Nem kellett a német himnusz

Sachsenring neve nem csak a fiatal rajongóknak jelent valamit - mivel az egyik legöregebb pályája kontinensünknek, már apáink és nagyapáink is az eredményeket böngészték. Szabó ll, Drapál és Talmácsi mind ott voltak a szászországi aszfalton.

Ugyan 2007-ben Gábornak összejött az aranyérem, sokunknak mégis Szabó ll legendás, 1962-es esete ugrik be: vezetett Redman előtt, mikor 500 méterre a céltól leállt a gépe. Gondolkodás nélkül tolni kezdte MZ-t. Akiket a hajrában leelőzött, elszáguldottak mellette, de így is övé lett a hetedik hely - nem a győztest, hanem az ő akarását és elszántságát tapsolta negyedmillió ember a Sachsenringen.

A Chemnitz melletti pálya a világháború után a keleti oldalra került, így a DKW-ből kinőtt MZ házi terepe lett. Az igyekezet, hogy a zschopaui csapaté legyen a leggyorsabb kör, sosem jött össze - a Kelet-Német Grand Prix 1972-ig tartó történetében Giacomo Agostinié lett a dicsőség, a 180 km/h-s átlag ma sem számítana rossznak.

A legenda szerint a nyugat felé is nyitott versenysportnak politikai okokból vetettek véget Honeckerék. 71-ben a nyugatnémet Dieter Braun győzött. A hazai nézők százezrei ahelyett, hogy duzzogtak volna az imperialista versenyző aranyán, lelkesen elénekelték a régi, és túloldalt használatban levő himnuszt. A párt ezt nem tűrhette - a 72-es év már le volt szerződve, de 73-tól lemondhatták a FIM-nél a futamot: akkortól csak a keleti országok versenyzői indulhattak a legendás szászországi aszfalton.

Galériánkba régi plakátok és brossúrák borítóit töltöttük; több évtizedet ölelnek át a grafikák. Aki kedveli a klasszikus tipográfiát és a hagyományos ábrázolást, kattintson - történelem és a tudatalattiból előszivárgó benzinszag vár az olvasóra. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sebessegoltara.blog.hu/api/trackback/id/tr592730162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laverdasfc 2011.03.11. 10:25:30

Szép poszterek.

baowah: Lehet meg kellene változtatni a címet. Ezt 45 óta senki nem énekelte, ugyanis a német himnusznak csak a 3. versszakát használják. Az 1. tabu, és német ember ki nem ejti a száján, de nem is nagyon írja le. Hatalmas sértést jelent ezt emlegetni. (kivéve a neonácik között)
A DDR-ben pedig egyszer énekelhetted ezt el...

TyerCorp01 2011.03.11. 10:28:00

Bár a 90 utániakban nemigazán látok fantáziát...

mt-03 2011.03.11. 21:04:23

sarvari termalkristaly :)

for-avar 2011.03.16. 17:07:47

az elsőt nem engedik de nevetséges:minden német haver énekeli!Pont mert tiltott és ezzel tiltakoznak...az hogy a Horst Wessel tiltott ami az SA és az NSDAP indulója ok...azért milyen lenne nekünk is csak a 3.verszakot vagy kivágnák a török tatár részt énekelnénk?!

Friss topikok

Hirdetés