Pannoniával a piramisokhoz

Bakos Richárd barátunk pompás beszámolót küldött. Pannoniás barátaival egészen Boszniáig motoroztak. Hallottak már az ottani piramisokról? 

A motoros kemény mag a horvát-bosnyák határon

Tavaly Jannónia, vagyis Hegyi János barátom kilenc napig dolgozott önkéntesként Bosznia-Hercegovinában: a visokoi piramisok feltárásán munkálkodtak társaival. Komoly támogatások híján a feltárást végző alapítvány önkéntes alapon szervezi a munkálatokat. A világ minden tájáról fogadnak dolgos kezeket, akik szállás és ellátás fejében segítenek a feltárási és építési munkálatokban.

Jannónia tavaly többek között egy fekete bőrű holland balett-táncosnővel és egy maláj régészprofesszorral építette a lépcsőket, tisztította a piramis járatait. Miután hazaérkezett, irigykedve hallgattuk élménybeszámolóját. Az ötlet innen indult – ezt nekünk is látni kell. Ha már lúd legyen kövér: menjünk Pannóniákkal egy hétvégi túra keretében. A tervet tett követte, idén szeptember 9-én reggel 6 órakor elindultunk.

A teljes utazó csapat. Kivéve engem, mert én fényképeztem

Budapesten rajtoltunk, Jannónia egy Duna oldalkocsival felszerelt fekete P12-vel (1974), én egy szóló piros P12-vel (1974). Dunaföldváron csatlakozott hozzánk a tapasztalt Pannóniás túrázó, Vörös Csabi az athéni olimpiát is megjárt T1-esével (1964), és Halász Dezső barátunk a szintén 1974-es P21-esével. Engloner Gyula, a White Pannónia gyűjtő és felesége, Márti, valamit Várkonyi Gyuri barátunk és párja, Kinga autóval jöttek utánunk.

Udvarnál egy gyors reggeli után léptünk ki az országból, és nyomultunk tovább célunk felé. A horvát szakasz (Eszék-Dakovo) eseménytelenül telt, a táj egyhangúan unalmas volt. A kellemes reggeli hűvös eddigre már elmúlt, rohamosan emelkedett hőmérséklet.

Ott a völgyben Visoko - a Nap piramisa oldalából nézve

Tankolás és pár szendvics után délben hamar a bosnyák határnál voltunk Slav. Slamacnál hagytuk el Horvátországot. Itt már látszott a délszláv háború nyoma, hatalmas harcok folyhattak itt. Egy felrobbantott híd roncsai mellett keltünk át a gyönyörű Bosna folyón.

Boszniában már gyökeresen megváltozott a táj, gyönyörű hegyek közt, a folyó partján vezetett az út. Az aszfalt minősége meglepően jó volt, a táj pedig lenyűgöző. A következő parkolóban egy kis uzsonna mellett megismerkedtünk egy helyi motorossal, aki a saját diszkója pihenőparkolójában is szívesen látott minket. Fazerének első lámpája, burkolata, rendszáma hiányzott, de láthatólag ez nem zavarta meg a sisak nélkül közlekedő srácot.

Egy erőd romjai a Nap piramisa csúcsán

Vendéglátását és az ajándékba kapott rekesz ásványvizet egy kis házipálinkával próbáltuk honorálni, de már kínáláskor leesett a tantusz: Európa egyetlen muzulmán országában járunk. Ők nem isznak alkoholt, nem esznek disznóhúst, így maradt a házi sütemény. Ekkor már elég fáradt volt a Pannóniás csapat, de az utolsó szakasz – ami egyben a legnehezebbnek is bizonyult – még hátra volt.

Több hosszú és kivilágítatlan alagút után már Visoko körzetében belecsöppentünk egy útépítés miatti poros, murvás szakaszba. A lassú forgalom miatt feltorlódva, az útépítő billencses kamionok felvert porában, a hőségben ez bizony nem volt nagy élmény. Természetesen a jó öreg Murphy sem aludt: Jani oldalkocsis fogatából a nem várt helyzet miatt pont most, az utolsó 10 km-en fogyott ki a benzin. Gyorsan töltöttünk bele 2 liter keveréket, az oldalkocsis Pannónia újra pöfögött és fél óra múlva már a szállodában intéztük a szobafoglalást.

A boszniai piramisok

Este városnéző séta keretében, egy hangulatos étteremben vacsoráztunk: a hatalmas fűzfa alatt, a folyóparton kóstoltuk meg a helyi halászok által fogott sült halakat. Ezt helyi, nagyon jó Sarajevsko sörrel öblítettük le. Másnap reggeli után Haris, a helyi idegenvezető részletesen megmutatta a nevezetességeket. Megmásztuk a Tumulust, a temetkezési dombot, voltunk a Hold piramisán, bejártuk a Nap piramisának eddig feltárt, hosszú alagútrendszerét, és felkapaszkodtunk a Nap piramis tetején lévő erőd romjaihoz is.

Innen csodálatos kilátás nyílt a városra és a hegyekre. Sajnos innen is jól látszott a polgárháború nyoma, a sok elhagyott és a lövésektől sérült ház mellett a gyönyörű tájban fehéren világított a temető sok ezer fehér kopjafája. A város központjában nagy emlékmű is őrzi az életüket vesztett katonai és polgári áldozatok neveit. Megdöbbentő látni a nevek mellett a dátumot: '92-'93-'94-'95.

Lent a völgyben: muszlim temető

A piramisok, az alagútrendszer vélt vagy valós eredetéhez nem sokat fűznék hozzá, egyelőre a tudósok, a régészek és geológusok is vitatkoznak rajta. Ottlétünkkor is épp nemzetközi konferencia zajlott a városban, valamint a National Geographic amerikai csoportja is az ásatásokon dolgozott. Ők helikopterrel és georadarral felszerelkezve, műholdképek alapján forgatták filmjüket.

Este bőséges vacsora és a finom Sarajevsko sör mellett beszéltük meg a látottakat. Vasárnap kora reggel kellemes hűvösben indultunk hazafelé, a gyönyörű tájban és a gyér forgalomban igazán élvezetes volt az út a Pannóniákkal. 80-90-es kellemes utazótempóval, néha előzéseknél a 100-ba is belekapva haladtunk a horvát határ felé. A hazafelé út eseménytelenül telt, egyedül a hőség nehezítette dolgunkat. A határon kellemes meglepetésként ért: a határőrök integetve jelezték, ne álljunk be a feltorlódott kocsisorba a napon, menjünk előre az árnyékba.

Georadar felvétel: vajon mi lehet az alagút alatt?

A felújított veterán Pannóniák mindenkinek tetszettek. Ahol csak megálltunk, bőven akadt érdeklődő. A megállásoknál a rendőrök, a határőrök, a benzinkútnál a kamionsofőrök, de menet közben még az úton haladó buszból is érdeklődő tekintetek követtek minket. Volt, hogy Dezső motorját lejawázták, ez a gyors kéthengeres tulajdonosának nem esett valami jól. (Pedig bók volt! – a szerk.) A rendkívül jó fogyasztás viszont vigasztalta, a Lecsó által összerakott precíz P21-es 3,5 literes átlaggal megjárta a túrát. Mi az egyhengeres Pannóniákkal már nem jöttünk ki ennyiből, a szólóknál 4 liter, az oldalkocsisnál 6 liter körüli értékeket számoltunk száz kilométerre.

Számomra a legfontosabb motoros tapasztalat az, hogy egy gondosan felkészített, precízen beállított öreg Pannóniával a világ végére is bármikor elindulnék. Egyhuzamban több mint 500 kilométer után sem túl fárasztó a testhelyzet, 80-90-es tempóval szépen lehet tartani az autóút forgalmának ritmusát. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sebessegoltara.blog.hu/api/trackback/id/tr173231688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amazonos 2011.09.16. 14:22:57

Meg lehet csapkodni a körforgalomban a fehér ford furgon oldalát..:-)

torokszultan 2011.09.16. 14:32:32

Idén többek közt ezt is megnéztük a Balkán túrán. Hát, leírva izgalmasabb, mint élőben...

torokszultan 2011.09.16. 14:33:30

Sarajevo viszont nagyon jó hely. Imádom.

GERI87 2011.09.16. 14:34:13

"Hallottak már az ottani piramisokról? "

Ja.
Kíváncsi vagyok mire jutnak majd, ha tényleg ember építette az már valami..

Már ezeknél is felvillant a rovásírás...biztos lesz majd aki kitalálja hogy ezt bizony az ősmagyarok építették:)

"Európa egyetlen muzulmán országában járunk."

Hohó...és Koszovó az nem számít?:)
(Albániát már nem sorolnám ide)

torokszultan 2011.09.16. 16:27:27

@GERI87: Nagy képzelőerő kell ahhoz, hogy ezeket a hegyeket ember alkotta képződménynek lássa bárki.

1kutya 2011.09.16. 17:13:25

@torokszultan: maradhatunk is rögtön "ember alakította"-nál.

GERI87 2011.09.16. 17:14:12

@torokszultan:

Nemtom nem foglalkoztam vele annyit, mivel sok alapból tudhatóan hülyeség jött elő ezzel kapcsolatban....nem akartam átrágni magam a szaron:)

puffin 2011.09.16. 17:29:33

@GERI87: Ha már muzulmán országokról beszélünk, akkor Svédországot, Hollandiát, Németországot és Franciaországot is nyugodtan ide sorolhatjuk :)

Ezek a hegyek meg csak úgy ember alkotta piramisok, mint ahogy a szomszéd kerti budija rakétasiló.

Lallyy 2011.09.16. 17:35:34

A régimotorosnak olyan a kiserökocsi mint uszónak a követöcsónak. ?

Suraki 2011.09.16. 17:37:45

Már én is tervezem pár éve, hogy legurulok megnéni. Erre beelőzött pár Pannónia.:-)
Lehet, hogy nem olyan látványos régészeti lelőhely mint az egyptomi változat, de legalább olyan izgalmas az itt élő korábbi kultúrák megismerése szempontjából.

dennisthemenace 2011.09.16. 18:43:49

Anno egy Bús Antal nevu fazon elment Egyiptomba egy oldalkocsis Pannóniával...

GERI87 2011.09.16. 19:20:28

@puffin:

Meg Ausztriát...már Andaunál (Burgenland) szembejön veled a csadoros török néni:)

Öreg motoros 2011.09.16. 20:24:51

Svájcban bosnyák kolléganő büszkélkedett, hogy ő muzulmán. Mondom akkor te nem ihatsz szeszt. Dehogynem! Meg disznóhúst sem ehetsz. Hogyne ennék!

Kösz Ricsi a beszámolót, jövőre Németország, Pannónia találkozó, remélem jegyezted :)

GERI87 2011.09.16. 20:51:19

@Öreg motoros:

Semmi baj ezzel.
Annyira lehet muzulmán mint mi magyarok keresztények:)
Van karácsony, húsvét, ezeket megtartjuk, de a legtöbben eszünk húst nagypénteken:)

JawasZoli 2011.09.17. 01:11:27

csatlakoznek az elottem szolokhoz, es gratulalok a szep teljesitmenyhez a motoros kollegaknak. Kar hogy elirtottak a pannoniakat a komcsik. na mindegy. a muzulmanok meg eleg kopnyegforgato nepseg, ugyan ugy mint a legtobb "hivo" ember. akinek egyfolytaban az frocsog a szajabol, hogy mennyire hisz, az gyanus.

palinkasa 2011.09.17. 15:55:40

Azért a republikasrpskás határtábla sok magyar Embert irritál,Uraim!
Amúgy a Pani simán elgurulna a Teyos barlangig is meg hasonló emberalkotta dolgokig, egyszerűen jó motorok!

dennisthemenace 2011.09.17. 19:16:04

@JawasZoli: Lehet utólag szépíteni, de a Pannóniák barkácsolva voltak, nem gyártva. Borzalmas anyag-és megmunkálási minoségrol olvastam egy angol, veteránokkal foglalkozó lapban, ami tesztelt egy P21-et.Valószínuleg sokat kellett volna beruházni és valaki inkább a gyár megszuntetése mellett dontott. Teljesen mindegy már, a gengszterváltást úgysem élte volna túl.

dennisthemenace 2011.09.17. 19:17:25

@palinkasa: Miért is? A saját országuk kapujában már csak kiírhatják a saját országuk nevét..

halaszd 2011.09.17. 20:58:39

@JawasZoli: Igen, komoly feszülések vannak a hit miatt a világban. A muzulmánok is különböznek egymástól . Boszniában egyenesen abszulut barátiak .
Soha normálisabb , barátságosabb néppel ne találkozzak , de rosszabbal sem.
Egyébként a legnagyobb részük szőke, barna és fehér bőrű.
És a sátán sem az atyjuk.
Hozzáértők mondják , hogy Ők is turáni népek , azaz rokonok.
A látogatásukat csak ajánlani tudom.

halaszd 2011.09.17. 21:06:26

@dennisthemenace: @palinkasa: Először én is ezt gondoltam, azután utánanéztem a régi térképnek és nem.

Damm 2011.09.18. 10:43:51

Bosnyák Nap piramis benne Székely Magyar rovásírással: www.youtube.com/watch?v=uwbDvhzZLxk

Solymász 2011.09.18. 17:31:39

@GERI87:

@puffin:
Éerdekes, a kairói egyiptológusok szerint piramisok, de te biztosan jobban értsz hozzá.

Solymász 2011.09.18. 17:33:45

@GERI87:

Kár itt a magyarok őseivel poénkodni. Még azt sem tudod, hogy mi az, amit nem tudsz.

GERI87 2011.09.18. 20:22:08

@halaszd:

Jaja.."!régi!" térképek...

(Boszniai) Szerb Köztársaság...egy létező entitása a föderációnak...van ilyen aztán kész...rég volt már mikor az ország valóban Boszniából meg Hercegovinából állt.
Amúgy meg irritálni miért irritál?
Mi közünk hozzá?
Őshonos magyar lakossága sincs...

"Hozzáértők mondják , hogy Ők is turáni népek , azaz rokonok."

vérbeli szlávok úgy ahogy vannak...megnézném én azokat a "hozzáértőket."
A rokonjaink meg a szomszédban élnek...csak nem szeretjük őket.

@Solymász:

Na mer te tudod....de beles se kezdj inkább...

@Damm:

Meg is lepődtem volna ha nem hozza össze hogy ezt is mi szartuk...

Solymász 2011.09.18. 23:20:34

@GERI87: Pár évet rászántam már a "saka" népek ősi dolgaira, úgyhogy már dereng, mennyi mindent nem tudok, te meg má' ilyen okosan születtél, mint láttyuk.
Nem is lenne esélyem

GERI87 2011.09.19. 11:15:15

Sakák meg az Ataiszi őshaza mi?
Jól látod esélyed sincs:)

zöldi 2011.09.19. 12:06:06

Szép túra volt!

Az a georadaros képről meg szívesen elbeszélgetnék egy hozzáértővel, mert úgy néz ki, mint egy felülnézeti kép, amit ráfotosoppoztak egy oldalnézetire :)

Vatanen 2011.09.19. 12:53:40

",a folyóparton kóstoltuk meg a helyi halászok által fogott sült halakat."

Sült halakat fognak a halászok?, jó hely lehet :)

jannonia 2011.09.19. 22:04:02

Elképedve olvastam a hozzászólásokat.
Lehet,hogy tanítják nekünk,hogyan kell utálni,köpködni egymást?Mert akkor jól megtanultuk a leckét.Már nem is vagyok olyan büszke magyar!
A "piramisok"szépek,de nem ember építette.
Az alagút meg lehet természetes képződmény is.Én ezt láttam,pont.

halaszd 2011.09.20. 18:29:17

@jannonia: Igen.
Ha nem jössz, már soha többet nem írtam volna ide.
És innetől már nem is fogok.

hovarju 2011.09.21. 14:20:02

34 hozzászólásból mindössze 3-4 aki gratulált a motorosok teljesítményéhez, mert ugye eről szól a cikk.

A maradék kb. 30 pedig egymás savazásával van elfoglalva, ezeknek pedig én gratulálok.

Pannóniások, szép túra volt, nagyok vagytok!
Ne is figyeljetek ezekre a szobahősökre.

Friss topikok

Hirdetés

rallyedream feed

  • Hibás feed URL.