A süket suzukis

A kis tok sokkal elegánsabb, mint vattapamacsok után kutatni a kabátzsebben

Ender Baba, újságíró kollégám rám nézett, mondott valamit, én meg visszakérdeztem, hogy tessék? Ő elmondta másodszor is, ekkor már eljutott néhány szó a tudatomig. Látta, hogy bambán bámulok, emelt hangon megkérdezte, hogy jó les-e a leadott cikke. Végre minden szavát értettem, cserébe az egész szerkesztőség ránézett, és szóltak, hogy ne üvöltsön.

„Tudtad, hogy a motorosok süketek?” – váltott témát és kíváncsian bámult gombszemével. Hittem is, nem is, úgyhogy magával cipelt a Fül-Orr-Gégészeti Klinika audiológiai laboratóriumába; előtte megnyíltak a kapuk, hisz orvostanhallgató. A számítógépes vizsgálatok eredményét nem lehetett elmismásolni, ha süket nem is, de sérült hallású vagyok.

A motorozás az oka. Nyitott sisakban vagy felhajtott állrésszel nyomom évek óta, pedig egy átlagos bukóban százzal hajtva 95-98 decibel terheli a fület. Ez már negyed órás cirkálás után halláskárosodáshoz vezet, nem beszélve a 140-150-es tempónál fellépő 102-105 decibelről – akkor már a harmadik vagy negyedik perc is odacsap.

Aki nem akar megsüketülni, próbálja ki bátran

Miután Ender a fél országgal tudatta, hogy nekem hiába beszél, megkeresett minket a MotoSafe füldugó forgalmazója. Igaz, hogy már benne jártunk az őszben, de csak sikerült annyit gurulni, hogy véleményt alkothassak: még sosem teszteltünk ilyen kicsi, alig két centis tárgyat.

Az első úton azt vettem észre, hogy gyorshajtok – a megszokott üvöltés hiánya önkéntelenül is arra ösztönzött, hogy csavarjak egyet a gázmarkolaton. 50-60 kilométer után megszoktam a nagyon is kellemes módon lecsökkent zajt, onnantól már nem tréfált meg. Kifejezetten hatékonyan szűrte ki a szél ártalmas hangjait, ellenben a körülöttem közlekedőket nem nyomta el.

A „légolajos” Suzukim mechanikus zajai viszont ijesztően megnőttek, komolyan aggódtam, hogy valami baja van a GS1200SS-nek. Most már tudom, hogy micsoda kelepelés jön ki az ősöreg GSX-R blokkból, ha nem téveszti meg fülem a zaj folyamatos kábítása.

A sárga szűrő kisebb zajterheléshez való

Tankoláskor azt hittem, hogy majd ki kell vennem. Amikor a sisakot magamon hagyva beballagtam a kasszához, tompábban ugyan, de hallottam annyira, hogy rávágjam: nincs pontgyűjtő kártyám és nem is szeretnék.

Már kipróbálás előtt is simán elhittem, hogy hasznos lesz, de azt hittem, gyűlölni fogom – még a walkman hangszóróját sem bírom ki a fülemben. Az sem szorít és nem is nyom, mégsem szeretem. Ellenben a MotoSafe egy idő után tényleg észrevétlenné válik: hőre lágyuló hajlékony gumis anyagból készült, így hamar felveszi a hallójárat formáját. A szivacsos munkavédelmi dugókkal ellentétben ez szellőzik, nem érzem úgy, mintha hízott denevérekkel megtömött cseppkőbarlang tátongana fejemben.

Alig két centi, kényelmes a viselése

A használati utasítás időnkénti mosást javasol, én eddig egyszer öblítettem át szappanos vízzel. A fehér ernyős rész közepében található szűrőből kétfélét adtak a kis, kulcstartóra csatolható szütyőhöz. A sárga több zajt enged át, a zöld erősebben szigetel – mivel gépem sem halk, a sisakom sem a legizoláltabb, ezért alapból az utóbbit használom.

A hosszú autópálya-szakaszokon, ahol gyorsabb tempót diktálok, ideális – eddig többször előfordult, hogy megfájdult a fejem a zúgástól. Túrázóknak, fülfájósoknak ideális, komolyan sajnálom, hogy nem tizennyolc éves koromban próbáltam ki először: 8125 forintot megért volna, hogy még most is halljam, mit kérdezget folyton Ender Baba.
 

Ender Gábor megjegyzése: a fül-orr-gégészeti szakrendelésen is igényelhetünk egyedi, fülünkhöz és a használati körülményhez igazított füldugókat. Ennek ára nagyjából ötezer forint.

A bejegyzés trackback címe:

https://sebessegoltara.blog.hu/api/trackback/id/tr221590610

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hallókészülék 2010.03.24. 12:06:33

Én itt láttam egy-két kiváló hallólészüléket.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

korne72 2009.12.11. 17:42:50

Én csak a gyógyszertárban kapható 3M füldugóit használom és sokkal jobb motorozni vele, mint korábban, dugó nélkül.
"Csend" vesz körül, persze mindent hallok, csak jóval kellemesebb az egész. Mindenkinek ajánlom + "egészséges"!

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.12.11. 18:40:09

ez jó amikor jön a mentő:-))

Robetta 2009.12.11. 18:49:39

Pipec, hogy itt van ez a bőrszütyős 8 ropoládés dugesz, de most nem tudom eldönteni, hogy ~500Ft-os gyógyszertári 3M is tudja-e ugyanezt. Letesztelnéd, Árpád? Egy naked bike-ot tervezek venni kezdőmotornak.
Olyan kell, ami kizárólag a szélzajt gyalázza le, a motor és a forgalom hangját rendesen átengedi. Nyilván ilyen nem létezik.
R

Robetta 2009.12.11. 18:54:05

Ja, még valami: Ha a 3M nem tudja ezt, mert pl. az minden frekvenciát megszűr valamennyire, ez a NASA jellegű cuccli meg inkább a szélzaj frekitartományát, akkor milyen olcsóbb alternatíva létezik?
Ha nem ezt a megbundázott cumót akarom megvenni.

Robetta 2009.12.11. 19:03:33

Most nézem, ez a cég még a vécére is külön dugó TERMÉKCSALÁDOT fejlesztett ki. Vad kompánia ez. Ha lefektetek egy nagyobb csokis Browniet, az hány decibel?

danhun 2009.12.11. 19:36:42

Robetta ez a Nasa jellegű cucctól nagyon messze van. Azok itt kezdődnek: www.brwtools.hu/shop/produkte/index.html?t_Method=Catalog&t_Node=719171&t_CID=1
Egyébként a cikkben szereplő termékek normál füldugók különböző dB értékekre színkódolva pl:Sárga - Közepes csillapítás.
Érdekessége, hogy egy dugóval tudunk két különböző zajterhelés védelmet állítani .
Ja és persze az Alpine marketinget meg kell fizetni.

Ubul1 2009.12.11. 19:38:28

Figyelitek a sterimóra 107 db ír a táblázat és 106-tól már azonnali a halláskárosodás, akkor nekem tök süketnek kéne lennem mégis faszán hallok és nyitott sisakban mászkálok én is még 3 fokban is. Mondjuk nem 100-zal hanem 70-80 között.

Ubul1 2009.12.11. 19:42:22

bao, arra meg tegyél magasról hogy milyen hangok jönnek ki a blokkból, ez nem HD hogy a hangja miatt vegyék hanem a menetteljesítménye miatt.

baowah · http://baowah.blog.hu 2009.12.11. 19:52:58

@Robetta: hasznaltam 3m-eset, jobb, mint a semmi, sőt - egy bajom van vele, hogy az a szivacsos cucc zavarta a fulemet es befulledt benne. talan ez az en kenyessegem, mindesetre az is hatekonyan szur egy bizonyos tartomanyt.

zöldi 2009.12.11. 21:25:18

Régi ócska sisakjaimban próbáltam a "normál" füldugaszt, a semminél tényleg jobb. Aztán vettem egy schubertet.

hypochloride 2009.12.11. 22:04:53

A probléma valós és nagyon is sokakat érint. Nem csupán a motorosokat, hanem azokat is, akik maguk ugyan nem motoroznak, de kénytelenek hallgatni a melletük elhúzó motorok zaját. Bízok benne, hogy ezek után lassan a motorosok is megértik, hogy nem jó az, ha a motor zajos.

baowah · http://baowah.blog.hu 2009.12.11. 22:29:10

@hypochloride: nem a motorzaj süketíti meg a motorost, hanem a szélzaj. a Kipufogót alig észlelni, mert elnyomja.

Természetesen megértem a panaszodat, de a melletted elzúgó motor nem tartós zajártalom, a pillatnyi terhelésével és nagyjából 90-105 decibeles maximális erejével nem okoz süketséget a gyalogosnak.

dextercapo 2009.12.11. 22:58:20

nem a motor zaja a problema . teljesen nema motoron is brutalis szelzaj van - allandoan .
egyebkent amit meg erdemes a 3m-es szivacsokon kivul megnezni az az izolacios fejhallgatok listaja - egesz jokat gyartanak es eleg olcson kaphato .
ezek fulbe dugos kis fejhallgatok , amikre altalaban harom lagy gumi hartyas burkolat huzhato ra meret szerint - ez osszenyomodik es jol szigetel .

pl : www.ocmodshop.com/images/reviews/audio/steelseries_siberia/thumb_steelseries_siberia_23.jpg

dtk74 2009.12.11. 22:59:44

azért a kipufogó sem kutya. volt egy 124 decibeles (Sirokon mérték be) gépem, amivel Csíkszeredáról másnaposan hazatoltam bő 8 óra alatt Egerbe. Elfelejtettem berakni a füldugót. Azóta úgy alszom el, hogy hiába csend van, kis zúgást hallok. Hasonló mintha épp egy zajos helyről (diszkó) értem volna haza. Most akarok venni csendes, jól védett sisakot, zártat az eddigi felnyitható helyett, hogy a későbbi bajoknak elébe menjek.

neked ugatok 2009.12.12. 03:45:06

pont szezon végén szemezgettem egy ilyennel, de mivel csak 2 hónapos volt az új motor, inkább eltankoltam a pénzt
tavasszal ezzel indítok, jó cuccnak tűnik, szükséges ahogy pl az izületeket védő kesztyű vagy térdvédő is... lehet nem érzi az ember szükségesnek, de 10 év múlva nem hallod/fáj, és azt hiszed megöregedtél, pedig csak fiatalon voltál túl kemény...

Tsyga 2009.12.12. 17:51:06

Boldog Névnapot Árpád amúgy!

gumitamin 2009.12.12. 20:32:02

Nem egyszerűbb egy komolyabb sisakot venni, ami csendes és biztonságos is?

fuldugo 2009.12.12. 21:43:08

@baowah:
@Robetta:
A nagy különbség a szűrős és a szivacsos füldugók közott, hogy a szűrős csak a káros hangtartományokat szűri ki, jelen esetben a szél hallást károsító hangját.

A szűrő egy speciális szabadalmazott eljárással készített lyuk, amely a káros frekvenciákat lefaragja a fülbe jutó hanghullámokról.

Mivel ez egy lyuk, a hallójárat szellőzik és ahogy a szerző is megfogalmazta:

"A szivacsos munkavédelmi dugókkal ellentétben ez szellőzik, nem érzem úgy, mintha hízott denevérekkel megtömött cseppkőbarlang tátongana fejemben." - azaz nem fülled be a hallójárat.

fuldugo 2009.12.12. 21:49:44

@dtk74: A fülzúgással az a probléma, hogy az orvostudomány mai állása szerint nem lehet vele semmit csinálni (nekem is van ezért eléggé körüljártam a témát).

Jó esetben elhalkul egy idő után, de hangos zajokra (diszkó, motorozás, stb.) ismét előjön, hosszabban és erősebben. Esetleg már el sem múlik és egy hallókészülék nem segít ezen sajnos.

Ezért tényleg nagyon fontos a hallásvédelem.

A német Motorrad magazin egyik cikkében azt írta, hogy füldugó használata még a legcsendesebb sisak mellett is ajánlott.

Robetta 2009.12.13. 13:30:42

@fuldugo:
Tudsz nekem ajánlani más alternatívát is? Vagy mindenképpen ezt kell venni?

CBHonda · http://en.wikipedia.org/wiki/Honda_CB_series 2009.12.13. 23:08:36

Hűűű akkor ez nem csak az én problémám. Autópályázások után olyan mintha egy akváriumból hallgatnám a világot. (után szerencsére elmúlik egy fél óra alatt) Gondolom már én is amortizáltam a hallójárataimat sajna :(
Köszi a cikket! Szezonra veszek egy szettet, jó lesz az még 1-2 másik alkalmazási területre is.

fuldugo 2009.12.13. 23:21:43

@Robetta:
Természetesen több megoldás is van, mindegyiknek van előnye, illetve hátránya. Néhányat megpróbálok felvázolni.

1. szivacsos füldugók - előnye: olcsó; hátránya: minden zajt letompít, így a forgalom zaja is nehezen hallható, a hallójárat befülledhet.

2. egyéni fülhöz készített szűrős füldugó - előnye: ha megfelelő a szűrő, akkor csak a káros zajokat szűri ki, egyéntől függően kellemes viselet (nagyapám pl. a hallókészülékéhez hallójáratára egyénileg öntött füldugó szerű cuccot kb. egy óra után mindig kiveszi, mert azt mondja elkezdi nyomni), szellőzik a hallójárat - hátránya: ha nem TB támogatott akkor kb. 35ezer forint, egyéntől függően egy idő után nyomhatja a fület

3. MotoSafe - Előnye: kifejezetten motorosoknak fejlesztették ki, a hallásra káros hangokat szűri ki, a forgalom fontos hangjai hallhatóak maradnak, kényelmes viselet a hőre lágyuló gumis anyagnak köszönhetően. - Hátránya: 8ezer forint

Szerintem az nagyon fontos, hogy minden motoros lehetőségei szerint óvja a hallását a fent leírt metódusok egyikével.

A hallás (részleges)elvesztése nagyon kellemetlen. Gondoljunk csak bele, milyen érzés lenne, ha csak az írott szöveg jutna el hozzánk, a hangok már nem, ide értve a zenét, utcai hangokat, beszélgetéseket... Sokan mondják, hogy a süketség rosszabb, mint a vakság, mert sokkal jobban kizár az emberek közül.

fuldugo 2009.12.13. 23:30:44

@CBHonda:
Ez tényleg sok motoros problémája.

Fontos óvni a hallásod, mert ugyan szerencsés alkat vagy, hogy gyorsan regenerálódik a hallásod, de sajnos a fül, illetve a csigában a hallásért felelős kis szőrös sejtek nem felejtenek, hiszen amelyik letörik az nem regenerálódik többet.

Így a káros hatások egyre hosszabban és hosszabban jelentkeznek. Ez lehet, hogy csak néhány másodperc többletet jelent esetenként, de sajnos a sok kicsi sokra megy itt is igaz.

A hallás tompulása mellett a fülzúgás lehet a másik amely sok kellemetlenséget okozhat és legrosszabb esetben örök kisérővé válhat (pl. Sting, bár ő valszínű nem a motorozástól kapta..)

Szerencsére több opció (lásd cikk, kommentek) is van amivel vagy megelőzheted a halláskárosodást, vagy ha már van, akkor konzerválhatod az állapotot.

fokabacsi 2009.12.14. 08:49:26

@fuldugo: 1.)nem herélem ki a kipufogót.
2.)sima munkavédelmi füldugót használok.
szeretném ha 70 évesen sem lennék vén süket hülye ! Utóbbira úgyis van esély.

CBHonda · http://en.wikipedia.org/wiki/Honda_CB_series 2009.12.14. 10:13:54

@fuldugo: azt hiszem ez hiánypótló cikk volt Baowah! :)

Múltkor az M1-esen motorozva (nem röhög!:)) már papírzsepivel tömtem ki a füleimet, kéjes gyönyör volt csendben utazni. Mentálisan is nagyon fárasztó a szélorkán...

djhwgfewgfiegh 2009.12.14. 14:26:32

Füldugó tekintetében a legprofibb: www.microsonic.hu és olcsóbb is!

fuldugo 2009.12.17. 23:15:50

@djhwgfewgfiegh:
A MotoSafe jelenleg 8125 Ft és azonnal elérhető.

A microsonic füldugó lényegesen drágább, 12000 forint + postaköltség, illetve ehhez néhány helyen még hozzájön 4-6000 forint extra az illeszték készítésért, így akár a 18000 forintot is elérheti, illetve minimum egy hét de néha lényegesen hosszabb az elkészítési+szállítási ideje.

A tesztben bemutatott MotoSafe füldugóhoz képest a microsonic profizmusát, néhány tulajdonság figyelmébevételével érdemes átgondolni.

A microsonic füldugó egy fix szűrővel kapható, amelyet nem lehet a motor/körülmények változásakor cserélni, míg a MotoSafe két cserélhető szűrővel.

A microsonic fülbe tehető illesztéke, annak ellenére, hogy a hallójárat mintájára készül, egy bizonyos idő elteltével kellemetlen viselet lehet, hiszen az a lenyomatvetel allapotat tükrözi és nem alakul hozzá folyamatosan, pl. ha az egy kicsit meleg hatására megduzzad.

Nagyapám a speckó 300+ezer forintos hallókászülékét mindig kb. egy óra múlva kiveszi, mert a fülére készített illeszték kellemetlenné kezd válni neki.

A piacon lévő, hőre lágyuló anyagokból készült füldugók (a tesztben szereplő MotoSafe is) nyomás nélkül tökéletesen illeszkednek a hallójárathoz annak használatközbeni változásakor is.

(A MotoSafe-fel és a microsonic fülugóval kapcsolatos árakat, adatokat az ügyfészolgálatukon kapott információk alapján írtam.)

MIKE 650 2009.12.20. 18:43:50

EKKORA BAROMSÁGOT! Azon kívül hogy balesetveszélyes, akit idegesít a motor(ozás) zaja az üljön autóba!

djhwgfewgfiegh 2009.12.21. 11:39:28

I@fuldugo:
Igen, van ilyen is, de amire céloztam, az a Silencium zajvédő, ami nem filteres, az igaz, de 2500 Ft/db. A másik, a 12.500 Ft-os (ennyi az ára a gyártónál, nem több) filtere viszont minden ellenkező híreszteléssel szemben cserélhető, 8, 15 vagy 25 (tehát háromféle) dB-es szűrő létezik.
A nagypapa illesztékét pedig érdemes lenne újra elkészíttetni, mert valószínűleg nem a megfelelő anyagot választották hozzá, ami egyébként nem ugyanaz, mint a zajvédőé.

neked ugatok 2009.12.23. 13:01:18

@MIKE 650:
térjünk vissza erre a kérdésre 10 év múlva
majd levelezünk, mert hallani nem fogsz :P

fuldugo 2010.01.06. 17:39:43

@djhwgfewgfiegh:
Tapasztalatom szerint a szűrős füldugók és a szűrő nélküliek között ég és föld a különbség, de még a szűrővel rendelkezők között is van sok.

A különböző frekvenciákon különböző csillapítási értékekkel rendelkező szűrős füldugó előnyei (pl. a cikkben tesztelt MotoSafe):
1. a hallásra káros zajokat szűri ki
2. a fontos hanginformációkat átengedi
3. nem lesz az embernek elszigeteltség érzése
4. a közlekedés hangjai hallhatóak maradnak
5. használható a bukóba épített rádió (MotoSafe)
6. beszélgetéskor nem kell kivenni (pl. tankolás)
7. nem fülled be a hallójárat, megelőzve esetleges szédülést.

Természetesen árban is különböznek, de mindenkinek magának kell eldöntenie, mennyit ér az egészsége és a biztonsága.

A MotoSafe-nél nem lehet megállapítani általános csillapítási értéket a kétféle cserélhető szűrőnél, mivel az minden frekvenciát különböző mértékben csillapít, hasonlóan a MusicSafePro-hoz, amelyet zenészeknek fejlesztettek ki. Így érhető el, hogy a hangzásból csak a hallásra káros zajokat (pl. szél) távolítsa el a füldugó, de a fontos hang információk (pl. közlekedés hangjai, beszéd) megmaradjanak.

(Megkérdeztük a halláscentrumban és nagyapám fülillesztéke a legkorszerűbb anyagból készült. Bár gyakorlott orvos készítette a mintát anno, mégis csak a harmadikra levett és elkészített illeszték zárja ki az összes hangot, ami + 6 hetébe néhány útjába + egy csomó idegeskedésébe került.)

Friss topikok

belsoseg feed

Nincs megjeleníthető elem

jajjdecsunya feed

Nincs megjeleníthető elem

racingdream feed

Nincs megjeleníthető elem

rallyedream feed

Nincs megjeleníthető elem

reklamarchivum feed

Nincs megjeleníthető elem

robogo feed

Nincs megjeleníthető elem

tcomment feed

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása