Motorosnak minek rendszám?

 

motor_rendszám3.jpg

Jön még kutyára a dér: a pár éve még a gyulai kolbásznál is nagyobb hungarikumnak számító szlovákrendszámizmus tobzódott az utakon, ma meg már híre-hamva sincs, hiába mondta ki az ombudsman, hogy a szívatás nem volt frankó.

Van egyfajta állampolgári lazaság itt kérem, talán mert a szocializmusban mi voltunk a vidám barakk: feltalálja magát a magyar, hogy ne kelljen szabályosan közlekedni. Se. A nem-szabályos-közlekedés jár!

A motorozás az ugye olyan szakma, hogy csak gyorsan lehet menni, mert normálisan közlekedve nem jó a kenése a motornak, így benne van a gépkönyvben az előírt gyorshajtás.

Persze nem akarok álszent lenni, motorral senki sem megy pont ötvennel a városban, kivéve aki nagyon figyel rá (és ez nemhogy kisebbség, hanem nyomelem szint), meg aki eljut az evolúcióban a csopperig. De aki faszagyerek, az legalább figyeli a traffipaxot.

A többi madár meg manipulálja a rendszámot erősen. Kinek nem fordult meg a fejében? (Például nekem, soha nem jutna eszembe ilyesmi, de ez most lényegtelen.)

De persze az ember logikusan csak arra az időre próbálná olvashatatlanná tenni a rendszámát, amikor éppen gyorsan megy. Mert ugye elvileg vegzál a rendőr, ha a tábla nem frankó. Erre vannak illegális mechanikák, de a legtöbben nem veszik ilyesmire a fáradtságot, úgyse szól rájuk senki.

Van olyan is, aki egyszerű vagányságból máshova teszi a rendszámot, mint ahol a helye van, mondjuk a lengővilla magasságába le.

motor_rendszám5.jpgElvileg ezt lehet

Ettől persze olvasható, de kérdés, hogy szabályos-e?

Az extrémebb esetek láttán főképp felmerül: vajon szabályos-e a sportmotoron a farokidom alá vízszintesen betapasztott rendszám, avagy lehet-e lazán a blokk aljára tenni kartervédőnek?

Nem volt ez olyan kínzó kérdés, hiszen csak ritkán látok egészen pofátlan parasztokat ez ügyben, meg legyen ez az ő bajuk, de kezembe akadt a vonatkozó jogszabály, így gondoltam, megnézem, mi a pálya.

Hadd ne idézzem pontosan: a lényeg az, hogy a rendszámtáblát a motorkerékpár hossztengelyére merőlegesen kell elhelyezni, körülbelül függőlegesen.

Azaz felhajtva, farokidom aljára szerelve bizony van olyan gáz, mint amilyennek kinéz, mert az aztán nem körülbelül függőleges, hanem semennyire sem függőleges.

motor_rendszám1.jpg
Nem hiszem el, hogy ezt valaki komolyan gondolja, pedig elég sokan

Mégsem láttam soha olyat, hogy az egyértelmű flegmaság ellenére intézkedtek volna a rendőrök. Én mondjuk pont ezeket szívatnám, ha rendőr lennék, a végén el is árulom, miért.

A csopperesek oldalra helyezett rendszáma viszont oké. Ellenben a függőlegesre fordított táblát az se gondolja komolyan, aki kitalálta: a hiba talán a jogértelmezési rutin hiányában keresendő.

motor_rendszám2.jpg

A jogszabályokat ugyanis nem feltétlenül úgy kell értelmezni, hogy amiről a jogszabály nem tesz tiltó jelleggel említést, azt lehet.

A jogalkotó valószínűleg abból indul ki, hogy Magyarországon vízszintesen, balról jobbra írunk és olvasunk, ezért az olvashatóságnak megfelelően horizontálisan kell elhelyezni a táblát.

Hasonló ez ahhoz a városi legendához, amikor az okosok úgy képzelik, hogy mivel a jogszabály nem írja, hogy a becsatolt bukósisakot a fejen kell viselni, motorozhatunk a könyökünkre húzott sisakkal is.

Nagy tévedés.

A bukósisakot fejen kell viselni akkor is, ha nem rágja szájba a jogszabály. Talán mert feltételezi, hogy az állampolgár nem hülye. És természetesen jogosítvánnyal motorozik, ergo elvégezte a vonatkozó jogosítvány megszerzéséhez szükséges tanfolyamot, ahol megmutatták neki a sisak helyes használatát.

A rendszámnak láthatónak és olvashatónak kell lennie, ez a lényeg. A függőlegesbe állított rendszám nem olvasható.

Minden egyszerű leolvashatóságra vonatkozó trükközés olyan, mintha hátunkra írnánk nagy betűkkel, hogy mindenki lássa: nem tartjuk be a szabályokat.

motor_rendszám4.jpg

Az olvashatatlanul, nem a gyári helyére, nem az előírások szerint felszerelt rendszám egyértelmű kinyilatkoztatása annak, hogy a jármű tulajdonosa nem szándékozik szabályosan közlekedni és szinte biztosan notórius gyorshajtó. Azaz potenciálisan veszélyes a többi közlekedőre nézve. Én ezért szívatnám őket, ha rendőr lennék. 

motor_rendszám6.jpg
Fejlettebb technológia: rendszámbehajtó

Mért kell ez a feltűnősködés? Sosem értettem, miért nem lehet egyszerűen csak normálisnak lenni.

Persze a vagánycsávók megtehetik, mert mint ahogy általában az irritáló és veszélyes módon közlekedőkkel, ezzel se foglalkozik a mentődoboz-komplexussal küzdő rendőrség.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sebessegoltara.blog.hu/api/trackback/id/tr956264028

Friss topikok

belsoseg feed

Nincs megjeleníthető elem

jajjdecsunya feed

Nincs megjeleníthető elem

racingdream feed

Nincs megjeleníthető elem

rallyedream feed

Nincs megjeleníthető elem

reklamarchivum feed

Nincs megjeleníthető elem

robogo feed

Nincs megjeleníthető elem

tcomment feed

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása