Olyan nincs, hogy Rossi kiégjen

Azt már itt, a Sebesség oltárán is többször megénekeltük, hogy Valentino Rossi mekkora zseni - ebben nincs is semmiféle újdonság. A Doktor március végén, a Katari Nagydíjjal pályafutása tizenkilencedik szezonját kezdi meg a gyorsaságimotoros-világbajnokságon. Háta mögött 312 futam, amelyeknek több mint harmadát (108-at) megnyerte, a dobogón 196-szor állhatott. Összesen hatvanszor rajtolt az élről. A motorosruha-specialista Dainese most a kilencszeres világelső eddigi legnagyobb riválisait vette számba, és készített róluk egy infografikát. Az alábbi kép kattintásra teljes méretben lesz látható, mi pedig nemcsak értelmezzük, hanem ki is egészítjük a felsorolást.

infografica valentino GB 110315.png

Rossi 1996-ban indult élete első vébéfutamán, a 125 köbcentis géposztályban. Apriliája nyergében rögtön egy meggyőző hatodik helyet motorozott Malajziában, a szezon végén pedig kilencedikként zárt. Abban az évben a japán Harucsika Aoki lett a kategória bajnoka, megvédve 1995-ben megszerzett címét. Az akkor 17 éves Valentino két ponttal maradt le bizonyos Kazuto Sakatától, míg olasz honfitársára, Ivan Goira egyetlen pontot vert rá. Érdekesség - ahogy a Dainese infografikájából kitűnik -, hogy a regnáló világbajnok Marc Marquez hároméves volt ekkor, és talán már ki is próbálhatta élete első triciklijét.

01

A tanulóévet követően az ifjú Vale 1997-ben már aranyéremnek örülhetett az idény végén. Akkor a japán Noboru Uedát utasította maga mögé, akinek ez volt pályafutása második ezüstje, és egyben legjobb világbajnoki szezonja. A most 48 éves motoros a 125-ös kategóriánál feljebb már nem lépett, jelenleg pedig hazájában üzemeltet saját csapatot. Emellett az élet nagy problémáival foglalkozik, így például azt is megmutatja, hogyan lehet bukósisak alá szemüveget venni.

1998-ban már a 250-esek mezőnyében küzdött Rossi, ahol legnagyobb riválisa honfitársa, Loris Capirossi volt. Ebben az évben éppen Capirex mögött végzett a második helyen, egy évvel később azonban ebben a géposztályban is bajnok lett. Igaz, 1999-ben kettejük közé beékelődött a tabellán a japán Tohru Ukawa, aki később a királykategóriában bronzig vitte. Apropó, Capirossi: 2011-ben, kétszeres világbajnokként vonult vissza, majd a MotoGP biztonsági bizottságában vállalt szerepet.

03-rossicapirossi2006

A jelenlegi nagymenők közül Jorge Lorenzo minikrosszban, Daniel Pedrosa minimotorozásban nyert érmeket ebben az időszakban.

A Doktor 2000-től már a királykategóriában - akkor ötszáz köbcentisek közt - rótta a köröket, ahol akkortájt Kenny Roberts Jr. volt a nagy ellenfél. Az amerikai srác háromszoros világbajnok faterjának nyomdokába lépett, aranyérme azt jelentette, hogy ők lettek az első olyan apa-fia páros, amelynek mindkét tagja győzni tudott a legnagyobb géposztályban. Néhány éve az ifjabbik Roberts egyik versenygépe több tízmillióért, ereklyeként keresett gazdát. Kenny mellesleg 2007-ben hagyott fel a versenyzéssel, azóta Kaliforniában borászkodik.

04-rossi-leads-jr

2001 olasz dominanciát hozott az 500 köbcentiseknél. A bajnok Rossi mögé Max Biaggi ért oda, a régi játszótárs, Capirossi lett a harmadik. Biaggi évekig ott lihegett a Doki nyakán, és bár dobogós helyeket szerzett, a végelszámolásnál megverni soha nem tudta. Összesen 99 futamon feszültek egymásnak, olykor igen nagy volt köztük a feszültség. Volt középsőujj-felmutatás, zárt ajtók mögött pedig ökölcsata is. Később csillapodtak a kedélyek, és a versenyzők elismerték egymás érdemeit.

Abban, hogy a MotoGP nem lett Rossi és Biaggi privát játszótere, elévülhetetlen érdemei vannak a spanyol Sete Gibernaunak is. Ő 2003-ban és 2004-ben is második lett Valentino mögött, annak ellenére, hogy a Doktort sokan kezdték leírni, amikor a Hondától a Yamahához igazolt. Kettejük között is megvolt ám a feszültség: volt hogy versenyen, volt hogy időmérőn ütköztek, a 2005-ös jerezi futam utolsó kanyarjában pedig Rossi tessékelte ki Gibernaut a pályáról úgy, hogy a spanyolnak a válla is megsérült.

05-wpid-rossi gibernau jerez 1004051

2005-ben egyébként már nem Gibernau, hanem Marco Melandri volt az elsőszámú ellenlábas, de ekkor már az amerikai Nicky Hayden is közeledett. A Kentucky Kid egy évvel később taszította le ideiglenesen a trónról Rossit, de azóta nem tudta megismételni, sőt még csak megközelíteni sem ezt a kiemelkedő eredményt. 2007-ben az ausztrál Casey Stoner diadalmaskodott, ekkor pedig Vale már csak a harmadik helyen végzett.

06

Sokan ekkor már (megint) le is írták volna, 2008-ban azonban újabb feltámadás következett: az ausztrálra 53 pontot vert, és újra bajnoki címet szerzett, amit 2009-ben meg is védett. Stoner egyébként 2011-ben újra felért a csúcsra, majd 2012-ben, 27 évesen visszavonult. Nem élvezte már a motorozást, inkább belekóstolt a túraautózásba. Egyetlen szezont húzott le a Dunlop V8 Supercars sorozatban, ahol a legjobb eredménye egy ötödik hely volt. A népes mezőnyben a végelszámolásnál 18. lett egy Holden volánja mögött.

07

Na, de térjünk vissza Rossi riválisaihoz. 2010-ben a már említett Lorenzo-Pedrosa spanyol kettős nyomta le az olaszt, aki a következő két évben a gyengélkedő Ducatin próbált segíteni. Mindhiába, ekkor ugyanis még a dobogóról is lemaradt, egy hatodik és egy hetedik hellyel a háta mögött tért vissza a Yamahához. Itt pedig a 2013-as negyedik hely után tavaly már a dobogó második fokára állhatott. Mindkétszer Marc Marquez lett a világbajnok - úgy látszik, a triciklitől egyenes út vezetett számára a MotoGP-aranyig. A még mindig csak 22 esztendős spanyolt a jelenlegi legnagyobb tehetségnek tartják, minden esélye megvan arra, hogy beérje Rossi kilenc bajnoki címét. Ehhez azonban egyelőre a Doktornak is lesz még egy-két szava.

08

A bejegyzés trackback címe:

https://sebessegoltara.blog.hu/api/trackback/id/tr787282259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

okta 2015.03.19. 14:17:13

"Ehhez azonban egyelőre a Doktornak is lesz még egy-két szava."

:-)

Alig bírom kivárni már az első futamot!!!

Carlos13 2015.03.19. 16:34:44

Kezdődjön már a GP!!!!

Sanyiqua01 2015.03.19. 20:44:17

Megnéztem a Youtubeon- a videot, gigászok csatája ez, olyan tehetségeké, akik nélkül üresebb volna a világ.

Friss topikok

belsoseg feed

Nincs megjeleníthető elem

jajjdecsunya feed

Nincs megjeleníthető elem

racingdream feed

Nincs megjeleníthető elem

rallyedream feed

Nincs megjeleníthető elem

reklamarchivum feed

Nincs megjeleníthető elem

robogo feed

Nincs megjeleníthető elem

tcomment feed

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása