Menthetetlen vagyok, Csikós is megmondta

Menthetetlen vagyok, Csikós szerint menthetetlenül csehszlovák. Ez normális: ahogy öregszem, nő bennem a nosztalgia, és mi másra gondoljak vissza, mint a gyerekkoromra? Azokban az években olyan izgalmasan színes volt minden – mifelénk más volt a barna, furcsább a zöld és másként kék az ég.

Gyakran azon kapom magam, hogy ha motorozásra gondolok, a Jawám nyergében látom magam, a képzeletemet betölti az olajos benzinszag és a mély tónusú, alacsony fordulatú kétütemű pürrögés. Magunk között vagyunk, nincs értelme titkolózni: ahogy telnek az évek, feltehetőleg csak egy gép marad majd, s az nem a Suzuki vagy a Yamaha lesz.

Kedves olvasónk, TyerCorp01 hívta fel a figyelmemet erre a videócsokorra. Ő is keményvonalas jawás, így tudja mitől görbül a váz és húzódik össze a szívizom. Csehszlovák filmekből összevágott részek, mindegyikben főszereplő a motor. Az etűdök között évjárat és típusmeghatározás, így azoknak is könnyű, akik kevésbé tájékozottak a márka történetében.

Kývačka, Panel, Bizon, Californian és a többi csemege. Utcai és krosszgépek, papás kóválygás és kőkemény üldözés, minden van. Autósoknak is érdemes végignézni, hisz a forgalomban izgalmas korabeli járművek tűnnek fel – nem csak Škodák!

Na, tessék hátradőlni, jönnek a csehszlovákok! 

A bejegyzés trackback címe:

https://sebessegoltara.blog.hu/api/trackback/id/tr54460980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lacabig 2012.04.20. 08:47:29

Szépek, szépek, de.
Én a Simson, MZ vége, ETZ, Trabant –os korszakban nőttem fel. És a motoros evolúcióval fejlődve most egy suzuki sv tulajdonosa vagyok. Pár éve nosztalgiából vettem egy Simsont restaurálásra. A motor felújítása kitűnően sikerült, gondoltam hát, itt az ideje élvezni a munkám gyümölcsét és nosztalgiázni, hát nem adta azt az élményt, amit 2 évtizeddel ezelőtt én olyan isteninek gondoltam. És ennek nagyon egyszerű okai vannak. A forgalom megnőtt és a többi gépkocsi is jelentősen fejlődött, így nem csoda, hogy nem élveztem a motorozást, mikor a dupla pótkocsis traktor is rám előzött ezzel halálfélelmet okozva. Egyszerűen észre se vettek, csak a perifériára voltam szorítva. A fékek a gyorsulás már a múlté, a filmekbe való és talán ott még élvezhető is.

Pistabá 2012.04.20. 09:07:33

Nagyon jó japó gépek érték már el a veteránkort, GS/GSX-ek tömkelege, CB750, Z/KZ a kawától stb, én inkább onnan csemegéznék.

kétbé 2012.04.20. 09:25:28

14 éves koromban vetettem édesapámmal egy 559-est 14 ezer forintért, egy disznóólban állt, papírjai is meg voltak de 10 éve nem indították. Azonnal nekiálltam darabokra szedtem, ismerős festővel lefestettem, motorját egy szaki átnézte és megmondta hogy hibátlan. Majd abbamaradt mert inkább csajoztam meg szórakoztam, aztán gimnázium, egyetem stb... Most 26 évesen a szüleimnél nekiestem újra és már ott tartok hogy hallottam a hangját, de a bowdenes szívató hiánya miatt felpörög de le is fullad. Mindig várom az alkalmakat mikor hazamehetek és bütykölhetem, főleg az első métereket... Ha valakinek esetleg van egy felesleges bowdenes szívatóvégződés a karburátorhoz szívesen elfogadom :D 3 boltban is megmondták hogy külön nem lehet venni és vatera meg hasonló oldalakon is csak egész karbit találtam. Nem sokára kezdem az A jogsit, remélem mire végzek vele, a motor is teljesen üzemképes lesz :)

apamacko 2012.04.20. 10:27:33

Baowah barátom találkoznak a gépeink a Velodromon?
Ha minden igaz a 350-nel megyek!
(csak korhű ruha ahhoz bajos lesz..)

panza 2012.04.20. 12:31:20

Szívesen nézegetem a régi gépeket, legyen az bármilyen márka típusa. Etz-t használok, Pannoniát/ T-1 1961/ törölgetek és vigyázok rá és minden kétkerekűt megbámulok. Legyen bármilyen korú és állapotú. Ja, és a cseh filmek jók.

megint 2012.04.20. 14:44:48

Pistabá, nagyon jó japán autók is elérték már a veteránkort, mégsem gyűjti őket senki. A motor a fenti gépen gyönyörű, gondoltam én is egy renoválásra, öregapámnak van egy P10-e kicsit leharcolt szegény, de a formája tetszik.

Csizirájder 2012.04.20. 16:35:26

Köszönjük hogy megosztottad ezeket a videókat, látom előre hogy élmény lesz végignézni őket! :)

baowah · http://baowah.blog.hu 2012.04.20. 21:15:59

@apamacko: lehet, hogy egyaltalan nem megyek

ifj. komment elek 2012.04.21. 08:19:36

mindig csak a nosztalgia. de milyen jó is az... amúgy erről a csehszlovák emberről is olvasnék, ismered, tudsz bővebben róla? nem semmi figura lehet.

www.wild.hu/usr_hirek.php?hir_id=655&session=

ifj. komment elek 2012.04.21. 08:21:10

velon a korhű ruha nézőknek nem kell, ugye?

baowah · http://baowah.blog.hu 2012.04.21. 23:23:04

@ifj. komment elek: legendas figura, sajnos elkerultem vele a talalkozot :(

es a velora a nezoknek is illik akorhu vagy olyasmi ruha. legalabb hawaii ing, vagy valami...

CBHonda · http://en.wikipedia.org/wiki/Honda_CB_series 2012.04.23. 09:22:21

@megint: nem értem miről tetszik beszélni...
corolla-club.hu/
hacsiroku.blog.hu/

Nagyon sokan gyűjtik(használják) az öreg jappánokat. Ugyanúgy, ahogy az öreg Renult-kat és még lehetne sorolni... Valószínűleg mindenki azt, ami neki kedves volt gyerekkorában :) Így értelemszerűen nálunk a szocialista /régi magyar gépeket leginkább.

Slampixxx 2012.05.02. 00:03:20

@CBHonda: Érdekes, szinte nem láttam említésre méltó veterán japánt az 4 napos veteránsorozaton...
Amit most fel tudnék sorolni, az 4 darab. Meg 4-5 még hétköznapi darab.

moby76 2012.05.09. 10:55:56

kiváló összeállítás már a filmek miatt is.
Szokásos jelenetek gyere velem na jó megyek, vagy nem megyek mert. : )

Friss topikok

belsoseg feed

Nincs megjeleníthető elem

jajjdecsunya feed

Nincs megjeleníthető elem

racingdream feed

Nincs megjeleníthető elem

rallyedream feed

Nincs megjeleníthető elem

reklamarchivum feed

Nincs megjeleníthető elem

robogo feed

Nincs megjeleníthető elem

tcomment feed

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása