Nem baj, ha működik

Sokaknak már az amazonos airbrush, a kormány végi bőrhínár és a sárhányósas is motorépítés, de egyre többen vannak, akik nem az alkatrészek ráaggatásában, hanem éppen a fölös cuccok eltávolításában lelik örömüket.

Ugyan BMW-s közegben a giccsesítés nem divat, de bajor motorok rajongói is szeretnek egy másik véglet pozőrségében tetszelegni. Kivételek hála az égnek akadnak, de mindannyian ismerünk olyanokat, akik megveszik a gépet, a felszerelést meg a műholdas navigációt, de a túrának az autópályás horvát tengerpartot tartják.

Az árkon-bokron átgázolás imidzse nehezen fér össze a custom-betyársággal. Ennek ellenére a francia Blitz Motorcycle összehozta a kettőt, sőt, saját stílust teremtve hihetetlen népszerűségre tettek szert a vastagodó szubkultúrában.

Az, hogy a garmischi BMW Motorrad Days-en beléjük botlottam, nem csak nekem volt meglepő. A kiállított motorjaikat szüntelen körbeállták. Volt, aki imádta, de nem egy embert hallottam felháborodni – csak semleges nem maradt senki.

Nehéz is érzelem nélkül szemlélődni. A korábban általunk is bemutatott R60/2 még egészen emészthető, de a félkész, Yamaha XT tankkal szerelt R65 már könnyen leveri a biztosítékot. Nem csoda: a vágott segédváz és a punkos attitűd nem jellemzőek egy bokszerre.

„Szeretnénk valami újat teremteni. Az tévhit, hogy a BMW unalmas, hisz rengeteg formai tartalék van bennük – mi ezt szeretnénk előhozni.” – mondta Hugo, a borzashajú motorépítő. „Persze nem csak bajor motorokkal foglalkozunk, japán gépeket is átdolgoztunk, sőt, magamnak most egy öreg Sportstert készítek.”

Az ács-oldaltáskákkal és rugós üléssel bolondított R80/7 is az övé. „Nem riadtunk vissza a típusidegen alkatrészektől sem. Az ülés Royal Enfield, a kipufogók is angolok – csak a végeredmény számít."

A blitzes fiúk, Fred és Hugo közreműködésével forgatott Riding September videó hamar bejárta az internetet. A rendkívül hangulatos anyag sokat megmutat abból a könnyedségből, ami jellemző műhelyükre.

„Stílusunk egyértelműen old-school, de ebben a BMW-s közösségben ez abszolút újnak hat. Csak egy-két kulcsfontosságú, de megszokott stílusjegyet kell felcserélni, máris adott valami friss, valami blitzesen egyedi.” – tette hozzá Hugo.

A régi, talán rendőrségi burkolattal ellátott, de finoman leültetett R50-esük állandó csodálat tárgya volt – a mai idomokhoz szokva nagyon is mellbevágó az egyszerű cseppforma. Az Edwin ruházati cég kisfilmjében több Blitz motor mellett ez is feltűnik – meglepő jelenség, az biztos.

Hugo és Fred sikere egyértelműen jelzi, hogy az épített motorok közönsége és a hagyománytisztelő BMW-s közeg is kész befogadni valami újat. Hogy ez az új valami régi elnyűhetetlen bokszer? Hugónak igaza van: „Sosem baj, ha egy custom működik.” 

A bejegyzés trackback címe:

https://sebessegoltara.blog.hu/api/trackback/id/tr683045875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mt-03 2011.07.07. 07:28:40

annyira leegyszerusitette hogy vegul egy taskat tett a tankra...

Tomchy 2011.07.07. 08:39:41

Azé' a 24-es képen a kerti csap a kormány közepén, nagyon súlyos!!! :O)

Amúgy tetszenek a gépeik. Nekem bejön ez a laza csavargó stílus.

Ls_650 2011.07.07. 10:11:05

Nekem is bejönnek ezek a gépek... Ha lenne pénzem én is vennék valami régi gépet és átalakítás... Meg mondjuk ezzel a géppel nem igazán mennék hosszabb útra...

quintus 2011.07.07. 17:11:28

Jó van na, mindenkienk belóg 1 kicsit a deszka...Van aki ezt a dilit szalagos magnókkal követi el .

streetsta · http://managertoys.hu/ 2011.07.07. 19:41:57

Az idomos gép O-DA-BASZ! A többitől nem kapok térdremegést (na jó, a BMW XT határeset), de akkor is jó látni ezeket.
Na, mikor veszel Uralt, Árpád?:)

baowah · http://baowah.blog.hu 2011.07.07. 20:56:54

@streetsta: a tiedre multkor mar tettem ajanlatot, de elhajtottal.

ezt mar lattad? idomos es CSEHSZLOVAK!
motodenik.cz/clanek/325-jawa-350-typ-354-nanuk.html

streetsta · http://managertoys.hu/ 2011.07.07. 22:53:22

@baowah: Az enyimé kultúrtörténeti emlék, egyszer koszorúzni fogják, tehát védettség alá esik.
A Csehszlovák gép is nagyon csúnya, tetszik! Szerinted mikor csinálják meg az első ilyen jellegű idomos, de komolyabb kasztmbájkot?

Tomchy 2011.07.08. 13:51:26

@baowah: ez is rendőr volt? Aranyos!

tiramiska 2011.07.10. 13:17:42

Egy kérdés motoszkál bennem, pedig még nem olvastam a cikket! :) Mindjárt azt is.... A 33.képen látható BMW-nek a gumijait hol lehet meg venni? Ha, jól tudom Firestone Army vagy Classic replika...... Már feladtam a keresést.... :/

tiramiska 2011.07.10. 16:05:25

@baowah: Thx! :) Egy Isten..... :D

Friss topikok

belsoseg feed

Nincs megjeleníthető elem

jajjdecsunya feed

Nincs megjeleníthető elem

racingdream feed

Nincs megjeleníthető elem

rallyedream feed

Nincs megjeleníthető elem

reklamarchivum feed

Nincs megjeleníthető elem

robogo feed

Nincs megjeleníthető elem

tcomment feed

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása