Szart csakis olcsón!

Az első (saját-)motoros szezon után végignéztem, mit kellett még venni a Honda mellé, hisz eredetileg az volt a duma, hogy olcsón fogok motorozni, hogy megérje. Mármint ne költsek többet a projektre, mint amennyit a nem autózással megspórolok.

Egyszer már írtam erről, már ami a fogyasztást és az egyéb motorfenntartási költségeket illeti. Azóta legfeljebb annyi változott, hogy kiderült a Xelvisről, hogy tud 3,6-ot is fogyasztani, ha akar. És közben országúton közlekedik. Amúgy városban tartja magát a 4-4,3 tartományhoz, ami szintén nem rossz.

Így, a szezon vége felé közeledve az emberfenntartás költségeit is át akarom nézni, és néhány fura szempontot érdemes figyelembe venni azzal a pár cuccal kapcsolatban, amit vettem. Persze ez nem jelenti azt, hogy mindent jól választottam ki – sőt. De legalább lehet belőle okulni.

A cuccaim, kivéve az esőruhát, az lemaradt a képről. Ja, és a nyári dzseki is

Szerencsére nem teljesen cuccmentesen indultam neki a motorozásnak. Kesztyűt már a vizsgára vettem az akkori irodánkhoz közeli motoros áruházban. Félig bőr, méghozzá nagyon finom, a többi része szellőzős szövet. Nagyon kényelmes, és bár nyári kesztyűnek tűnik, inkább nevezném átmenetinek. Úgy tíz fok táján kezd benne fázni a kezem, nem is tervezem, hogy ennél nagyobb hidegben motoroznék. 2006-ban vettem, ekkor olyan hétezer forint körül volt. Azt hiszem, nem volt olcsó, de nagyon gyorsan kellett megvennem, és mivel tényleg jó, nem bántam meg.

Jó kis kesztyű, kényelmes és szellőzik

Nemrég valamiért nézegettem, és látom: ebbe bele van préselve egy Difi felirat. Tudom, ez egy márkanév, ez valami jobb cucc. Azonban megfogadtam, hogy nem vagyok hajlandó név alapján vásárolni, csakis azt veszem figyelembe, milyen a termék. Tehetem, mert nem vagyok elég tájékozott, és nem is akarok különösebb energiát fektetni abba, hogy betanuljam, mi a menő. Egyszerűen azért, mert nem szánok az egészre sokat, sőt. Márpedig a márkákat arra találták ki, hogy levegyék a hobbimotorosokat, akiknek valamiért imponál, hogy GSX-R-nek öltöznek. Én kifejezetten olcsó dolgokat veszek, amelyek – így vagy úgy – szarok. És ha már szar, legyen rettenetesen olcsó, mert a kicsit olcsó is pontosan ilyen puruttya vacak.

Haladjunk tovább a sorban. Bukósisak, tavalyról. Lidl gazdaságos, kínai gyártmány, volt vagy 13-14 ezer forint, ami tavalyi árszinten jó vétel volt. Felnyitható az állvédője. Az idén már olcsóbban is lehetett ilyesmit (értsd: kínai bukót) venni, mivel letérdelt a motoroscucc-piac. A Lidl 2010-ben egy másik, jobb, szebb és beépített napszemüveggel rendelkező modellt árult, ami igényesebben is volt megcsinálva, most láttam valamelyik boltjukban, 11 ezer körüli áron.

Olcsó volt. Jónak nem mondanám, csak egy határig

Az én típusomat egyébként máshol is fellelni. Tavaly ott figyelt a Keeway képviselet polcán, de most nem találtam a weblapjukon. Lehet, hogy tévedek és rosszul láttam, bár az ember megismeri a sisakját. Ellenben hírszerkesztőnk felfedezte a tutira azonos Motowell FU-2-t. Bár a neten azt írják, hogy 18 ezerbe kerül, a boltban biztos odaadják olcsóbban, ha a Lidlre hivatkozik az ember... Igaz, itt legalább van színválaszték (fekete-szürke-fehér), szemben a diszkonttal.

A sisak nem egyértelműen rossz, csak félig. Például, az állrésze nyöszörög picit, és nem kifejezetten csendes. Mivel úgyis zömében városban szaladgálok, a zaj nem elviselhetetlen.

Úgy 110-től viszont használhatatlan. Teljesen becsukott plexivel a menetszél elkezdi kiszívni az ember agyát a fülén keresztül. Igaz, a Xelvis esetében az is baj, hogy a fejem pont az idom keltette turbulencia közepén van. Ha kinyújtózkodok, és a sisak kikerül ebből a zónából, szép, egyenletes surrogássá szelídül a hangzavar. Apró probléma, hogy alulról elég gyakran bekóvályog egy-egy bogár, és a csat állítása meglehetősen primkó, állandóan kilazul az állheveder, és újra kell állítani.

IMG 9612

Viszont a felnyitható állrész zseniális találmány. Egyrészt, nem kell mindig levenni az emberekkel való érintkezéshez, vagy például iváshoz. A sisak nem túl nehéz, 1650 gramm, a márkásak sem könnyebbek. Igaz, valamivel terjedelmesebb, mint egy sima állvédős bukó, ezért sok robogó rekeszébe már nem fér be. A plexit kivenni egyszerű, nem karcosodik, nem igazán hajlamos a párásodásra sem. Adtak hozzá pótplexit, meg zsákot is.

Talán nem L-est kellett volna vennem belőle, hanem egy passzentosabb M-est, mert a belső párnázat tényleg tömörödik kicsit, és elkezdett a sisak picit lötyögni. Ezt be kell kalkulálni vásárláskor. Most egy M-es vaskosabb arcpárnája van benne (ez volt a dobozban tartalékban, össze-vissza kavarodnak a cuccok a Lidlben...), így azért nagyjából jó.

Az utolsó Honda előtti vétel az esőruha volt. Könnyűen ment az otthoni PR is, hisz az én okos feleségem (aki rendkívül csinos is) elfogadta, hogy amikor Árpád mindenféle robogók kipróbálására kényszerít, ne ázzak meg. Ez is lidlis, volt valami hatezer forint. Azért itt vettem meg, mert ők kezdték először akciózni. Örök tanulság: amit egyszer akciózni kezd a Lidl, az hamarosan lesz az Aldinál is. Ha nem tökéletes, érdemesebb kivárni a másikat, rosszabb biztos nem lesz, viszont előfordulhat, hogy jobb.

Így lett kezeslábas esőruhám, pedig ez nem olyan praktikus, mint a kétrészes: amikor az ember venné fel, mindig elakad a protektorokban. Ez még otthon felvéve nem akkora gond, viszont ha elkap a zápor menet közben, akkor börleszket lehetne forgatni rólam.

Először is: szakadó esőben nem veszed le a bakancsot, és még kapkodsz is. Én az első alkalommal téptem szét így a lábrész bélését, ami a következő alkalommal még viccesebb volt. Petőfi-híd, dugó, zápor. Hová csusszant be a lábam? Persze, hogy a bélés és a külső anyag közé. Eltelt kis idő, míg fél lábon ugrálva rájöttem, mi lehet a gond.

Eztán jön a következő szívás, a felső rész felvétele. Nekem már a kabát könyökprotektorjánál meg szokott akadni, ami azért jó, mert aztán se föl, se le, még a kezeimet sem tudom használni. Ja, és közben lent vágja a tökömet, minél inkább akarok szabadulni, annál jobban. Eztán a David Copperfieldtől ellesett hullámzó izommozgással felküzdöm valahogy a vállprotektorig a cuccot, majd kidolgozott hátizmaimat az eddigi homorításból átfeszítem domborításba, és jó esetben már rajtam is a hacuka.

Az egész úgy néz ki, mint amikor egy kezdő szabadulóművész az első kunsztot tanulja, ami nyilván tetszik a közeli droszton unatkozó taxisoknak. Belülről ez azért nem ennyire vidám, mindig attól félek, hogy eldőlök és még a sárban is meghempergek, gúzsba kötve. Gondolom, ilyenkor a járókelők segítségét kéne kérnem. Ami így szarrá ázva még kínosabb szitu, pláne, hogy eredetileg az volt a cél, hogy ne legyek csurom víz. Még szerencse, hogy amúgy kényelmes az overál.

Ezek után senki sem csodálkozik ugye, hogy kis eső kedvéért elő sem veszem. A Xelvis ugyanis olyan jól eldobja a menetszelet, hogy egy darabig alig jut rám víz, és a nadrágról az alulról érkező meleg légáram le is szárítja azt a pár cseppet. Kicsit kerülgetett a guta, amikor két héttel később az Aldi prospektusában ugyanennyiért kétrészeset láttam.

Hozzáteszem, azért nem ennyire kritikus ez az esőruha-kérdés. Nem futár vagyok, és nem megrögzött motoros. Ha elromlik az idő, alapvetően kocsival megyek az irodába, és kész. Megnyugtatásnak ott van az ülés alatti rekeszben, így legalább elindulok reggel motorral úgy is, ha délutánra esőt jósolnak. Többnyire elmarad, vagy ha nem, akkor eláll. Szóval kábé az a szerepe, mint a fényvisszaverő mellénynek a kesztyűtartóban: van. És olcsó volt.

Ugyanezt meg lehetett volna venni százezrekből is

Már biztos sokan fontolgatják, hogy bekommentelik: ilyen cuccokban tilos motorozni. Én erre azt mondom, hogy ezek a Lidl/Aldi, és majd a később felbukkanó Louis is, német márkatermékek. Nem a világ legjobb cuccai, de a németek arra azért odafigyelnek, hogy a termékük ne süllyedjen a szemét szintjére. Úgyhogy akinek csak erre futja, szerintem nyugodtan vegye meg. Kicsivel drágábban sem kap lényegesen jobbat, csak sokkal többért.

Ugyanakkor, ha valakinek van 170 ezre sisakra, nyugodtan vegye meg, miért ne? A csapdák a közepes árszintű, de márkás cuccok között rejtőznek. Igaz, nekem is lett véletlenül márkás cuccom. A tavaszt letudtam kölcsönkabátban, de nyárra mindenképp akartam venni egy hálós dzsekit. A kajálóhelyünk mellett van egy drágacucc-bolt, gondoltam, benézek, milyen is egy ilyen. Baowah is jött segíteni.

Kérdezi a csaj, mit keresünk. Mondom, hogy csak nézelődünk, ahogy az árakat nézem, nem veszünk semmit. Csak erősködik. Megmondom. Kérdi, mennyit szánok rá. Maximum húsz rugót. Hát, annyiért tényleg nincs, de valahonnan előhúz egyet huszonháromért. Az én méretem, piros, azaz elég feltűnő a forgalomban - ilyet akartam, utálom a sok fekete motoros kabátot. Látja a csaj, hogy tetszik.

Jó színe van, ugye? Szerintem feketében csak a profiknak kéne járniuk, ahol tényleg komolyan koszolódik a ruha

"Előre szólok, hogy ebben fázni fogsz 25 fok alatt." Mondom neki, hogy pont ez a cél. Továbbá, ne menjek reklamálni, hogy szétszedte valami tépőzár, vigyázzák, mert ezt nem bírja a finom anyag. Oké, megbeszéltük. Árpád meg megnyugtatott, hogy ez valami rendes márka, a kabát tele volt kandzsis címkékkel.

Ennyire átlátok a szitán

Bevittem a szerkesztőségbe, pont arra járt Karotta. Mesélem neki, mit vettem.

- És milyen?

- Valami japán - Karotta szeme felcsillan, elvégre japánmániás - valami RS Taichi...

- RS Taichit vettél?! Most irigykedek.

A végén kiderült, hogy ez valami menő cucc, pedig csak azért vettem meg, mert tökéletesen passzol rám, jó a színe és kényelmes. Lehetett volna olcsóbbat találni, de ez annyira jó, hogy az elképesztő. Egyébként 25 fok alatt tényleg fázom benne menet közben. Volt hozzá nyolcezerért egy alávehető melegítő bélés, de nem vettem meg.

Vásárlásaimat egy mágneses tanktáskával folytattam, ez Louis márkájú. Egészen csinos, kicsi, mindössze három mágnespogácsa tapasztja a tankhoz. Ez sem hibátlan, de tökéletesen működik: nem túrázáshoz termett, de elég nagy ahhoz, hogy az ember behajigálja a napi dolgait. Egyetlen problémám az, hogy a külső zseb cipzárja alul van, ha a táskát a fülénél fogja az ember. Persze, már sikerült elfelejteni behúzni, és mindent kiszórni. Ha jól emlékszem, négyezer, vagy négyezer-ötszáz lehetett, és adtak hozzá zuhanysapkának látszó esővédőt, meg hevedereket is, ha az ember nem mágneses felülethez szeretné rögzítni. Ennek a csatjait rövid úton levágtam róla.

Fára nem tapad, de acélra igen. Bevált, csak az átlátszó zseb cipzárja lehetne máshol

Akartam venni egy pár térdvédőt is, ez volt a vége a fegyverkezésnek: ennél jobban nem vagyok hajlandó rettegni a motorozástól. Ezen húztam fel a legjobban magam. Mindegyik akkora, mint egy művégtag, amikor az elsőt megláttam, azt hittem, valami gyógyászati segédeszköz boltba mentem be. Van belőlük csuklós kivitel is, de ezekből az olcsóbbak annyira kotvány módon vannak megcsinálva, hogy az dráma. És csak hajlított térddel lehet viselni őket, de én nem akartam úgy járni, mint aki összecsinálta magát.

Volt még valami gumiszerű csodaanyagból készült térdvédő, de azért 16 rugót kértek. Ennyiért még kis demonstrációt is tartottak a boltban: a csodaanyagból készült golyót leejtve az egyszerűen ott maradt a padlón, annyira jól nyeli el az ütéseket. Tetszett, nem is volt akkora, mint a többi, de nem szántam erre ennyit. Így ismét a "szart csakis olcsón"-elv győzött: az IMET saját márkás térdprotektorát vettem meg, mert semmivel sem volt rosszabb, kényelmetlenebb, vagy rondább a hat-nyolcezreseknél. Négyért.

IMG 9596

Hadd ragadjam meg az alkalmat, hogy üzenjek az ilyen vackok gyártóinak. Hátha.

A térdprotektort tépőzáras szalagokkal rögzíti az ember a lábára. A tépőzárnak ugye két oldala van: az egyik puha és bolyhos, a másik viszont kis kampós és szúrós, ez kapaszkodik a puha oldalhoz. Ahogy elnéztem, tízből kilenc esetben a szalag szabad végén van a kampós rész, így ha rövidnadrágban venné fel az ember, elviselhetetlenül szúrja a bőrt. Továbbá, le- és felvétel közben a szalagok minden szövethez odaragadnak, és kikezdik azt. Még saját magukat is. Vajon miért nem fordítva varrják fel a tépőzár két oldalát, tehát a ragadós oldalt a protektorra, és a puhát a szalag szabad végére?! Azért, hogy érezzük, olcsó volt? Vagy csak simán idióták? Nem tudom, de érdemes erre odafigyelni vásárláskor.

A bejegyzés trackback címe:

https://sebessegoltara.blog.hu/api/trackback/id/tr412287501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

donphobos 2010.09.11. 08:44:02

Én azt mondanám hogy a legolcsóbb védőrelszerelés is 100x jobb mint a semmilyen. Így szerintem a szerző (a saját szituációjában) helyesen járt el.

Üdv!

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2010.09.11. 08:56:34

A motorozás veszélyes üzem, szerintem helyesen döntött a szerző, amikor bevásárolt Lidl-s cuccokból. Inkább egy olcsó bukó a fejen, mint egy drága temetés a hegyen...

nyelv-ész 2010.09.11. 09:00:45

Hm... ha arra gondolok, anno a Kiskőrösi emgétéesz melléküzemága gyártotta bukósisak volt az egyetlen "protektor", és nyáron Simsonra még azt sem vettük fel... Igaz, nem is volt ennyi elmebeteg az utakon.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2010.09.11. 09:01:22

Van Magyarországon Louis? Mert én a legközelebbit Bécsben tudom, az viszonylag olcsó.

A tépőzárral meg nem kell sokat szarozni, a másik oldalára veszel egy darab szövetet, akár egy régi farmernadrágról, vagy bármiről, ami színben nem üt el, aztán négy öltéssel felvarrod rá, ahogy a honvédségnél megtanultad, már nem is kellemetlen.

makmarci 2010.09.11. 09:03:18

És akkor most mennyi az annyi ?
Hány km kell, hogy behozza az árát ?

Hobbinak kell felfogni, és máris megéri !!!

Natours 2010.09.11. 09:09:47

Inkább ezekben, mint rövidnadrág és papucs ...

csiky944 2010.09.11. 09:12:54

nekem a csizma-protektoros cordura nadrág-kabát, napszemcsis bukó, téli+nyári kesztyű volt 70ezer összesen
igaz volt benne használt is

Erezneki 2010.09.11. 09:14:55

Én azt szoktam mondani: Egy fejed van, te döntöd el mit húzol rá...

shamir 2010.09.11. 09:15:09

Én meg egészen egyszerűen betiltanám az ilyen gagyi bukókat, hamis biztonságérzetet kölcsönöznek a viselőnek. Legyen már min. 50-60 ezer forintod a saját biztonságodra, tudom, hogy drága, de ezzel jár. Gumiból is lehet olcsót venni, de majd ne csodálkozz amikor odavered az olcsó bukót! Na majd akkor megtapasztalod a hátulütőjét. Egyébként gerincvédőd van?

mmjr 2010.09.11. 09:19:47

Kedves Papp Tibi!
Csalódtam benned! A bukósisak értékelésénél egy dolgot nem vettél figyelembe, a legfontosabbat, amire kitalálták! A sisaknak meg kell védenie a fejet, eséskor! Érdekes dolog ez a sisak, egy olyan dologért fizetünk, amit reméljük, hogy soha nem fogunk használni, mármint hogy ütközéskor megvéd. Az hogy csendes, hogy nyikorog az mind másodlagos! Véleményed szerint a beazonosíthatatlan gyártó milyen fejlesztő bázissal rendelkezik? Milyen kísérleti laboratóriummal bír? Hogyan fejleszti az anyagokat? Szerinted milyen szintű minőség ellenőrzés folyik a gyárban?
Szerinted, 14 000 Ft-ból ez finanszírozható?
Érdekes, hogy kesztyűért kiadsz 7000 Ft-ot, és a sisakért, meg csak 14 000-et.
Amiért csalódtam, az az, hogy Te véleményformáló vagy, szakértő. Ezzel a bejegyzéssel, egy olyan dolgot "legalizálsz" ami mögött kétes tartalom van.
Sajnálom, hogy ezt a hozzászólást meg kellet írnom.

muz 2010.09.11. 09:21:47

Azt kell mondanom,hogy a lidis téli kesztyűm(5000.-) jobb mint az egyik haver huszonezres márkás cucca,a nem kicsi tanktáskámat 3. éve nyúzom,teljesen jó.A noname dzsekim 3 év után most kezd lefoszlani rólam a difi gatyámmal egyetemben.Viszont sisakot nem vennék onnan,ezért van egy 60 ezres AGV hi-tech-em 40 ropiért akciósan,ami szart sem ér,nem karcmentes de legalább párásodik és ha egész nap rajtam van nagyon nyomja a fülem,viszont legalább hangos.Az LS2-es krossz!!! bukóm alig hangosabb.

muz 2010.09.11. 09:25:12

@muz:
Bocs nem hi-tech,ha nem air-tech

Robis 2010.09.11. 09:41:48

Azt a táskát használja, szinte mindenki aki rendes motorral jár. A legjobb helye, a hátsó ülésre szíjazva. Már ha egyedül gurulsz. De mivel levágtad a pántokat róla, ezt benézted. Ha hátra fel van rakva,akkor majdnem olyan mint egy üléspúp, megtámasztja a hátad és nem zavar elől a tankon. A többi cucc, tényleg szar. Sisakon meg tényleg ne spórolj. Mert egy szar kínai szétnyílik mint egy görögdinnye és nem védi meg a kókuszodat. Ráadásul esőben beáznak, zajosak, huzatosak. Tudom, volt/van nekem is. Igaz már csak vésztartaléknak tartom. Meg a festést gyakorlom rajta.

Devil2 2010.09.11. 09:46:14

Hát nem tudom Tibor, bejárni dolgozni azért ez kicsit macerás, mármint így felöltözni, pláne egy 250-esre, amivel azért nem nagyon vadul az ember (nem tud). Én azt vallom, hogy ha mások által kiszámíthatóan közlekedek, akkor csak nagyon minimálisan kell attól tartanom, hogy "valamelyik marha" nekem jön. Annyira azért meg tudjon már motorozni az ember hogy "csak úgy" nem esik el. Nálam kimerül annyiban a munkába járós vagy városi krúzolós szerelés, hogy van egy LS2 felnyitható, napszemcsis sisakom (40eFt) meg kesztyűm (11eFt) amik motorspecifikusak, ami nem az meg egy jó utcai bakancs, farmergatya, meg egy jó orkándzseki. Mindez 650 köbcentis betonendúróhoz.

loláb 2010.09.11. 09:53:15

Értem én, és el is fogadom, hogy nem mindenből kell a legdrágábbat, legmárkásabbat megvenni, nade a Lidlis felnyitható sisak, az azért túlzás.
Nekem a tartaléksisakom egy lidlis integral sisak, amit csak azért vettem meg, mert tudtam, hogy úgyse fogom felvenni, csak ha a fősisakkal történik valami, illetve az alkalmi utasoknak szoktam odaadni.

Különben vannak jó termékek a Lidliben.
Én olyan 3 éve vettem egy 26 literes tanktáskát 6ezerért. Összehúzható, hogyha nem kell mind a 26 liter, akkor nem lifeg félüg üresen. Ezen kívül van rajta egy zsebben egy kicsomagolható ponyva, így 100%-ig vízhatlan. Adtak hozzá egy pici lakatot, így összelakatolható a két cípzár (jó, ezt mondjuk egy csecsemő is letöri róla).
És masszív. Olyan túlpakolásokat kibírt már, hogy el se hiszem. Volt, hogy 4 napi cuccomat, törülközővel, váltócipővel együtt sikerült beletömnöm, és sehol, semmi nyoma szakadásnak, vagy gyengülő varrásoknak. Szóval a Lidlis (b-square) tanktáskát kifejezetten ajánlom, olcsó, praktikus, és masszív.

Aztán fasza még a Lidlis ponyva, de nem az, amit mostanában árulnak, hanem az amit korábban adtak. Annak az ára 4ezres, nekem 4 éve van meg, mostanra használódott el annyira, hogy ha lehetne kapni, akkor vennék egy újat (ezalatt a szomszédom 3 luisos ponyvát használt el). Jó vastag, kemény anyag, nem lobogtatja a szél, erős varrások satöbbi.

Jó még (illetve ennél drágább ezekből a termékekből nem kell) a Lidlis vesemelegítő, és a Lidlis maszk. A vesemelegítő 1,5e ft volt, a maszk pedig egy ezres.

Ami szintén jó lehet, de még nem próbáltam, az a LIDLis egyrészes esőruha (fekete-piros). Elég masszívnak tűnik, viszont az a baja, hogy marha nagy helyet foglal, összetömörítettem egy zacskóba, egy darabig hordtam magammal, de nem tudott akkora eső lenni, hogy rászánjam magam a felvételére, így aztán kitettem a táskámból, azóta a szekrényben pihenget.

IMET-es térdprotkóm van nekem is, kétszer volt rajtam, az emlegetett hibái miatt nem tudtam együtt élni vele, az esőruha mellé került.

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2010.09.11. 09:53:57

anno az RMC-s vásárok voltak az ilyen bevásárlásokra a legjobb helyek: emlékszem, anno a sisak-szemüveg-kesztyű, protektoros, téli béléses nadrág + ugyanilyen túrakabát kombó mindössze 35 000 forint volt.

carlos z. 2010.09.11. 09:56:23

Nem olyan régen bejött hozzám egy ötvenes ember, hogy egy ugyanolyan sisakot keres, mint amit a kezében tart. Nézem a felismerhetetlen márkájú, kettétört(!!) nyitott sisakot.
Kérdezem, mi történt?
Képzeljem - mondja - évek óta nagy elégedettséggel használom a fejfedőt, de tegnap reggel a motorhoz menet a járdán kicsúszott a kezemből. Pedig annyira szerettem... Fiatalember, árulnak ugyanilyet?? cz.

szabi7 2010.09.11. 09:57:37

Bakker, ilyen bukósisakot Babettára se húznék fel... ez az egyetlen dolog, amin tilos spórolni. Egyébként meg nem csak 11 ezer forintos és 170 ezer forintos bukó van. 50 ezerért már kapni viszonylag elfogadható biztonságú, márkás sisakot. Főleg ha naponta használod, akkor meg pláne nem értem a dolgot. Bár kinek mennyit ér a saját feje.. Ez nekem kicsit olyan, mintha vennél egy jó öltönyt, viszont cipőre már sajnálnád a pénzt, és kínai papucsot húznál hozzá. Inkább ázzál el, mint a fejed szétmenjen egy ilyen *zarban egy IFA hűtőjén....

deak.atti 2010.09.11. 09:57:54

Üdv!

Tibor: ha benézel a HJC honlapjára, ott (igaz, nem a felnyithatós, hanem fix) sisakok 20 ezertől indulnak, és 2-3 ezer forintonként emelkedik a kínálat ára. Az mégiscsak egy HJC, és nem valami kínai akármi. Én egy Grex bukót használok, mert ezt kaptam ajándékba a családtól, mikor a Suzukimat megvettem, de az egy Nolan licenc, bár abszolút nem nagy durranás. A legnagyobb baja, hogy zajos és párásodik. Ezért lesz a közeljövőben lecserélve, de Lidl-es sisakot nem vennék, inkább 30 ezer felett fogok valami HJC-t. Hogy a kezed-lábad megsérül, az olcsó védőcucc okán, az se öröm, de a fejre azért vigyázni kéne jobban. Szerintem.

DA

Samsunggenius 2010.09.11. 10:03:47

"...állandóan kilazul az állheveder, és újra kell állítani."
Gratulálok , ez valóban felnőtt, felelősségteljes gondokodásra vall hogy ennek ellenére hordod ezt a mocskot. Szerinted balesetnél mi lesz az első, ami (még a levegőben) lerepül rólad?(Remélem a csizmád nem egy két számmal nagyobb valami?? mert akkor az..)
Te tényleg csak a huzat meg a bogár miatt viselsz bukót(de mint írod arra is szar). Még a többi cucc hagyjad, mert még mindig jobb horzsolásokkal élni mint kifröccsent aggyal.

loláb 2010.09.11. 10:06:51

@scheerti: Mo-n nincs, viszont nagyon sok cég hoz be onnan cuccokat. Kb 10-15%-ot tesznek rá, ha több mindent rendelsz, akkor megéri.

Egyébként szerintem a louis gazdaságos termékei semmivel nem jobbak, mint a lidliben/aldiban kaphatók, sőt, néha még rosszabbak (pl ponyva).
Ami jó benne, hogy MINDEN van, míg a diszkontok motoros akcióiban csak a slágertermékek szoktak lenni.
És néha jó termékeket, márkás sisakokat is durván leakcióznak, pl schubert sisakot 100-120 euro környékén is ki lehet fogni. A baj az, hogy általában csak a maradékokat, azaz az extrém kicsi, vagy extrém nagy méretek jutnak el ideáig, az én M-es fejemre például nem szokott akciós márkás sisak lenni.

mafos 2010.09.11. 10:12:58

Tegnap láttam váci Lidlben a napszemüveges kivitelt leértékelve 9k HUF-ért. Nem rossz :) mármint az ár/érték aránya :D

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2010.09.11. 10:12:59

@loláb: Ja, már értem. Azt hittem ,hogy csak én nem vagyok képben. De egyébként, ha több ember akar cuccokat venni, akkor megéri kilátogatni Bécsbe egy Schönbrunn-i sétával egybekötve már nem is horror a benzin.

asdasd34 2010.09.11. 10:13:50

"Márpedig a márkákat arra találták ki, hogy levegyék a hobbimotorosokat, akiknek valamiért imponál, hogy GSX-R-nek öltöznek"

Ez azért nem teljesen igaz, bár az tény, hogy a nagyobb márkáknál bizony sok pénzt fizetünk csak a márkanév miatt. Én használtam kisebb és nagyobb márkákat is, de eddig az Alpinestars bizonyult messze a legtartósabbnak és legkényelmesebbnek. Van olyan Alp kabátom, ami 7 éves, 5 évig napi használatban volt és minden zipzár stb működik rajta, tehát bizton kijelenthetem, hogy az extra összeg mellé extra minőséget (és kényelmet) is kaptam.

acsa77 2010.09.11. 10:16:14

Azért védőfelszerelést én csak teszt alapján vennék. Főleg sisakot. Azért a németeknél is van sok szemét. Önellentmondás először hivatkozni a becsapós márkás cuccokra, majd márkásnak sejteni a Lidl/Aldi cuccait. Persze előfordulhat szerencse.

De azt sem értem, hogy a csak jó időben használt motor fenntartása hogy éri meg hétköznapi járogatásra? Egy adott személy vagy csoport utazásra költött pénzét/idejét bruttósítani kell a megtett km-re. Sokszor kiderül, hogy olcsóbb egy munkához közeli (vagy jól megközelíthető) drágább lakhelyet választani. Továbbá se autón, se motoron nem lehet rendesen dolgozni, talán autóban telefonálni, ha valaki szervezési munkát végez.

acsa77 2010.09.11. 10:19:06

Amúgy hobbi célra, pályákon nyomulva nagyon klassz a motorozás, de közúton nem kockáztatnék. Fossak minden alsóbbrendű útról bejövő autó miatt stb.? Egy kispolszki is észrevehetőbb.

Uborka Ubulka 2010.09.11. 10:22:13

@acsa77:
Még csak a krautoknál van sok szemét! A kínairól legalább tudod hogy az, arról meg max feltételezed hogy van közte, de már rég leszarják a minőséget azok is.

De most Tibi bá' mi a faszért tarhálsz ennyi retket újonnan mikor az új ár töredékéért lőhetsz a netről egy páréves Schubertet vagy valamit, ami sokkal jobb ennél, és csöndes is. Aztán az se lehetetlen hogy tanktáskát meg egy normális nem nájlon hanem marhabőr dzsekszont pattints magadnak ugyanúgy netről 20-30e között, mert ez a piros szúnyogháló egy vicc.
Am én 8 éve utcai bakancs, bőrjackó, bőrkesztyű cuccban járok, és éppen leszarom az esőt, mert mire beöltözök asztronautába már haza is értem, ha meg szarrá ázok, akkor úgy jártam, otthon lehet radiátorra teregetni.

Uborka Ubulka 2010.09.11. 10:24:22

@acsa77:
Te öregem, ezért kell refivel járni nappal is valami neonszínű sisakban. Aztán baszni rá ha zavarja a szembejövőt, ha ez kell a vakegér hülye fejének h észrevegyen.
Meg nem a seggedben tartani a szemedet meg főként az eszedet. Vagy felétek minden autós vak és idióta?

intruder66 2010.09.11. 10:26:32

Tibi bazz!
Szégyeld magad ezért a cikkért! Ha már olyan ostoba vagy, hogy ilyen szemétre való cuccokban motorozol, akkor legalább a többieket ne biztasd erre. Szerintem neked fogalmad sincs a munkáddal járó felelösségröl.
Szerinted ez a cérnakesztyü mitöl fog megvédeni ha esel?
Törted már ropira a kezed? Én igen. Nagyon szar érzés!
Lidl sisak? Gratulálok!Ismered azt a mondást, hogy mindenki annyiért vegyen magának sisakot, amennyit a feje ér?

Milkykee 2010.09.11. 10:28:44

Azért ezt a bukósisakos dolgot nem értem. Én utas vagyok csak, és nem sűrűn van rá alkalmunk, hogy együtt menjünk motorozni, de a saját biztonságom érdekében igenis megvettem a 140 ezres Shoei sisakot, mert csak egyszer kell ütközni, és vége mindennek. Tudom, hogy ez sem biztos, hogy megvédi az életem, de sokkal nagyobb az esélye mint egy 10ezres kínainak. Mondjuk nekem a többi felszerelésem is mind minőségi, és gerincvédőm is van. Ha előre elkezd az ember spórolni, vagy kimegy és megveszi vásáron a tavalyi modelleket, máris lehet jó és biztonságos felszerelést venni. Én a lidlis cuccokban rettegnék. Szarért nem adok ki pénzt.

korne72 2010.09.11. 10:31:32

Sajnos júniusban Macedoniában "végignyaltam" a védőkorlátot. A márkás nyári kesztyűm szarrá ment a szellős részeknél, a bőröm több helyen szétnyílt, varrni kellett. Onnantól kezdve nekem nem kell nyári kesztyű, legyen mindenhol vastag bőr! Nem baj, ha egy kicsit melegebb.
A dzsekim (Dane) és a csizmám (Spyke) is sérült, de azóta is használom őket. Ezek nagyon jól szerepeltek a "töréstesztben".

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2010.09.11. 10:36:49

@Uborka Ubulka: Használt bukót? Nem hülyeség, de szerintem csak úgy, ha előtte felpróbált egy pont olyat valahol, mert máskülönben elég nagy lutri. Ha használt bukó kéne, csak a németektől vennék, ha azok azt mondják valamire, hogy nem törött, akkor valószínűleg nem is az. Egyébként tényleg vannak szinte újak mindig az e-bay-en, de azokat nagyjából lehetetlen leütni:)

GYUSZI BACSl · http://special.blog.hu 2010.09.11. 10:41:09

jó hogy nem motorozok, mert rám nincs motoros ruha

egyszer akartam venni a Harley-Davidsonnál egy farmert, már az igazgató intézte, hátha Amerikában van egy emberesebb méret, de semmi

pedig nem 200 kiló vagyok, csak 130 körül

nálam sokkal nagyobb darab rokkerek is vannak, nem tudom azok mit vesznek fel (:

szemmellato 2010.09.11. 10:43:35

Én most épp egy Berik sisakot vettem annyiért, amennyiért egy plexit adtak volna az (amúgy tényleg szar) AGV airtech sisakomhoz. Ez nem egy noname márka, hogy lehet 15-ért kínálni egy vadi új sisakot?
A mocim kötelező szervízén bukkantam rá a szalonban, remélem nem valami hamisítvány. Különbözhet ez egy lidlis "gagyitól"?

nagya21 2010.09.11. 10:44:33

Hali Mindenki!!
Azt ne felejtsük el, hogy bármennyire is leszólják a Lidl-is sisakot(nekem megvan mindkettö),úgy nem lehet forgalomba hozni, hogy az EU előirásainak ne feleljen meg.
Márpedig azoknak megfelel(lett légyen gyártva bárhol).
A cikkben szereplő sisakot hordom én is(tavalyi modell), de robogón, és idén is megvettem.
Összehasonlításképpen:az idei modellben van napellenző, pofásabb, jobb a szíjzárása,jobb helyen van az arcrostélynyitó gombja, és ezért könnyebb nyitni, de a tavalyi modellel egyben nem tud versenyezni, annak van alul az állnál egy szövetdarab ami megakadályozza, hogy a levegő bekavarjon az archoz, na ez nagyon hiányzik az idei modellből.
Üdv Mindenkinek Nagya

shamir 2010.09.11. 10:44:49

@Devil2: Komolyan nem értem ezt a hozzáállást. Abban bízva közlekedtek, hogy "csak nem üt el a többi marha", ha mégis akkor talán megvéd ez az olcsó szar is mert csak kismotorral vagyok... A védőfelszerelés használata mióta köbcenti és nem sebességfüggő? Tökmindegy, hogy R1-en vagy robogón ülsz amikor szabályosan 50-el haladsz és kijönnek eléd/hátulról fellöknek/sávváltásnál nem vesznek észre és leszorítanak/durrdefektet kapsz/elcsúszol egy olajos kanyarban stb. Kétféle motoros van: aki már esett, és aki esni fog. Sajnos erre fel kell készülni, és eszerint összeválogatni a védőfelszerelést. Én már estem nagyot és kicsit is, mindig full protektoros márkás cuccban ami tökéletesen megvédett. Viszont egy gagyi, nem tökéletesen illeszkedő protektor akár törést is okozhat ha elmozdul, egy ilyen sisak meg aminek állandóan kilazul a szíja már eseés közben leesik a fejről.

gnme 2010.09.11. 10:44:53

..van úgy, hogy nincs elég lóvé felszerelésre.

Dehát tod' mit mondott a Hajós Jani:

"..ha nincs pia, ha nincs kaja, egy fontos, hogy legyen p*na..."

2:15 - 2:21

www.youtube.com/watch?v=enzXKdiFaw4

Imperial 1969 2010.09.11. 10:46:02

En 20 eve motorozom aktivan. Ebbol 5 evet Londonban huztam le. A tobbit Magyarorszagon es E-Amerikaban. Naponta atlagban 100 km-t motoroztam egy Vmax-on majd egy Zx12-n, mig Londonban eltem. A het minden napjan az ev 10 honapjaban a reggeli, majd a delutani csucsforgalomban. Egyet megtanultam. SOHA, de SOHA ne sporolj a motoros felszereleseden ! Sporolj inkabb akkor, mikor motort valasztasz magadnak ! Ember az eleteddel jatszol !!!!!! Te valami onertekelesi zavarral kuszkodsz ? Azt hiszed, hogy te majd ugyesebben hombologsz az aszfalton csak azert mert a fejedet magassan tartod, a kinai ceruza faragodban ?! Nem lesz olyan orvos aki a beepitett napszemuveged kioparalja a homloklebenyedbol! Tisztellek teged es a szerkesztoseg tobbi tagjat is, de ahelyett, hogy fecske nadragban es bambusz papucsban valo motorozasra buzditanatok a kezdo motorosokat. Jobb volna ha inkabb osszehasonlito tesztekben bemutatnatok a LEGBIZTONSAGOSABB motoros felszereleseket es azt ajanlanatok.

SquareWire 2010.09.11. 10:46:33

@scheerti: Használt bukóval az a baj, hogy nem ismered az előéletét. Hiába néz ki jól kívülről, lehet, hogy a belső energia-elnyerő héjai már sérülve vannak, onnantól kezdve meg életveszély. Bár erős meggyőződésem, hogy az Lidl/Aldi sisaktól még az is fényévekkel jobb lehet. Tibi, vegyél egy rendes sisakot!

kutyafej 2010.09.11. 10:47:00

Tragédia, hogy egy ennyi ember véleményét befolyásoló újságíró a legszarabb cuccokat propagálja, amelyek garantáltan nem védenek meg semmitől sem, ha egyszer komoly lesz a helyzet és repülsz a motorról!
Lehet spórolni sok mindenen, cigin, pián, bulizáson, értelmetlen túrákon, de a saját fejemet akkor is egy minőségi bukóba, a kezemet protektoros kesztyűbe és a felsőtestemet pedig motoros dzsekibe bújtatom, még ha ez nem kevés pénzbe is kerül.

loláb 2010.09.11. 10:48:33

@Uborka Ubulka: Hazsnált bukó: Egyrészt, hiába M-es a fejed, szinte biztosan nem ugyanolyan alakú, mint azé, akin a sisak volt, és akinek a fejére alakult, tehát valahol szorítani fog, valahol lötyög.

Másrészt, a karbon is, de a kompozit egészen biztosan öregszik. A sisakok kihordási ideje 5-6 év, annyi idő alatt az UV sugárzás annyira elöregíti az anyagot, hogy sokkal merevebb lesz, a dinamikus mechanikai igénybevételekre törik, hasad.

Harmadrészt, gusztus dolga, de én nem bírnám rászánni magam, hogy valaki után sisakor, cipőt felvegyek, még akkor sem, ha tudom, hogy ki van mosva. Egyszerűen zavar a tudat, hogy egy vadidegen feje, lába izzadt bele éveken keresztül.

Szóval, már akkor tényleg inkább a luisban, vagy a motorkiállításon vadásszon az ember valami akciós, kifutó sisakot, egy újkorában 50-60 ezres sisak simán kifogható 20 körül, vagy annak a néhány megbízható low budget márkának a termékei közül válasszon (MDS, uvex, grex, zeus), amiknek a listaára ekörül van.

sikisiki (törölt) 2010.09.11. 10:52:02

Én meg mindennap megnéztem az osztrák hirdetéseket, és kis idővel találtam egy Schubert felnyitható sisakot, kb 10 éves modellt, kicsit csúnya színben, kicsit retro, de tökéletes, 300Euro helyett 30Euro-t fizettem érte. Minden ruházat akad szezon végén akcióban, ha nem sürgős, érdemes kutatni.

loláb 2010.09.11. 10:53:00

@nagya21:
"az EU előirásainak ne feleljen meg"

Az EU előírás (a CE) annyi, hogy egy meghatározott mértékű ütést (talán 100N) 20 N-ra kell tompítani, anélkül, hogy a héj törne, vagy megrepedne.
A gagyi sisak ennyit tud, a jó sisak viszont ennek a többszörösét is elviseli törés nélkül. Mert valszeg nem csak 100N-os erőhatás fog érni egy esésnél. Szóval, ezeket az EU előírásokat nem kell annyira komolyan venni.

ekkerjoz 2010.09.11. 10:53:45

Nem értek egyet a 'szar, de olcsón' eszmével.
Ha kevés a pénzed, vegyél használt sisakot, protektoringet.
A profi sisak bélése mosható.
Csizmát újat lehet venni ebayn, egy eurótól.
Térd-lábszárvédő kell közúton a legkevésbé, bár ártani nem fog.

Suraki 2010.09.11. 10:54:03

Az esôruhás rész igazán hatásosan dobta fel ezt a kis gazdaságos cikket.:-)

hovarju 2010.09.11. 11:08:04

Papp Tibi ... ez a cikk nagyon gáz ...

A "miért kell a jó sisak" kérdést itt feljebb többen kitárgyalták, arra nme kívánok reflektálni. De.

Ami b@ssza a csőrömet, az ez a mondatod: márpedig a márkákat arra találták ki, hogy levegyék a hobbimotorosokat".

Hogy tudsz egy ilyen mondatot leírni? Azontúl, hogy durván általánosítasz, súlyosat tévedsz is.

Belegondoltál kicsit, hogyan is keletkezik egy márkás termék, és az árának milyen összetevői vannak?

Természetesen van olyan komponense, ami a "brand-name" "ára", de a legtöbb esetben, azt, hogy úgy mondjam, "kiérdemelte" a gyártó. Az eleddig megalkotott jó minőségű termnékeivel, és emiatti reputációjával.

Tudod Tibi, mi az az R&D? Magyarul K+F, azaz kutatás és fejlesztés? Na ennek a költsége is benne van a márkás sisak árában. Bezony.

A te lidlis sz@rod csak egy atomgyenge másolata egy neves gyártó akár sokmillió euró által kifejlesztett modelljének, ezerszer szarabb anyagokból, és olcsó, utánzott technológiával. Kívülről tényleg sisakra hasonlít.

A komoly gyártók éves költségvetésének meghatározó része az R&D, amit éves beszámolójukban fel is tüntetnek a részvényeseik számára! Ez ugyanis komoly referencia a termékeik és a technológiájuk minőségére.

Sajnos mióta az (ostoba) multik a drága pénzen kifejlesztett szuper termékeiket elvitték gyártatni Kínába, a hiperolcsó munkaerő (és az extraprofit) reményében, a jó kis kínaiak szépen lekoppintanak mindent, egy fillér fejlesztési költség nélkül, a legszarabb anyagokból.

Amit te, egységnyi fogyasztó látsz ebből, az az óriási árkülönbség az eredeti, és a másolat között. Persze, ezek után könnyű azt mondani (savanyú a szőlő?), hogy a drága cucc azért drága, hogy a szegény csóró magyar motorost levegyék.

Oké, a sok ál-brend divatcucc nem tartozik ide.

De azért ne általánosítsunk.

A jó név sokszor jó minőséget takar, és tudhatod, miért fizetsz többet. Aki meg nem akarja ezt a prémiumot kifizetni. az legalább ne ócsárolja, mert nincs rá pénze.

(Lásd "utálom a béemvét, audit, mercit, mert drága, pedig a szuzukim is elvisz ábólbébe" örök vita.)

SquareWire 2010.09.11. 11:08:44

@sikisiki: Azért egy 10 éves sisaknál már bőven fennáll az anyagfáradás veszélye, mint ahogy azt fentebb is írták többször. (még akkor is, ha soha nem volt használva)

biohazard 2010.09.11. 11:11:19

"If you have a 10$ head, wear a 10$ helmet"

Ha a többség véleményét vesszük figyelembe, akkor én vagyok a majom, amiért Shoeit vettem.

VOGAben 2010.09.11. 11:14:00

Olcsó olcsó, hát persze. De a semminél több. Kettő, motorbalesetben meghalt ismerősöm profi cuccban volt. Csak éppen kisteherrel meg mikrobusszal csattantak. Harmadik kollégájuk meg becsusszant egy parkolóba bekanyarodó kamion alá. Rajzoltak az aszfaltra a drága vérükkel. Egy szem fiuk voltak mind. A szüleik csak úgy repestek a boldogságtól! Személyes véleményem meg az, hogy amíg ennyi félvak cucukis, meg opel asztmás kacsázik az útjainkon, addig nem ülök komolyabb motorra semmi pénzért.

MaCS_70 2010.09.11. 11:36:47

Halihó!

Csatlakozom az előttem szólókhoz:

A Lidl/Aldi-vonalon kapható motoros cuccok kb. azt a minőségi színvonalat képviselik, mint amit egy, esetleg két árkategóriávl feljebb motorosboltban kapható termékek.
DE!
A sisakon nem szabad spórolni! Lehet, hogy ez az olcsó sisak többet nyújt, mint amit az ára alapján várni lehetne tóle, így városba akár jó is lehet, de ez ötvenes tempó felett már egyszerűen nem elég! Tényleg ez az a tétel, ahol spórolásnak nincs helye! (Különösen nem mernék nyitható sisakból márkátlant venni -- az állrész megbízható szilárdsága és zárhatósága a nagy tudomány!)

Komolyn sajnálom, hogy ez az anyag nyilvánosságra került.

Üdv: MaCS

soseleszekelső 2010.09.11. 11:36:56

Az a sisak elég gáz. A kilazuló csatjával az élen.
A német ebay tele van sosem, vagy néhányszor használt sisakokkal féláron. Én onnan vettem, nem bántam meg.

A nyári nadrágom és dzsekim is Shox, 20e körül volt mindkettő újonnan, tökéletesen szolgálnak (igaz nem régen, de a dzseki már két szezont kibírt és semmi baja). Mondjuk a protektorok mindkettőben harmatosak, a dzsekibe áttetem a télikabátba valókat. Amit tizenezerért vettem használtan a vaterán. Nem nagy szám, de arra az évi egy-két hónapra amíg kell, megteszi.
Térdvédőm egy ezressel volt drágább, de annyival jobb is.
Esőruhám munkaruha boltból 2500Ft.
Van még egy utcai nadrágra húzható őszi/téli nadrágom is. Az mondjuk márkás és drága volt, de praktikus, mert hipp-hopp lehet motorosból civillé vedleni.

min 2010.09.11. 11:39:13

@mmjr: képzeld, finanszírozható. ott nem 600%-os árréssel dolgoznak. Van egy törvény által előírt szabvány amit minimum tudni kell egy adott terméknek legyen az 10ezer vagy 200 ezer. kvázi biztonság terén kurvára nem ért annyival többet a drágább cucc. Max kidolgozottság, kezelhetőség, komfort.Tehát nem kell ez a sznob nézet.

'saztán? 2010.09.11. 11:41:24

"Azonban megfogadtam, hogy nem vagyok hajlandó név alapján vásárolni"

tulajdonképpen megtehetnéd, h normális dolgokat vegyél, de szándékosan nem teszed. mit is szoktak az ilyen emberre mondani? milyen rágó?

ha meggondolod magad, esetleg kezdj egy hjc kupakkal. annak jó az ár/érték aránya, a plexi sem drága hozzá, sem az arcpárna.

shamir 2010.09.11. 11:45:55

Jut eszembe Tibi! Ezen a tesztoldalon lecsekkolhatod mennyit is ér egy adott bukó valójában:

sharp.direct.gov.uk/

Márkák-és típus szerinti bontásban a legtöbb kapható bukó tesztelve van.

akos696 · www.focusauto.hu 2010.09.11. 11:47:27

Aminek meg kell történni, az úgyis megtörténik, tökmindegy mi van rajtad..... Azért a közérzetet javítja, és a motoros társak előtt is lehet kérkedni a drága és márkás cuccokkal. :)

@Papptibi: Ha nagy a bukó, húzz alá maszkot. A masz amúgy sem árt, mert nyáron abba izzadsz, nem a bukóba és csak be kell vágni a mosógépbe és kész is, a bukó tiszta marad. Nyáron is mindig hordom, remekül szívja az izzadságot. Ja és óv a szél és hideg ellen (a nyári nem annyira). Van a nyári 80 Ft-os és a téli 5-15e ig, ez hűvösben nagyon jó, bemegy a mellkashoz, nyakat nem éri a szél egyáltalán. A Lidlben volt 1500-ért szélálló nyakrésszel. Vettem is tartaléknak. Amúgy van 12ezres a vateráról 6 ért, 10 fok alatt sem fázik benne az arcom és a nyakam.

bekman · http://bekman.blog.hu/ 2010.09.11. 11:52:31

@loláb:
"...illetve az alkalmi utasoknak szoktam odaadni."

Mert ez aztán felelősségteljes cselekedet. Az utasnak meg mindegy mi van a fején, mi? Ki nem sz@rja le, ha szétfröccsen a feje! Remélni tudom csak, hogy inkább nem ülnek fel mögéd senki! És akkor kioktatod a P.T.-t hogy mekkora hülye? Ő legalább nem más fejére húzza fel...

Rengetegszer látom, amint a motoron ülő (általában csaj, tehát valszeg barátnő...), ül a csávó mögött egy bukóban(jobb esetben), rövidnadrágban, pólóban és strandpapucsban, míg a gavallér úriember full beöltözve... Mit számít, ha csajom esésnél ottmarad alapon... Felelős viselkedés...

GGG77 2010.09.11. 11:53:49

Nem értek a dologhoz, mivel nem motorozom.
De gondolom a legolcsóbb cucc is jobb, mint a bermuda-papucs-póló, amiben sok motorost látok nyaranta. Autópályán is láttam már ilyet, frankón kirázott a hideg.

Mondjuk inkább vennék márkás, használt cuccokat, mint olcsó újakat. Sisakból biztos.

Devil2 2010.09.11. 11:58:57

@shamir: Asszem elbeszélünk egymás mellett. Nem azt mondom, hogy ha túrára megy az ember, akkor ne öltözzön fel rendesen, de azért dolgozni eljárkálni én biztos nem mumifikálom el magam, teljes harci díszbe felöltözni meg levetkőzni esetemben tovább tart, mint maga az út. Nyáron meg 30 fokban, városban biztos nem rohasztom magamra a túracuccot. Nem igaz hogy nem köbcentifüggő egy esetleges baleset bekövetkezésének sansza. Ezt magad sem gondoltad komolyan. Ha egy 250-es van alattad, akkor nem fogsz annyit előzni, nem lesz benned akkora virtus hogy "megmutasd" másoknak mire vagy képes. Ha meg egy literes seggrakétán ülsz, akkor még le sem kell forgatnod a kettest, mikor már gyorsabban mész mint amennyivel a 250-es egyáltalán képes menni. Nagyobb motoron sokszor észre sem veszed hogy mennyivel dinamikusabban közlekedsz mint egy kicsivel, mert előbbi csuklóból kirázza azt a dinamikát amit a kicsi befosásközelben tud. Amit mondasz hogy ha 50-nel mész mindkettővel akkor ugyanaz a sansz a balesetre, ez igaz, na de mikor mész folyamatosan 50-nel, pláne öblösebb motorral? Az egyhengeres 650-esnek kínlódás az 50, harmadikban már hajlamos rángatni olyan alacsony a fordulat, kettesben meg nem fogom feleslegesen pörgetni, mert lezabálja a gatyámat.

lally 2010.09.11. 12:02:26

@Devil2: "pláne egy 250-esre, amivel azért nem nagyon vadul az ember (nem tud)" --nana, nem mindegy, hogy 250-sel vagy 650-sel esel wl 100-nál ???

kran72 2010.09.11. 12:09:36

Nem reklámozom de a netes magyar aukciós portálokon nagyon sokszor ki lehet fogni komoly cuccokat nevetségesen olcsón.

ymel 2010.09.11. 12:13:28

na, veszem a rovidgatyam meg a papucsot, megyek ki.
vietmotor.blog.hu

SquareWire 2010.09.11. 12:13:47

@akos696: A korrekt tanács az lenne, hogy ha nagy a bukó, cserélje le normális méretűre, mert egy esetleges esés során össze-vissza fog a fején csavarodni a sisak. Nem hiába hangsúlyozzák a megfelelő méret kiválasztásának fontosságát. Minden egyéb csak félmegoldás.

baowah · http://baowah.blog.hu 2010.09.11. 12:26:36

@shamir: a sharp teszt azert eleg ketseges dolog, nagyon furcsa vizsgalatok, eleg ad-hoc szagu helyenkent a dolog.

Tomchy 2010.09.11. 12:33:17

@nagya21: nekem a fent említett újabb kiadású sisakom van a Lidl-ből, én teljesen elégedett vagyok benne. Lehet azért, mert sokkal rosszabbra számítottam. Crivit SP-803Y névre hallgat, a gugli ismeri: www.google.hu/search?source=ig&hl=hu&rlz=1G1GGLQ_HUHU359&q=sp-803y&aq=f&aqi=g1&aql=&oq=&gs_rfai=

ommm 2010.09.11. 12:39:30

Látod, Tibor, neked - elméletileg - már régen halottnak kéne lenned, te pedig?! Hétfői értekezletre azért még jössz?

:D

2010.09.11. 12:40:49

a tepozar nekem is igy allt (zandona kneeguard) de egyszeruen kifuztem es atforgattam. nekem is az volt a bajom hogy nyaron szurta a labam. van meg egy jo megoldas mikor raakaszthato csattok vannak a tepozar meg csak a meret beallitasra valo.

shamir 2010.09.11. 12:45:20

@Devil2: Nem beszélünk el egymás mellett, tudom mire gondolsz. De szerintem felelőtlenül állsz a dologhoz. Ha motorra ülök, a legkisebb útra is teljes harci díszbe öltözöm mert okultam pályamenő haverom esetéből aki csak két sarokra ugrott volna le de nem ért oda mert nem adták meg neki az elsőbbséget. Egyedül a feje és a kezei nem sérültek mert azokat jó minőségű cuccok védték, de a hátára a seggéről raktak bőrt, mert a farmerdzseki semmit nem véd.
" Nyáron meg 30 fokban, városban biztos nem rohasztom magamra a túracuccot"
Erre csak annyit, hogy inkább izzadj mint vérezz.
"Nem igaz hogy nem köbcentifüggő egy esetleges baleset bekövetkezésének sansza. Ezt magad sem gondoltad komolyan."
De komolyan gondolom, ha nem te vagy a hibás, oly mindegy min ülsz, és ötvennel is lehet akkorát esni, hogy ottmaradsz. Mert visszatérve a pályamenő cimbire, aki pályán többször esett kétszáz felett majd elsétált a helyszínről, mert volt helye kicsúszni az esést, addig városban és közúton ott a rengeteg terepakadály (járdaszegély, korlátok, fák, többi közlekedésben részt vevő), és nem mindegy milyen sisakban csapod a fejed egy járdaszegélynek, milyen gerincvédőben esel a hátadra miután átbucskázol egy gépháztetőn, vagy milyen kesztyűben vészel át a kezed egy ostorcsapás-szerű odaverést. A virtus pedig nem köbcenti, hanem pilótafüggő, én pl. nem érzem, hogy úton-útfélen mindenkinek meg kell mutatnom milyen állat módjára húz a seggem alatt az 1.2-es blokk, elég a tudat, hogy megtehetném. Inkább a kisköbcentisekre jellemző a csakazértismegmutatomhogytudokéngyorsabbanismenni hozzáálás, lásd a legtöbb robogóst.

littlerock 2010.09.11. 12:46:30

@shamir: A bukókról: ki és mire használja??? aki pályán esik el, annak kell a profi, ha chopperrel 90-nel dőlsz el, ott már az ütés nem akkora, nem lesz nagy különbség a héj, és a belső szerkezet által elszenvedett igénybevételnek. Nem akarom a kínai bukók létjogosultságát kiemelni.

Ami tény: ha valami vacak van a fejeden, és elesel a robogóval, jó eséllyel nem törik szét a fejed, ha 30000-es kategóriából választunk bukót a 100-as közlekedő tempóhoz, vagy városba, az bőven elég kell hogy legyen, mert kamion ellen a 200000-es bukó sem véd, a menetzaj erőssége pedig másodrendű dolog. A hamis biztonságérzet pedig akkor alakulhat ki, ha az RR-max-xal (kínai) valaki egy robogónál nagyobb motorra fel mer ülni... én chopperezek, és egy Airoh sisak bőven megteszi...

Robis 2010.09.11. 12:46:55

@ommm: Miért, esett már el a gatyi szerkójában? Reméljük nem történik meg vele. Ommm Te motorozol?

littlerock 2010.09.11. 12:49:52

@shamir: hehe "Erre csak annyit, hogy inkább izzadj mint vérezz." ezt ugyanezekkel a szavakkal mondtam az ismerősöknek, amikor Budapesten 10km-ért teljes harci díszbe öltöztem... maximálisan egyetértek...

MaCS_70 2010.09.11. 12:52:11

@Devil2:

Halihó!

Mondhatnánk, hogy a Te hülyeséged = a Te bajod, de ha valaki elnéz egy jobbkezest amikor Te éppen nem akartál izzadni, a kórházi költségeidet, esetleg a rokkantnyugdíjadat a szolidaritási alapon összedobott kasszából fogják kifizetni.

Üdv: MaCS

littlerock 2010.09.11. 12:55:06

A magas árkategóriájú, pályára való sisakoknál amikor az ember 200-as tempóval csapja oda a fejét az aszfalthoz, oda kell a nagyon komoly ütéselnyelő réteg... Ezzel nem lehet vitatkozni, de azért amikor 50-es tempóval járdaszegélyt fog valaki, azon az előbb említett csúcstechnika sem segít... ott kb 1 cm-en lassul le az ember feje, és nem lesz puha a bukó belseje...

Robis 2010.09.11. 12:55:27

A használt sisakkal az a baj, hogy a felső bélés már össze van nyomódva, csökkent a csillapítási mértéke, ráadásul az alakja is eltérhet a fejedtől. Az öreg 5-10 éves bukók anyaga pedig már elöregedhetett. Sisakot azért legalább 5 évente illik cserélni.

acsa77 2010.09.11. 13:09:20

@Uborka Ubulka: a használt vásárlással teljesen igazad van. De a minőség már nem egyenesen attól függ, hogy kínai-e. Régen nem. Az érzékeny vásárlók számára az utolsó jelképes fázist mondjuk EU-ban csinálják, hogy rá lehessen tenni a címkét. Úgyhogy szerintem a gyártási hely témába ne menjünk bele, az egy nagyon bonyolult dolog. Én arra gondoltam, hogy német láncoknál is sok a gagyi a polcokon.

Mindazonáltal szívesen vásárolok németeknél bármit, pl. ebayen is, mert viszonylag szokatlan/ritka termékek lényegesen olcsóbbak ott, ill. egyáltalán elérhetőek. Nem akarják egy ritkább termékre rögtön rátenni egy wellness-masszázs árát 2x-3x drágábban adva azt.

Ami a biztonságot illeti, segít a reflektor, de nem sokat. Van sok más probléma, amin nem segít. A kínai/orosz bányászoknak is jobb a túlélési esélyük. Persze lehet, hogy pont te mész 1millió km-t baleset nélkül, és szex közben mész Peti elé. De lakásbiztosítást sem azért veszel, mert magadra akarod gyújtani a kérót, vagy mert el akarod áztatni az alsó szomszédot stb.

shamir 2010.09.11. 13:09:29

Egy még viszonylag szalonképes illusztráció a védőfelszerelés fontosságára:

www.onroad.hu/talaloskerdes/sokkolo-kep-vedoruha-nelkul-bukas-utan.html

Fiziqs (törölt) 2010.09.11. 13:12:00

Hát én nem vennék szart, amikor a testi épségemről van szó, de hát ez már nem az én dolgom.
De azért teljesen más, ha az ember szar műszaki cikket vesz a nappalba, szar háztartási gépet, vagy szar számítógépet.
Itt a tét a túlélés, ezen spórolni, hát, nemtörődömség, de végül is az már a felhasználó baja.

Újonnan 11 ezres bukót én maximum csak egy gyenge robogóra vennék fel, amivel maximum is csak 50-el robogok. Egyébként kuka.

Z o z ó 2010.09.11. 13:19:39

TIBI!

EZ KOMOLY,HOGY LEHOZTOK EGY ILYEN CIKKET???

A KÍNAI BUKÓ ADDIG JÓ AMÍG NEM ESEL BENNE,AZTÁN MAJD RÁ JÖSSZ HOGY MÉRT NEM SZABAD ILYEN KÍNAI S...T VENNI.TAVALY VOLT AKCIÓBA AGV GP1 20ÉRT,AZ SE LEHET VALAMI HŰHA,DE LEGALÁBB VÉD!

JA IGEN!A TANKTÁSKA!

AZ A KÉT CSATOS CUCC AZÉRT VAN RAJTA HOGY KIKÖSD A KORMÁNYHOZ (PERSZE ÚGY HOGY NE AKADÁLYOZZA A KORMÁNY MOZGATÁSÁT),MAJD HA EGYSZER VÉLETLEN LEESIK RÁJÖSSZ HOGY MÉRT.

Z o z ó 2010.09.11. 13:23:02

@ommm: Majd ha egyszer elesik -(ne legyen ilyen!)- ilyen minőségi védőcuccba,majd utána poénkodjatok.

dtk74 2010.09.11. 13:26:13

Először egy Airoh sisakot vettem, a második szezonra teljes KO lett, okultam, az új egy Shoei 1000 lett. Az első kabátom az első szezonban szétnyúlt, kopott, valami noname bőr cucc majd 50-ért, okultam, vettem egy Icon Skull-t, 3 éve bírja. Az olcsó csizma 3 hónapot bírt, a drága már két szezont futott, közte egy balesettel, és egyben van. Sorolhatnám még, de a lényeg az, hogy rendszeres használatban a drága és jó tovább bírja, többszörösen, és végig többet nyújt mint az olcsó amit cserélgetsz.

Z o z ó 2010.09.11. 13:28:14

@Z o z ó: am azért írtam nagybetűvel hogy mindenképpen észre vedd,és elolvasd.Ja igen és fontold meg,legalább a bukót.

muz 2010.09.11. 13:28:34

@Uborka Ubulka:

Szóval te jössz velem szemben állandóan refivel.
Hülye gyerek majd azért foglak eltaposni mert nem látok a lámpádtól.
Mielőtt hisztibe törnél ki a gyaloglás és a kamion között mindennel közlekedek(tem).

Z o z ó 2010.09.11. 13:30:11

@muz: Én se szeretem ha egy motoros refivel jön.(motorozom és autózom)

muz 2010.09.11. 13:31:28

@littlerock:

"ha chopperrel 90-nel dőlsz el, ott már az ütés nem akkora, nem lesz nagy különbség a héj, és a belső szerkezet által elszenvedett igénybevételnek."

Hát vazze 90-el mondjuk nem eldől az ember és ugyan nem kívánom neked de ha egyszer ilyen sebességnél odabaszod magad rájössz,hogy rohadt nagyot koppan az ember feje:-)

Zoard 2010.09.11. 13:33:46

Kedves Paptibi, és TotalBike!
megdöbbent az a felelőtlenség aminek itt hangot és teret adtok. Nem tudom milyen motoros multal rendelkezel kedves Tibi, de remélem lesz még lehetősséged felülbírálni a döntésedet és nem halsz bele az első esésbe. Az egész cikk azt sugallja, hogy a ostoba mindenki aki felöltözik a városba és rendes dolgokat használ, mivel ezt olcsón is meg lehet úszni.
Arról már nem is beszélve, hogy a motoros tudásod óriási lehet, gondolom meg sem fordult a feledben hogy egy motorvezetési tréningre is el lehetne menni, mivel az is csak pénzkidobás, hiszen papírod van róla hogy "tudsz" motorozni....
Akkor nézzük az védelmedet:
1. Sisak, "Persze a profik vegyenek jobbat". Szerintem az első ütésnél eltörik a zárszerkezet és és az egész felnyitható rész elrepül, ekkor fogsz belenézni az autó karosszériájába, vagy orral tompítani az aszfalton.
2.Kesztyű. Kérlek húzd fel és fordulatból a kézfejedet verd oda a falnak aszfaltnak ahogy csak bírod. (hidd el sokkal nagyobb ütést fog kapni egy eséskor). Szerintem egyből le fogod cserélni. Ez inkább autóvezetéshez való....
3. Csak a városban motorozom nem kell túrafelszerelés... Ha te mész 50-el (amit nem nagyon hiszek el mivel a segédmotorosok is legalább 70-es mennek, egy 250-es meg legalább 80-al, és egy másik szabályosan közlekedő autó meg 50-el az már 100 feletti sebességgel történő találkozás. Az autósnak ott van a több mint 1 tonnás kasznija, közted meg közte csak a olcsó és szar felszerelésed. Lehet hogy nem ér sokat az élted és az egészséged, de ezért ennél biztosan többet.
4. Sajnos nem a motorozáshoz kell felöltöznünk, hanem az eséshez, vagy a balesethez kinek hogyan tetszik jobban, ezért a sok ruha feleslegesnek tűnik, de mivel én nem tartozom a jósok közé nem tudom a kellemetlen események sorát befolyásolni. A városban hidd el a többi közlekedő számossága miatt, sokkal nagyobb valószínűséggel következik mivel több a veszélyforrás. Szóval pont a városban kellene jobban védekezniük és felöltözniük a motorosoknak.
5. A védőfelszerelést a motorozás részének kell(ene) tekinteni mint a benzint. Miért nem inkább ütközőt teszel a gázkarhoz akkor kevesebbet fogyasztana és azon is tudsz spórolni.

Mégis van egy jobb ötletem ezzel a mentalitással vegyél egy bicajt! Keveset fogyaszt, és ahhoz lehet csak igazán olcsó kesztyűket meg bukót venni, ha igazán ügyes vagy szerintem a kínai piacon 2 ezerből megoldhatod....

littlerock 2010.09.11. 13:36:45

@dtk74: nem tudom milyen volt az Airoh sisakod, de én már három éve használom az enyémet, és azon kívül, hogy a borostámtól kicsit bolyhos a párna, teljesen tökéletes. nem nyöszörög, nem karcolódik ok nélkül, jó a szellőzés... esni még nem estem vele, remélem nem is fogok, de 33000 huf-ért szerintem teljesen jó volt...

Pollen · http://indafoto.hu/pollen 2010.09.11. 13:39:24

Szerencsére kevés olyan spórolós, igénytelen motoros van mint te.
Egyébként a Lidl fizetett neked ezért, vagy tényleg ennyire hü**e vagy?

Persepolis 2010.09.11. 13:44:06

Nekem Aldi-s gerincprotektorom van, és a márkája szerint árulják német motorosboltokban dupla annyiért, mint amennyibe az Aldiba került. Teljesen jó, nyílván nincs mögötte annyi K+F , mint a Dainese mögött, de használható, és biztos vagyok benne, hogy legalább olyan biztonságos, mint 20 ezrekkel drágább társa.

littlerock 2010.09.11. 13:44:17

@muz: nos egy barátom esett be az árokba egy Probiker sisakban annó volt kb 26000 huf még ugye euróban fizetve... nos a bukóról letört a szellőző, és kész. ( a held kabát a felületkezelés után mint az új, persze egy kulccsont az eltört, és mentő vitte el a srácot )Az a sisak kiszolgálta a magáét... Nem törött szét, de csúnyán karcos lett. Eltette emlékbe. Azóta vett egy C1-est brutális akcióban kb 50-60000-ért, de csak a név miatt...

Én csak annyit akartam mondani, hogy egy ilyen esetben elég lehet ez a szintű védelem is. Nem biztos, hogy kisebb lenne az ütés egy 200000-huf-os sisakban, nem mellékesen ugye egy sisak egyszer koppan, utána jó lesz a garázsban emléknek...

littlerock 2010.09.11. 13:55:42

A cikk írójának védelmében: a címet is olvassátok, vagy csak a cikket?

Amúgy az esőruha tekintetében még meg is állja a helyét a Lidl-es dolog...

Más: ha szeretném a barátnőmet rávenni a motorozásra, de egyáltalán nem biztos, hogy meg fog tetszeni neki a hangos, dülöngélős, aszfalthibákon nagyot pattanós közlekedési eszköz, akkor ki és mit javasol, mert kölcsöncuccokat nem tudok szerezni, illetve a mások által teleizzadt dolgokat én sem szeretem felhúzni... de ugye 100000-eket egy-két alkalomra befektetni elég húzós dolog. Amit megveszek, azt jó esetben 60%-os áron tudom eladni, ha mégse kell neki... Erre nem lenne rossz, még a lidlis bukó sem... (itt ugye nem a kétszázzal döntöm a kanyarban - szintű próbaútra gondolok...)

Zoard 2010.09.11. 14:14:00

Egy utolsó szösszenet még a felszereléshez, a címet is olvastam, de itt a sz*rnak nincs létjogosultsága mivel, az életed meg az egészséged a tét.

A fizika szerint egy motoros 50 km/h-ás sebességről kb 10-12 méter alatt áll meg, ha nagyon jól tud fékezni (ha nem 20-30m) ehhez jön még a reakcióideje alatt megtett út ami ismét 10m (ekkor 1sec alatt van a reakcióideje). Tehát az elsőbbséget meg nem adó autó kifékezéséhez legalább 20-25m hely kell, ha helyén a szíved és az tudásod. Minden másra ott a rajtad lévő védelem.

Littlerock. Lehet ezeket kölcsönözni is, nézz körbe a neten
pl : v2.hu/hu/node/12.

Meg vannak jó tisztító habok bukóra, illetve anyagsapka amit a fejedre húzhatsz a kölcsönbukó alá, hogy higénikusabb legyen...

Pollen · http://indafoto.hu/pollen 2010.09.11. 14:19:51

@littlerock: "de ugye 100000-eket egy-két alkalomra befektetni elég húzós dolog. Amit megveszek, azt jó esetben 60%-os áron tudom eladni, ha mégse kell neki..."

Értem én, hogy spórolni szeretnél, de hidd el jobb bukni pár 10ezret mint egy életet. Inkább este takard be a barátnőd a takaróval, mint az út szélén a fekete zsákkal. És hiába mondod, hogy nem mész 200-al, én nem ismerek olyan motorost aki még nem nézte meg mit tud a gépe.
De ha esetleg lajhár vérű vagy, akkor is neked mehet egy mamika az 1.0-ás suzukiával. Ráadásul más életével játszol, saját részre gondolom biztonságos cuccokat veszel, de a csajodnak jó a Lidlis szar is. Ne legyél Papp Tibi!

Atesz1987 2010.09.11. 14:21:04

OFF

Papp Tibi ismét alkotott. Talán el kellene gondolkodni, hogy ha egy cikk írót ilyen sűrűn ér kritika, akkor nem a közösség tagjai a hülyék... Csikóst pl nem emlékszem, hogy kritálták volna, pedig milyen hosszú cikkeket ír. Lenne támadási felület bőven...

ON

A témához. Egyszer belém jöttek hátulról fő úton, viszonylag nagy sebességgel. Nem különösebben érdekes eset, nem jelentős anyagi kárral. Meg kellett állnom egy leforduló autó mögött, eltekertem a kormányt jobbra, hátha nem tudnak megállni mögöttem, és már hallottam is a csikorgást. A mögöttem felhangzó fékcsikorgás, a tükörbe nézés és az ütközés előtti néhány századmásodperc alatt volt ideje végigfutni az agyamon a "Na bazdmeg... Belém jön?" és a "Fasza lesz, ha belém jön, nekem meg két héten belül beszámolnák az új autómba a már korábban felértékelt autót. Örülni fognak nekem." gondolatoknak. Viszonylag sokat autózom (40-50 ezer km/év), tudom, hogy valahol vár rám egy újabb hasonló eset. Én is elnyomhatok valamit, meg a másik is, akármennyire óvatos vagyok. Örök félelmem, hogy egyszer majd valamelyik kanyarból két autó fog kijönni egymás mellett velem szemben. Sok féleképpen lehet vétlenül elpatkolni közúton, de úgy gondolom, hogy ez a leglehetetlenebb, legmorbidabb módja a közúti elhalálozásnak. Mióta ez az esetem volt, beleszuggeráltam magamba, hogy ha eljön a döntő pillanat, a biztos frontális ütközés helyett inkább az árkot válasszam. Tudom, nem könnyű, és nem is így működik a dolog, mivel ilyenkor az isten tudja mi futhat át az ember agyán. Nekem ezért van mindig napján feladva a casco, ezért van biztonságos autóm, és ezért közlekedek mindig normális sebességgel, hogy mikor menni kell, akkor ne habozzak az árokba irányítani az autót... Elég morbid felfogás, de inkább döglök meg az árokban, és menjen tovább a két vétkes, mint a biztos halál a frontális ütközéssel. Ugyanez igaz a motoros felszerelésre is. Lehet, hogy pont a biztonságosnak vélt, drága ruha tudata segít a motorosnak abban, hogy a kisebbik rosszat válassza. Ezekkel a sebességekkel, amikkel manapság közlekedünk, nincs idő habozni. A gyengébbek kedvéért, akik a példa boncolgatásával keresnének fogást a elméleten: Ez csak egy példa. Annyit akartam mondani, hogy egy csomó ilyen "önvédelmi mechanizmust" alkalmazunk nap mint nap, rutinból, amit észre sem veszünk. Ezekre a beidegződésekre, ösztönös cselekvésekre nem árt oda figyelni, és tudatosan formálni őket, mert életet menthet. A rossz szokás pedig akár ölhet is.

shamir 2010.09.11. 14:21:18

@littlerock:

Itt kölcsönözhetsz bukót:

www.bermotorok.hu/dijak.html

Ha pedig ráérez a hölgy, itt láttam jó minőségű használt ruhákat is:

www.colopmuvek.hu/

Balint Gyuri bacsi 2010.09.11. 14:36:14

Nekem is lindlis a bukosisakom. Az all nelkulit vettem a mobilra 6 ezerert. Meg vagyok vele elegedve.
(Nem tudom, h zajos-e mert meg nem volt sisakom elotte. Szerintem igen de en ugyse megyek gyorsan.)

Dipshit 2010.09.11. 14:48:29

@littlerock:

Ha veszel egy M-es bukót, az kis túlzással bárkire jó lesz akit vinni akarsz, kesztyű szintén.. ezek nem 100ezres tételek..esetleg még egy protektor inget alighasználtan 10ezerért.. és máris biztonságban van a barátnőd, vagy aki éppen felpattant mögéd.

Vagy megveszel mindent a bnőd méretére..és ha nem tetszik neki keresel egy ugyan olyan méretű csajt.. xD

Dipshit 2010.09.11. 14:53:24

..a kínai sisak az majdnem öngyilkosság kategória. 25-30ezer forint körül már bőséges választék van normális minőségű sisakokból, nem hiszem hogy ezen kéne spórolni. Városi motorozáshoz meg szerintem elengedhetetlen a gerincvédő is.. nem szívesen csúsznék fel padkára nélküle..

Mercel 2010.09.11. 14:59:04

Hello!

A sisakkal kapcsolatban egyetértek a pár kétkedővel - valóban megért volna talán többet is.
Mindazonáltal kétélű dolog ez. Ha ennyi pénze volt akkor ennyi pénze volt.
Nyilván nem tud annyit a sisak mint mondjuk egy 100 rugós Nolan - De valószínüleg tud annyit mint a 30 rugós Nolan..
A szerző is erre próbált rávilágítani.
A semminél pedig tutira jobb. Ez 1000%.
Amúgy sem a LIDL-t sem az Aldit nem akarom felértékelni, de akár kínai a cucc akár nem, azért az atomgagyi dolgokat nem hozzák be.
Amúgy amikor megvettem a DT Yamahát erősen csak és kizárólag Anyámra gondolva mentem be bukósisakot vásárolni - ha jól emlékszem akkor (kb. 98-ban) volt 26 ezer forint.
Ismert alsós márka volt (Később egy Bud Spencer filmben láttam ugyanazt a márkát - a film ugye kb. 75-85 közötti lehetett:D)
De azt, hogy mennyire véd rögtön másnap megtapasztaltam mikor az enduro-t nem ismerve megcsúsztam a Bécsi úton és úgy be.....tam a fejem csúszás közben egy villanyoszlopba, hogy sisak ide vagy oda de csúnya agyrászkódást kaptam.
Olcsó volt az akkori viszonyok között, de megmentette az életem.
Ha százezres sisak van rajtam lehet, hogy nem kapok agyrászkódást sem - De ha nem veszem meg mert majd inkább egy jobbat később, akkor nem biztos, hogy megélem a napot mire összejön a pénz a százezresre..
Tanulság? Ha van pénzed vedd meg az elérhető legjobbat - Ha csóró vagy, akkor pedig bármit ami kicsit is véd, és azért az atomgagyi felett van.

"Frigyes"

loláb 2010.09.11. 15:05:04

@bekman:
Tudod, mit jelent, az, hogy ALKALMI utas?
Az, akit egyszer-egyszer viszek el. Ha el akar velem jönni, akkor van egy tartalék bukóm, amit oda tudok neki adni.
Ennyi a szerepe, összesen 3 embernek a fején volt eddig, kb fél órára.

Nem UTAS bukót mondtam, mert a rendszeres utasaimnak szokott lenni SAJÁT, normális sisakjuk, meg normális felszerelésük.
Van egy tartalék sisakom, meg kabátom ha kell valakinek, akkor odaadom.

Sajnálom, hogy nem sikerült megfelelnem a sztereotípiáidnak.

Bazsi(HUN) 2010.09.11. 15:09:55

@loláb: Hát nem tudom... én inkább odaadom az én jó bukómat, és felveszem a sz@rt mintsemhogy az utasommal történjen valami! Volt már rá példa. Alkalmi/tartós utastól függetlenül. Végül is ő lényegében rám bízza az életét. Ennyit bőven megérdemel.

2010.09.11. 15:17:54

Jó cikk, a bukósisakot kivéve! Azon senki ne spóroljon, mert nagyon elszomorító látvány életerős srácokat a trauma-koponyaosztályon látni csövekre kötve. Agysérülés, kóma.

l4ller 2010.09.11. 15:24:07

a sok összevásárolt sz@r megvételével a sisakon kívül egyetértek. ha nincs pénzed ne költsél 100 ezret egy bőrdzsekire, a 20 ezres shox ugyanolyan jó, ha nem jobb. DE: kínai lidis sisak?!?! hááááát ha legközelebb motorra ülsz barátom, búcsúzz el az okos és szép feleségedtől, mert ha azzal a fejeden elesel/elütnek, fikarcnyi esélyes sincs a túlélésre...
legalább erre az egyre áldozz egy picit többet, hiszen a fejedből élsz.

nehogymárne 2010.09.11. 16:02:43

Kedves emberek,

engem rettentő boldogsággal tölt el, hogy a felelősséggel beöltözők és sisakot választók ilyen hangosak, és nagy többségben vannak. Nemsokára már nem csak a sisak kérdést pártolják ennyien, de csizmára, kesztyűre is odafigyelnek, és ez mindenkinek jó lesz.

Sanda gyanúm, hogy ez a cikk sokkal hatásosabbra sikerült így, mintha a legújeabb arai sisakkal dicsekedett volna el a szerző.

littlerock 2010.09.11. 17:07:55

@Dipshit: HEHE :)))

Az az igazság, hogy rosszul fogalmaztam:
már menyasszony a hölgy, csak a megszokás még mindig a rosszat íratja velem...

Amúgy az "alkalmi" biztonságról hasonlóan gondolkodunk, a bukókölcsönzés ötletét, pedig hálásan köszönöm az előtted szólónak...

Szóval a hölgy csere remélem elmarad, más kérdés, hogy kicsinyelli a Virgácsomat :) - ez jó, de ne értsétek félre!!!

Szóval egy nagyobbra lehet szívesebben ülne fel ... (tudjátok mit? gondoljatok amit akartok :)) ) - de ugye a csere anyagilag nehezen kivitelezhető, mert jó esetben jövőre esküvő, aztán pár év múlva gyerek, autó csere nagyobbra, újabbra, illetve a saját lakás se lenne rossz... annak is örülni fogok, ha a mostani Virgácsom megmarad...

Amúgy a tartós dolgokra nem félek áldozni, és szerencsére most még tudok is. csak a karikagyűrű volt 2 kiló... a köveset inkább nem is említem... Szóval ha kellene neki a motoros ruházat akkor ha vajas-kenyéren élek fél évig, akkor is normálisat kap...

Saját cuccok: Airoh Jet55s sisak, Probiker fullprotektoros kesztyű Honvédségi új bakancs egy BF kordura fullprot-os nadrág vesevédővel , Louis 70 "Brisbane" fullprot-os bőrkabát - nacival összezippzárazva. A térdeimre még trérdmelegítőt szoktam húzni, mert érzékenyek a hidegre... Ez talán elég lesz egy chopperre. Itt megjegyezném, hogy a ruhák előbb megvoltak, mint a motor, illetve a jogsit is már ezekben csináltam

megszaLott · http://img23.imageshack.us/img23/6862/25ih.jpg 2010.09.11. 17:25:30

Szerintem városba bőven elég, amit vettél. Nekem viszont teljesen más a felfogásom. Én mindig megnézem, hogy 4-5 évvel ezelőtt mi volt a csúcskategória, és olyant cuccot veszek használtan. Árban egy kicsit több az új gagyinál, de szerintem megéri.
Így lett a bukóm pl. Shoei XR 1000:
www.fc-moto.de/epages/fcm.sf/?ObjectPath=/Shops/10207048/Products/SHOEI-XR1000/SubProducts/SHOEI-XR1000-0009&ViewAction=ViewProductViaPortal&Locale=en_US&Currency=USD

'saztán? 2010.09.11. 17:35:01

majd papptibi jön és jól megmondja, h félre lett értelmezve az írása. legalábbis gondolom, h törödik az olvasóival.

Pollen · http://indafoto.hu/pollen 2010.09.11. 17:49:09

@kill-r: Szerintem jobb hogy kussol, ezt a szart nem tudja megmagyarázni. De ha megpróbálja, akkor az még nagyobb gáz.
A lassan megyek, figyelek, csak városban, kicsi a motorom, ennyi pénzem volt csak gyenge magyarázat. Én azt mondom páncél előbb legyen mint ló. Sokan úgy vesznek gépet, hogy van 5kilóm megveszem a kötelező szarokat meg kispórolom az első fizuból. 70-80ezerből normálisan felöltözöl, ha nincs sok pénzed. Ha ennyi sincs rá, akkor meg nem kell motorozni.

toncsi64 2010.09.11. 18:01:49

Én nem kritizálom a Tibit, mert osztom azt a véleményt, hogy ez is több mint amit egy-két motorostársunk magára rak :( Engem inkább az "arányok" zavarnak egy kicsit. Az a 23 ezres dzseki pl. szart sem ér, ráadásul hihetetlenül ki van centizve mikor használható egyáltalán. A kesztyűről sem tudnék szuperlatívuszokat írni ezért az árért. Persze ezek magánügyek de én biztosan vettem volna inkább egy jó minőségü bukót akár a magyar, akár a külföldi aukciós oldalak egyikén. Ami pedig a ruházatot illeti ugyanezen forrásokon végképp fillerekért van minden és ott meg végképp nem számít, hogy új vagy használt, feltéve hogy sérülésmentes...:)

littlerock 2010.09.11. 18:16:02

Srácok! Teljesen helyes az a nézet, hogy normális cuccokat kell venni (bár a ki tud drágábbat versenybe bolond aki beszáll), de ha azt nézzük, hogy vannak nagy értékű motoron felelőtlen barmok strandpapuccsal és tangát kilógató csajjal a kakasülőn, akkor ennek a cikknek egyetlen üzenete lehet:

Kedves felelőtlen barmok, legalább ezt vegyétek meg, legalább legyen rajtatok valami, mert egyetlen bogár 60-70 között is kék foltot tud ejteni, vagy feltépi a bőrt... nem is beszélve arról, ha az e miatti ijedtségtől eldobja a vasat a műmájer hülyegyerek... aztán lehet a formás popsit egy életre siratni... tehát, legalább ennyit vegyen meg valaki... jó esetben onnantól elkezd feljebb váltani a minőség tekintetében...

Imperial 1969 2010.09.11. 18:52:15

A kovetkezo cikked, mirol fog szolni ? Hol lehet olcso mu vegtagokat vasarolni ? Hol kaphatsz legtobbet a vesedert vagy az alig hasznalt tudodert ?

Swind 2010.09.11. 19:15:46

Ha pénz nem számít, mik a legjobb bukók? Írjatok párat pls.

'saztán? 2010.09.11. 19:17:44

néha úgy érzem direkt cukkolnak minket, mert ha balhé van, akkor garantált a magas oldalletöltés... a mesébe illő kunio sztorija után számomra ez egy szinvonaltalan akármi. igaz, itt is összefogtunk, mert les(z)avaztuk a kínai technikát. ki így, ki úgy.

'saztán? 2010.09.11. 19:23:29

@Swind: schuberth, shoei, arai talán (tovább nem sorolom). mindegyik kapható 100e ft alatt is (arai nem biztos). nem csak attól jó egy sisak, h megvéd egy esetleges bukásnál, hanem csendes, kényelmes, jól szellőzik, a bélése évekig tartja a minőségét (nem nyúlik ki), stb.

bandika71 2010.09.11. 19:24:02

mmjr-nek adok igazat !
Tibi neked csak ennyit er a fejed ? Nekem az olcso szarokkal eddig csak rossz tapasztalatom volt. Van egy amerikai mondas :
you get what you paid for !!! Azt kapod amiert fizetsz.Erdekes ,h tolunk nyugatra ebben is tanulekonyabbak , nem szeretnek tobbszor vasarolni a szar ugyanis a szemetben landol.Talan a nemetek a kivetelek akiknek mindegy csak passzoljon es ne omoljon be a viz.
Akik kicsit is adnak magukra azokon meg Lildis cuccot veletlenul se lattam... Erdekes ,h Olaszorszagban vagy Spanyolorszagban a Lidl nem is arul ilyeneket, ha van egyaltalan...

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.09.11. 19:36:01

Nekem a motorom nem ér annyit, mint egyes emberek sisakja.

Kiskoromban, mikor motorozni kezdtünk, még nem is volt kötelező a sisak (meg a gyerekülés sem), nem is hordtuk.
Ismeretségi körömben nem is lett soha senkinek baja (kisváros, gyér forgalom).

Aztán nemrég vettem egy ETZ-t. Meg bukót, kesztyűt.

Páran le fognak hülyézni, de megmondom őszintén, hogy a nyári melegben imádok pólóban motorozni.

Tudom, hogy addig fogom szeretni, amíg egyszer a seggemről kell majd lenyúzni a bőrt, hogy a karomra is jusson, de ha szkafanderben kellene motoroznom, akkor inkább nem motoroznék.

Ettől függetlenül télen összespórolok egy jóféle protektoringre, meg lábprotektorra, meg egy jó motoros lábbelire, a következő szezont már ezek birtokában szeretném kezdeni.

Ugyanis megtörtént az első lecke. A lábam beszorult a talaj és a lábtartó közé, rendesen meghúzva azt.

Nem akarom megvárni a többi leckét.
De mivel nem vagyok gazdag ember (tudom, akkor ne motorozzak, meg szarhatnék egy sünt is), gazdaságosan kell megoldanom a kérdést.

Aukciós oldalakat figyelgetek, szerintem nem túl drágán egész jól fel lehet öltözni.

'saztán? 2010.09.11. 19:50:28

@Swind: majd biztos igazolnak még mások is (vagy éppenséggel cáfolnak), de ezekben a márkákban is az van, mint a motoroknál: mindenki a sajátjára esküszik. én majd veszek ezek közül valamilyet, és mégjobban ajánlom majd. :)

akos696 · www.focusauto.hu 2010.09.11. 19:54:24

@muz: Ha téged egy darab refi fényes nappal elvakít, akkor nem kéne volánhoz ülnöd. Én is, mint már többször kifejtettem, gyakran használom nappal a refit és számtalanszor mentette már meg talán az életemet is. A többi nem érdekel. Csak azt vakítja, aki egyenesen bele néz hosszú percekig. Amúgy lehet próbálkozni az eltaposással, ha összejön a nászéjszakádat a dutyiban töltöd, ha nem, Isten irgalmazzon neked....

Ha a deffenzív, körültekintő vezetés működne mo-n akkor nem lenne szükség refis trükkökre. Ezzel is csak a saját életemet védem, nem mással akarok direkt kibaszni. Ennyi.

goyamaduer 2010.09.11. 20:04:08

Nem értek egyet azzal, hogy "ha nincs 70-80 ezred felöltözni, ne motorozz". Miért, a 10-20 évvel ezelőtti simsonos - etézés bagázsnak mije volt? Pévécé bőrdzsekije kiskőrösi sisakkal...És döntő többségük vélhetően ma is él. Babettával is lehet akkorát esni, mint egy ló - és bele lehet halni egy egyszerű biciklis perecbe is. Akinek van pénze drága cuccra, vegye meg - jó dolog a biztonság, de garanciát sajnos az sem jelent a túlélésre. Másfelől alkalmasint egy 7000Ft-os ultragagyi sisak is menthet életet.Ez a cikk inkább arról szól, hogy a "márkás" cuccok alsó kategóriája nem biztos, hogy jobb is - és senkit nem buzdít arra, hogy ne vegyen tisztességes felszerelést. Inkább az a mottója, hogy ha csak erre van pénzed, ne akarj vagizni, mert a kicsit többért nem biztos, hogy valóban többet kapsz.
Szerintem a legtöbbet az segít, ha mindannyian megpróbálunk a lehető legfelelősségteljesebben közlekedni - és odafigyelni egymásra. A legtöbb baleset a szabályok áthágásából és figyelmetlenségből adódik - és a szemből jövő szabálytalan előzőtől vagy a lerepülő vascsőtől sajnos nem véd meg a 140ezres sisak sem.

'saztán? 2010.09.11. 20:24:42

@goyamaduer: kb te vagy az egyedüli, aki így értelmezi az írást. ha papptibi helyeselni fog, akkor legközelebb úgy fogalmazzon, h a "buta" motoros se értse félre.

a régi időkkel meg marha nagy butaság példálozni. az mz-s korszakokban 20 lóerőkről volt szó olyan forgalom mellett, ami manapság csak ünnep- és vasárnapokon van. a kőbalta már elavult.

pákozdy 2010.09.11. 20:27:08

Akinek van pénze drágára, azt vegye. Ha nincs, vegyen olcsót. Inkább, mint klottgatya-strandpapucs és 10 éves bizonytalan előéletű Schubert...

pákozdy 2010.09.11. 20:28:07

Én mondjuk a sisakon nem spórolnék, ha egy motort meg tudtam venni....

Zoard 2010.09.11. 20:36:56

Egy két komment ügyében szeretnék érdeklődni. Mit is jelent az örüljünk hogy legalább ilyent vett? A bukósiak kötelező felszereltség mint a fék... És nem mentség, hogy csak erre volt pénz. (nem is a csúcskategóriát kell venni van jó minőség megfizethető áron is de az az itt említettnek legalább a 3x-osa)

Ha műszaki hibás a motor mondjuk, nincs féke, akkor motorozzon mivel a javítással is csak spórol? Akinek nem drága az élete tegye, azonban NE OSSZA CÍMOLDALAS CIKKBEN AZ ÉSZT egy sokak által olvasott oldalon.

Ha csak egy ostoba 17-18 éves emberke elrohan és vesz ilyen szar felszerelést majd felül ész nélkül a tudásához képest nagy motorra akkor remélem büszke leszel magadra TIBI, és remélem az Index is!

Végül pedig nemcsak az ETZ-s Simsonos, Babettás csoport volt lényegesen kisebb hanem az autós társadalom mérete, valamint a motorok ereje is.

butatót 2010.09.11. 20:40:40

@akos696:
A refi szerintem is fontos. Ha velem szembe jön egy refis motoros, én is rögtön felkapcsolom az enyéimet (4db), ezzel barátságosan jelezve, hogy "Ne félj, öreg, látlak, mehetsz nyugodtan".

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2010.09.11. 20:48:14

@Mercel: "agyrászkódást" 2x is?
???

rásszad, rásszad...

(bocs mindenkitől)

Papptibi mikor reagál már?

Tomchy 2010.09.11. 20:54:58

@Zoard:
Helló!

Egy dolgot benéztél: "gondolom meg sem fordult a feledben hogy egy motorvezetési tréningre is el lehetne menni, mivel az is csak pénzkidobás"

totalbike.hu/magazin/2010/05/13/jobb_tudni_hogy_mit_nem_tudsz/

butatót 2010.09.11. 21:01:55

@hovarju:
A márkás cuccok embertelen árát a kutatás-fejlesztéssel magyarázni szerintem naivitás, de ezt írta már más is.
Jó példa a gyerekülés kérdése, amiről hasonlóan parázs viták mentek itt és más fórumokon is. A fő érv mindig az, hogy a "gyerekem élete többet ér, mint hogy szar ülést vegyek". Ezzel teljesen egyet is értek. Csak a különböző biztonsági teszteken nem egy nagy márka 150-200 ezres típusai elvéreztek (be is vontak nem egyet), közben meg a no-name "teszkós" (meg a többi diszkontláncban forgalmazott) 10-15 ezres darabok megfeleltek. Akkor most hogy is van ez a kutatással meg a fejlesztéssel?

papptibi 2010.09.11. 21:11:54

@scheerti: mail ment az indás profilod mailcímére.
@mmjr:
"Milyen kísérleti laboratóriummal bír? Hogyan fejleszti az anyagokat? Szerinted milyen szintű minőség ellenőrzés folyik a gyárban? Szerinted, 14 000 Ft-ból ez finanszírozható? Érdekes, hogy kesztyűért kiadsz 7000 Ft-ot, és a sisakért, meg csak 14 000-et."
Egy dolgot nem írtam bele a posztba. Először is, ami a sisakkérdést illeti, ez alapvetően pótsisaknak lett vásárolva - ezért is írtam bele a kronológiába, hogy még a motor előtt vettem, amikor még el sem dőlt, hogy fogok venni valamit.
Persze, amikor már megvolt a motor, kiderült, hogy mennyi minden kell még, és úgy döntöttem, hogy egyelőre ez marad.
De. Papptibi azért alapos ember, és utánaolvas dolgoknak. A sisakok forgalomba hozatalához Európában teljesíteni kell ez ECE 22/05 szabványt. Ezt jelzi, hogy benne van az E-jel. Sőt, a Lidl sisak esetében azt is megnéztem, hogy mely országban kapta az E-jelet. Nos, a sisak héját Németországban vizsgálták be, a plexit (aminek szintén nagyon durva karcállósági, fénytörési, párásodási, törési előírásoknak kell megfelelnie külön) a spanyoloknál. Ha mondjuk magyar lenne az E jel - főleg a héjnál - nyilván nem vettem volna meg, de a németek nem szaroznak, mert ha azon a piacon kiderül valami gebasz (a Lidl ott is ugyanezeket forgalmazza, meg még ezer másik országban), az ott hatalmas botrány. És elolvastam magát a szabványt is, ajánlom figyelmedbe, a netről letölthető. Ennek az ismeretében vettem meg a sisakot, mert előtte voltak félelmeim. Nyilván, a sokkal drágább sisakok többet tudnak, mint a szabvány, de senki sem tudja, mennyivel. Egy biztos, a gyárak, főleg az alapmodelljeiknél biztos nem lihegik túl a dolgot, csak a nagyon drágáknál. De azok arra valók, hogy GSX-R-rel bohóckodjanak. Azt azért vegyük figyelembe, hogy én max hetvennel közlekedek egy 250-es géppel, meg nagyon elvétve 100-110-zel országúton.
Szóval, sajnálom, hogy csalódtál bennem, de ez nem úgy megy, hogy egy kis ferdeszemű kitalálja, hogy mostantól nem vájlingot, hanem bukót gyárt. Ehhez képest könnyen találsz ilyet, mondjuk a Powerbike nevű cég oldalán:
"# üvegszálas
# kisméretű külső héj
# retro design
# méretek S - XXL
# Ez a sisak nem felel meg az Európai Únió ECE szabványának , ezért közúti forgalomban csak saját felelősségre hordható.
# A gyártó és a forgalmazó nem felelős a balesetekből eredő károkért
Ár: 32 900 Ft"
Azt azért te is tudod, hogy ezeket a sisaknak látszó tárgyakat nem azért veszik, hogy nézegessék - és ez a durva. A Lidl ehhez képest maga a műszaki igényesség, és akkor még nem beszéltünk a krómozott rohambilikről.

1000rörö 2010.09.11. 21:15:02

Amikor anno mocit szándékoztam venni, megkérdeztem a nagytudásuakat és ők azt mondták, hogy ha veszel egy motort csak úgy tedd, hogy normális cuccod is lesz hozzá, és ez tökéletesen igaz. 1 életünk van és ráadásul a Jó Isten feltalálta a suzukisokat és a vasárnapi sofőröket. Tudom, hogy mindig a nagyobb vas győz,/és olyankor a drága cucc se sokat és/ de szerintem egy esélyt meg kell adni magunknak. Szóval 1 szónak is 100 a vége csak akkor motorozz ha minden védőfelszerelésed megvan.

Uborka Ubulka 2010.09.11. 21:17:04

@muz:
Talán nézesd meg a vakegér fejedet nagypapi, mert aki 25W fényforrástól nem lát annak fehérbot való nem PÁV-os jogsi, bazmeg.
Hisztit levágni meg az ilyen 20 körüli frigid hugyos picsák szoktak a faszijuknak mikor nem tudják eléggé lehúzni, rám nem jellemző, max elküldelek a jó kurva anyádba.
Páran már ráigazolhatnak itt a kissé őszinte kommentjeimre...

Zoard 2010.09.11. 21:18:28

Upsz a tréninget benéztem, vagyis nem néztem utána... bocs (igaz az ingyen volt ;))

Azért a gyereküléseknél nem igazán úgy volt a cikk:
totalcar.hu/magazin/technika/adacules/4/#szoveg
Itt csak egy 14 ezres van és az is csak az átlagos és nem az ajánlott.
Szóval azért van az az összeg ami alatt már nem nagyon lehet minőséget találni.

papptibi 2010.09.11. 21:18:58

@loláb: "Nekem a tartaléksisakom egy lidlis integral sisak, amit csak azért vettem meg, mert tudtam, hogy úgyse fogom felvenni, csak ha a fősisakkal történik valami, illetve az alkalmi utasoknak szoktam odaadni."
Nekem is ez a sztorim, ha visszaolvasod. Nem is volt motorom, még tervben sem, amikor megvettem.
@szabi7: tudod, mindenki osztja itt az eszet, hogy ilyen szar- meg olyan szar. Ha elolvasod, én is leírtam, hogy ez nem Schubert, de mint már egy előző hozzászóláshoz írt válaszomban ott van: ez azért tlejesíti a szabványokat, amelyeket elolvastam. Ha majd jön valaki, hogy az oldala mekkora ütési energiát bír, szemben egy ötvenezres sisakkal, akkor majd elgondolkodok a dolgon. Addig ez csupán vallási kérdés, ezt hiszed. Neked is ajánlom figyelmedbe a szabványt olvasgatásra.

Uborka Ubulka 2010.09.11. 21:22:37

@Zoard:
Ha tudnál olvasni, amit ezek szerint nem tudsz csak írni, akkor informálódhattál volna hogy a tibi semmilyen motoros múltal enm rendelkezik, csak abbéli téveszméből kifolyólag ült fe, mert azt hitte hogy akkor olcsóbban kijön a pénzéből.
Hát beszopta mert max az üzemanyagon spórolhat, amit ha nyugton marad és végiggondolja másképp, ugyanúgy megtehetné, ha venne egy városi autót ami megáll 5 literben városon belül. És nem bénázna motoron a többiek között.

papptibi 2010.09.11. 21:22:38

@Samsunggenius: Igazából ez nem röptében lazul ki, hanem a ki-becsatolgatások során. Egy picit. De meghúzom. Tehát, amikor a fejemen van, feszes.

papptibi 2010.09.11. 21:35:44

@acsa77: "nellentmondás először hivatkozni a becsapós márkás cuccokra, majd márkásnak sejteni a Lidl/Aldi cuccait. Persze előfordulhat szerencse." egyáltalán nem sejtem márkásnak, sőt. A Keeway és a Motowell pontosan ilyen márkátlan dolog, mint a Lidl. Kínai dolgokat árul, európai szemnek barátságosabb néven. Ennyi, félreértetted. Amúgy megnyugodhatsz, hogy bizonyos márkás bukók legalja is Kínában készül, csak kussolnak róla, max. az írják rá, hogy Made in P.R.C. és nem China.
Amúgy egy nagyon jó kérdést vetsz fel a lakhely-munkahely témával. És igazad is van. Csakhogy. Ma Magyaroszágon a cégek ott vesznek ki irodát, ahol olcsóbb. Ezért, ha lejár 3-5 év után a bérleti szerződés, szétnéznek a piacon, hogy mit lehetne tenni. Tekintve, hogy az irodapiac bedőlt, óriási az áresés a pár évvel ezelőttihez képest - és huss, a cég elköltözött Óbudáról Újbudára. A két helyben annyi a közös, hogy borzalmas a közlekedése és a parkolás is lehetetlen az irodás részeken.
Amikor Erzsébetre költöztem, a munkahelyem Zuglóban volt, de pont költözés előtt állt a cég. Az egyik lehetőség jó lett volna innen, de a másikat választották, Óbudán. Egy csomóan laktak Zuglóban, vagy olyan helyen, ahonnan jó volt Zugló felé a közlekedés - széepn lemorzsolódtak.
Mi lett volna, ha gyorsan eladom a lakást - kiszállok a hitelből - és a közelbe költözök? A cég négy-öt évvel fogta magát, és elköltözött a XI. kerületbe, ami a város másik vége. Felmondtam (nem ezért), és elhelyezkedtem a Totalcarnál, Újpesten. Egy éven belül mondták, hogy elköltöznek az Ecseri úthoz.. Hurrá, ez közel lesz, alig tíz percre!!! Aztán kiderült, hogy Óbuda.
Na ekkor vettem egy motort. És sokkal jobban jártam, mint Karotta, aki előrelátóan Pestlőrincre költözött, egy csomót áldozott a ház felújítására, és megtudta, hogy a következő iroda huszonvalahány kilométerre lesz onnan.

Uborka Ubulka 2010.09.11. 21:37:08

@Csumpi Hálidéj:
te öregem, ezt a lábtartó és talaj közé beszorulós mutatványt hogy követted el? 55-ös lábad van?
Komolyan én még álló helyzetben direkt nézegettem is hogy hogyan kéne tartanom a lábfejemet hogy ilyen megessen, meg próbáltam annyira dönteni a motort hogy kijöjjön a veszélyes szög, de előbb törik le a lábtartó minthogy leérjen a lábam.

Zoard 2010.09.11. 21:38:12

@Uborka Ubulka: Nem a motoros múltja vagy annak a hiány bánt, hanem az ha egy ilyen oldalon ír valaki valamit, az azért gondolatformáló hatású, és ezt úgy gondolom tudja is.
Szóval az ilyen cikkeket óvatosabban kéne, mivel a bukósisaknál (és a védőeszközöknél) nem az a választási lehetőség hogy akkor inkább szart mint semmilyent, hanem inkább nem motorozni ha nincs megfelelő minőségű (és most megint nem egy versenyfelszerelésről beszélek)felszerelés.

Csak a google be beleírva a lidl helmet és quality szavakat a következőt dobta ki, mely szerint mintha nem mindig lenne jó a lidl sisak :
www.examiner.ie/story/ireland/gbcwcwmhey/rss2/

Szóval nem vagyok meggyőzve. Tudom hogy ez egy régi cikk, de a multikat ismerve, lehet hogy volt még egy kis raktárkészlet és az ide Kelet-Európába jó lesz...

papptibi 2010.09.11. 21:39:34

@Uborka Ubulka: "hanem marhabőr dzsekszont pattints magadnak ugyanúgy netről 20-30e között, mert ez a piros szúnyogháló egy vicc."
Izzadok bammeg.

papptibi 2010.09.11. 21:42:54

@kutyafej: "Tragédia, hogy egy ennyi ember véleményét befolyásoló újságíró a legszarabb cuccokat propagálja, amelyek garantáltan nem védenek meg semmitől sem, ha egyszer komoly lesz a helyzet és repülsz a motorról!"
Hadd válaszoljak erre egy idézettel, a fenti írásból:
"ez nem jelenti azt, hogy mindent jól választottam ki – sőt. De legalább lehet belőle okulni." Pedig nem is a végén van. Ha már a cím nem elég beszédes.
Amúgy meg nem propagálom a dolgot, hanem leírom, hogy ennyiből, amennyi volt a projektre, mit hoztam ki. Igen, lehet jobban, nem is állítom az ellenkezőjét.

butatót 2010.09.11. 21:44:27

@Zoard:
Mi nem úgy van? Elolvastam a cikket, amit linkeltél (anno máshol olvastam egyébként, de a kétségeimet ez a cikk is teljesen alátámasztja).Szóval:
4 ülés megbukott a teszten (kiszakadó rögzítés vagy a megengedettnél nagyobb terhelés a gyerekre), az áruk 150-200 EUR között mozgott, közülük három isofixes, ami ugye elvileg a legjobb rögzítési megoldás. Ezzel szemben egy 50 EUR-os darab megfelelt (ezt konkrétan a Tescoban láttam akcióban 12 ezerért). Senki nem mondta, hogy az utóbbi az ajánlott (nem tudom, honnan olvastad ki), de a tesztelt körülmények között a gyerekem életét megvédte volna, miközben a háromszor-négyszer olyan drága, sokkal modernebb darab nem.

Uborka Ubulka 2010.09.11. 21:45:09

@papptibi:
Én is izzadok, vazze, aztán a nyár mire való ha nem arra hogy izzadj?
35 fokban már amúgy is baromira mindegy hogy mibe izzadsz mert légkondis motort még nem csinálnak, ha pedig nem húzod föl állig a cipzárat akkor faszán átfúj alatta a levegő.
De ilyen nejlon lófaszt ha az utolsó alternatíva lenne se vennék fel, akkor inkább levadászok egy vaddisznót aztán varrok belőle magamnak, valahogy a természetes anyagokban jobban érzem magam. Kb mint a műszálas zokni...
És ebben a mostaniban egy jó salakos részen már csúsztam is egyet de gyakorlatilag a festésén se látszott meg, pedig nem egy vastag bőr.

papptibi 2010.09.11. 21:47:51

@intruder66: "Szégyeld magad ezért a cikkért! Ha már olyan ostoba vagy, hogy ilyen szemétre való cuccokban motorozol, akkor legalább a többieket ne biztasd erre. Szerintem neked fogalmad sincs a munkáddal járó felelösségröl.
Szerinted ez a cérnakesztyü mitöl fog megvédeni ha esel?
Törted már ropira a kezed? Én igen. Nagyon szar érzés!
Lidl sisak? Gratulálok!Ismered azt a mondást, hogy mindenki annyiért vegyen magának sisakot, amennyit a feje ér?"

Kedves barátom. Mekkora ütési energiának áll ellen a Lidl sisak? És a tiéd?
Tudod a választ? Mert vallási kérdésekről nem vitázom. Egyébként feltett szándékom, hogy amikor megveszem a következőt, elviszem egy ilyen vizsgálatra. Remélem, érzed a szavaimból áradó optimizmust.

Uborka Ubulka 2010.09.11. 21:48:13

@papptibi:
A Csikósnak milyen rohambilijei vannak, ha már norális motorja nincs?

Aztán neked hogy van az hogy járműgépész létedre nincs motoros tapasztalatod, mikor nem egy járműves ismerősnek az ÖSSZES kategóriára megvan a hivatásos papírja amit még a fősuli alatt tettek le?

butatót 2010.09.11. 21:49:07

@butatót:
Szóval a konkrét kérdés:
Ki lehet mondani általánosan, hogy minden tetszőleges, "márkás" sisak, ami 30-40 ezerbe kerül, biztonságosabb, mint a Lidl-es? Mert sok hozzászólásból ez mintha automatikusan egyértelmű lenne...

Gzula[HUN] 2010.09.11. 21:49:43

@papptibi: Teljesen egyetértek. Az idei aldis bukót jet 830 néven 30 ezerér árulják (shox). Ehhez képest 12ért vettem, és sokkal jobb, mint az azt megelőző Uvexem, egyébként is "napszemcsiset" akartam.

Az ECE 22/05 szabványt én is átböngésztem. Biztos, hogy sokkal többet ér egy súbert, de aki azt mondja, hogy egy 25-30 ezer ft körüli sisak jobb választás lett volna, az kategórikusan téved.

Uborka Ubulka 2010.09.11. 21:51:05

@papptibi:
Na de hogy ötletet is adjak, mikor a köv sisakot beszerzed a Zirig szakértő segítségével, ezt a lidliset csakhogy fölényes vigyorral olvashass be a kétkedőknek, vidd már el letesztelni egy laborba, hogy hatékonyságot mérjenek rajta.
Csináld már meg ezt nekünk, mert már én is kezdek baromi kíváncsi lenni hogy 14e-ért miket hurcol ide be a hülye német.

papptibi 2010.09.11. 22:00:31

@Uborka Ubulka: Nem is akartalak nyári dzsekibe kényszeríteni. Nekem így jó, ha elesek, majd csinálok egy posztot belőle, hogy mi maradt belőlünk.

papptibi 2010.09.11. 22:03:12

@Zoard: Tudom, hogy hosszú írás, de ennyire félreérteni...

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.09.11. 22:04:36

Az iras jo, bar van resz amirol nekem mas a velemenyem.

A fekete alapon feher betuk meg egyszeruen szemgyilkosak.

papptibi 2010.09.11. 22:08:00

@Uborka Ubulka: Nem szeretnélek a családi hátteremmel terhelni. Mindenesetre nekünk csak autóra volt kötelező a jogsi az egyetemen, előttünk pár évvel még a C-is, de nem volt rá lé. Nem sokkal később a B-t is eltörölték, nem tudom, most mi a helyzet. Mindenesetre nem volt rá lé, hogy zsebből finanszírozzam, továbbá kiderült, hogy színtévesztés miatt C-m nem is lehet. Végül a motorra akkor vizsgáztam le, amikor szükségem lett rá, mert meguntam a szívást a rakparton. Hát így.

intruder66 2010.09.11. 22:10:30

Azon is érdemes elgondolkodni, hogy milyen anyagból készülnek a Lidl sisakok. Fröcsi müanyag az biztos, de abból is van több fajta. Lásd:www.agv.hu/kompozit_sisak.html
Ha a gyengébb minőség, akkor okunk van feltételezni, hogy a sisak bár átmegy a teszten, de késöbb az UV sugárzás hatásának köszönhetően veszít a szilárdságából. Ezért történhetett meg az is, amit valaki írt feljebb, mi szerint pár év használat után a tulaj leejtette a kezéből a sisakot és az széttört...Ha sisak, akkor inkább már kompozit.

A biztonságon nem szabad spórolni, spórolj akkor inkább a motoron. A minimálisan megfelelő felszerelés alsó hangon 200 ezer forint, de ez egy új átlag motor árának még mindíg csak a 10 százaléka.

Az a baj, hogy ennek jelentőségét nehéz annak elmagyarázni, aki még bukott egy nagyot a motorjával. Csak múlt hét pénteken három motoros halt meg az utakon!

papptibi 2010.09.11. 22:11:38

@littlerock: mégiscsak átjött valakinek? Srácok, fogjátok már fel, hogy erről van szó. Másrészt arról, hogy annyiból lehet vásárolni, amennyid van. Páran ugye elhitték, hogy a hitel ajándék, de nem az, azt is ki kell fizetni. Most meg rettegnek, hogy mikor nyilatkozik valaki egy újabb faszságot, hogy legyen 250 is a svájci frank.

papptibi 2010.09.11. 22:17:38

@intruder66: Egy korábbi posztokban leírtam, gondolom, nem olvastad, mennyiből van a motor: 335 ezer. Miről beszélünk? Nekem arra kell a biztonsági felszerelés, hogy 50-70 (na jó, 80) km/órás sebességgel becaplassak Óbudára. Jöttök itt nektem - pusztán az alapján, hogy mit hisztek - azzal, hogy milyen fasza egy százezres sisak.
Ha százzal mész, nem hetvennel, durván dupla annyit kell elviselnie, ha lefejelsz egy fehér furgont. Ha százötvennel, a négyszeresét. De én hetvennel megyek, ha épp lehet haladni.

papptibi 2010.09.11. 22:22:46

@Pollen: nincs igazad, mindenki annyiból motorozik, amennyije van.

'saztán? 2010.09.11. 22:23:52

"Jöttök itt nektem - pusztán az alapján, hogy mit hisztek - azzal, hogy milyen fasza egy százezres sisak."

hehe, a szerző finoman leugatja az olvasóit. :)

papptibi 2010.09.11. 22:25:11

@Zoard: ne haragudj, ki mondta, hogy a Lidl jó sisakot árul? Már a blogposzt címét sem olvastad el? Hogyan tegyem még világosabbá?
Viszont bizonyos szabványoknak megfelel, ellentétben meglepően sok, itthon árult, bukósisaknak látszó tárggyal.

papptibi 2010.09.11. 22:31:06

@Z o z ó: "A KÍNAI BUKÓ ADDIG JÓ AMÍG NEM ESEL BENNE,AZTÁN MAJD RÁ JÖSSZ HOGY MÉRT NEM SZABAD ILYEN KÍNAI S...T VENNI"

Ezek szerint te is úgy látod, hogy túlélem? Hisz, ha rájövök, akkor még működik az agyam.

JA IGEN!A TANKTÁSKA!

"AZ A KÉT CSATOS CUCC AZÉRT VAN RAJTA HOGY KIKÖSD A KORMÁNYHOZ (PERSZE ÚGY HOGY NE AKADÁLYOZZA A KORMÁNY MOZGATÁSÁT),MAJD HA EGYSZER VÉLETLEN LEESIK RÁJÖSSZ HOGY MÉRT."

Elárulom, azt nem vágtam le, sőt használom is. Az a tetején van. Mint írtam, csupán a hevederes rögzítés csatjait (pl amivel ülésre tudod rögzíteni) vágtam le oldalról.

papptibi 2010.09.11. 22:32:45

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX:
"A fekete alapon feher betuk meg egyszeruen szemgyilkosak."
Addig mondtuk Baowahnak, hogy megcsináltatta a grafikusokkal inverzben is. Az oldal tetején, jobb oldalt van egy Fekete/Fehér felirat, ha arra rákattintasz, csodát fogsz látni.

papptibi 2010.09.11. 22:41:50

@uzsonna: Sajnos, nekem (gyaníthatóan gonosz kínaiak) odavarrták, mint az állat a tépőzárat.

Kicsit Karcos 2010.09.11. 22:46:23

Hogy őszinte legyek, én autót vezetve is a maximális biztonság híve vagyok.

Motoros ruha nélkül nem ülök be autóba utasnak sem (a saját utasaimat is beöltöztetem). A bukósisakot csak a csomagtartónál szoktam levenni, hogy ha kiszállás közben elcsapna valami, akkor is védjen. A légzsákok eleve kinyitva vannak az autóban, hogy ezzel se menjen az idő, ha baj történne.

30-nál többel nem megyek sosem, a kanyarokat meg inkább egyesben veszem, minthogy kisodródjak. A hátsó és hátsó-oldalsó ablakok elé masszív acéllemezeket hegesztettem, a gumik pedig tömörek, hogy egy esetleges defektnél el ne szálljak.

Mindig kialszom magam vezetés előtt, 8 óránál kevesebb alvás vagy 10 óránál hosszabb ébrenlét után nem ülök be autóba. A jogosítványomat évente újracsinálom, hogy ne avuljanak el a közlekedési-műszaki ismereteim.

Az úton is mindig figyelmesen közlekedem, előzni soha nem szoktam, veszélyes kereszteződésekben mindig inkább lefordulok jobbra, mint hogy valami baj történjen. Balra kanyarodni soha nem szoktam, inkább elmegyek a következő körforgalomig.

Remélem, a jó példám ragadós lesz, és többé senki nem kockáztatja az életét vezetés közben. Sajnos a társadalomnak nincs igénye a biztonságra, engem sokszor le is szoktak dudálni, de ezzel nem törődöm, mert a biztonság mindennél fontosabb.

Egyszer vezettem motort is, ezt majd egy másik posztban elmesélem.

papptibi 2010.09.11. 22:48:13

@Zoard: "Az egész cikk azt sugallja, hogy a ostoba mindenki aki felöltözik a városba és rendes dolgokat használ, mivel ezt olcsón is meg lehet úszni." Olvasd el még egyszer, mert nem erről szól.
Ja, vettem bicajt is, használtan. Sosem veszek sisakot bringán, csak hogy bosszantsalak. Biciklin nőttem fel, az Alföldön. Elég rutinos vagyok, ezért kicsit sosem estem, csak nagyot. Sosem a sisakon múlt, hogy most itt kommentelgetek, és nem a túlvilágon. De persze mindenkit arra bíztatok, hogy vegyen, tán pont most van akcióban a Lidlben vagy az Aldiban.

papptibi 2010.09.11. 22:51:41

@Kicsit Karcos: beszaratós időket élünk, mi? Már előre félek, mi lesz, ha kukoricát akarok zabálni protkóval. Addig is áttörölgetem Domestosszal a gyerek játékait, hogy le tudja nyalni róla a klórvegyületeket.

bekman · http://bekman.blog.hu/ 2010.09.11. 22:54:23

@loláb:

Igazad van, akkor átfogalmazom: Az alkalmi utsanak tök mindegy, hogy mi van a fején, ő megpurcanhat, igaz? Tudod azt szokták mondani, hogy egyszer esik, ami esik... Mi van, ha pont abban a fél órában történik valami??? Megeshet? Hát persze...

Nincsenek szereotipiáim, csak nyitott szemmel próbálok járni, autózni, motorozni, bringázni!!! ;)

Nincs több kérdésem! ;)

Uborka Ubulka 2010.09.11. 22:59:00

@papptibi:
Szar ügy pestinek lenni, beszoptad, pláne szar ügy színtévesztőnek lenni, magyarán max civil jogsid lehet...
@baowah:
Az Airoh és FM sisakok milyen anyaszékhelyű cég termékei?

intruder66 2010.09.11. 22:59:24

Tibi,
Zoardnak van igaza, szépen és igényesen leírta. Nem a motorozáshoz öltözünk fel, hanem az eséshez. Harminc éve motorozom, hidd el nekem igaza van. Ne Te legyél (vagy valamelyik frissen megtérített követőd) a következő Darwin díjjas motoros.
Az általad keresett megoldást úgy hívják, hogy BMW C1. Nekem is van egy. Hibátlan városi közlekedési eszköz, alacsony fogyasztás, biztonságos utascella, abs, ütköző zóna, rádió, négypontos biztonságiőv...
600 eft-tól megszerezhető és még sisak sem kell hozzá!

papptibi 2010.09.11. 23:01:11

@kill-r: nézd, ha valaki idejönne két mérési jegyzőkönyvvel, hogy ez egy rendes sisak, ez meg egy Lidl, és látnám a számokat, akkor elfogadnám a véleményét. Így, hogy pusztán az alapján lehülyéznek, hogy mit hisznek... már írtam egy kommentben, hogy amikor lecserélem egyszer a bukót, megy töréspróbára. Ott milyen kommentek lesznek?

Amúgy a bukótesztek rendszeresen levezetik, hogy általában a 40-50 ezres sisakok a legjobbak, nem az árukhoz képest, hanem abszolút értelemben), és a drágábbak, már-már vallásosan emlegetett cuccok rendszeresen gyengébbek náluk. Ezek után én csupán a méréseknek hiszek.

Uborka Ubulka 2010.09.11. 23:02:47

@intruder66:
Csak azzal motorozni nem lehet, baszkikám. Ha eddig nem zakózott majd azzal fog. Kevesebb az esélye a kipurcanásra amije most van mint a béjemvé újabb elbaszott kísérletére amit engedtek frgalomba helyezni. (tul. képpen azok már az 50-es évektől nem tudnak motort gyártani, a hírnévből vegetálnak mint a HD)

Uborka Ubulka 2010.09.11. 23:07:32

@muz:
Ja és majd legközelebb mikor úgy véled hogy én terrorizállak reflektorral szembe, majd bevárlak a következő leállónál, majd ott panaszkodhatsz, csak nehogy a saját s*ggedben kössön ki a puha pöcsöd...

MGeee 2010.09.11. 23:10:00

Javítsatok ki ha tévedek, de úgy tudom, hogy a bukósisakok huszonvalahány km/órás becsapódásra van méretezve és nem a motor sebességéhez. Ez annyi, hogy oldalra eldőlsz. A többi már a kopásállóság.

papptibi 2010.09.11. 23:10:48

@intruder66: Ismét egy olyan számot írtál le, amennyi nincs a dologra. Ja, és hatszázért milyen C1-est kapsz? "Zoardnak van igaza, szépen és igényesen leírta. Nem a motorozáshoz öltözünk fel, hanem az eséshez." Figyu, ez igaz, de már az elején leírtam, hogy nem feltétlenül választom jól ki a dolgokat, de legalább lehet belőle okulni. Én is sokat tanulok az értelmes kommentekből, de ne úgy álljunk a dolgokhoz, mint Mária Terézia, amikor visszakérdezett, hogy ha a magyaroknak nincs kenyerük, akkor miért nem esznek kalácsot. Egyszerűen x összegből egy y-ba kerülő dolog nem megvehető, ha y nagyobb, mint az x. Persze lehet okoskodni, hogy Ebay, satöbbi, de ha ilyet vettem volna, akkor meg a bizonytalan előélet és az elöregedés lenne a gond.
Van egy korábbi posztom, költségügyben, biztos nem olvastad. Új Heidenau gumik vannak a motoromon, amelyek biztos rosszabbak a Pirelli Sport Daemonoknál, tekintve, hogy fele annyiból vettem őket. Ha így nézed, hülye vagyok. De ha azt nézed, hogy kővé dermedt, 11 éves, amúgy alig kopott, ám semmit sem tapadó Dunlopokat dobtam le róla, az mindjárt más megvilágításba helyezi a dolgot.

bekman · http://bekman.blog.hu/ 2010.09.11. 23:27:51

@Kicsit Karcos:

Császár vagy ember, császár!!! Ez király volt! :D :D

Hornet007 2010.09.11. 23:33:43

Sisak ügyben én sem spórolnék, idáig LAZER, HJC, AGV sisakban nyomtam az ipart, viszont meg kell hogy védjem a LIDL-s és az ALDI-s csizmákat: tavaly estem egy közepeset és a LIDL-s csizma MEGMENTETTE a bal lábamat!!!!! A mentősök mondták hogy ha nincs ez a csizma akkor szatyorban vihették volna utánam a lábfejemet!!!! Felépülésem után rögtön vettem megint belőle, szóval nem kell mindig mindent fikázni ami esetleg nem kerül százezrekbe! Tiszta bőr, coolmax béléssel, vízálló - ez tapasztalat! A kollegám idén perecelt és a nagy DAINESE csizma meg lerepül a lábáról!!!

von Tom 2010.09.11. 23:41:19

Kedves Papp Tibi motoros társam! Én azt mondom - idézve egy nagyot esett barátom - a "puding próbája, az evés"! Tehát, vedd fel az összes "szart, csakis olcsón" cuccod és perecelj egyet 70-80-nal a város egy megfelelően forgalmas részén... várom a törésteszt eredményét! Már, ha képes leszel megírni. Kérdem én, ha Simson Swalbe-m van, anno '66, 35e Ft-ért, akkor milyen cuccot vásároljak? Vagy elég lesz 40 centi bálamadzag és egy kivájt fél dinnye??? Viccet félre, kívánom, hogy ne ess el soha, ebben a dzsekiben ne üss el egy veled szemben szabályosan repülő verebet és soha ne engedd, hogy a forgalom kiprovokálja belőled, hogy gyorsabban menj, mint 70!

bekman · http://bekman.blog.hu/ 2010.09.11. 23:49:10

@Kicsit Karcos:

Baffki!!! Most esik le: Te vagy Stig!!! :D

EG0 2010.09.11. 23:56:17

Akkor most megvédem a cikk íróját, annyi elfogultsággal, hogy van egy ugyanilyen sisakom utasnak, de én magam inkább a zárt változatát (Motowell FF4) használom.
Szóval azon túl, hogy a szélzaj védelme tényleg ócska (erre való a füldugó), ugyan mutassatok már egy olyan tesztet, videót, bármit, ahol a motorosnak csak azért sérült komolyan a feje, mert nem egy 50-100e-es sisak volt rajta?! Utazótempónál történő ütközésnél akkora erőhatás éri a testet, hogy alapvetően a fizika határozza meg az ember sorsát. Ha egy ilyen sisak kettétörik és azért sérül a viselője, akkor a drága is eltört volna. Pl. 150-nel fának csapodva tök mindegy, mi volt rajtad. Ha pedig nyílt úton esel, akkor vagy a protektorjaid kopnak vagy a bőröd, de a sisakod csak karcos lesz, akármilyen (bevizsgált) márka is volt.
Úgyhogy SZVSZ aki drága sisakot vesz, az egy hamis plusz biztonságérzetet vesz. Elmondhatja mindazt, amit itt fent is írtak, hogy ő nem akar meghalni valami szarban. Pedig nem azon fog múlni, mi volt rajta akkor, hanem azon, hogy mi történt.

(A gerincprotektor szerintem is más téma, az hajlamos kettétörni, meg ott nagyobb a szórás minőségben.)

BOAR 2010.09.12. 00:55:11

A védőfelszerelésnek árusított védőfelszerelések CE normásak, a legolcsóbbnak is tudni kell azt a védelmet amivel kimerészkedhetünk az útra. A drágább kényelmesebb, könnyebb, csendesebb, jobban néz ki stb. de nem feltétlenül véd meg jobban. Egy bizonyos áron felül meg már életérzést vesz az ember.
Ez a lehúzott "papptibi" szépen elsorolta az összes felszerelést amit fel KELL venni ha motorra ül az ember...ennyi, jól csinálta.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.09.12. 02:20:47

@Uborka Ubulka:
Mondjuk úgy, hogy erős dzsumbujba hajtottam, ami magasabban van, mint általában a talaj.

Most azt hiszed, hogy hazudok?
Az én bokám fájt, te akármennyit számolgattál.

ziza133 2010.09.12. 02:51:08

@Uborka Ubulka: tok mindegy kinek hova rakod a pocset, NE hasznald a kurva reflektorod ha jonnek szembe!!
Gondolom teged is zavarna ha vegig egetnek a retinad pl egy jo kis xenonnal

mmjr 2010.09.12. 07:31:35

@papptibi:
Nem kétlem, hogy a német ellenőröknél átment a sisak. De ismét felteszem az egyik kérdést: Milyen minőség biztosítási rendszer van abban a gyárban?. Minden sisak átmenne? Szerinted a 14 000 Ft-ba ez belefér? Remélem abban egyet értünk, hogy ezt a sisakot gyártó cég is profitot realizál. Komolyan gondolod, hogy lehet sisakot gyártani mondjuk 7 000 Ft-ból?
Tartalék sisak: Ha az ember tartalék sisakot vesz fel/ad az utasnak akkor nem esik el? (akkor mindig tartalékot kell hordani)
Még egy utolsó kérdés:
Miért Hondát vettél? Miért nem Hzuongking-t (kitalált beazonosíthatatlan kínai gyártó), az szerintem olcsóbb mint a Honda és elvisz mindenhova.
Szerintem azért vettél Hondát, mert az a márka nyújt egy dolgot amit úgy hívnak minőség(és tudtommal a Hondák drága motorok).

Dirk Montgomery 2010.09.12. 07:35:19

Szart csak is olcsón, aki hülye, ne motorozzon.
Papp Tibi, ez nem volt nagyon okos cikk, még valami állat követ.

baowah · http://baowah.blog.hu 2010.09.12. 08:08:54

@Uborka Ubulka: tudja a bré, de nyakam rá, hogy Kína benne van a dologban. Senkinek ne legyen illúziója: a kiskerben kapható 30-35 ezres bukó pont annyit ér, és talán pont ott készül, mint a diszkontban kapható 15-20-ezres kínai, lidlis, aldis.

baowah · http://baowah.blog.hu 2010.09.12. 08:09:51

@intruder66: es egy sittes fos. veszélyesebb, mint egy olcsó sisak.

baowah · http://baowah.blog.hu 2010.09.12. 08:16:16

@mmjr: lehet. en voltam sisakakgyarban. Pl a Schuberth egy kis gyár, német munkasokkal, német beszállítókkal. Ugyanezt a minőséget Kínában vagy Vietnamban tudják egyharmadból. Kicsit rosszabat egytizedből.

A fejedet utazótempónál nem a sisak védi meg. szerinted 130-nál próbálják őket? a fenét, két méterről ráejtenek egy vasat. Na az a teszt. ha beleszállsz a sárga buszba, a gerinced kiszakad.

zezse 2010.09.12. 08:26:05

igaz, hogy 2004-es teszt:

www.test.de/themen/auto-verkehr/test/Motorradhelme-Keine-halben-Sachen-1167437-1170769/

azt mondják, a drága nem mindig jobb mint az olcsó...

gyozo.hu 2010.09.12. 08:27:49

Mind nagyon szép és jó amit leírtatok, de:
- Nekem egy néhány éves Airoh PR 2000 sisak úgy tört el, hogy még csak el sem estem. Szemmagasságban berepedt. Néhány év alatt elöregedhetnek a sisakok.
- A márkás kifutott szériákat a licensz megvásárlásával tovább gyártják más cégek, (esetleg ugyanaz a cég) más néven jó minőségben, csak olcsóbban.
- 30-40 km/órával találkozik a fejed egy oszloppal, teljesen mindegy, milyen sisak van rajtad, ottmaradsz.
- Éles eszköz felhasíthatja a külső héjat, bármilyen drága sisakod van, a belső energiaelnyelő anyagok között pedig nagy csillapítási különbség nincs.
- Ha a sisakban benne van az E jelzés, akkor megfelelt az európai szabványoknak, tehát biztonságos.
- A sisak ára leginkább a nevétől, kényelmi felszereltségétől, zajától, kiegészítőitől függ. Például egy beépíthető headset-es sisak indokolatlanul sokkal drágább.
Természetesen a drágább eszköz jobban véd, de nem annyival mint azt sokan hiszik.

goyamaduer 2010.09.12. 08:42:27

@kill-r:
Igaz, hogy manapság sűrűbb a forgalom és erősebb motorok vannak, de MZ-vel is bőven lehet 90-100km/h-val menni - és esni. Mellesleg mostohaapámat egy csehszlovákiai túrán ütötte el egy figyelmetlen autós a hetvenes években, pedig neki az akkori viszonyok közt komolynak számító boxermotoros BMW-je volt, és a forgalom - mint rámutattál - töredéke a mainak. És túlélte a 30 évvel ezelőtti sisakjában, igaz, hosszú heteket töltött kórházban - de tüdősérülés miatt. Én is estem már - több métert repültem, agyrázkódás, átmeneti amnézia - szar dolog.

Ami a gyenge sisakokat illeti, abból bőséges a kínálat a MOTOROSBOLTOK polcain - olyanok is jócskán akadnak, amik nem felelnel meg az ECE szabványnak - szemben ezzel a lidlis szirszarral, ami igen. Nem az a felelőtlen, aki leírja, hogy olcsó sisakja van, ami megfelel az előírásoknak, hanem az, aki olyan felszerelést forgalmaz, ami még a megkövetelt minimumot sem üti meg.

intruder66 2010.09.12. 08:54:58

Tibi,
A Heidenau gumival nem löttél mellé. Nagyon jó minöségü gumikat gyárt, kisebb kateróriában versenyzésre is használják. Mi is évekig mentünk vele. Jól tetted, hogy lecserélted az ezer éves Dunlop gumit.

Ha azt a kéréds feszegetjük, hogy melyik sisak a jobb, akkor szerintem közelítsük meg onnan, hogy milyen anyagból készült.
A thermoplasztik sisakok az UV hatására "öregszenek", ha nem használod sokat, akkor sokáig jó lehet. De soha nem tudhatod hogy mi törtnik ha esel egy öt éves fröcsi sisakkal.
A kompozit jobbak mint a thermoplasztik sisakok, hogy milyen márka az már izlés kérdése.
Kinai vagy Európai? Fentebb leírt minöségbiztosítási kérdés miatt csak is Európai. A sisak nem játék, ne kockáztass, különösen ne egy felnyílós sisaknál.

boawah,
a C1-et ma is használják sokan és nem azért mert nincs pénzük, hogy jobbat vegyenek. A vezetése elsőre valóban kihívás, de könnyedén meg lehet tanulni.

baowah · http://baowah.blog.hu 2010.09.12. 08:58:55

@intruder66: golyalabon is meg lehet tanulni jarni, de nem lesz olyan biztonsagos, mint a hagyomanyos.

'saztán? 2010.09.12. 09:26:33

@papptibi: "nézd, ha valaki idejönne két mérési jegyzőkönyvvel, hogy ez egy rendes sisak, ez meg egy Lidl, és látnám a számokat, akkor elfogadnám a véleményét. Így, hogy pusztán az alapján lehülyéznek, hogy mit hisznek..."

neked milyen mérési jegyzőkönyvek állnak rendelkezésedre a lidlis sisakodról? semmilyenek? akkor mi, miért fogadjuk el a te véleményedet a dologról?

és a komfortról hallottál már? kérd kölcsön egy napra valamelyik kollégád kupakját, amire valamilyen ismerős márkanév van rábiggyesztve. figyelj a kényelemre, a zajra, a szellőzésre és a párásodásra (utóbbi leginkább télen probléma). vagy neked mindegy? télen gumicsizmában jársz, mert az nem ázik be? baowah, miért roof kupakban tolja? rá hatnak a reklámok? akkor ö is bolond?

Zz_ 2010.09.12. 09:30:31

Nem tudom... volt már olyan hír miszerint a sisak olcsósága miatt halt volna meg valaki? Vagy ha .... sisakban lett volna akkor jobban járt volna?
Ez szerintem olyan mint a törés teszt az autóknál, csak a végleteket lehet összehasonlítani.

intruder66 2010.09.12. 09:39:47

OFF

baowah,
Három év C1 használat után, azt tudom neked mondani, hogy egyedül 90 Km/h felett, illetve erős oldaszélben nem olyan stabil mint egy hagyományos motor. De városban tökéletes.
Egyedül azt kell megszokni, hogy be vagy kötve, ezért súlypont áthelyezéssel nem tudsz manőverezni (ez elsőre nagyon fura), csak ellenkormányzással és gázzal. Azzal viszont remekül. Ez az eszköz (a fentiek miatt) megosztja a motorosokat és az is igaz , hogy többen utálják mint szeretik, de -ha csak nem vagy antitalentum, akkor- pár óra alatt meg lehet tanúlni. Utána pedig olyan mint bármilyen másik motor.

ON

Uborka Ubulka 2010.09.12. 09:56:21

@goyamaduer:
Tudod ez olyan dolog, hogyamiótza fokozottan több marketingmaszlaggal eteteik itt a jónépet, azóta mindenki fosik már mindentől.
Pl bűnöző vagy ha 6 légzsáknál kevesebb felszereltségű kocsiba ülteted az anyósod, 12 éves gyereket meg a legújabb gyerekülésbe (nyilván 20 éve nagyobbra nőttek a kölykök, azért nem kellett) meg nem a legújabb téligumi feszít a kocsidon amint 7 fok alá megy a hőmérséklet.
Mert amint megcsúszik a kocsid az első tyúkszaron intergalaktikus pályára állsz ha nincs benne a legújabban kiizzadott biztonsági lószarok garmadája, mert a vezető nyilván hülye, és nem tudja megelőzni a bajt...
Csak azt nem tudom, hogy akkor miért nem tartunk ott hogy széria minden motoron az első hátsó tárcsafék, ABS-szel, és légzsákkal a kormánynyakba építve, elvégre az is van már. Meg miért nem visel itt mindenki légzsákos motoros overralt, mert ugye nyilván nem arra játszik az ember hogy a fejével csillapítsa az ütközést mikor eltaknyol.
Én pl mikor kimentem ökörködni párszor földes pályára csúszáskor mindig rádőltem a motorra és markoltam a kormányt hogy rajtamaradjak, hogy ne én csússzak a földön hanem a kormány és a lábtartó. Pl ha Shoya rászorít lábbal a motorra és sikerült volna neki vele együtt csúszni akkor nem nyomják el 2-en.
Ha meg úgy esel hogy 30 m-t röpülsz a motortól előre már rég rossz, akkor balfasz vagy a közlekedési helyzethez megfelelő vezetési stílus megválasztásában.
Vagy peched volt mert tényleg kikanyarodott eléd egy csont tiszta helyzetben egy vak mutyukis nyugger.

'saztán? 2010.09.12. 10:04:38

@Uborka Ubulka: "ha Shoya rászorít lábbal a motorra és sikerült volna neki vele együtt csúszni akkor nem nyomják el 2-en."

helyére kellene ülnöd, mester.

Uborka Ubulka 2010.09.12. 10:04:55

És ezekre a fröccsöntött nagy kalap szarokra válaszul olyat tudok dobni,(fröccsönteni tudod mit kell, a cumit a pelenkásoknak max, a jó kurva anyját aki ilyen fost gyárt, mikor javában lehetne szénszálas hálóból, vagy üvegszálasból) hogy még mindig megvan a nagyfatertól megörökölt kiskőrösi rohambili, és nagyban leszarja az UV sugárzást, ennyi idő után is olyan rugalmas hogy gond nélkül hajlik a csat felfogatópontjainál, el van téve iparművészeti mementónak. Hát hogy faszba tudott ilyet kierőlködni magából a hiánygazdaság ipara?

Na jöhet a sok nagyokos a baromságával, hogy akkor még mindenben "vótméganyag", meg a nők bujábbak voltak, a sör finomabb, a levegő oxigéndúsabb, és a focimeccsek élvezhetőbbek.

Uborka Ubulka 2010.09.12. 10:08:40

@kill-r:
Mi fáj, kollega? Most mondjam hogy szar ügy amibe keveredett, néha megesik hogy elszáll a tapadás a hátsó gumi alól, normál esetben akkor kirongyolsz a pályáról az oldalán csúszó motoron.
Az szívás hogy 2 másik balfasz ott lihegett a seggében, ésszel kéne versenyezni.

'saztán? 2010.09.12. 10:09:16

@Uborka Ubulka: sisakok nagy része üvegszálas vagy kompozit. már a 2x ezres hjc-k is többrétegűek. persze vannak jóval drágábban fröcsik is, de nem azokat kell megvenni.

'saztán? 2010.09.12. 10:10:03

@Uborka Ubulka: semmi nem fáj, csak vicces, h monitor mögül valaki ilyen jól megmondja egy versenyzőnek. versenyezned kéne.

'saztán? 2010.09.12. 10:11:36

@Uborka Ubulka: "ésszel kéne versenyezni"

ez a legjobb. tényleg ki kéne menned japóba osztani a tanácsot.

baowah · http://baowah.blog.hu 2010.09.12. 10:12:14

@kill-r: azert, mert a megvasarlas pillanataban ez volt az egyetlen olyan sisak, amelynek plexije es allresze kulon mozgathato, es ugy hatrahajthato, hogy az rafekszik a tarkora es nem rangatja a fejet.

Uborka Ubulka 2010.09.12. 10:12:36

@kill-r:
De a lényeget hálisten te se fogtad fel, te is a nehézfelfogású gyerek alaptípusa lehetsz, szóval itt van:
"nem arra játszik az ember hogy a fejével csillapítsa az ütközést mikor eltaknyol"
tehát ha normális vagy akkor mindenképp próbálod kerülni hogy beverd a fejed valahova, mert nem vagy kíváncsi a bilid minőségtesztjére, hátha mégis a tiéd az az egy ami nem menne át az élesteszten.

baowah · http://baowah.blog.hu 2010.09.12. 10:13:49

@intruder66: lehet, lehet, de köszönöm én nem szeretném. Az artistáknak is jó a manézs, nekem elég a nézőtér.

'saztán? 2010.09.12. 10:16:53

@Uborka Ubulka: te ilyen látó lehetsz, aki a monitor mögül megmondja, h soya elbaszta meg én miféle lehetek. netán gyurcsok rokona vagy?

Uborka Ubulka 2010.09.12. 10:18:16

@kill-r:
Aranypofa, nem én dirigálom a szabályokat ezeken az ultrasteril szarságokon amit manapság versenynek hívnak, és lassan kész enciklopédia van hozzá hogy mit hogyan lehet csinálni. Kimaradt a könyvből hogy 5 m-nél közelebb nem mászunk kanyarban a másik seggébe. Valaki ezért rábaszott, kész és ugyanúgy más is rábaszhat ezután is.

És láthatod Zirig papa se azért rohangál roof sisakban mert arról lepattannak még a golyók is, és annyira vallásosan hisz benne hogy eztán már nem kéne ésszel motorozni, hanem mert ez volt kényelmes.

Ahogy más se azért használ francia kocsit mert érdekli hogy más mekkorát szopott vele meg mi a véleménye róla (engem se érdekelne pár tapló véleménye) hanem mert az a legkényelmesebb, és mert jól néznek ki.

Uborka Ubulka 2010.09.12. 10:24:03

@kill-r:
érted a szart érted, baz+, semmit nem értettél meg eddig rendesen... nem gyurcsók kell ide hogy észrevegye hanem olvasásból egy megfelelt szintű ember.

@baowah:
Te, nyugi Zirig, ebben a koszfészek országban 10-ből 8-szor úgyis olyan hülyével állsz le aki a legevidensebb hülyeségét se látná be, a faszikám miközben tökéig izzad hogy az úton tartsa azt a szart, a lenéző beszólásra akkor is kapásból rávágná, hogy
"ez a bmw c1 akkor is a legjobb ami valaha született, és ő a legfaszább gyerek, hogy eztán ezzel hajlandó csak menni". Sötétség van itt mint a holdmentes éjszaka.

'saztán? 2010.09.12. 10:24:26

@Uborka Ubulka: (egyszer nehézfelfogású, most meg aranypofa. ilyenek nélkül nem tudsz másokhoz hozzászólni?)

én írtam, h egy sisak nem csak attól jó, h lepattan róla a golyó, de ezek szerint nem olvastad. zirig biztos polcra rakja majd a drága roof-ot, amint kijön egy hasonló a lidliben.

Uborka Ubulka 2010.09.12. 10:28:59

@kill-r:
Nem teszi, mert az nem lesz olyan kényelmes.
Meg minek tegye ha már megvan neki a mostani. Majd akkor rohan megint venni egyet ha majd ismét tök véletlen elfelejti hogy a kocsi tetején maradt egy görögdinnye méretű sisak, valaki meg kurva boldog lesz vele, mikor megtalálja.

'saztán? 2010.09.12. 10:29:53

@Uborka Ubulka: "Nem teszi, mert az nem lesz olyan kényelmes."

papptibinek is írd meg.

Uborka Ubulka 2010.09.12. 10:33:49

@kill-r:
Gratulálok, hogy ilyen érdemi észrevételed van fél óra alatt, nyilván magától értetődő, olyankor mikor valaki túl hülye hozzá hogy észrevegye a lényeget, és hülye az érveléshez.
Inkább húzz el kapálni 2 sort, a fingfűrészelésből nem leszel több, nekem is van jobb dolgom mint kreténeket győzködni. na pá!

Harlequin 2010.09.12. 12:56:57

Nem értem, hogy egy internetes újság szerkesztője, hogy nem képes találni normálisabb sisakot az interneten. 18ezerért nitro-t lehet kapni, ami azért már sokkal normálisabb mint a lidl-s sisak. Én is megnéztem a lidl-ben, de a felpróbálásig jutottam.

muz 2010.09.12. 14:46:18

"Az szívás hogy 2 másik balfasz ott lihegett a seggében, ésszel kéne versenyezni. "

Ez a legnagyobb igazság amit az elmúlt néhány évben olvastam.
Taníts még mester!!!!

papptibi 2010.09.12. 15:22:58

@Harlequin:
"egy internetes újság szerkesztője, hogy nem képes találni normálisabb sisakot az interneten"
Nyilván lehetett volna. Csak hát: arra vettem, hogy olcsó legyen, és fel lehessen próbálni, mert a sok ebayes okostojás azt nem tudja megmondani, hogy ezer kilométerről hogy döntsem el, vajon jó-e a fejemre. Továbbá, mint említettem, ezt még a motor előtt vásároltam, amikor még szó sem volt róla, hogy napi használatban lesz. Amikor meg úgy alakult, hogy motort vettem, sok más kiegészítőt, gumit, egyebeket kellett venni, egy sisak pluszt jelentett volna, holott ennek a használata nem akkora rizikó az én használati körülményeim mellett. Egyszer majd lecserélem, nyugi, addig izguljatok egy kicsit.

papptibi 2010.09.12. 15:28:04

@kill-r: "neked milyen mérési jegyzőkönyvek állnak rendelkezésedre a lidlis sisakodról? semmilyenek? akkor mi, miért fogadjuk el a te véleményedet a dologról?"
Semmilyenek, ezért nem is vitázom, sőt, nem hülyézem le azt, aki drágábbat vesz, pláne vallási alapon nem.
Másrészt: nem állítottam, hogy ez a sisak jó. Kezdjük a poszt címénél. Pusztán beszámoltam róla, hogy megvettem, mert ennyi lé volt rá, és milyen. Túl sok dicsérő szót nem találsz a sisakról, de azért fogadjuk el, hogy teljesíti a szabvány előírásait, amit itt sokan nem fogtak fel.

Tomchy 2010.09.12. 16:40:09

Kicsit tágabban értelmezve a dolgokat, egy tesztelőnek nem mindíg a legújabb/legdrágább cuccokat kell csak kipróbálnia, igenis írjanak csak olyasmikről is, amit a pórnép (köztük én is) úgyis megvesz magának, és használ is. Hogy használható-e, azt meg tudja írni, hogy életmentő-e, azt meg 'sten őrizz, hogy meg kelljen írnia.

loláb 2010.09.12. 16:58:24

@bekman:
Az alkalmi utasnak nem tök mindegy, hogy mi van a fején, de mivel alkalmi utas, nem készült arra, hogy motorozni fog, így csak abból válogathat, ami van.

A lidlis sisakot MAGAMNAK vettem, TARTALÉKNAK. Történetesen úgy alakult, hogy eddig én nem viseltem, de másnak már odaadtam.

Tomchy 2010.09.12. 17:18:47

Egyébként felébredtek a gyerekek, készülök menni a Lid*be, mert 7e-ért van motoros csizma. Ezt látnom kell.

És most üssetek...

Harlequin 2010.09.12. 17:41:55

@papptibi: www.kepesmotor.hu/bukosisak/

Egyébként most jövök Görögországból, ott a CBR 1100xx-el is bukó nélkül közlekednek. Egy-két emberen láttam könyökvédőt, pont olyan könyökvédőik vannak, mint egy bukósisak.

Harlequin 2010.09.12. 17:44:43

@papptibi: Néha a konkurens oldalakon is érdemes szétnézni. Pl: képesmotor.hu
Odamész felpróbálod, kész, jó viszi, nem jó nem viszi.

aljaminden 2010.09.12. 18:04:38

Sajnos nem értem mit akartál ezzel az egész cikkel mondani. Most mindenki ilyen cuccokban motorozzon, vagy senki sem?? Most jók ezek a cuccok vagy "szarok" ahogy te nevezed őket? Nyilván mindenki a péztárcájához mérten vásárol, de az én véleményem az, ha nincs pénzed biztonságosan működő motorra és biztonságos ruhára, sisakra, akkor inkább menj busszal. Azzal is lehet spórolni. Láttam én is már közelről ilyen sisakot, az egyik barátom vásárolta a feleségének. Arra kértem vigye vissza és kérje vissza a pénzét. Meg is tette. De mondom azt nem értem kinek és mit akartál bizonyítani?

Gzula[HUN] 2010.09.12. 18:50:46

3 éve nyúzom a Lidl-s tanktáskát. 5 ezer péz vót. Van egy 16 e-s két részes is, de azt még nem használtam. Tartalék, a lidlis sokkal praktikusabbb. (Állom a kritikát, lehet megkövezni!)

Gzula[HUN] 2010.09.12. 18:57:48

www.aldi-hungary.hu/hu/html/offers/2867_17986.htm

motobox.hu/spd/motobox-shox-143635/JET_830_bukosisak_tobb_szinben

A mintát leszámítva ugyanaz. De azért inkább vegyek 25-30 ezres bukót, mint aldis xart. Shoxnál van egyszínű feketében is.

Neonknight 2010.09.12. 19:19:38

A zárt Aldi/Lidl sisak áránál csak egy hajszállal drágábban vettem online motorosboltban olyan NYITOTT sisakot, ami az előzővel ellentétben nem zajos, nem huzatos a fülnél nagy sebességnél sem. Igaz, hogy nem védi az állat, de szerintem jobb vásár. Ajándékba adtak mellé klasszikus motorosszemüveget, ami alatt még a dioptriás kukkerem is elfér.

Pasas 2010.09.12. 19:29:20

Olcsó térdvédő: a forgórésznél nem volt rendesen lesorjázva, nadrágon keresztül összekarmolta a tankot. Akkor most olcsó volt? Arról nem is beszélve hogy én is csak levágott harisnyadarabra tudom felvenni, hogy a tépőzár ne kezdje ki a lábam.

acsa77 2010.09.12. 19:47:21

@papptibi: a kínai mivoltát valaminek nem tartom önmagában rossznak. És végül is nem vagyok képben bukósisak-tesztek terén.

A munkahely-lakhely kérdés tényleg durva - az ilyen extrém költözésekre nem gondoltam. Sajnos különböző okok miatt nem olyan szokásos Mo.on, hogy családok is bérlakásban/-házban lakjanak. Nem azt mondom, hogy olyan jó lenne széleskörű elterjedése, mint No.ban, de több és jobb lehetőség, no meg egy kialakult kultúrája nem lenne rossz. Nem csak anyagi kérdés ez.

Ami a hitelt illeti, csak dühösen el akartam kiáltani, hogy menjenek a lakossági devizahitel-tiltással a fenébe. Pont hogy ezen tudna most nyerni hosszú távon a lakosság. Valamint ha felvehetnék, akkor visszaerősödne a forint egy kicsit, tehermentesítve a többieket. Mindig jól elintézik a szívatást. A termőföld vásárlás kiterjesztésének elhalasztása miatt is mehetnek a fenébe. Pont ahhoz vezet, hogy vidéken a termelők/gazdák nem jutnak hitelhez egyáltalán, mert nagyon sok helyen nincs értéke a földnek. Csak a cápák gyűjtögetnek lassacskán.

hovarju 2010.09.12. 20:07:25

@butatót,

Szerintem olvasd el mégegyszer, amit írtam.

Az olcsó kínai sz@r nem CSAk azért olcsó, mert nincs benne R&D (persze, mert ellopták), hanem mert sz@r alapanyagokból készül. Meg mert nem költenek minőségellenőrzésre, reklámra, értékesítő hálózatra, stb. stb. stb.

De mindegy. Mindenki azt vesz, amit akar. Én a minőségi termékeket preferálom, és hacsak tehetem, vásárlásaimmal nem támogatom a népi kína összállami erőfeszítéseit a világ szellemi termékeinek eltulajdonítására.

neked ugatok 2010.09.13. 01:48:35

@szemmellato:

nekem berik volt az első sisakom, de amikor felpróbáltam a HJC-t (ez a második, és egyben jelenlegi sisakom) elcsodálkoztam, hogy egy sisak kényelmes is lehet... szóval utólag rájöttem, hogy utáltam a berik sisakot nagyon, kemény volt a belseje, hülye formája volt és emiatt hangos volt, nyomta a fejem.. Igaz a méret sem volt jó, de legalább emiatt elkezdtem másik sisak után nézelődni, és rájöttem, hogy csak nyitott szemmel kell járni, van sok gyártó sokféle termékkel, bármilyen árszinten meg lehet találni a megfelelő védelmet, én 20 ezer körül keresgéltem, végül hatvanért vettem, mert az egész hjc termékpaletta ott feküdt előttem, és a drágábbak jobb anyagból készültek, könnyebbek és kényelmesebbek voltak. A köv sisakom valszeg még ennél is drágább lesz, mert a fentieken kívül már azt is elvárom, hogy halk és szellős legyen, mivel sokat motorozok.

Tibinek pedig: őszintén meglepődtem, hogy egy újságíró arra bíztatja a népet, hogy vegyen olcsó és fos cuccokat, és abban motorozzon. Igazából azt érzem, hogy ezeket a dolgokat csak azért írod meg, hogy saját magad igazold, mert neked nincs pénzed drága holmikra.
Tökéletesen értem a probléma forrását, nem is kell hogy millióid legyenek amiből ruhát vehetsz, de könyörgöm, ne reklámozzuk már az ehhez hasonló semmire nem jó sisakokat, ami eséskor valószínűleg péppé zúzza a fejed. Használd nyugodtan, de ne írj egy cikket amiben önmagad igazolod, a saját magad, a családod és az olvasók megnyugtatására, hogy az olcsó cuccok jók.

Mert nem jók, és Isten ments, hogy próbára tedd egy ütközéssel, ahol a fejed magatehetetlenül csapódik bele mindenbe...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.09.13. 08:47:59

Szart olcsón kell venni az igaz, mert drágán még nagyobb cumi :D De motorozáshoz szerintem nem kéne szart venni; pl. egy Lidl-es sisak ütközéskor mennyire véd? Na persze ha azonos lenne valami minőségibb darabbal, még akkor OK, de amiket leírtál róla, azok alapján nem azonos...

The Green Manalishi (törölt) 2010.09.13. 09:57:39

A lidis sisak érthetetlen. Bármely normális motoros boltban lehet válogatni a különféle árfekvésű bukók között és az eladó legalább tájékoztatni tud, hogy melyik miért drágább, mit tud, mik a tapasztalatok, stb. Sisakon nem hinném, hogy érdemes spórolni.
Ugyanakkor pl. az én 20 forintos Shox dzsekim ugyanabból az anyagból készült (a gyártó ugyanaz) mint márkás társai, protektorozott, kivehető béléssel, így nyáron is viseltem (inkább büdös legyek, mint aszfalttól megnyúzott...). Kényelmes, az alapvető védelmet biztosan nyújtó viselet. Az IMET gerincvédője és márkás társai között nem sok különbséget láttam, évek óta szolgál és még DH-hoz is ezt viselem.
Az olcsó Difi esőgatyám évek óta tökéletes, még a biciklizést is bírja.
Az Imet térdvédő pántjait 30 perc munkával átvarrtam, kényelmes és nyilván sokkal jobb, mint a semmi.
A ún. nyári kesztyűk legfeljebb egy letenyerelésnél a horzsolástól védnek, úgyhogy inkább büdösödjön a kezem egy rendes darabban.
Mindehhez csak annyit fűznék, hogy a védőfelszereléseimet is fokozatosan fejlesztem, mindig lecserélem a régebbieket egy-egy még jobb, minőségi darabra.
Egyébként sityak, kesztyű, dzseki, gerincvédő, csimma még nyáron is rajtam volt mindig, ez van.
Hülye-e vagyok?

vtx18 2010.09.13. 10:01:55

Zoard 2010.09.11. 21:38:12
@Uborka Ubulka: Nem a motoros múltja vagy annak a hiány bánt, hanem az ha egy ilyen oldalon ír valaki valamit, az azért gondolatformáló hatású, és ezt úgy gondolom tudja is.
Szóval az ilyen cikkeket óvatosabban kéne, mivel a bukósisaknál (és a védőeszközöknél) nem az a választási lehetőség hogy akkor inkább szart mint semmilyent, hanem inkább nem motorozni ha nincs megfelelő minőségű (és most megint nem egy versenyfelszerelésről beszélek)felszerelés.

Csak a google be beleírva a lidl helmet és quality szavakat a következőt dobta ki, mely szerint mintha nem mindig lenne jó a lidl sisak :
www.examiner.ie/story/ireland/gbcwcwmhey/rss2/

Szóval nem vagyok meggyőzve. Tudom hogy ez egy régi cikk, de a multikat ismerve, lehet hogy volt még egy kis raktárkészlet és az ide Kelet-Európába jó lesz...

Ez a cikk az ir nemzeti sport, a hurling vedofelszereleseirol szol amit valszeg a helyi gyartok es a sportegesulet bojkottalt. Nem egyedi eset, az Irek sokmindenben osszetartok.
En is viseltem lidl-s sisit a cirkalomon, ECE normas termek/olvassatok el a hozza csatlakozo tesztelesi procedurat/ es meg mindig jobb alternativa mint az amerikaban divatos dinnyehej-bringa sisak amit nem is ertek hogy lehetett legalizalni nagy motorokra

Atesz1987 2010.09.13. 10:27:58

A drágább sisak nem véd sokkal jobban kérdésez kb olyan, mint mikor azt mondják, hogy 150-nél már tök mindegy régi stiftben, vagy 5-ös bimmerben ülsz... Vagy mikor valakinek az ismerőse azért él túl egy balesetet, mert nem volt bekötve. Na, aki ilyenekre hivatkozik, mikor nem köti be magát, régi stiftet hajt, annak csak gratulálni tudok. Talán újra kellene járni a középiskola első osztályát, ahol a kombinatorikát oktatják... Tanulságos lenne.

von Tom 2010.09.13. 11:31:49

@Atesz1987: Ugye viccelsz, amikor azt írod, hogy mindegy, hogy 150-nel perecelve Swiftben, vagy BMW-ben ülsz... ha mégis komolyan gondolod, akkor komolyan sajnállak...

filewalker 2010.09.13. 11:49:08

Szerintem baromira nem mindegy, milyen mociról beszélünk amikor a védőfelszerelés kerül szóba. Én repültem már Simsonnal el úgy hogy az össz felszerelésem egy rövidgatya volt, meg egy papucs. Mondjuk szét is szakadt a lépem, de egy 200 e ft-os robogóhoz nem vennék 200 e ft-os cuccot. Szerintem attól hogy valami olcsó nem biztos hogy szar, a lényeg hogy a célnak megfeleljen. Addig amíg nincsen egy független összehasonlítás pl. a sisakokról, addig fölösleges vitázni.

Atesz1987 2010.09.13. 11:50:35

@von Tom:

Értő olvasás 1-es... Pont azokat kritizálom, akik szerint nem kell bekötni az övet, mert hallatták a szomszédtól, hogy a rokona egyik pajtásának volt egy ismerőse, aki azért nem patkolt el, mert nem volt bekötve. Meg azokat akik szerint mindegy, hogy Suzuki, vagy BMW, mert ha meg kell halni, ebben is meghalunk, meg abban is... Magyarisztán rulez. :)

Atesz1987 2010.09.13. 11:57:29

@filewalker:

Bakker, a csóró azért nem vesz Nike cipőt, mert "semmivel sem jobb, mint a kínais 2000 Ft-os". Amíg nem lesz pénze Nike cipőre, nyilván nem is fog változtatni a véleményén. Én nem mocizok, de bratyóm igen. Ha neki is csak szar motorra, meg szar felszerelésre futná, Ő is megmagyarázná, hogy az olcsó még jobb is, mint a drága, és egy nagy összeesküvés áldozatai vagyunk mindannyian, amiben milliókat húznak le drága cuccokkal, és azok az okosak, akik a jobbat veszik fillérekért... Papp Tibi meg meg akarja magyarázni, hogy a drágább biztonságosabb is kérdés az csupán hit kérdése... Ez kb két 6. osztályos közötti vita során érv. Egy ilyen fórumon csak szánalmasnak nevezhető.

Szerintem, ha nincs 150 ezer felszerelésre, akkor ne legyen 300 ezer motorra sem. Autót sem annyiért vesz az ember, amennyi pénze éppen van a projectre...

Atesz1987 2010.09.13. 11:58:51

@Atesz1987:

Minusz egy is Papp tibis mondatból. :)

KIZS 2010.09.13. 12:54:59

Hasonló tapasztalataim vannak nekem is. Én Rush-m kabátot és nadrágot használok már 5 éve (évi 20-25 ezer km-es használat mellett), nagy-nagy megelégedéssel. Pedig nem vigyázok a cuccaimra egyáltalán. A cipzár füle néha letörik, de frankón helyettesíthető gémkapoccsal.
Csizmáim rendre márkásak voltak eddig (Diadora, Held), de egy szezonnál többet még egyik sem bírt ki. Vagy még annyit sem. Most vettem egy Probiker-t félárra leárazva, ha csak egy szezont bír ki ez is, rögtön nyertem 40 ezret.
Sisakból más a helyzet, ott a Schuberth-et favorizálom. Más sisakom is volt már, sőt jelenleg is egy Caberg Justissimo GT-t használok, de régi Schuberth-emet visszasírom. Főleg a zajcsillapítása miatt, hiszen fejvédelemi célokra nyilvánvalóan tökéletes mindegyik idehaza hivatalosan árult sisak.
A kesztyűk két évet bírnak átlagosan nálam, márkától függetlenül.

Ki kell találni mi a cél. Ha valaki dögösen akar kinézni vagy élő Rossi kópia akar lenni az utakon, akkor az szánjon fél milkát a felöltözésre. De jó és tartós cuccokat lehet kapni tizen-ezer forintos árkategóriában is.

Gzula[HUN] 2010.09.13. 19:41:03

@KIZS: Szerintem nálad a pont.

Leléptem 2010.09.13. 21:23:33

papptibi, baowah
Köszönöm, nekem tetszett nagyon a cikk.
A sisakot lehet itt is kapni Angliában hasonló áron.
A kezeslábas rész nagyon jó volt, fáj a hasam a navetéstől. Csak így tovább.

gnme 2010.09.13. 21:51:26

"Semmilyenek, ezért nem is vitázom, sőt, nem hülyézem le azt, aki drágábbat vesz, pláne vallási alapon nem."

Inni kéne már. Nem? (de)

Dobjatok már egy kört. Van nálam sok minden. Sofőrt hozzatok.

:-)

von Tom 2010.09.13. 22:56:20

@Atesz1987:
Írásod első mondatában rossz a tagolás, kénytelen vagyok ezt felróni neked. Teszem ezt irodalom-történelem szakos tanárként, motorosként, autósként.

deak.atti 2010.09.14. 09:11:19

@papptibi:

"Aztán kiderült, hogy Óbuda.
Na ekkor vettem egy motort. És sokkal jobban jártam, mint Karotta, aki előrelátóan Pestlőrincre költözött, egy csomót áldozott a ház felújítására, és megtudta, hogy a következő iroda huszonvalahány kilométerre lesz onnan. "

Én hasonlóképpen jártam. Akkor vettem motort, mikor Óbudáról (nem messze laktunk a mostani irodátoktól) kiköltöztünk Csepel/Szigetszentmiklós határára. Nem bántuk meg, ég és föld a különbség a panel meg a kertes ház között. Csak éppen a 7 kilométeres munkába járás, meg a kényelmes 1-es villamosozás, ha épp nem volt kedvem kocsiba ülni, bizony megszűnt ... Nekem is 22 kilométer egy bejutás, az napi 44, heti 220, havi 880 ... úgyhogy az első év után sürgetni kezdtem egy motorkerékpár beszerzését. A sisakkal mondjuk szerencsém volt, mert kaptam egy alig használt sisakot (Grex), amit az egyik motoros kézbesítőnk belépéskor újonnan felvett, majd 2-3 hét után kilépett. A sisakot meg selejtezni akarták emiatt (védőeszköz lévén nem adható ki másnak). Nem került be a selejtesek közé ... Kabátot hasonló szisztémában kaptam, kesztyűt-cipőt az IMET-ben vettem (az igazi költség ez volt csak), és ennyi. Még nem teszteltem le, hogy mit tudnak a cuccok ... és nem is szeretném ... :o)

Na, hát ennyit a lakcím-munkahely változásokról. Nem akartam munkahelyet váltani, inkább vettem egy motort helyette.

DA

JmOS 2010.09.14. 09:51:58

A sok kommentet most nem olvastam végig, de én is le szeretném írni:

Nem okvetlenül szar az olcsó sisak!
Nekem is kínai felnyithatós sisakom van és nagyon elégedett vagyok vele!
Előtte egy karbon-kevlár Bieffém volt (van, csak 8 év és kb. 60ekm után már kicsit viseltes), azt cseréltem rá, és a 7eFt-ot simán megérte (Auchan akció)!
Hosszú túrán is elfogadhatóan teljesített. Az anyagai kifejezetten minőségiek - mivel nem vagyok mazsola, ezt már vásárláskor láttam.
Egyedül a plexi torzított, kicsit, de már észre sem veszem.

A szélzaj a plexi mögött Schuberttel is nagy lenne...

Krisi 2010.09.14. 16:43:11

hülyék vagytok mind! én úgy motorozok, hogy ne essek el, ezért nincs százezres bukóm meg félmilliós bőrruhám :)
(pénzem se lenne rá, de mindegy)

amúgy a bukóm 13 ezer volt 6 éve, a dzsekim 15ezer, de van benne kivehető bélés és protektorok, szerintem kikúrt jó vétel volt, nadrágom 13ezer volt és abban is van kivehető bélés meg protektorok, csízmám nincs de mindig túrabakancsban megyek - 10 éve vettem 6ezerért haveromtól, kesztyűmet 9ezerért vettem pár éve és ennyi. és ez az összes cucc értékben meghaladja a motorom értékének a felét :D

ha lenne nagyonsok pénzem akkor egyedül a sisakomat cserélném le egy halkabbra. meg a motoromat is, de az már más kérdés.

és hogy beszálljak a flém-be: nem az számít, hogy milyen cucc van rajtunk hanem hogy mennyire defenzíven vezetünk.
aki úgy megy mint egy fasz és közlekedési analfabéta az úgyis felcsapódik egy furgonra.

Atesz1987 2010.09.14. 19:36:18

@Krisi:

Tibikus nagyképű, barom hozzáállás. Majd ha városon kívül haladva megáll előtted valaki, mert be akar fordulni balra, és Te kényelmesen deffenzíven megállsz mögötte, és még is beléd durrantanak hátulról, akkor átgondolod, hogy mit ér a deffenzív vezetés... Bírom mikor valaki úgy áll a vezetéshez, hogy Ő vele úgysem történik semmi, mert Ő nagyon ügyes... Pfff...

Atesz1987 2010.09.14. 19:38:46

@von Tom:

Ohh, elnézést tanár úr. Viszont, ha ennyire képzett irodalomból, akkor illene felismernie az iróniát, akkor is, ha a tagolás rossz. Nyilván ismeri a történelmi példát a vessző nélküli mondatok értelmezési útvesztőiről. Én nem tudom idézni, mert nem vagyok tanár. Viszont az elég gáz, hogy a diákjai azért kapnak 1-est a dolgozatukra, mert rossz helyre raktak egy vesszőt...

Krisi 2010.09.14. 20:26:17

@Atesz1987: aztán ha belémdurran hátulról egy Kamaz akkor majd megment a kétszázezres Schubert bukósisak?

falfirka 2010.09.14. 22:51:27

papptibi
ne annak örülj,hogy olcsó szart veszel állandóan és mennyi pénzt spórolsz, hanem csak egyszer legyen szükséged az életben egy minőségi cuccra,ami az életedet menti meg ! és ott akkor az orvos majd nem a silány termékre fogja a súlyos tragédia okát !
annyira ne éld bele magad ebbe a németfílingbe a lidlével meg az aldisógorral...szerinted hol gyártják ezeket óccsón????
Bpesti robogós haveromat 1 hete műtötték 2 szer egymás után egy béna taknyolása miatt: 40-el ment,pólóban,bemcsiben.. ahogy kell,..ja és falusi paraszt gyerek,aki tud bicajozni..
Csak ezt az elbambuló buszos nem tudta róla,oszt egy kicsit megpöckölte..
Szóval inkább példamutató légy ne lúzer!

littlerock 2010.09.15. 13:13:25

@falfirka: mi az a bemcsi??? segítsen már valaki, mert nem tudok magyarul...

NoHAB 2010.09.15. 13:58:11

@filewalker: "Szerintem baromira nem mindegy, milyen mociról beszélünk amikor a védőfelszerelés kerül szóba. Én repültem már Simsonnal el úgy hogy az össz felszerelésem egy rövidgatya volt, meg egy papucs. Mondjuk szét is szakadt a lépem, de egy 200 e ft-os robogóhoz nem vennék 200 e ft-os cuccot."

Ezzel azért vitatkoznék...
A mai 50-es robogók lazán viszik a 80-90-et, némelyik 100 felett is simán hasít.
Nemrég vettem én is hasonló képességűt (nem olcsón) és igenis megvettem hozzá a Caberg felnyitható sisakot és normális kabátot....mindez benne volt egy 100-asba....de mindezt meg lehetett volna oldani a harmadából is, csak akkor nem felnyitható, hanem egy egyszerű, nyitott sisak lenne, ami az állat nem védi, illetve olyan kabát, amelynek a protektorai szart sem érnek (hiába a CE jelzés benne). Véleményem szerint a bizonság mindennél fontosabb, ez nem lehet pénz kérdés, legyen szó robogóról, vagy akár egy Hayabusa-ról....

falfirka 2010.09.15. 22:32:08

@littlerock
bemcsi: susogós szabadidő pantalló,azaz bemelegítő nadrág...ember hol élsz te, láccik nem vidéken

littlerock 2010.09.16. 19:59:08

@falfirka: dikkmáá gecc eztet nem vágom ám! falurúl gyüttem én a magasházas nagyvárosba e..

elég sok időt töltöttem tanulással, életemnek több mint felét, ha pontos akarok lenni, de a tájszlenggel hadilábon állok... ez van. Üdv!

falfirka 2010.09.16. 21:17:51

@littlerock:
pedig pesten sok ám a paraszt,ott virít ám a susogós bemcsi,garbóban,kitett vastag fuxxal,szőke 20 kilós cicával, fehér X5-ben..

littlerock 2010.09.17. 07:51:32

@Krisi: "hülyék vagytok mind! én úgy motorozok, hogy ne essek el,"...

Te még élsz??? majd elmúlik.... nekem sincs túl sok pénzem, de azért ne csodálkozz, ha felkened az aszfaltot, elkopsz, mire megállsz... a kordura nadrág csodákra képes (nem kopik el, de a lábad igen)... a protektor is sokat dob a latba... de legalább tudom, hogy hülye vagyok :))) majd üzenj, ha kórházban vagy, viszek egy kisebb csoportot - ugyanolyan hülyék mint én - és ha másnak nem is leszel jó ebben az életben, elrettentő példának kiválóan vizsgázhatsz ...

littlerock 2010.09.17. 10:08:38

@Krisi: Még az jutott eszembe, hogy megtaláltuk a cikk célközönségét a te személyedben:) Gratulálunk!!! Tudod a cik arról szól, hogy az olcsó cucc is jobb mint a semmi. Én már láttam olyat amikor egy motoros belecsapódik egy RAV 4-es oldalába. Rajta is csak farmerkabát, meg bukó volt. A szemem előtt zajlott le az egész. Kicsit több mint 3 éve motorozok, és eddig két motoros-balesetet láttam megtörténni, nem utólag voltam ott, hanem minden a szemem előtt zajlott. Tudom miről beszélek, amikor le merem írni, hogy egy-szál semmiben motorozni mekkora hülyeség. A motoros oktatáson az egyik előadó olyan fényképeket mutatott, amin ő volt begipszelve, és egyértelművé tette, milyen hiányosságok voltak a ruházatán, majd bemutatta a ruházatát amiben esett... Magyarul: minden fontos helye protektor kell. Kézfej, könyök, váll, csípő, gerinc, térd, boka. Még valami gagyi műanyag szivacsszerű béléssel is puhább, mint az aszfalt. Térj észre ember!!!

Plumper 2012.06.27. 11:10:09

A Lidl-féle bukósisakok ugyanazok, mint 40ezres társaik motoros boltban, csak márkajelzés nélkül...de aki sznob, az úgyis ott veszi.

Analóg órát akartam a motoromra. Azt mondja meg nekem vki, mi kerül azon 6000 Ft-ba?

Az egyik motoros shopban pedig külön-külön kifizetsz sokezer Ft-ot egy normális GPS tartóért, végén 20ezerért van egy tartód. Ez is annyiba kerül, hogy horror.

A motorosokon akarnak keresni a legtöbbet. Egyszerű vackokat 5szörös áron eladni, "hamár egyszer drága hobbink" van.:-P

Gogolák Csaba 2013.06.13. 22:58:55

Én nem tudom,semmi sértőt nem találtam benne csak azért mert olcsó.Viszont,egy nyitható sisak mindig hangosabb lesz mint a rendes zárt,ez vele jár, de szerintem ennyit meg ér a kényelem.Egyébként nekem is Motowell FU2 sisakom és egy J&M protektoros kabátot használok,van még egy magas szárú protektoros cipő.Ez így egyben kb 50 Ft volt,viszont "sajnos" ki lett próbálva a hatékonysága.Májusban ki hajtott elém egy autó,átrepültem felette de egy ficamon és egy lábfej csonton kívül, nem volt rajtam egy horzsolás sem.Nekem is azt mondták a mentők hogy nagyon jó választás volt a cipő mert ha nem ez van rajtam megnézhettem volna a lábam. .Nem vagyok benne biztos, hogy ha ugyan ez van rajtam 200 ezerét, nem lett volna ez a sérülésem akkor is.Ezek esésből is jól vizsgáztak.Az a baj hogy legtöbbször csak a nevet veszik meg az emberek,hogy el mondják 50 vagy 70 ezerért vettem,sisakot vagy kabátot,mert attól lesz menő.De azoknak a márkáknak is meg kell élni valamiből :-)

Gogolák Csaba 2013.06.13. 23:15:30

Csak még egy gondolat a sisak választáshoz.
Tök mindegy hogy akár csak 100zal,le koccolod az autó oldalát vagy az aszfaltot,teljesen mindegy hogy LIDL ben vetted 14 ért, vagy szaküzletben 70 ért a végeredmény ugyan az.Sajnos ilyen az anatómia.

gergo.roosz 2013.09.15. 14:53:11

Hasonló sisakom van nekem is, igaz én robogón használom. (A tipikus sebesség 40-50km/h közti.) Igaz, az enyém teljesen zárt, rögzített állú. Nem bánom, hogy zártat vettem robogóra, feldobott apró kavics rendszeresen koppan rajta.
Ha leesek a robogóról, és beütöm a fejem a földbe, attól megvéd. Mivel a szabványt tudja, talán többtől is.
Viszont hosszabb úton megfájdul tőle a homlokom, mert szorít, a plexi nem zár rendesen, és ha esőben valahogy mégis lezárom, akkor párásodni kezd.

Sajnos nem minden arany ami fénylik. Fokozottan igaz ez a divatcikkekre, és a motoros ruhák - senki ne sértődjön meg - részben azok.

Másrészt a jó termék és az "annak néz ki" között hatalmas különbség van.

Szarka Balázs 2014.02.13. 11:39:35

A fenti linken lévő videók jól mutatják mit bír egy olcsó sisak.Ha ilyen erőhatásnak teszik ki egy ember fejét ott egyértelmű lenne a kimenetel :( ! Ellenben az olcsó sisak ezeket is kibírja! A drága sisak csak a komfortja miatt jobb!Nekem van egy Airoh PR2000 és egy ugyan ilyen Állból felnyíló Motowell sisakom is,a Motowell ára az Airoh árának a fele volt,mégegyszer nem fizetném ki a dupláját egy sisakért ha fele áron szinte ugyan olyan jót kapok!

Friss topikok

belsoseg feed

Nincs megjeleníthető elem

jajjdecsunya feed

Nincs megjeleníthető elem

racingdream feed

Nincs megjeleníthető elem

rallyedream feed

Nincs megjeleníthető elem

reklamarchivum feed

Nincs megjeleníthető elem

robogo feed

Nincs megjeleníthető elem

tcomment feed

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása