Winnetou, mondd, merre menjek?

Átmegyek Horváthékhoz, mondtam gyerekkoromban, de felnőttként, a leugrom Horvátba ugyanilyen triviálissá vált – a magyar motorosok egyik legkedvesebb célpontja a dalmát tengerpart. Aki teheti, legalább egyszer egy évben ledurran: mióta kész az autópálya, pár óra alatt a vízhez érhet, aki akar.

Sokaknak pont a pancsolás a cél és nem az odaút – nem csoda, hogy a régi hegyi úton alig látni magyar rendszámot. Pedig aki nem siet és az országból is látna valamit, adjon néhány órát magának, és amint lehet, hagyja el az amúgy is fizetős autópályát.

Legcélszerűbb Karlovacnál (Károlyváros) elkanyarodni a hegyek felé, de aki tényleg ráér, már ide is elbóklászhat országúton. A régi 1-es út leginkább a Plitvicei Nemzeti Parkról ismert: a Mala Kapela és a Plješivica hegyeiből lecsurgó vízerek, patakok és folyócskák döbbenetes szépségű, lépcsőzetes tórendszert hoztak létre.

Szó se róla, gyönyörű cél, de könnyen elhalványítja a szemet, és olyan látványosságok mellett hajtunk el, amelyeket egyszer látni kell, muszáj. Slunj (Szluin) városa ilyen – mióta megépült a folyó felett átívelő viadukt, mindenki egyenesen áthajt a Slunjčica és a Korana által létrehozott vízesésrendszer felett.

A híd előtt és után is van egy-egy levezető, ahol bemehetünk az apró óvárosba. A két-háromszáz éves vízimalmocskák máig lakottak, az elképzelhetetlen színű víz körbeöleli a házakat. Éttermek és kávézók várjak a motorost, igaz, a folyamatos zúgástól hangosabban kell beszélni – van olyan terasz, ami közvetlenül a zuhatag fölé épült.

Az óvárosi rész egyik oldalát betonpilonok zárják, de nekem a helyi rendőrök mutatták, hogy nyugodtan hajtsak be, csak az autósokat fékeznék meg. A kis hídról is gyönyörű a kilátás – az egyik legjobb pihenőhely Slunj – aki tovább is időzne, a régi Frangepán várromot is megmászhatja.

 

A Plitvicei-tavakhoz nem árt, ha levetjük a motorosruhát és sétálni indulunk; sajnos az útról nem látni. A nemzeti park többféle túralehetőséget kínál, de jobban járunk, ha hét közben megyünk – péntek-szombat-vasárnap az 1-es úton mozdulni sem lehet a lakókocsis kirándulóktól, akik szigorúan negyvennel másszák meg a hegyet.

Idén a Harley legalacsonyabbjával, a Super Low 883-mal mentem. A V2-es nyomatéka és kellemes karaktere ideális a barangoláshoz, igaz, túrázóknak gyári állapotban nem alkalmas, hisz se hátsó ülés, se csomagtartó nincs rajta. Hogy ne karcoljam össze a tesztgépet, szalagragasztóval beburkoltam a sárhányót, erre rögzítettem pókkal a vidám, narancssárga hullazsákot. 

A kanyarokban persze hamar leér a lábtartó, de ez megszokható, sőt, mókás dolog végigkaristolni az ívet. Amire vigyázni kell, hogy a kipufogó díszburkolatának rögzítője ne érjen le, mert ez kiemelheti a hátsó kereket – egyszer nekem is megcsinálta, de sikerült korrigálni. Onnantól jobbra óvatosabban döntöttem.

Az útszakasz tapasztalatlanabbak is jó célpont, hiszen nincsenek durva hajtűkanyarok, kellemes íveken, jó tempóban haladhatunk, de óvatosan – szezonban a rendőrök is szívesen előhúzzák a traffipaxot. Navi sem nagyon kell: elég követni az utat és nézni a Split táblát – az aszfalt levisz a tengerig. Érdemes azonban meg-megállni, nézelődni, vagy akár sétálni egy kicsit. A hegyekből puszta sziklákká váló régió káprázatos, az idősebbeknek még ismerős is Gojko Mitič Winnetou filmjeiből.

Érdekes a sok meglőtt ház – úgy tűnik, a horvátok szívesen mutatják a háború nyomait, hisz a rendezett udvarokat látva feltehetőleg szándékos, hogy nem vakolják be a lyukakat. Ha Gračačnál letérünk az 1-es útról, izgalmas szakasz következik: itt a hegyoldalban még kiégett tankot is elcsíphetünk, ha nem feledkezünk teljesen bele a kanyargásba.

A Zrmanja folyót Obrovacnál keresztezzük. A hegybe igaz kanyont vágott a víz, ennek a völgyébe épült a városka. Ezen a szakaszon az aszfalt felső felületét megmarták, de nem kell megijedni: nem foltokban, hanem teljes egészében megdolgozták, így nem kell az alattomos megcsúszástól tartani.

A 27-esen tovább motorozva elérjük az izgalmas Korinsko-öblöt, amely annak ellenére, hogy tónak néz ki, tenger. A szomszédos Novigrad-öbölhöz csatornával kapcsolódik, majd onnan egyenest az Adriai tengerbe – érdemes megkerülni őket, kiváló, látványos útvonal. Akár Gornji Karin, akár Poseradarje felől bukkanunk ki, már csak egy ugrás a szeretett adriai part: Zadar, Biograd, Sibenik mindössze néhány kilométerre található.

Persze családdal, autóval az ember nem ezt az útvonalat választja, de ha már a birtokunkban van egy kóborlásra alapértelmezetten is alkalmas motorkerékpár, érdemes kipróbálni ezeket az útvonalakat – Horvátország, a híresztelések ellenére nem csak a tengerről szól. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sebessegoltara.blog.hu/api/trackback/id/tr903060515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SomeSeed 2011.07.12. 15:20:20

Persze, már indulok is, hogyne, még motort sem kell kuncsorognom senkitől. Utána - mivel elindulásom ténye a munkahelyem elvesztésével fog járni - felvesztek korrektornak? Mindenki jól járna, főleg az olvasók. :)))

muz 2011.07.12. 16:22:48

Szar meló:-)
de hát gondolom ezt is meg kell csinálnia valakinek.

A plitvicei tavakat tényleg meg kell nézni,hihetetlenül szép.

megint 2011.07.12. 16:24:11

Plitvicei-tavak, voltam, és gyönyörű, tényleg érdemes megnézni

muz 2011.07.12. 16:26:12

Valamit tényleg csinálhatnátok a technikával!

sunblind 2011.07.12. 16:53:09

iszonyatosan tetszik ez a moci, épp a napokban nézegettem a hd.hun, pedig úgy általában okádok a hörliktől ...

baowah · http://baowah.blog.hu 2011.07.12. 17:04:22

@sunblind: a sportster ugy alapjaiban nagyon jo motor, sokkal jobb, mint barmi mas harley. hangulatos, kezelheto, szeretheto, emberszabasu.

szimencsing:) 2011.07.12. 17:04:55

Slunjt én is ajánlom, nekem jobban tetszett mint Plitvice!Egy kis vízesésre épült étterembe beülve kiválaszthatod, hogy melyik pisztrángot szeretnéd megenni roston sülve, rostonsült krumplival akár:)

nofatchx 2011.07.12. 17:18:07

@baowah: ez akkor volt, mikor összefutottunk a hd-ben? vagy azóta is nálad van a vas?

nofatchx 2011.07.12. 17:23:36

@sunblind: eriggy próbálni, nem bánod meg. és ha egyszer veszel, ne low-t vegyél (ha ajánlhatom), mert az nagyon könnyen leér kanyarban. még a sima is, de az azért nem annyira könnyen (a döntehősége 32 vs 24 fok a kettőnek).

sunblind 2011.07.12. 17:31:52

@baowah: áhh, egyelőre csak tetszik, de fogalmam sincs miért, eddig a legkevésbé sem volt ez jellemző rám. Különben is még rohadtul zöldfülű vagyok. Ugyanazon a hétvégén volt az A-s forgalmi vizsgám, mint a kollégátoknak a sajnálatosan emlékezetes rutinvizsgája, a Pista mesélte a sztorit pár hete Brünnben. Jameg hogy (off, sorry) milyen ügyesen megtaláltad a Canon G5-öt, amit hirdettem, aztán jól lebeszéltem róla a Bendét. ;)

sunblind 2011.07.12. 17:33:58

@nofatchx:
köszönöm a kedvességet, egyelőre nem fenyeget a baleset, hogy vegyek, több okból sem ... őszintén szólva nálam még a döntést is szokni kell ... a röhejes kettőezerötszázadik kilométeremnél tartok egyelőre. De ez a HD tényleg nagyon tetszik.

baowah · http://baowah.blog.hu 2011.07.12. 17:39:00

@nofatchx: ez akkor, csak kicsit csuszva jelent meg. meg egyszer kossz a fuvart!

GERI87 2011.07.12. 20:25:37

"Átmegyek Horváthékhoz"

Azt mondja már meg valaki hogy a horvátot h-val poénból írják nagyon sokan, vagy csak simán kurva gyökerek?
Mert viccnek szar, ha meg azt hiszi így kell akkor baromi gáz...
Mi jön még? A tóthék, meg a némethbe?

Ez a Harley valóban nagyon szép, és motorozhatónak tűnik..

Az 1-es út tényleg jó alternatíva az autópályának, onnan meg mondjuk Karlobagra letérni vagy még lejjebb...

Viszont Letenyétől kiindulva az 1-esig elég faramucin kóvályogva lehet lejutni ahogy így elnézem.
Letenyétől pl nincs is főút ami egyenesen oda vinne.
Ha nem autópályázik az ember fél napot rá kell szánni az útra.

baowah · http://baowah.blog.hu 2011.07.12. 20:57:50

@GERI87: Átmegyek Horváthékhoz - en az gyerekkori baratomekra gondoltam, akinek Horváth a családneve. lehet, hogy kurva gyoker vagyok, de ez van, igy hivjak oket. de ha gondolod, megkerem oket, hogy vegyek le azt viccnek is szar h betut csaladnevukbol, hogy Geri87 boldog lehessen.

GERI87 2011.07.12. 21:15:32

@baowah:

Nem szavatkozom és bocsánatot kérek...
De megtévesztő volt.

Sokan vannak akik így írják és nincs rokonjuk odaát:)

GERI87 2011.07.12. 21:21:48

Az indulat vezérelt, elolvastam az első mondatot és mondom magamba "ilyen nincs..már megint...miért írják így, miért?"

Ahogy nézem Karlovacig nincs értelme elhagyni az autópályát (idő)....kár.

A kapus rendszert meg elfelejthetnék...
és ezt akarják nálunk is sajnos.

David Bowman 2011.07.12. 22:20:44

Itt a malmok között eveztem le pár hete. 4 főre 30 000 Ft volt. Ingyen ebéd járt volna hozzá, de siettem, és otthagytam.
Ennek a motornak csak bal oldala van vaze?

shiNIN 2011.07.13. 02:40:08

Kellemes képek.
Még sosem jártam Horvátországban, de idén tervben van (no persze a szlovén Bled és a Bohinji-tó se marad ki, oda minden évben el kell mennem) :) Az autópálya nem hat meg, unalmas, inkább kinézünk valami aranyos kis útvonalat és hajrá :)

SomeSeed 2011.07.13. 08:40:58

@baowah: Külön a bal és jobb oldaláról? :D

baowah · http://baowah.blog.hu 2011.07.13. 08:45:27

@SomeSeed: sot, eleje plusz hatulja, de az aljarol is lesz szo

Rocso Cafe 2011.07.13. 09:22:55

@David Bowman: Baowah írta, hogy hamar leér jobbra. Biztosan karcos lett.:D

SomeSeed 2011.07.13. 10:09:30

@baowah: Jó, de Horváth-ékat hagyd ki majd a cikkből, így is oda vannak szegények a névváltoztatási process miatt... :D

mt-03 2011.07.13. 10:57:47

jo volt az iras, vegre nem a tomeny promo, meg a tech buzulas. en se nagyon megyek otopalyan. sot az alsobberndukon is betartom a sebessegkorlatokat, no nem azert mert szabalybuzi vagyok hanem mert nekem ugy kenyelmes, es szeretek nezelodni, sok olyat lat az ember amit szaguldva nem (hogy az otopalyarol ne is szoljak). az is teny hogy igy sokkal kisebb tavokat lehet megtenni, es mikor a haverok azzal dicsekednek hogy "csaptunk egy jo karikat delutan es 800km lett a vege" akkor nem is nagyon ertem mirol beszelnek. azt meg plane nem hogy miert volt jo bejarni egy csomo helyet 180kmh-val ugy hogy max tankolni meg zabalni alltak meg...

Házas motoros 2011.07.13. 11:11:12

A legismertebb magyar nyomtatott motoros médiában volt már róla egy írás (teszt). Leszámítva egy két dolgot, ott dícsérték a gépet.
Baowah: Nem tudom, hogy illik-e ilyet kérdezni, de Égő Kata a ti soraitokat, vagy a már korábban említett újság sorait erősíti? Elnézést a tudatlanságomért, csak azért ugrott be, mert az Ő véleménye is benne volt a lapban. Remélem nem tűntem "ellenség" reklámnak. Egyébként a moci gyönyörű. Ergo vagy öregszem, vagy kezdem megkedvelni a harley-ket. Ill. a fél karomat adnám, egy ilyen Horvát motoros túráért.

huleaks 2011.07.13. 11:28:11

@GERI87: Micsoda hülyeségeken tudod magad felhúzni. Egyébként meg egyértelmű volt hogy a régi haverjára gondol.Persze vannak akik először írnak és aztán gondolkoznak. Pl.: TE.

GERI87 2011.07.13. 11:37:36

@huleaks:

Hát igen ez történt, előfordul, de már mondtam...nekem nem volt egyértelmű.
Hülye vagyok, örülhetsz:)

Papp Sanyi 2011.07.13. 19:34:21

@sunblind: Mi volt ez a sztori? Már ha publikus. Én is most fogok lassan vizsgázni, hátha okulhatok belőle.
Horvátország céljaim között van, motorral.

baowah · http://baowah.blog.hu 2011.07.13. 20:46:59

@Házas motoros: Kati már kb. három-négy éve a Motorrevüt erősíti.

baowah · http://baowah.blog.hu 2011.07.13. 20:48:05

@Házas motoros: en is szerettem amugy a motort. tenyleg csak par aprosag zavaro rajta.

Házas motoros 2011.07.14. 12:15:55

@baowah: Szia. Irigyellek. Nem kicsit. És nem csak a motor tesztelése miatt, de a Horvát út miatt is. Nem szeretnék telhetetlennek, vagy értetlennek tűnni, de esetleg le tudnád írni egy kicsit pontosabban az útvonalat. Eddig csak itthon motorozgattam, de ha meg lenne a pontos útvonal, még a szezonban biztosan megpróbálnám útba ejteni egy hosszú hétvégén. Ha a párom is jönne, akkor könnyebb lenne kiénekelni a "sajtot" a családi költségvetésből hozzá. :) Más. Nagyon csípem Kata írásait, egész más szemmel néz meg egy mocit, mit egy pasi. Lehet azért mert nem pasi? :)

baowah · http://baowah.blog.hu 2011.07.14. 14:13:06

@Házas motoros: en azt javasolnam, hogy Karlovacig menj palyan. Ott irja a tabla is, hogy 1-es fout split meg azt is hogy plitvicka - na arra kell menni. a tobbi mar elronthatatlan.

de ha nem a tenger miatt mennel, hanem akanyarok meg a jolevego, kezdetnek akar egy jo orszagutas Mariazell, Ausztriat is ajanlanek - talan meg jobb es nincs olyan meleg.

Házas motoros 2011.07.15. 08:43:29

@baowah: Isten király vagy. Megpróbálom belőnni mindkettőt. És igen, jó látod, a tengerhez lemegyünk autóval, cuccal. Olyan helyet kerestem ahol kevés az egyenes, jó az út mínősége, és szép a táj. Még egyszer köszönet.

caymanos 2011.07.31. 08:18:41

@GERI87: szavatkozol?
A google-n találtad ezt a szót?

Friss topikok

belsoseg feed

Nincs megjeleníthető elem

jajjdecsunya feed

Nincs megjeleníthető elem

racingdream feed

Nincs megjeleníthető elem

rallyedream feed

Nincs megjeleníthető elem

reklamarchivum feed

Nincs megjeleníthető elem

robogo feed

Nincs megjeleníthető elem

tcomment feed

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása