A kocsma előtt megtalált a szerelem

Három éves lehettem, még az óvoda kisszékeit koptattam és paradicsomos káposztát tömtem a fejembe. A lelkem mélyén már akkor is motorbuzi voltam.

Tolna mellett volt egy krosszpálya, helyi erők által létrehozva. Az egyik versenyző faterja a TSZ-ben volt sofőr, remek pörköltet főzött, így megfelelő befolyással bírt. Az öreg egyszer elrendezte, hogy a hétvégén kivonultak a dimbes-dombos erdő széli területre a munkagépek, aztán tíz láda Szalon sör fejében összelapátolták ezt a faluszéli szentélyt. Marha jó volt, igazi romantikus, motoros, ugratós, mandíneres pályácska, amelyen a helyi kemping biciklis srácok is nagyokat vívtak, ha éppen szabad volt.

Szóval a madarak csicseregtek, a vadászok durrogtatták puskáikat, a kétütemű 80-as Hondák meg visítottak. Történt ugyanis, hogy az öreg Pista fián kívül motorozni kezdett a helyi kocsmáros fia is. Ugyanolyan nyolcvanas vörös CR-el. Bár ő előtte Kawasakizott, de aztán váltott Hondára és 32 rajtszámmal kergette a kollégát. A kocsmáros akkoriban játékgépet is üzemeltetett, állítólag jó lóvét adott. Lett aztán tűzpiros Opel Kadett GSI az NSZK-ból.

Akkoriban csak Hondákról, meg az olajszagról álmodtam: őket tekintettem példaképemnek. Apámmal minden este sétáltam egy kört lefekvés előtt, átszellőztetés céljából, nagyjából ugyanazon az útvonalon. Váci utca, aztán jobbra, az óvoda sarkánál megint jobbra, ott fel az óvoda melletti réttel párhuzamosan, majd haza. Így ment ez minden este.

Egészen addig a varázslatos estéig. Addig, amíg át nem éltem három esztendősen azt a pszichedelikus élményt, amelytől földbe gyökerezett a lábam és talán orgazmust éltem át. Pont a réttel párhuzamos utcában haladtunk hazafelé, amikor hátborzongató üvöltésre lettem figyelmes. Zengett az éjszaka, a kutyák vonyítottak, a macskák meg kikaparták saját szemüket. Viszont csak a hang volt, a látvány elmaradt, hisz a sötétben semmit sem láttunk. Egy kétütemű szörnyeteg recsegésének köszönhetően ott és akkor motorbuzibbá váltam, mint az óvodás társaim együttvéve.

Másnap este rávettem apámat, hogy sétáljunk az előző napi hang feltételezhető területét pásztázva. Ez különösen nagy szó volt, mivel egyetlen apró adalékot mindeddig kihagytam a sztoriból. Az oly sokszor emlegetett utcával párhuzamos rét egyik végén igaz, hogy az óvoda állt, a másik végén viszont a kocsma. A Katica Presszó. Az pedig gyereknek nem való, sem a részeg emberek látványa, sem a kiszűrődő pajzán kacaj. Hiszen az apró krimóban rendszeresen titokpornót néztek, a Bécsből illegálisan importált videón, ami jó esetben produkált csak színes képet, mert honfitársaink gyakran elmulasztották ellenőrizni PAL- SECAM funkció helyességét.

Éreztem, hogy a Katica környékén kell keresni a titokzatos macskacsonkítót. Izgultam, ahogy egyre közelebb értünk a kocsmához, a lábaim reszkettek. Kezdő matróz bizsereg úgy a St. Pauli negyedben, mint én akkor.
A röhögés és pohárkoccanás csakúgy süvített az ajtó apró résein. Elhaladtunk az épület mellett, visszanéztem a hátsó falára. Megálltam és úgy is maradtam. Apám máig úgy tartja, ha fél óra után nem vonszol haza, még ma is ott állnék. A vörös dög ott állt, hanyagul a falnak támasztva. Annyira stílusosan, amennyire nekem egyszer sem sikerült a nagyszülői ház falához támasztanom a csillagküllős BMX-emet. A Balatonnál is nagyobb lánckerék, akkora lyukakkal, amekkorákon hurkáim ellenére is átfértem volna. Ott, a kocsma hátsó falánál teljesen megváltozott az élet. Nem számított a CR 80 Honda, a KX 80 Kawasaki, csak a nagy piros. A Czetka. Mert az volt, egy igazi 250-es krossz Czetka. A csehszlovák csoda.

Kénytelenek voltunk megvárni, míg előkerül a tulaj. Szerencsére szagot fogott és kilépett a kisajtón. Mákom volt, apám jól ismerte Muci bácsit. Azt nem tudjuk hol szerezte, de a kertjének végében élő titokzatos vaddisznó mellett elfért a gép.

Apám meggyőzte a hazamenetelről. – „Csak nem akarod, hogy a kiscsoportos gyerek itt álljon az éjszakában, amíg te el nem indulsz. Most mit csináljak, teljesen szerelmes a szarodba." Muci berúgta, fejére kapta a bilifehér bukót, flanelingre pufajkát, a katonai nadrág szárát meg betűrte a surranójába. Előtte odaszólt, ha akarok, bármikor ráülhetek a Czetkára, csak menjünk el hozzá.

A bársonyvörös dög felüvöltött, a váltó reccsent és Muci teli gázzal végigszáguldott a réten, csak nyeklett a motor, meg ordított, bele az éjszakába. Aztán a zöldséges előtt fékezett, átugratott a főúton és begurult az udvarba. Háromszáz, legfeljebb négyszáz méterre lakott a kocsmától. A Czetkát kimondottan erre használta. Azt követően minden éjjel álltam a bejárati ajtó kisablakában és hallgattam bele a sötétségbe, hátha megneszelem őt.
Mucibát, a mai korrajz szerint az underground figurák táborába sorolható, főleg olyan előélettel, mint amilyen az övé. Messze földön híres volt, hogy konzerves dobozból bukólámpát csinált a Fiat Coupé-jára, amit az utastérből mozgatott egy damillal.

A Czetka sztori végül drámába torkollott. Nagycsoportos óvodás lehettem, mikor már annyira a Czetkának éltem, hogy kitaláltam, hazudni fogok. Abban az évben egyedül mentem haza az óvodából, de szigorúan a lenti útvonalon, fentről tilos volt. Mivel a CZ néha napközben is a kocsma előtt állt, úgy döntöttem, fentről közelítem meg a szülői házat, úgysem veszi észre senki. Így is tettem, elindultam felfelé, kocsma előtt stop.

Harminc perces Czetka nézés, majd elindultam haza, a kis piros uzsistáskámmal. Nem is volt semmi gond, csupán a félórás késés, valamint anyám, aki történetesen a konyhában tevékenykedett, aminek az ablakáról tökéletesen rálátni a lenti útvonalra. Igen, de én hazaértem, anyám meg nem látott. Próbáltam elhitetni vele, hogy biztos épp a spájzban volt, amikor én elsuhantam, de történet valamiért elbukott. Anyám sokkos állapotban hörögte apámnak, hogy az idióta motorbuzéria oda vezetett, hogy a gyerek hazudik, meg öt évesen a kocsma előtt dekkol.

A Czetkát még egyszer láttam, mert apám titokban elvitt Mucibához, hogy felüljek rá. Ezek után elkerültem iskolába a település másik felébe. A motorral nem tudom mi lett. Talán még megvan, bár annyi mindent hallani errefelé, tudják, hogy van ez. Mindenesetre könny szökik a szemembe, ha eszembe jut néhanapján.
Apropó, tudják mi lett a Katica Presszóval? Lebukásom után nem sokkal leégett. Azt mondták biztosítási csalás. Apám meg nem szólt semmit.

A bejegyzés trackback címe:

https://sebessegoltara.blog.hu/api/trackback/id/tr824973230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

benzinvérű · http://benzinveru.blog.hu 2012.12.19. 17:16:24

Zseniális írás, ha az ember behunyja a szemét, az egészet maga elé tudja képzelni, és át tudja érezni, mi játszódott le a szerzőben akkor. Valószínűleg sok motoros valami hasonló szerelem útján indult el az úton, de kevesen tudják így visszaadni az emlékeket. Szép volt!

noodlay 2012.12.19. 17:44:15

ha ugyanarról a tolnai, hatos út melletti krosszpályára gondolunk, akkor én ott még BMX-el mentem sokat. :-)

trainmodeller · http://www.trainmodeller.hu 2012.12.19. 18:14:44

Egy barátomnak van egy krossz-Czetka. Kis MZ blokk van benne. BARUM gumik, ahogy kell. Traktor gyújtás, lábbal slusszolod leállításhoz.
Anno a Zalka Mátéban motorozott. Nem ilyennel, hanem ezzel.

RoFä 2012.12.19. 20:04:19

bearanyoztad az estémet...

akos27 2012.12.19. 21:12:50

Adhatnál gyakrabban is betűt a motorbuzériádnak, köszönöm...

vladek 2012.12.19. 22:38:14

Ház ez eléggé zseniális írás volt, köszönöm az élményt!

degeco 2012.12.19. 22:47:20

majd elaludtam mig a vegere ertem

ZYLO 2012.12.20. 08:25:56

Dekurvajó. És a rajzok is.

peti251 2012.12.20. 10:09:59

Ez sose fog kihullani a vágy listáról, kezdj el keresni egy ugyan ilyet. ismét belesül a gatyába a pisztoly!

Csak a yamaha 2012.12.20. 11:28:44

Szépek voltak azok a régi idők(80as.. évek..)Utolag bele gondolva mekkora élmény volt egy Cz/Jawa,MZ,P20..keleti csodák +a 50ccm után.(hát még nyugati akkor ritka 80-350/500ccm crossok...(5 kilóst/2T-t még mindig be újítanék..KX500 ;-)..)
De már 1 percre se kívánnám vissza ....(nem sznobizmus/trendi miatt!)Egyszerűen elég volt annyi!

Tsyga 2012.12.20. 15:23:15

Akkor most ott tartunk, hogy mindent isteníteni kell ami alternatív, még ha semmitérő akkor is? :O

csubakkapákó 2012.12.20. 16:45:37

Én annak idején, kb. 10 éves koromtól kezdve, mikor először mehettem egyedül Vele, szóval nagyjából azóta élek plátói szerelemben egy D Csepellel. Szürke forgalmis, eredeti fényezésű, pajtában tartott, de ma is rúgásra induló 58 éves jószág. Ha egyszer az enyém lesz - és azt remélem, minél később - akkor Ő is csavarra fel lesz újítva, és én 70 körüli tempóval fogok csalinkázni az eldugott bakonyi falvak között......

gtcat 2012.12.21. 17:43:21

Élvezettel olvastam, kösz, h megosztottad! :-)

Friss topikok

belsoseg feed

Nincs megjeleníthető elem

jajjdecsunya feed

Nincs megjeleníthető elem

racingdream feed

Nincs megjeleníthető elem

rallyedream feed

Nincs megjeleníthető elem

reklamarchivum feed

Nincs megjeleníthető elem

robogo feed

Nincs megjeleníthető elem

tcomment feed

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása