Elment a japán, de visszajön

Kunio elutazott. Pénteken délelőtt repülőgépre szállt, és a motort hátrahagyva hazament spórolni. Kell neki a pénz, hiszen jönne vissza. Vissza Magyarországra és vissza Afrikába. Az, hogy most nem sikerült neki, nem tántorítja el: munkába áll volt cégénél, és indul a gyűjtögetés.

Legutóbbi találkozásunkkor a Pilisben motoroztunk. Akkor találtuk ki, hogy a sok beszéd helyett meséljenek inkább a képek – gyűjtse össze kedvenc fotóit az útról és írjon hozzájuk egy-egy mondatot.

Ivan, a kamionsofőr. Nélküle esélyem sem lett volna Kavalovszk városába jutni. Mindent tudott: az útviszonyokat, a benzinkutakat, a szálláshelyeket és a veszélyzónákat is

Az első sorozat még az orosz utakon készült. Mellbe vágta a vadság, a körülmények, amelyeket a civilizált Japánban el sem tudott képzelni. Az utak és benzinkutak hiányát viszont enyhítette az emberek által sugárzott szeretet: „Az utazók mindenhol utazók, bármilyen nyelvet beszéljenek is.”

Az Amuri hiúzok, Kavalovszk motoros klubja. Megmutatták a várost, szívélyesen vendégül látták

Szása, aki saját Kawasakjából szívta le a benzint, mikor az enyém kifogyott – Oroszországban ritkák a benzinkutak

Mark és Hugo, ők Ausztráliából érkeztek Szibériába. Nagyon kedves srácok voltak, elég sokáig utaztunk együtt

„Nagyon kíváncsi voltam Magyarországra, de hideg zuhanyként ért a Suzuki eltulajdonítása. Azonban a szeretet és a segítség amit tőletek kaptam, felejthetetlen. Sosem gondoltam volna, hogy ezt a csodát átélhetem.” – tette hozzá megilletődve Kunio. „Az, hogy a kis endurót ellopták, talán az én hibám is van, lezárhattam volna jobban, vagy kereshettem volna biztonságosabb szállást. Egy nap alatt minden megváltozott, előbb nagyon rossz lett, majd nagyon jó. Szokatlan, ijesztő, de egyben felemelő érzés volt mások jóindulat-hullámán lebegni.”

Moldáviában elestem a folyóparton. Egy helyi robogós srác megmutatta, hol tudok sátorozni. Nem is volt rossz hely, örömmel maradtam a földön fekve

A Zengő Zoltán és a 6x6 Taxi jóvoltából kapott Honda Dominator gond nélkül levitte a tengerhez. Kunio szereti a halakat, szívesen főz és eszik is – neki való helyeken járt. „Olaszországban próbáltam ki először a Coach Surfinget, és működik, nagyon kedves emberekkel ismerkedtem meg.

 Erdélyben belefutottam egy kerékpárversenybe, itt láttam először huszárokat, itt láttam először magyarokat. Megismerkedtem Istvánnal a budapesti motorossal, ő segített nekem a rendőrségi ügyintézésben, amikor a Király utcában ellopták a motoromat

Egy motel Szeged mellett – ez az utolsó képem a Suzuki Djebel 250-ről. Még mindig hiányzik, kezes volt és praktikus


Barátom, István. Vele találkoztam volna azon a reggelen, mikor eltűnt a gép. Együtt mentünk a rendőrségre, hálás vagyok neki a segítségéért

Az emlékparkban – a gépem eltűnt, de Budapestet élveztem


Zoltán, Árpád ás Richárd – köszönöm a segítségüket

Második budapesti szállásomat Péternél kaptam, itt nagyobb biztonságban voltam

A magyar motorosok – életem egyik legszebb útját nekik köszönhetem

Persze délen is vannak magyarok, hisz Spanyolországban Tibornál lakhattam, akiről sajnos nincs képem, pedig nagyon hálás vagyok neki, hisz a vendéglátás mellett négy hónapig őrizte a motoromat, amíg Angliában voltam. Sajnos a Hondához nem volt Carnet de Passage, ezért vállaltam be a gyógyszerkísérletet, hogy ki tudjam fizetni.” – sajnos így sem sikerült.

Olaszország, az első Couch Surfing. Vendéglátóm, Maurizio is motoros. Zseniális halat főzött nekem, nem felejtem el az ízét

Barcelonában Péternél laktam, ő szintén magyar. Persze, hogy vele is jókat főztünk

Valenciában az újsütetű német barátaim a születésnapomat ünnepelték a hostel balkonján

Boldog születésnapot!

Destination AFRICA – a cél Afrika. Ezt a matricát Stefantól, vendéglátómtól kaptam. Sikerült, ha nem is nagyon mélyre, de bemotorozhattam Afrikába

Angliában a rejtőzködés mellett néha sétálgattam, ez segített

Nem csak a pénz miatt hagyta el a kontinenst, azért is ugrott át Angliába, mert a schengeni vízuma majdnem lejárt – így meghosszabbíthatta. „Kellett a pénz, bevállaltam a gyógyszerkísérletet is, és nem lett semmi bajom, öt újjal és két szemmel végeztem. Még egy sorsoláson is nyertem a kórházban, a fődíj lett az enyém, egy iPhone – ennek tényleg nagyon örültem."

Legalább ilyen dolgokban szerencséje volt, ha már az út nem úgy sült el, mint szerette volna. „Sajnos az, hogy nem tudtam a távolból elintézni a kért dokumentumot, padlóra tett, eluralkodott rajtam a depresszió. Sajnos erre már gyerekkoromtól hajlamos vagyok, most újult erővel tért vissza. Szinte elrejtőztem egy hotelszobában, de sikerült erőt venni magamon, és elindultam Marokkóba.”

Meknesben elmentem borbélyhoz. Az eredmény vicces lett, de nem csoda, hisz én japánul és angolul beszélek, a helyi mester meg arabul és franciául

Merzougában kiszáradt tavat találtam, először utam során. Gyorsultam is benne!

Az oázisban egy helyi rapper, Abdessamad javította meg a gumimat

Miután lefotóztam ezt a szakaszt Zagorában, kis keresés után az utat is megtaláltam, több centi talaj fedte

A spanyol motorosok Andaluziából érkeztek. Őket egy tövis állította meg egy kis időre 

Tata, de nem Magyarország: egy helyi barátomnál vendégeskedtem két napig, jót tett a motornak a karbantartás, amiben apja és testvére is segített

Tan Tannál nem mentem délebbre, ott már kérték volna a Carnet De Passage-t. Megfordultam és elindultam Budapestre 

Marokkó nem csak Afrika kapuja, hanem csodálatos célpont motorozáshoz. Minden van, erdő, mező, sivatag, hegy, tenger és kalandok is. Az emberek barátságosak, néhányan meg nagyon barátságosak. „A kis oázist sosem felejtem el. A vendéglátóim kedvessége és segítőkészsége hihetetlen volt – az út szélén találtak, meghívtak és alig engedtek el. A sivatagban motorozva értettem meg ezt az egészet körülöttem: az utazást, az életet és a váratlan helyzeteket. Elsőre nem látni, de mindennek rendje van.”

Maurizio ismét vendégül látta Kuniót. „Most még nagyobbat mulattunk, nem volt semmilyen lelki teher rajtam, jobban el tudtam lazulni. Az olasz fiú elkísért Görögországba, ahol együtt motoroztunk – neki Yamaha TDM-je van. Rengeteget kanyarogtunk és több műemléket is meglátogattunk.”

Meteora mellett kempingeztünk, muszáj volt megállni. A kipufogó hője már addig is sok gondot okozott, de Görögországban felgyulladt az oldaltáska és megégtek a pólóim. A végén egy konyhai edényalátétet rögzítettünk a dob fölé


Albániában a táska csatja adta föl – ideiglenesen sikerült rögzítenem, de végül kitartott Budapestig

Az albániai Beratban összefutottam egy német túrázóval, ő szintén Dominatorral volt. Hatalmas üzemanyagtartályt szerelt a gépére, így jobban megfelelt a hosszú utakhoz

Albán kemping: egy holland motorossal szereljük az elszakadt kuplungzsinóromat

Nem hittem volna, hogy ennyire szép helyet találok. A montenegrói Kotori-öböl gyönyőrű, a tenger itt a legszebb

A bosnyák városok szépek, sok a fa és a park, de nem árt vigyázni, akadnak még aknamezők

A Balkán rossz híre egy picit megijesztette a japánt, de kellemesen csalódott: „Azt hittem rosszabb lesz, de nagyon kellemes hely, nagyon jó ott utazgatni Több külföldi motorossal is találkoztam.” 

A volt jugoszláv tagállamok után megjött: „Mikor visszatértem Magyarországra, rájöttem, hogy itt már több barátom van, mint odahaza. Csodálatos emberekkel ismerkedtem meg, rengeteg érdekes helyet mutattak nekem, mindenki valami mást, alig győztem fényképezni.” 

A motoromra a tűzoltók vigyáztak. Ezúttal teljes biztonságban volt, köszönöm a segítséget

Hungaroring, gyors autók és helyes lányok

Mira jóvoltából végre kipróbáltam az igazi lovaglást

A Zengő Motorsportnál Richárddal és Zoltánnal – visszaadtam a motort

Viszlát Dommie! 

Kunio egy jó tanácsot tett hozzá. „Hát igen, vége. Köszönök mindent barátaim, nagyon szeretlek benneteket. Ismét nekivágok majd az útnak, szóval még találkozunk. A motorotokat viszont zárjátok le rendesen!”

Így lesz Kunio. Várunk vissza. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sebessegoltara.blog.hu/api/trackback/id/tr233053891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akos696 · www.focusauto.hu 2011.07.10. 10:28:51

De jó poszt, végre! Sajnálom, hogy nem tudtam vele találkozni!

I am so sorry that we could not meet Kunio!

I Hope, we will next time!

Best Regards,

Akos from Pécs

Magyar[HUN] 2011.07.10. 10:31:41

Reméljük visszajön! Jó volt olvasni a cikkeket,és a legfontosabb,hogy barátokat is szerzett az út során!

Mistral1011 2011.07.10. 10:58:06

Már megyek is a garázsba visszapakolni a romjaiból újjáéledő fejidomot aztán - hegyibe! 20-tól Negyedik Nemzetközi Tenere találkozó Makón, benne "kis" erdélyi háromnapos nomádkodás!

africans 2011.07.10. 11:13:01

Azt hiszem ezt hívják úgy, hogy életre szóló kaland!
Szerintem sincs erre jobb cél mint Afrika,(nomen est omen, ugyebár) bár sajnos ebből épp csak ízelítőt kapott Kunio, azért ez így is több mint amit a legtöbb álmodozó valaha átél!
Remélem egyszer még sikerül megvalósítani az eredeti tervét is!!

ync 2011.07.10. 11:18:37

Jo kepek! Orulok, hogy egy kis segitseggel megis eljutott a srac Afrikaba, es sikerult megmenteni Magyarorszag becsuletet. Minden elismeresem azoknak, akik segitettek. Rohadt jok a "modok" a motoron :D

Amugy miota kernek Nyugat-Szaharaba CDP-t? En meg Szenegalba is bejutottam a GS500-ammal, igaz azt hazudtam nekik, hogy a forgalmiban a motor vasarlasi eve a gyartasi ev :) ..5 evnel fiatalabb jarmuvekhez pedig nem kell carnet.

AtoszMester 2011.07.10. 11:20:20

A motort gondolom nem kellett visszaadni? Azzal indult innen haza?

Szép túra lehetett, de jó volna végigcsinálni :)

meakzs 2011.07.10. 11:59:01

HA A Budapest Bamako versenyre jönne és részt venne , garantáltan eljutna AFRIKÁBA, meg is engedhetnék neki a szervezők, hogy elengedjék neki a nevezési díjat

Csabby 2011.07.10. 12:20:27

Az az aikido-s csávó volt a vendéglátó, (Barcelonában)vagy csak leckéket vett Kunio?

savanyúUbulka 2011.07.10. 12:42:56

What if I interested of Japan?

TSiga · http://alfaamore.hu 2011.07.10. 14:05:59

Remélem, visszajön és még fogunk hallani róla. Remélem, hoz még hazulról motorosokat.

fizukicsi 2011.07.10. 16:28:40

Ebbe a gépbe, csak tankoltak. A mosók többségében 1 litykó nyál áráért lecsapathatod...... Monnyuknemazövé.

-Gabi- 2011.07.10. 17:01:08

@nehogymárne:
Nekem is:)
Jó volt olvasni a cikket:)

Kivancsi 2011.07.10. 17:18:33

@africans: szerintem van jobb cel mint Afrika!
Pl... motorozni Japanba!
Na az mar igen... egy eletre szolo kaland!
:):):)

africans 2011.07.10. 18:19:14

@Kivancsi: Azt nem tudom, ott még nem jártam, bár szerintem Japánt kalandnak tartani... hát nem tudom... Szerintem nagyobb kaland pl. oroszlánok között aludni a vadonban, vagy illegálisan (vízum és útlevél nélkül) belépni egy országba ahol a polgárháborúnak éppen csak vége lett, úttalan utakon zötykölődni napokig, bennszülöttekkel a kunyhóikban együtt inni az italaikat, szerintem ez nagyobb kaland, mint motorozni egy full civilizált országban. Én így gondolom, de ha te mégis inkább Japánba mennél, akkor rajta, te inkább menj oda, jó utat!!! És utána persze kérjük a beszámolót! :-)

johevi 2011.07.10. 18:53:03

Átmotorozza az egész világot és nálunk lopják el a motorját. Ég a pofám. Még szerencse hogy ennyi jó ember van a világban, köztük magyarok.

Kivancsi 2011.07.10. 18:55:19

@africans: voltamù kint parszor...
igaz csajozni es nem motorozni de arrol nem ebben a blogban szamolnek be :):)

ami meglepo volt, hogy alig lattam nagy csucs technikas motorokat inkabb sok sok kicsit 300-500cm³ es ezereves de nagyon jo allapotu gepeket...
nagyobb divat a "motorozas" mint a szaguldozas!
igen civilizaltak a nagyvarosok viszont delrol eszakra bejarni egy motorral pl. kovetni a cseresznyefa viragzast?
Olyan helyeket eljutni ketkerekuvel ahova a civilizacionak nincs eros hatasa vonat, repulo messze busz is csak naponta ketszet jar arrafele...

koszonom de nem kerek az elet vegere szolo kalandbol:):)
azaz nem lonek le, nem bortonoznek be, vagy nem esznek meg :):)

most legutobb 2 lengyel kajak turast lottek le az indianok del amerikaba :):)
de ha te ilyenekre vagysz?
lelked es eleted rajta :):)

africans 2011.07.10. 19:14:01

@Kivancsi: OK! Ezen nem veszünk össze, annak is biztos megvan a maga varázsa!

tede 2011.07.10. 23:24:59

Ellopták a motorját? Rohadnának meg a mocsok tolvajok, ahol vannak...

tschyllagh 2011.07.10. 23:31:12

@savanyúUbulka: elobb angolul tanulj meg, aztan johet a japan is ;)

mpali35 2011.07.11. 04:11:24

@Kivancsi:
Lelohetnek akarhol, megbetegedhetsz, baleset erhet, elkap a maffia, lecsapnak a jakuzak, elintez a triad. De ha othon ulsz, akkor is van nemi esely, hogy bajod essen. Ellenben ha majd vissza kell egy nap tekintened az eletedre, mivel erzed az elhivo szot, szar szajizzel kell majd sirba menned, ha legalabb par almod nem valositottad meg. Akinek csavargo leleke van, tavoli helyekrol almodik, annak az ut az elet.
Mi mindent bevallalt ez a japan gyerek is, hogy tovabb mehessen!

Kismacska nyárson 2011.07.11. 04:12:09

Bármilyen furcsa is, az átlag japán nem tud jobban angolul mint mi tudtunk oroszul :P

mpali35 2011.07.11. 04:12:59

Tisztelet mindenkinek, aki segitette!

Kismacska nyárson 2011.07.11. 04:21:41

@mpali35: Japánban a lakosság kezén levő lőfegyverek számánál csak a triád tagok száma kevesebb (az ugyanis a kínai alvilág). Maffia sincs ott, mert hogy az meg az olasz.
A jakuzák meg nem a turisták kifosztásából élnek.
Szerintem aki normális az inkább nézi meg a civilizált népeket és országukat, mint a nyomort.
Pláne hogy ha azt akarsz látni nem kell Afrikába menned, csak nézz körül vidéken a tudjuk milyen soron :P

africans 2011.07.11. 06:24:50

@Kismacska nyárson: Bocs, de ezek alapján szerinted nem vagyok normális. Tudod lehet, de a normális emberek sohasem néznek két lépésről egy hegyi gorilla szemébe valahol a ruandai esőerdőben, nem hallják éjszaka az oroszlánok és az elefántok hangját a bozótból, nem sütnek faszénen vacsorát, nem alkudoznak a piacon az árusokkal a frissen fogott halakra és még sorolhatnám... Miért gondolod, hogy Afrika egyenlő a nyomorral, ráadásul azzal a fajtával amit itthon is megtalálsz? Afrika tele van ízekkel, színekkel, szagokkal, amit sehol máshol nem találsz meg a szabványosított civilizált világban. Persze ha valakinek ez nem jön be, nincs azzal semmi baj, csak ne minősíts kérlek senkit azért mert nem pont olyannak látja a világot mint te.

lancgd5 2011.07.11. 10:33:42

na ő egy igazi motoros

SomeSeed 2011.07.11. 11:19:01

Na, ezt nevezem. :) Szép volt, és kicsit - bár nem szokásom - irigykedek is.

morv 2011.07.11. 14:53:27

Gratulálok neki! Vajon hol lehet ilyen gyógyszerkísérletre jelentkezni? Nem tudná valaki megkérdezni tőle?

peter.aikido 2011.07.11. 18:05:01

@Csabby: az aikidos csávó volt a vendéglátó ;).

mpali35 2011.07.11. 22:20:36

Kismacska nyárson
Kinek a pap, kinek a papné, mondja a régi kozmondás, utalva arra, hogy nem vagyunk egyformák. Valaki erre gerjed, valaki arra. Személy szerint nem kapott el Afrika varázsa, bár csak Egyipomban jártam. Ellenben szivesen csavarognék egy honapot Finnország-Svedország kornyékén, természetesen Nyáron, mivel akkor ritkán fagy, s a medvék is tok kedvesek olyankor a turistákkal.
A kalandozasban van kellems es kevesbe kellemes elmeny is, igy kerek az egesz. Lehte, hogy az, amitol ma majd szetvet a mereg, az ido mulasaval mar mosolyt is tud csalni az arcodra.

sykes70 2012.09.05. 22:23:24

Ma Esztergomban a benzinkúton találkoztam egy japán motorossal. Japán rendszámú BMW-vel volt és nagyon hasonlított rá. Lehet, hogy Ő volt az?

Friss topikok

belsoseg feed

Nincs megjeleníthető elem

jajjdecsunya feed

Nincs megjeleníthető elem

racingdream feed

Nincs megjeleníthető elem

rallyedream feed

Nincs megjeleníthető elem

reklamarchivum feed

Nincs megjeleníthető elem

robogo feed

Nincs megjeleníthető elem

tcomment feed

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása