Röhögtünk a hülyéken, aztán magunkon

Volt már hasonló történet, de ezúttal nem én vagyok a főszereplő szerencsére. Úgy történt, hogy elmentünk moziba Asesso Zolival, hogy megnézzük a Pain and Gain című filmet, ami amúgy totál debil gym rat, azaz gyúrósmajom bűnözőkről szóló, igaz történet. (És nem mellesleg, bár a sok önjelölt értelmiseggi filmesztéta mindig fikázza Michael Bay-t, nekem az egyik kedvenc rendezőm volt. A Tranformers 2.-ig.) Ugyan rosszra számítottam, de a film zseniális, és végigröhögtük a szereplők bénázását.

vfr2.jpg
Mozi után kajálni akartunk, de külön indultunk a közeli étkezdébe, mert Zoli a pláza egyik végén tette le a motort, én a másik végén parkoltam. Az étteremből hívtam, hol a rákban van már. Hogy a filmhez stílszerűek legyünk, kiderült: Zoli elhagyta a VFR kulcsát. Amiből 1 db volt természetesen. 

A motor meg az utcán, kormányzárban, eltolni se tudta. Visszament, körülnézett a nézőtéren, kint a pénztárnál, mindenhol, de nem találta és senki sem adta le.

vfr 1.jpg

Kérdezte tőlem telefonon, nincs-e pótkulcsom (mert a VFR-t tőlem vette meg), de nyilván nem őrizgetek pótkulcsot eladott motorokhoz. Nekem is egy volt, elfelejtettem másoltatni, de én mindig magamra kötöm karabinerrel, nem rakom zsebre, vagy ilyesmi. A barátnőm azonban azt mondta neki, talált valami Honda kulcsot.

Zoli odagyalogolt hozzám, elhozta a kulcscsomót, éppen összefutottunk. Így fel tudtam világosítani, hogy gyanús lehetne: ez egy mini kulcs, fele akkora sincs, tipikusan robogóé. És ez pont annak a kék förmedvény robogónak a kulcsa, amit elloptak.

Apró mellékszál, hogy a kezében levő  kulcscsomón ott volt annak a Yamaha Jognak a kulcsa is, ami nálam rohadt régóta, nem indult be, ezért pár napja egy haverom elvitte egy szerelőhöz, és pont akkor derült ki, hogy nincs meg a kulcsa. Most gyorsan felhívtam őket, hátha nem szedték még szét a zárat, de természetesen már igen, úgyhogy bár Zoli kulcsevesztése által meglett az én elveszett kulcsom, de már későn.

Zoli kulcs híján visszagyalogolt a motorhoz és megpróbálta leszerelni a kormányzárat, de nem volt megfelelő méretű az a pár torx kulcs, amiért megint elgyalogolt hozzám, így ment pár kört még oda-vissza, mindhiába.

Nem volt mit tenni, Zoli telefonált egy általam ma már megnevezni nem kívántt szerelőnek Budaörsre. Amikor megjött, nekiállt lecsavarozni a kormányzárat, aminek kellemes részleteiről, mint amikor beszorul a dugókulcs, felesleges is beszélni.

Ilyenkor van az, hogy a kezedben a gyújtáskapcsoló zárjával elballagsz a Hungária-Kerepesi sarokra, ahol a zárhoz tudnak kulcsot gyártani.

vfr4.jpg

Zoli másnap odament, átállíttatta a lamellákat, hogy ne ugyanaz a kulcs nyissa, de hogy miért, azt ne kérdezd, ez amolyan Zolilogika, mindjárt elmondom. A gyújtáskapcsoló-zárban több lamella van, mint mondjuk a tanksapkáéban, így meg lehet azt csinálni, hogy a régi beállítás részben megmarad, így az új kulcs nem ugyanaz, mint a régi, de mégis nyitja a tanksapkát és az ülés alatti zárat.

Nagy okosság volt, de az jutott eszébe, nehogy valaki elkösse a motort, ha megtalálja a kulcsot. Mondjuk ennek a statisztikai esélye annyira nem nagy azért, hogy pont megtalálja valaki pont ezt a motort, és amúgy pont végigpróbálgatja az összes Hondát. Ráadásul azért a motor lopáshoz azért több kell, minthogy találjunk egy kulcsot: például megfelelő mértékű vakmerőséggel társuló féregség. De hát Zoli, ugye.

Nem sokkal azután, hogy átvette a zár alapján legyártott, átállított, kész kulcsokat, telefonáltak a moziból, hogy megtalálták az eredeti kulcsot. A Hupikék Törpikék figurák mögött volt.

vfr3.jpg

Itt kellene, hogy vége legyen, de még nincs. Elment a plázába, odament az amúgy Segway-jel közlekedő biztonsági őrhöz, hogy jött a slusszkulcsáért. A következő párbeszéd játszódott le:

- Jó napot kívánok, szeretném átvenni az elveszett slusszkulcsomat.
- Honnan tudja, hogy megtaláltuk?
- Onnan, hogy önök felhívtak.
- Honnan tudtuk a maga számát?

Végül a gyújtáskulcsot nekem adta ajándékba, kulcstartóstul, mondván: legyen emlékem arról, hogy volt egyszer egy VFR-em. Ellopni nem tudom vele, de meg tudom tankolni simán.

A bejegyzés trackback címe:

https://sebessegoltara.blog.hu/api/trackback/id/tr245464691

Friss topikok

belsoseg feed

Nincs megjeleníthető elem

jajjdecsunya feed

Nincs megjeleníthető elem

racingdream feed

Nincs megjeleníthető elem

rallyedream feed

Nincs megjeleníthető elem

reklamarchivum feed

Nincs megjeleníthető elem

robogo feed

Nincs megjeleníthető elem

tcomment feed

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása