sárga:
Miért, te nem úrvezető vagy, te szerencsétlen idióta?
Mondjuk jól titkolhattad volna, mekkora faszkalap vagy, ha nem szúrod be a mondandóba, hogy "gondolom, te is" - mi a kurva anyádból gondolod? Azért, mert te úgy csinálod, te isten barma?
Személyeskedés nélkül nem megy, tahókám?
Ezzel csak bizonyítod, hogy a motorosok tényleg kretének, itt vagy például te mint minta.

@etruszk:
Ja. Csak az autósok nem szoktak ilyet, ti, barom motorosok meg lépten-nyomon szegitek meg a KRESZ-t.

@Breacher:
Az autósok arányaiban jóval kevesebben szegik meg a KRESZ-t, a motorosok nagyjából 100%-ban. Azaz mind egy szálig.
Másrészt az autó kicsit biztonságosabb, ha más nem, a 4 kereke miatt.
A kormányt meg azért rántják rá a motoros baromra, mert jobbról előz, ahol nem lehetne.

A kettős mércét leginkább ti, motorosok alkalmazzátok. Azt hiszitek, nektek mindent szabad.
Hát lófaszt.
De legalább a legférgesebbje elhullik.

@Moan:
Persze, biztos autós hordta fel az útra. Lehet, hogy direkt oda lapátolta, hogy a hülye motoros kitörje a nyakát.
Idióta...
Biztos hallottál már arról, hogy nem a megengedett sebességet betartva kell vezetni, hanem az út- és látási viszonyoknak megfelelően.
Tanulj KRESZ-t, kedves motoros idióta. Benne van az is.

Közbiztonság Szilárd 2011.11.27. 22:15:06

@Breacher:
Tényleg hihetetlen, a légzést ugyanis nem az agy szabályozza.
Nyugi, a tiédet sem.

Közbiztonság Szilárd 2011.11.27. 22:19:02

@Moan:
Nincs több motoros, mint régen.
Csak ma nem MZ-vel meg Simsonnal nyomulnak, ami 100-nál nem ment többet, hanem menő nyugati szarokkal, amivel úgy húznak el melletted az autópályán, hogy 130-cal úgy tűnik, mintha állnál.
A motorosok azt hiszik, a fizika törvényi rájuk nem érvényesek.

Nehogy már ezekre a barmokra egyetlen fillért is áldozzon az állam.

Breacher 2011.11.27. 22:26:04

@Közbiztonság Szilárd:

Általánosítás hegyek. Ez milyen statisztika hogy sokkal többet szegik meg a KRESZT? 50 helyett 60, sávváltáskor index hiánya? Csak mert ezeket az autósok is rendszeresen elkövetik.És amikor nem jobbról előz a motoros? ÉS amikor én megyek a buszsáv közepén és a barom autós a záróvonalon átvágva akar rajtam keresztül felparkolni a járdára?
Inkább vedd be a gyógyszereidet, idiótázz kevesebbet. Attól hogy habzik a szád te még ugyanúgy a dugóban fogsz ülni, a motoros gyorsabban hazaérni. És még a parkolásrét se fizet.

DreddBiro 2011.11.27. 22:29:09

Sajnos, a testvérem is így halt meg...amikor előzött volna egy autós, az nem tette ki az irányjelzőt és elkapta az autót, azon átrepülve a szalagkorlátnak csapódott, és a motor agyonnyomta...Nyugodjon Békében!

EDISON 2011.11.27. 22:30:00

...tudom, ezzel most csak rontom a motorosok megítélését de akkor is leírom elsősorban Közbiztosnág Szilárdnak, Anti Anyagnak, meg a többi kreténnek:
Úgy röviden: kapjátok be.... Én (is) motorozom vagy 15 éve. Hajottam már gyorsan és előztem is szabálytalanul és ez nem egyszer mentette meg az életem:
- az éjjel elalvó kamionostokól akik néha szembejöttek a sávomban
- a balfasz, szerencsétlenkedő autósoktól, akik úgy kanyarodnak ki a főútra, hogy csak az egyik sávot figyelik (a túloldalit)
- a szódásszemüveges nyugdíjasoktól akik a 2x3 sávos gyorsforgalmin is belesatuznak előttem a polírozott Ignisnek ha kifúj egy papírzacskót eléjük a szél
- "vállalkozó Tibitől" akinek potyog a féltégla a sittes konténeres Ifájáról
- Traktoros "haggyámá Petitől" aki felhordja az agyagot a főúutra, mert baszik letakarítani előtte a trakesz kerekét, aztán a tükörből röhögve "azértsem" húzódik le, feltartva és bosszantva a sort mögötte, míg valamelyik "tuggggyamagakivagyokén" Octaviás pöcsfej ki nem vágódik a sorból előzni a dízel szarjával függetlenül attól hogy jönnek-e szembe, vagy van-e valaki mellette...
A pesti "furakosós" faszkalapokkal aki arra élvez ha 1! kocsival előrébb jut a dugóban (függetlenül attól, hogy ezt jobbról előzve, 2 sávon keresztül, index nélkül teszi)
arról a legótvarabb kategóriáról nem is beszélve aki szándékosan húzza rá a kormányt a motorosra "azééé se mész el rohadék" alapon
... szóval igen. Kielőzöm a sort amikor csak tehetem, hogy túléljem az összes szerencsétlen, agresszív, flusztrált büdös barmot, mint ezek. Mert ameddig nem ezt tettem majdnem megöltek párszor...
Aztán persze jött volna a szakértő "szerv" és megállapította volna, hogy persze az is az én hibám volt.

Egyfalamit kurvára elfelejtetek: a motorozók többségének ez hobbi. Ergo azért csinálja mert szereti, és gyakorolja is eleget --> bármelyikünk még így is 1000x jobb rutinnal és helyzetfelismeréssel = biztonságosabban közlekedik (a gyorshajtások és minden egyéb ellenére) mint a fentebb jellemzett autóstársadalom 75%-a, és tudom,hogy ez most kurvára fogja piszkálni sok autós kretén önérzetét, de AKKOR IS ÍGY VAN!
Úgyhogy majd akkor szidjátok a motorosokat, ha ennek a sok baromnak közveszélyeztetés alapon bevonták a "B"-s jogsiát

Breacher 2011.11.27. 22:34:04

@Közbiztonság Szilárd: "A légzés automatikus szabályozás (akaratunktól független), és akaratlagos szabályozás alatt áll. Az automatikus szabályozás központja az agytörzsben, annak nyúltvelői részében található, melynek fő kémiai ingere a szén-dioxid (és nem az oxigénhiány)." Agyoniskolázott te...

Évről évre egyre több motoros van. Statisztikák és biztosítók szerint is. Mert a kevésbé korlátoltak rájönnek hogy mint KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ mennyivel egyszerűbb és olcsóbb.

etruszk 2011.11.27. 23:37:29

@Közbiztonság Szilárd: Honnan veszed, hogy az autósok nem szoktak ilyet tenni?
Igenis szoktak. Én csak tudom..
Annyi a különbség, hogy ha autóval megyek sietek, a hozzád hasonlók versengve kotródnak a külső sávba, még villogni sem kell.
Ha motorral vagyok akkor van aki leáll velem versenyezni (?), van aki egyszerűen meg akar ölni. Csak azért mert utolértem.
És ez még csak az autópálya.

fda 2011.11.28. 00:08:29

érdekes ez a szalagkorlát, nem hallottam hogy veszélyes a motorosokra.

Szerintem nagyon egyszerű: a jövőbeli építkezéseknél egy kedvezőbb alakút kellene szerelni, ha kitaláltak már ilyet.

A jelenlegiek cseréjére úgysincs pénz, erről kár is vitatkozni.

Addig meg a motorosoknak sem árt ha belátják, mi a különbség a versenypálya és egy hegyi út között.

Hó apó 2011.11.28. 00:39:06

Tőlünk nyugatabbra miért nem okoz problémát a szalagkorlát?
Ja, hogy ott a motorosok emberi módon közlekednek.....

Le a szalagkorláttal, éljen a baromság!
Le a sebességkorlátozásokkal is, mert az meg csökkenti az utak kapacitását!
Le a műszaki vizsgával is, mert az is felesleges, mert mindenki döntse el, milyen állapotú járművel jár!
Le a követési távolsággal is, mert akkor több autó fér egy adott útszakaszon!
Le a piros lámpával is, mert az is csak lassítja a forgalmat!

ÁÁÁÁÁÁÁÁ...........

Hozzászólás © 2011.11.28. 07:12:27

@EDISON: "... szóval igen. Kielőzöm a sort amikor csak tehetem, hogy túléljem az összes szerencsétlen, agresszív, flusztrált büdös barmot, mint ezek. Mert ameddig nem ezt tettem majdnem megöltek párszor..."

Nos az ilyenektől kellene az utakat megtisztítani. Olvasd el megint az egészet amit írtál úgy 10 év múlva, rá fogsz jönni miért. Hogy is fogalmaztál? "az összes szerencsétlen, agresszív, flusztrált büdös barmot" hát igen.

Hozzászólás © 2011.11.28. 07:27:24

@Moan: "Engem nem érdekel az önérzetem. Lehet alázni. De az azért fáj, amikor emberek a motorosok halálát kívánják és nem látják be egyrészről azt, hogy a közlekedésben résztvevők összetétele megváltozott és ez felveti annak igényét, hogy a korábban az autósokra alakított szalagkorlátok nem felelnek meg az egyre szaporodó motorosok számára, másrészt nem fogják fel, hogy elég egyértelmű fizikai okai vannak, hogy ez miért van így."

Senki halálát nem kívánom, de miért van hogy a szalagkorlátok nem felelnek meg a motorosoknak szerinted? Én elég sokat vagyok és voltam az utakon, még sosem használtam ki a szalgkorlátokat.
Lehet földbe döngölni engem is, de aki úgy megy ki hogy a légzsák vagy a szalagkorlát úgyis megvéd egy balesetnél nem való az utakra még gyalogosan is csak neccesen!

panza 2011.11.28. 07:44:08

Autósok, motorosok, gyalogosok, emberek!Menthetetlenek vagyunk??????

Breacher 2011.11.28. 08:04:21

@Hozzászólás ©: Bár nem nekem címezted, azért válaszolok ha megengeded. A motorosoknak az a problémája hogy nincs kasztni közte meg a szalagkorlát között amikor találkoznak. Hogy miért találkoznak az teljesen irreleváns, mert pont ugyan azon okokból amik miatt egy autó is nekiütközhet. Remélem te se gondolod hogy ez kizárólag a gyorshajtás lehet.
Jó neked hogy sose mentél neki. Gondolod ez mindig így lesz? Gondolod hogy más hülyesége miatt sose fog semmilyen baleset történni?
Nem arról van szó hogy bárki azért fog bevenni egy kanyart nagyobb sebességgel mert a "szalagkorlát majd megvéd". A százalékos esélyek javításáról van szó, illetve arról amit Moan is leírt: egy direkt védelmi funkciót ellátó tárgy ne okozzon nagyobb kárt mintha ott sem lenne. Bukósisakot se csak azért hordunk hogy lefogja a hajunk. Pedig semmi sem garantálja hogy esésnél nem törik a csigolya vagy a koponyacsont. És mégis: a százalékos esélyek.

Moan 2011.11.28. 08:22:49

@Közbiztonság Szilárd:

Látom te drága ember te, hogy az éjjel már csak primitív megnyilvánulásokra futotta. Ennyi? Le tudtál idiótázni? Ez olyan érvféle akart lenni? Gondolom fáradt voltál. Vagy alapból vagy ilyen? Sajnos ez a szint olyannyira lent van, hogy odáig max CSAK KIABÁLVA ÉR EL A HANGOOOOOM. :) Ja úgy sem? No mindegy, kor mutogatok. :))))
Minden esetre ha tőled csak ennyire futja, nem egy nyelvet beszélünk.
Ajánlom magamat.

Hozzászólás © 2011.11.28. 08:27:06

@Breacher: "Bár nem nekem címezted, azért válaszolok ha megengeded."

Sose mentegesd magad ha nyilvános fórumon valaki véleményére válaszolsz még ha nem is neked szólt. De már ez is jelzi te toleráns vagy és nem az "én mindent jobban tudok" kategóriából, mint a motoros aki beelőzi a sort mert biztonságosan akar közlekedni, a többiek meg mehetnek a ...hmm jó esetben a kórházba.

"A százalékos esélyek javításáról van szó, illetve arról amit Moan is leírt: egy direkt védelmi funkciót ellátó tárgy ne okozzon nagyobb kárt mintha ott sem lenne."

Ebben van valamennyi igazság, de meg kellene végre érteni, ennyi erővel az utakat is be lehetne tiltani mert balesetet okozhat. Lévén ha nem lennének utak kevesebb baleset lenne.
Ne érts félre, nekem az a legnagyobb bajom, hogy egyre gyarapodik azoknak a száma akik tanknak hitt ezer légzsákos autót vesznek mert úgy hiszik ez kompenzálja a vezetési tudásukat. Igaz ez a motorosokra is, jórészt náluk ez a gyorsulásról és állítólagos tudásukról szól.

De hogy témánál maradjunk, részemről egy autó szélességű padka többet ér mint bármilyen korlát, fal, légzsák, akármi (nem egyszeri tapasztalat).

egy sárga 2011.11.28. 08:31:30

@Közbiztonság Szilárd: Gratulálok a színvonaladhoz! Most már mindent értek!
Mellesleg az én hsz-em személyeskedésben igencsak távol áll a te (így, csupa kisbetűvel) válaszod stílusától, de ha megbocsátasz, nem tanulok tőled.

Moan 2011.11.28. 08:31:45

@Hó apó:

Több hozzászólásomban utaltam rá, és be is linkeltem egy csomó oldalt ahol pont arról írnak, hogy tőlünk nyugatabbra bizony (és elég ha csak a labancokhoz átmész) már láthatsz is motorosoknak megfelelőbb korlátokat itt-ott. Szóval kérlek, olvass is néha, ne csak írj, mert a 2011.11.28. 00:39:06 hozzászólásod első két mondata nagyon, de nagyon mellé ment.

Tényleg hagyjatok már fel az ostoba személyeskedéssel páran. Most tényleg, mi a fenére jó az? Boldogságot okoz, vagy mi? Ennyitől szebb az életetek? Hol vagytok ilyenkor, hol van az emberi mivoltotok?

Hozzászólás © 2011.11.28. 08:35:03

@Hozzászólás ©:

Folytatva a gondolatmenetet, azért elgondolkoztató lenne, hogy egy mindenkinek megfelelő szalagkorlát árából kialakított mondjuk 3 autó széles biztonsági sáv mennyivel csökkentené a balesetekben sérültek számát.

meszi 2011.11.28. 08:35:23

istenem...

és a többi autó meg legyen papírból de legalább gumicukorból, hogyha a vesedonor nekiütközik röhögve mehessen tovább. Na persze! Ha hibázol, megdöglesz. Ez a motoros élet mottója. Akinek nem tetszik ki lehet szállni.

Moan 2011.11.28. 08:36:43

@Hozzászólás ©:

Te sem olvasod sajnos a kommenteket. Le volt írva többször is...konkrétan én is leírtam, még konkrétabban a poszt videóban direkt ezt mutatják be, hogy miért nem jó a motorosoknak ez a fajta szalagkorlát. Máskülönben hogy beszélgessek veled a témáról?
Arról is írtam már, hogy miért fontos.
Kérlek, kérlek, kérlek olvass...

AmirCys 2011.11.28. 08:38:23

@Közbiztonság Szilárd:
"A kormányt meg azért rántják rá a motoros baromra, mert jobbról előz, ahol nem lehetne."

Ezek szerint ha jobbról előz, rá kell rántani a kormányt? Az helyes? Benne van a KRESZ-ben te gyökér?
Jobbról előzni szabálytalan, ez nem vitás. De ne hogy már mi autósok (mert az vagyok...) tegyük helyre! EZ IS BALESETVESZÉLYES!!! Elegem van a "majd én megmutatom" autósokból!!! Majd helyre teszi az előttünk jobbra kanyarodó. (Hozzá teszem, ússza meg egy fékezéssel!)

A tervek szerint tavasztól én is két kerékre ülök majd, látom nincs könnyű dolgu(n)k a forgalomban a motorosoknak. Én személy szerint odafigyelek rájuk, ha barom, ha nem. Autósok között is épp elég a marha, lásd Sprinteres Zoli/Tibi/Laci... és sorolhatnám.

Ne egymásra ugassunk, figyeljünk oda és a baleset is kevesebb lesz. A kreténeket meg szűrje ki a rendőrség!

Hozzászólás © 2011.11.28. 08:39:44

@Moan: "Te sem olvasod sajnos a kommenteket. Le volt írva többször is...konkrétan én is leírtam, még konkrétabban a poszt videóban direkt ezt mutatják be, hogy miért nem jó a motorosoknak ez a fajta szalagkorlát. Máskülönben hogy beszélgessek veled a témáról?
Arról is írtam már, hogy miért fontos.
Kérlek, kérlek, kérlek olvass..."

Kérlek érts meg te is. Nem másról szövegelek folyamatosan, hogy pl. számomra a szalagkorlát nem egy közlekedésre használt eszköz. Még teherautóval sem opció számomra a használata. Így érthető voltam?

Hozzászólás © 2011.11.28. 08:41:46

@AmirCys: "Ne egymásra ugassunk, figyeljünk oda és a baleset is kevesebb lesz."

Eddigi legjobb felvetés volt. :)

"A kreténeket meg szűrje ki a rendőrség!"

Ez meg az álom kategória.

EDISON 2011.11.28. 08:45:04

Hó apó: tölünk nyugatabbra ez (bár nem mindíg, de sokszor) ez azért nem okoz problémát mert ott a többi autós, traktoros, útfenntartó, útépítö is máshogy áll a dolgokhoz mint itthon, nem szorít le a saját sávomban, nem veszélyeztet, nem várja meg míg szétporlad alattam az út, sem azt hogy egy keresztborda vagy egy kátyú miatt mikor esek el
Hozzászólás: abban igazad van, hogy írhatam volna ezt szebben is, de látom te sem motorozol külömben értenéd a helyzeteket amikröl beszélek és nem csak a kötözködési alapot látnád benne... Csak mert pl motoroztam vagy 3 évig simsonnal - ami ugye 45-nél többet nem megy, tehát a "motoros mindig a bunkó gyorshajtó" elv ott már rég megdöl, és ott is nem egyszer kerültem veszélyes helyzetbe mások hibájából.
Legközelebb ha kérhetem csak olyanok reflektáljanak a kommentemre akik el is gondolkoztak azon amit írtam és tudják is,hogy miröl beszélek....

AmirCys 2011.11.28. 08:45:24

@Hozzászólás ©:
"Ez meg az álom kategória."
Sajnos igaz...

FeR1 2011.11.28. 08:47:37

@Hó apó:

Azt a vascsövet tán a közlekedők védelmének érdekében helyezték el az IFA-n? Ja, hogy nem? Hogy vagy képes párhuzamot vonni a kettő között?
Ennyi erővel tudtad, hogy az óvszer 99%ban védelmet nyújt? Aztán a Józsin is volt, mégis elütötte a busz...

Moan 2011.11.28. 08:47:39

@Hozzászólás ©:

De senki nem írt olyat, főleg én nem, hogy a korlát arra van, hogy azon mutassunk be trükköket mint a gördeszkások. :) Én azt írtam, hogy ha már ott van, akkor ne gyilkoljon.

Azért rakták oda az út mellé a szalagkorlátot, mert valamiért a szabályosan közlekedő, KRESZ-t betartó, mindenkire figyelő és istencsászár autósok közül páran valahogy mégis arra indulnak el, amerre nincs út. De egyre több motoros van akik ugye mint tudjuk vadbarmok és csak gyorsan képesek menni és a kanyarban folyton egyenesen. Nos tehát az összes motoros, mikor kötelezően meg kell halnia felelőtlensége miatt, jobb szeretne nem darabokban feküdni a koporsóban, hanem mondjuk egészben. Tehát az a korlét nem jó, ami az ügyes autósoknak van, nekünk olyan kell ami buta motorosoknak lett kitalálva. :)

Bocs hogy így írom, de már annyiszor leírtam normálisan és mégsem érti senki. :)

Hozzászólás © 2011.11.28. 08:51:18

@EDISON: "Hozzászólás: abban igazad van, hogy írhatam volna ezt szebben is, de látom te sem motorozol külömben értenéd a helyzeteket amikröl beszélek és nem csak a kötözködési alapot látnád benne..."

Erre nem fogadnék... Na jó mégis, mennyit teszel fel? Jól jön manapság minden pénz.

"Csak mert pl motoroztam vagy 3 évig simsonnal - ami ugye 45-nél többet nem megy, ..."

Huh, akkor ráférne akkor egy totál generál arra a mocira.

Hozzászólás © 2011.11.28. 08:57:40

@Moan: "Én azt írtam, hogy ha már ott van, akkor ne gyilkoljon."

Jó a felvetés, de megint azt mondod tiltsuk be a fákat, meg még a bokrokat is. Legyen sivatag, akkor szabadon lehet közlekedni. :)
Érzed az iróniát? Minek az a sok akadály az utak mellett.

"Tehát az a korlét nem jó, ami az ügyes autósoknak van, nekünk olyan kell ami buta motorosoknak lett kitalálva. :)"

Szerintem meg a jogsit kéne elvenni azoktól akik nem találják az utat. :)

akos696 · www.focusauto.hu 2011.11.28. 09:00:06

@Bockó:

Pl:

"ha a saját élvezeted miatt lemondasz a biztonságodról, akkor hülye vagy. ha ezt nem ismered be, akkor nemcsak inkorrekt vagy, de unalmas is."

Ilyen szar szövegelést régen nem hallottam már, ebből (és a többi hozzászólásodból) világosan kiderült számomra, hogy pontosan az a fajta embertípusba tartozol, akiket én ki nem állhatok, és nem szeretnék velük semmilyen kapcsolatba kerülni, pláne nem egy általuk nem érintett témában olvasni az idióta fröcsögésüket. Sajnos nem te vagy itt az egyetlen. Ez megmutatja az egész ország színvonalát a fejlettebb nyugathoz képest, ahol igencsak elfogadott közlekedésforma a motorozás (mint ahogy még számos helyen a világban). Nálad okosabb emberek rájöttek, hogy egy legkevésbé környezetszennyező, keveset fogyasztó, helytakarékos, gyors jármű nagyon jó megoldás a túlzsúfolt városok közlekedési problémáinak megoldására.

FeR1 2011.11.28. 09:20:44

@Hozzászólás ©:

A fákat és a bokrokat azért ültették oda, hogy megvédje a közlekedőket egy útelhagyásos baleset során a nagyobb sérüléstől? Nem? Na, erről van szó.
Autózom és motorozom is, sőt biciklivel is közlekedem, sokszor gyalogolok. Most nem tudom mi tévő legyek? Megdögöljek vagy ne dögöljek meg? Kérlek, autóstársak segítsetek a döntésben, élhetek még vagy öngyilkoljam le magamat a motorommal együtt?

Moan 2011.11.28. 09:24:53

@Hozzászólás ©:

Szerintem még mindig nem érted. A korlát azért van ott, mert az autósoknak odarakták pont azért, hogy az okos autós ne rohanjon le az útról bele a szakadékba, fának, ároknak, akárminek. Ez a korlát olyan, hogy ha a motoros nekirongyol (tudod az összes barom ezt csinálja ki motorra ül) jó eséllyel szétszakad abban az esetben is, ha csak úgy lazán gurult előtte, mielőtt direkt rágyorsított, hogy nagyobbat csapódhasson. Ergo egy fa is jobb lenne, vagy a zöldséges bódé oldala, de nem egy borotva ami úgy térdmagasságban mindent elvág ami nekizúg.
Senki. Ismétlem: Senki (egy öngyilkos motoros sem) akar olyat, hogy holnaptól legyen minden út mellett 10 méter bukóterület rázókővel, meg szalmabálákkal. Azt szeretnénk, hogy ha már oda van rakva a korlát (amit ismétlem az ügyes, okos, szabálykövető autósok miatt raktak oda), akkor az olyan legyen a jövőben, ami kevésbé alkalma s arra, hogy puzzle-t csináljon a kiskancsó motorosokból. :)

Az, hogy a jogsit kitől kéne elvenni, az megint egy másik téma. Eredetileg ez a poszt nem erről szól. Meg persze nem is arról, hogy ki a nagyobb köcsög. Ennek ellenére ez a két dolog a legfontosabb itt pár kommentelőnek. Sokan még a videót sem nézik meg, sőt azt sem tudják miről van szó. Látják, hogy motoros téma és mint Pavlov kutyájának már jön is a nyál a szájukból. :D

Hozzászólás © 2011.11.28. 09:25:55

@FeR1:
Umm, talán tartsd a verdádat az úton, már ha nem gyalogolsz. Ha ez probléma add le a jogsidat mert alkalmatlan vagy...

Moan 2011.11.28. 09:28:02

@FeR1:

Te már halott vagy, csak még nem tudod. :)
A lényeg, hogy ezt nem vetted észre és ide jöttél, hogy az autósok elmondják, hogy már alulról szagolod az ibolyát. :)

Hozzászólás © 2011.11.28. 09:32:59

@Moan: "Szerintem még mindig nem érted. A korlát azért van ott, mert az autósoknak odarakták pont azért, hogy az okos autós ne rohanjon le az útról bele a szakadékba, fának, ároknak, akárminek. ..."

Szerintem meg te nem érted. Az út azért van hogy közlekedj rajta. A mellette levő mesterségek tereptárgyak meg hogy a vezetésre képtelen és alkalmatlanokat kiábrándítsa és bizonyítsa hogy nem jogosultak jogsira.

Nem is tudom miért válaszolok erre már megint. -1 nekem. :(

Moan 2011.11.28. 09:39:28

@Hozzászólás ©:

Ja..én felejtem el, hogy tökéletes vagy. Sőt egy durrdefektet is megfogsz...mit neked olajfolt, vagy murva...a jég jobban tapad az autód alatt mint másnak a beton. Sőt meg sem botlottál még. Már amikor megszülettél kiugrottál a pólyából csináltál pár fekvőtámaszt, és pár nyújtógyakorlat után lefutottad a félmaratont. Nem is ejtettél meg el semmit. Amit te megfogsz, az bizony meg van fogva.
ÁÁááááá...hiszen te vagy Chuck Norris! :D

Na jól van. Mindent elhiszek. Örülök, hogy léteznek szuperemberek. Azt hittem csak a filmeken. :) Nesze neked Amerika kapitány. :) Itt vannak köztünk a szuperhősök.

FeR1 2011.11.28. 09:40:29

@Hozzászólás ©:

Nagyon egysíkúan látod a dolgokat. Szerinted baleset mindig csak önhibából következik be. Nagyszerű.
Adott egy probléma. Egy közlekedésbiztonsági eszköz nem látja el megfelelően a feladatát. Ezt fejleszteni kéne, mert változnak az idők, a közlekedési szokások. Annak idején az autósok miatt került oda a korlát, rájuk lett kitalálva. Tehát nem a béna motorosok miatt kellett alkalmazni. Azonban egyre több lesz a béna motoros is, akiket az istenkirály átsodródó autós kolléga szorít le az útról, jobb esetben a padkára, rosszabb esetben, korlát alá, ha nem sikerül a gumis felét lent tartani a járműnek.
Vagy apró kavicsfelhordás miatt, olajfolt miatt megcsúszik a béna motoros, amit egy ügyes, "sohasemhibázó" autós hordott fel az út széléről, mert képtelen rendesen venni a kanyart, vagy folyatott el a közlekedésre alkalmatlan taligájából.
Igen, próbálok úgy közlekedni, hogy az ilyen helyzetek ne okozzanak meglepetést, mert előre számítok rá, de bármikor, bárkivel előfordul, hogy az elővigyázatosság nem segít, akkor pedig nem szeretném, hogy ezt bármelyik végtagom bánja.
Azt hozzá kell tenni, hogy még nekem sem kellett igénybe vennem soha az ilyen létesítményeket és eddig sikerült az úton tartani a járművet, tehát a jogsimat nyugodtan megtartom. De nem csapom be magamat, mert tudom, hogy én is emberből vagyok -tudom, tudom, hihetetlen, hogy nem marslakó motoros, hanem ember- éppen ezért benne van a pakliban a hiba lehetősége.
Sok százezer balesetmentes kilométert kívánok és azt, hogy leld örömödet a vezetésben!

Hozzászólás © 2011.11.28. 09:44:28

@Moan: "Ja..én felejtem el, hogy tökéletes vagy."

Közel sem. Mindenesetre:

"Sőt egy durrdefektet is megfogsz...mit neked olajfolt, vagy murva..."

Durrdefektet megfogok még sztrádán is, különben nem írkálhatnék már itt. Ha pedig nem látnék meg egy olajfoltot vagy akár pár kavicsot az úton már úgyszintén...
A kommented tipikusan azok hozzáállását mutatja akik úgy gondolják a vezetés nagyjából olyan veszélyességi kategóriába tartozik mint gyalogolni a járdán. Remélem nem találkozok veled amikor 1-2 tonnás vas van alattad. Nem akarok meghalni...

Moan 2011.11.28. 09:49:40

@Hozzászólás ©:

Mégsem vagy tökéletes: Még mindig nem érted mit írok.
Feladom. Te nyertél Chuck.

Hozzászólás © 2011.11.28. 09:51:05

@FeR1:
Nem idézlek, mert az egészet kellene. De süt a hozzászólásadból az elfogultságod. Úgy egyébként csak autóval 1 millió Km felett vagyok balesetmentesen. És nem, nem azért mert nem hibázhatok.

Visszatérve a cikk témájához, ismétlem magam: Mennyivel javítana ha korlátok helyett azonos összegből szélesebb padkákat építenének? Miben javít mondjuk egy gumiból készült korlát jobban egy kisodródó motorosnak mint egy fémből készült? Ha elég gyorsan csapódsz be akkor a víz is elég halálos sérülést okoz...

FeR1 2011.11.28. 10:05:10

@Hozzászólás ©:

Lehet, hogy elfogult vagyok, de többször kerültem balesetveszélyes helyzetbe autós kolléga miatt, mint motoros miatt, nem csak motorral. Hála az égnek, mindannyiszor sikerült kivédenem a helyzetet.
Azt is tudom, hogy azért van ez így, mert autósból jóval több rohangál az úton, mint motorosból, tehát nagyobb eséllyel okoznak balesetveszélyes szituációt. Lehet, hogy arányaiban több lenne a motoros által előidézett helyzet, de én nem statisztika-világban élek, hanem a valós helyzeteket élem át.
Igen is javít a túlélési esélyeken egy nagyobb felületű korlát, nem mindig szélsőségekben kell gondolkozni, normál tempóval sem csapódnál neki szívesen. Csak fuss neki teljes erőből és ugorj rá a korlátra. Nem kell nagy sebesség a sérüléshez.

Egyébként örülök, hogy szóba állsz velünk, egyszerű, hétköznapi emberekkel. Jó látni, hogy fentről, a tökéletesektől is van nyitás a gyarló, béna, hibázó embererek felé.
Még annyit csak, hogy milyen érzés kormánnyal a kézben, pedálokat taposva születni?

Hozzászólás © 2011.11.28. 10:14:08

@FeR1: "Igen is javít a túlélési esélyeken egy nagyobb felületű korlát, nem mindig szélsőségekben kell gondolkozni, normál tempóval sem csapódnál neki szívesen. Csak fuss neki teljes erőből és ugorj rá a korlátra. Nem kell nagy sebesség a sérüléshez."

Sajnálom hogy így gondolod. Én többször köszönhettem az életem, vagy ha nem (mert szerencsésen megúsztam mások hülyeségét) a padkáknak. Ha korlát lett volna ott már nem lennék.

"Egyébként örülök, hogy szóba állsz velünk, egyszerű, hétköznapi emberekkel. Jó látni, hogy fentről, a tökéletesektől is van nyitás a gyarló, béna, hibázó embererek felé.
Még annyit csak, hogy milyen érzés kormánnyal a kézben, pedálokat taposva születni?"

Mert miért is? Mert megúsztam egy rakat olyan helyzetet amit lehet nem lehetett volna ha a légzsákokra és korlátokra hagyatkozok? Esetleg lehet az a bajod velem, hogy elvárnám azt hogy aki beül egy nálánál sokkal nehezebb és erősebb vasba akkor tudja is azt kezelni? Ez hiba lenne abban a korban elvárni amikor már lassan ahhoz is diploma kell hogy a titkárnő kávét főzhessen? Vagy hogy is gondolod?

FeR1 2011.11.28. 10:22:48

@Hozzászólás ©:

Senki nem mondta, hogy a padka rossz ötlet, szerintem is jobb, mint a korlát. Ha rajtam múlna, korlátot csak olyan helyre tennék, ahol ténylegesen megvéd, mondjuk egy szakadékba zuhanástól, de motorral csúszva, inkább legurulok a domboldalon vállalva azt, hogy egy fának csapódok, mint, hogy felszabdaljon vagy megcsonkítson a korlát.
Abban is egyetértek, hogy tudja kezelni az illető a vasat, ami alatta van. Én is így gondolom. Vezetni nem állampolgári kötelesség, nem kéne mindenkinek csinálni. Sokaknak problémát és nehézséget jelent, ők a veszély forrásai, nem kéne vezetniük mindenáron.
Biztonsági övet szoktál kapcsolni? Gondolom nem magad miatt, hanem más hibája miatt bekövetkező baleset súlyosságának a csökkentésére alkalmazod ezt az eszközt.

Hozzászólás © 2011.11.28. 10:32:17

@FeR1: "Biztonsági övet szoktál kapcsolni? Gondolom nem magad miatt, hanem más hibája miatt bekövetkező baleset súlyosságának a csökkentésére alkalmazod ezt az eszközt."

Mindig bekötöm, de csak a büntetés lehetősége miatt. Lehet ütni emiatt, de részemről utálom a biztonsági előírások túlzásba vitelét. Számomra ha az öv vagy légzsák vagy valami hasonló ment meg inkább letenném az autót. Öv nélkül használt trabis korszakot is túléltem. To'm most jön hogy öreg vagyok, nem való az utakra. Pedig kalapom sincs. :)

egy sárga 2011.11.28. 10:58:59

@Hozzászólás ©: Nyilván rutinos vezető vagy, sokat tapasztaltál és eddig szerencséd is volt jópárszor. Ez tényleg jó. De ha ennyi rutin va a hátad mögött, akkor azt is tudnod kell, hogy van olyan helyzet, amikor minden rutin kevés, amikor egyszerűen fizikailag nincs lehetőség kivédeni más hibáját. Ilyenkor jön pl. a szalagkorlát. Egy meredély szélén, ahol nincs hely a kicsúszózónára és pl. a szembejövő furgon, vagy busz a te helyeden próbálkozik, ott lehet, hogy te is bajba kerülsz. Erről (is) van itt szó.

Hozzászólás © 2011.11.28. 11:11:36

@egy sárga: "van olyan helyzet, amikor minden rutin kevés, amikor egyszerűen fizikailag nincs lehetőség kivédeni más hibáját. Ilyenkor jön pl. a szalagkorlát."

Mindig van lehetőség. Mindig lehet a kisebb rosszat választani.

"...a szembejövő furgon..."

No ezt ne emlegesd nekem. Tömött szembe sáv, "kicsike" kamionokkal, szembe egy furgon. Nem tudom mennyivel ment, de én sem épp 90-el mindezt egy enyhe kanyarban...
Ilyen helyzetben ha választhatok FeR1el értek egyet még autóban is inkább le az útról mint egy szalagkorlát, már ha nincs akár padka, buszmegálló, bármi egyéb lehetőség. Függetlenül miben vagy min ülök.

Don ZOZI 2011.11.28. 11:17:44

Magyarország 2010:

Halálos közúti balesetek száma: 739
Ebből autó: 62% (458)
Kerékpár: 11% (81)
Tehergépkocsi: 10% (74)
Segédmotor: 5% (37)
Gyalogos: 8% (60)
Egyéb(ebben vannak a motorosok): ~4% (30)

Tegyük fel, hogy a teljes 4% motoros volt, és meghalt 30 motoros. Hányan lehetnek a szalagkorlát miatt? Legyen egy nagylelkű 10%, ami 3 ember. Szörnyű, de ez sosem fogja átlépni senki ingerküszöbét.

Hozzászólás © 2011.11.28. 11:24:27

@Don ZOZI:
Azt hiszem ez tette fel a pontot a dologra. Ha emellett megemlítené valaki mennyi autó és jogosítvány van forgalomban csak itthon, még döbbenetesebb lenne. :)

egy sárga 2011.11.28. 11:36:07

@Hozzászólás ©: "Mindig van lehetőség. Mindig lehet a kisebb rosszat választani."
Nem mindig van másik lehetőség, ezt tudhatnád, ha ott a sok-sok kilóméter a hátad mögött. Ugyan én nem mondhatok el egymilliót, csak mondjuk jóesetben a 2/3-át (bár soha sem számoltam), de jártam jópárszor olyan úton, ahol nem lett volna választás (jellemzően hegyi utak)...

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2011.11.28. 11:48:03

@akos696: Nem tűnik fel magadnak, hogy nem reagálsz érdemben arra amit írok, hanem minősíted a hozzászólásom, engem, másokat, illetve az egész országot? Annyira ostoba vagy, hogy már nem is okozna örömet, ha demagóg baromnak neveznélek.

Azért a végére sikerült összehoznod annyit, hogy hát a városi közlekedés. Feltűnt már, hogy nem 50ccmes robogósok veszik le nyakkal a szalagkorlátot, amikor 160nal mennek a belvárosban?

Nyilván, racionalizálni szeretnéd legalább a magad számára, hogy miért kockáztatod az életed, ami rendben van, hiszen gondolni kell a vesebetegekre is. Nekem azonban nem fogod megmagyarázni. Legalábbis primitív demagógiával és ilyen gyökér álérvekkel biztosan nem.

egy sárga 2011.11.28. 11:49:13

@Hozzászólás ©: De ne is menjünk messzire: ott a Ferihegyi gyorsforgalmi út, két szalagkorlát között, hosszú kilómétereken át, egy sáv kifelé, egy befelé, két felüljáróval és egy aluljáróval megtűzdelve, menekülési út nélkül. Persze, tudom, nem kell oda bemenni... De felüljáró, aluljáró, vagy alagút van máshol is...

MaCS_70 2011.11.28. 12:03:44

Halihó!

Röviden: nagyon sok motorost ismerek (én is az vagyok), közlekedési területen talán szakértő is vagyok valamilyen szinten, mégsem (vagy éppen ezért nem)látom, hogy a motorosok szabálytalanabbul vezetnek, mint az autósok.

Azzal példálózni pedig, hogy nekicsapódni a korlátnak éppen olyan veszélyes, mint áthámozódni rajta, súlyos tévedés. Arról feledkezik meg ugyanis mindenki, hogy a korláttal az esetek többségében hegyes szögben találkozik a közlekedő, az ütközés vektora elég rövid. Egy földig érő korlát csak elvezetné a motorost, akinek vélhetően törnének ugyan a végtagjai, de az emelt korlát egy ilyen ütközés esetén is sokkal súlyosabb sérüléseket okoz, hiszen élekkel, oszlopokkal találkozik a test, mégpedig a teljes sebességével, nem csak a korlátra merőleges vektorral.

Üdv: MaCS

akos696 · www.focusauto.hu 2011.11.28. 12:14:13

@Bockó: Nem is igazán érdekel, hogy érdemben vagy nem érdemben írsz, nem is kívánok ezekre reagálni, sőt, megköszönném, ha te sem válaszolnál, mert a szövegedből kitűnik, hogy rendkívül intelligensnek és eszesnek gondolod magad, pedig csak egy begyöpösödött majom vagy, egy pattanás a társadalom seggén. Ha fáj az élet, a kedves szüleidet demagóg baromozd, hogy világra segítettek. Ennyit a személyeskedésről. Szevasz.

MaCS_70 2011.11.28. 12:24:18

@Bockó:

Nem is állította senki, hogy minden motoros 50-nel közlekedne -- mint ahogy nem is kell nekik.
De 160-as tempó sem kell ám egy csúnya balesethez -- és a motorosok többsége nem is 160-nal közlekedik.

De hogy a példádnál maradjak: teljesen életszerű egy olyan eset, amikor egy 50-nel közlekedő motorost megölne a hagyományos szalagkorlát, a földig érő változat esetén viszont vélhetően sérülés nélkül úszná meg az illető.

Konkrétan volt a kezemben olyan eset aktája, amikor a motoros végtagvesztéses balesetet szenvedett a korlát oszlopaival találkozva, a sebessége jóval a megengedett legnagyobb sebesség alatt volt és egyébként is teljesen vétlen volt a balesetben. A széles korlát őt is megvédte volna -- de tudom, hogy itt egyesek szerint megérdemelte.

Üdv: MaCS

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.11.28. 12:44:45

@Hozzászólás ©: Jól sejtem, hogy Te nem nagyon motorozol? Mert akkor nem írnál ilyet, hogy simán megfogsz egy durrdefektet sztrádán.
Ez a motorozás meg olyan, ha kanyarba ráteszed az ívre, akkor már nem nagyon rángatod le onnan. És ha az a fránya olajfolt vagy murva pont azon fekszik, és pont nincs kitáblázva, akkor marad a szalagkorlát...

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2011.11.28. 12:49:04

@MaCS_70: A példa arra vonatkozott, hogy a városi motorok nem találkoznak szalagkorláttal. Amikor valaki motorra ül (főleg 600 köbcenti felett, városon kívül), tisztában kell, hogy legyen vele, hogy komoly sérülést szenvedhet, az utasával együtt, akár a saját hibáján kívül is. Nyilván, mindenki megindokolja valamivel, hogy miért vállalja ennek a kockázatát - feltételezem, a többség azért, mert élvezi (>600 ccm, etc). Ebből a szempontból a motorozás olyan, mint a heroin, vagy akár a dohányzás. Akkor és ott kurva jó, nagyon csajozós, a következményeivel meg csak később kell szembenézni.

Számomra nem kérdés, hogy az ilyen esetek megérdemeltek-e, szimplán következményei annak, amit ezek az emberek tesznek.

@akos696: 5 sor demagógia után leírni, hogy te nem vagy demagóg eléggé demagóg, nem gondolod? Neked egyébként beválik ez a kommunikációs stratégia általában?

MaCS_70 2011.11.28. 13:04:08

@Bockó:

1. Alkalmasint a városban is akadnak szalagkorlátok, bőséggel.

2. Igen, a motor veszélyesebb üzem, mint az autó. Ez azonban nem lehet indoka annak, hogy ne legyen fontos a motorosok biztonsága -- természetesen a realitások keretei között.
Ettől függetlenül sokan motoroznak városon kívül anyagi, célszerűségi okok miatt -- mint ahogy a nagy teljesítményű autókat meg legtöbbször élvezeti okok miatt veszik.

Üdv: MaCS

lyesmith 2011.11.28. 13:44:36

Ez egy olyan abnormális követelés amely aközeljövőben nem fog teljesülni. Legfeljebb a szalagkorlátok cseréjekor, fokozatosan de valszeg még sokáig akkor sem. Egyszerűen túl nagy a költsége és túl kevés embert érint.

Egy ismerősöm elé ugrott egy őz. (másodrendű főút, ki volt táblázva, totálkár ) A baleset után őrjöng hogy hogyan engedhetik meg hogy vadálatok szaladgáljanak az úton. Merthogy az állam feledata lenne MINDEN utat körbekeríteni. Na ez egy ugyanilyen teljesíthetetlen követelés. Túl kevés embert érint túl sok kárt okozna.

akos696 · www.focusauto.hu 2011.11.28. 13:57:50

@Bockó: Nyilván közhely, de érvényes, hogy akkor ki se mozdulj otthonról, mert a repülő lezuhan, a vonat kisiklik és autóval is elég sokan meghalnak naponta. Ott van, hogy a kaszni megvéd, ami inkább városban igaz, mert egy országúti tempónál bekövetkezett frontális ütközés ritkán történik halálozás nélkül, ami motorral esetleg könnyebben kikerülhető. Az igaz, hogy a motor hozzá nem értő kezek között valamint a nem figyelő autóstársak között veszélyes dolog. De az emberiség nem így működik, mert a veszélyes dolgok vitték előre. Nem is kell mindenkinek motorozni, mert sokaknak tényleg nem való közlekedés forma ez (mint ahogy autót is nagyon sokan vezetnek, akinek nem kéne).

Ha meg meg kell halnod, úgyis mindegy miben ülsz.

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2011.11.28. 14:00:18

@MaCS_70: Egy korábbi hozzászólásomban már megkérdeztem, hogy el tudtok-e képzelni rentábilis alternatívát a szalagkorlátnak, de nem válaszolt rá senki.

Gondolom, ahogy a telefonhálózatot sem szilveszter éjszakára méretezik, a szalagkorlát hálózatnál sem az évi 30 motorosbalesetet tartják szem előtt.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.11.28. 14:27:29

Ahogy mennek föl a benzinárak, egyre több motoros lesz.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.11.28. 14:36:21

@Bockó: Pedig a biztonsági védőeszközöknél, pont hogy de. A liftet is a max kapacitás fölé méretezzük, így a fékeket is az autónál. A hidakat is így tervezik, nem látom be a szalagkorlátnál miért lenne másképp.

MaCS_70 2011.11.28. 15:03:58

@Bockó:

Ez így elég racionálisan is hangzik, függetlenül attól, hogy egyetértek-e vele, mint álláspontot elfogadom.
Nem is ezzel van bajom -- hanem a stílussal, a hangnemmel, a minden motoros száguldozó őrült, megérdemli, hogy megdögöljön, kár rájuk költeni jellegű fröcsögéssel.

És bocs, de egyebek mellett a Te megnyilvánulásaid sem voltak túl elegánsak.

Üdv: MaCS

Breacher 2011.11.28. 18:48:48

@Hozzászólás ©: De engem anyukámék ilyen kurva udvariasra neveltek:)

Nem. Az utat a közlekedés könnyítésére találták ki. A korlátot meg védelemre. Az út általában alkalmas a feladatára a korlát meg nem.
Az út melletti tereptárgyak pedig nem a természetes szelekció végrehajtói a közlekedők között. A fák azért vannak hogy levegőt tisztítsanak, akadályozzák a hóátfúvásokat stb, a kerítések meg meg azért hogy körülhatároljanak területeket. Tehát nem korlátok.
A 3 autó széles padka jó ötlet, (kár hogy még kevésbé reális mint a szalagkorlátok alkalmassá tétele a feladatukra)mert a motorosok gyakorlatilag mindig úgy sérülnek meg hogy beleakadnak valamibe. Ha van hely kicsúszni az energiát egészen nagy sebességgel történő baleseteket lehet zúzódásokkal megúszni.

RangerJoe 2011.11.28. 22:25:55

Nem kell cserélni a régi korlátot. Még egy lemezcsík alulra, hogy ne az oszlop tépjen ketté, hanem elcsússzak tovább. Mit nem lehet ezen érteni? Métere 5000 ft az ilyen lemeznek.

Kíváncsi lennék, ha még sehol nem lenne szalagkorlát az országban és most akarnák elkezdeni telepíteni az ilyen eszközt, akkor a sok übersofőr ugyanígy tiltakozna?

Sok helyen az utak mellett fél méteres padka után 3-4 méter mély árok és hogy biztos legyen, atomot is kibíró nyárfák. Ez így jó? Hány autós élte volna túl ha nem ezek vannak ott?

exec 2011.11.29. 22:23:03

a rengeteg idióta "gyorsan hajt dögöljön meg" embernek mondanám sajnos nem "csak" azok a motorosok szenvednek balesetet hanem a normálisan közlekedők is, gyakran autós kollégák miatt akik nem restek néha tovább hajtani majd ha elkapnak azt mondom nem láttam hogy felborult címszóval. Egyre gyakrabban tapasztalom az olyan lény elszaporodását aki hagyján hogy nem használ irányjelzőt de úgy rántja ki a kormányt sávváltásnál mint otthon a need for speedben.

Motorosok próbáljatok úgy közlekedni hogy ne basszátok fel az autósokat, autósok meg legyetek figyelmesebbek mert téged megvéd a fémváz légzsák stb de nem jelenti hogy halhatatlan vagy.

SomeSeed 2011.12.01. 11:27:42

A motorosfikázó autós kollégáknak annyit szeretnék reagálni, hogy amikor motorra ülök, nagyon sokszor nem merek sok (egyre több) autó mögött/mellett szabályosan haladni. Mert konkrétan nekem van halálfélelmem attól, amit látok, hogy mit művel előttem. Tisztán látszik, hogy fogalma sincs róla, mi történik körülötte. Tükröt, irányjelzőt nem használja, támolyog a saját sávjában is, lenéz, amikor sebességet vált, mobilozás közben elengedi a kormányt a sebességváltáshoz, persze pont akkor kellene korrigálnia, kapkod, rángatja a kormányt. Körültekintés nélkül vált sávot akkor is, amikor egy Renault Magnum megatrailer halad mellette. Képtelen felmérni a távolságokat és a sebességeket előzéskor. Vagy tiszta helyzetben sem mer előzni (vagy mer, de hezitál, imbolyog, tanácstalankodik), vagy nem egyértelmű helyzetben is erőlteti, de annyi esze nincs, hogy legalább egy kis sebességkülönbséget összegyűjtsön.

Az ilyen autós hölgyek és urak közelében a szabálykövető magatartás iránti igényemet felülírja a túlélési ösztönöm, és igyekszem minél hamarabb távol tudni őket magamtól.

Viszont azt is tapasztalom, hogy ha az ember amúgy normálisan, dinamikusan de defenzíven, udvariasan motorozik, akkor az autósok is szívesebben segítenek/kevésbé bunkók. Rám pl. még sosem rántották szándékosan a kormányt.

Breacher 2011.12.02. 17:08:24

Mai mérleg: Auróra u.-Bérkocsis u. kereszteződése: nekem balról egy analfabéta cigány 60-nal nem adta meg a jobb kezet. Csak azért nem ütköztünk mert tudom hogy itt nem szokták és mindig lassan megyek.
Dózsa György út-Lehel út sarka: A Váci irányából a Kassákba simán bement előttem a jóember. Csak azért nem vágódtam el mert a motor jól viseli az álló kerekekkel keresztben csúszást:)
Bécsi útról kanyarodok a Váradi utcába. szembe sávban érkezik a busz az enyémben pedig a buszt előző autó.
De biztos képzelődtem és ezek nem barom autósok voltak hanem öngyilkos, száguldozó motorosok:)

dextercapo 2011.12.03. 16:34:45

sajnos nem tudom vegigolvasni az egeszet , de ugy tunik hogy a gyulolkodesre egy egyszeru megoldas azert lenne : olyan magasra kell szerelni a szalagkorlatot hogy megfogja a kamionokat , buszokat es elengedje a motorost . igaz hogy igy lefejezi a gyorshajto autos csaladokat , de ugy kell nekik - minek gyorshajtani meg orultkodni ? vajon ekkor is ugyanolyan kirekeszto es gyulolkodo kommentek szuletnenek az autosoktol ? a rajuk leslekedo , foloslegesen veszelyes utelemeket ugyanigy toleralnak ?
ami meg erdekesebb kerdes lenne : a motorosok es a buszosok ugyanigy az autosok halalat kivannak ?

Powerslave 2012.11.28. 16:02:37

@RangerJoe: No és az életnek mennyire jön ki métere? Mi a helyzet ugyanezzel mondjuk 20 év távlatában? 40? Get your facts right.

Powerslave 2012.11.28. 16:04:42

@Powerslave: sry, bockónak szólt, félrekatt

Friss topikok

belsoseg feed

Nincs megjeleníthető elem

jajjdecsunya feed

Nincs megjeleníthető elem

racingdream feed

Nincs megjeleníthető elem

rallyedream feed

Nincs megjeleníthető elem

reklamarchivum feed

Nincs megjeleníthető elem

robogo feed

Nincs megjeleníthető elem

tcomment feed

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása